Antcr

L´ANTIC RÈGIM.

 • Rococó i Neoclàssic(Segle XVIII).Característiques.

  Rococó i Neoclàssic(Segle XVIII).Característiques.
  El Neoclassicisme és un estil artístic inspirat en l'art clàssic (el grecoromà). Reacció a les exageracions del Barroc i el Rococó. S'adopta un llenguatge artístic clar i ordenat.A França, s'associarà els valors de l'antiga Roma amb els de la Il·lustració fonamentats en la raó.
 • Holanda (Províncies Unides).

   Holanda (Províncies Unides).
  Va ser un Estat format per les set províncies del nord dels Països Baixos (Frísia, Groninga, Güeldres, Holanda, Overijssel, Utrecht i Zelanda), agrupades des de la Unió d'Utrecht (1579) fins a l'ocupació francesa (1795)
 • Oliver Cromwell. República

  Oliver Cromwell. República
  (Huntingdon, Anglaterra,Londres) va ser un líder polític i militar anglès.Va convertir Anglaterra en una república anomenada Mancomunitat d'Anglaterra.
  Durant els quaranta primers anys de la seva vida no va ser més que un terratinent de classe mitjana però va ascendir de forma meteòrica fins a comandar el Nou Exèrcit Model i, a la llarga, imposar el seu lideratge sobre Anglaterra, Escòcia i Irlanda com a lord protector,
 • Habeas Corpus.

  Habeas Corpus.
  institució processal estès en la major part de països democràtics que protegeix els ciutadans contra les detencions arbitràries per una autoritat, agent, funcionari públic o particular, sense que hi concorrin els supòsits legals necessaris. Protegeix l'investigat ja que implica la immediata comunicació d'aquest procediment al jutge de guàrdia corresponent perquè aquest pugui decidir sobre la correcció o no de la detenció.
 • Bill of Rights. Guillem d’Orange. Monarquia Parlamentària

  Bill of Rights. Guillem d’Orange. Monarquia Parlamentària
  És un document redactat a Anglaterra,que va imposar el Parlament anglès al príncep Guillem d'Orange, per a poder succeir al rei Jaume II. El propòsit principal d'aquest text era recuperar i enfortir certes facultats parlamentàries ja desaparegudes o notòriament minvades durant el regnat absolutista dels Stuart (Carles I i Carles II). Constitueix un dels precedents immediats de les modernes Declaracions de Drets.
 • Mort Carles II sense descendència.

   Mort Carles II sense descendència.
  Carles II de Castella,(1661–1700) va ser el rei dels diferents territoris de la monarquia d'Espanya, entre 1665 i 1700. Va esdevenir rei sent menor d'edat.És conegut pel mal estat físic i de salut que tenia, atribuïts al resultat de diversos matrimonis endogàmics dels seus avantpassats.Va ser el darrer monarca de la dinastia d'Àustria perquè no va arribar a tenir fills.Poc després de la seva mort va esclatar la Guerra de Successió Espanyola entre els pretendents al tron.
 • Period: to

  Regnat Felip V. Començament dinastia dels Borbó

  Felip V d'Espanya, (Versalles, França,),va ser rei d'Espanya des del 1700-1746, amb una breu interrupció a causa de l'abdicació a favor del seu fill Lluís I, mort prematurament al 1724.
  Com a besnét de Felip IV, va ser el successor de l'últim monarca de la Casa d'Àustria, el seu oncle Carles II, per la qual cosa es va convertir en el primer rei de la Casa de Borbó a Espanya. El seu regnat de 45 anys i 3 dies és el més perllongat de la història de la monarquia espanyola.
 • Period: to

  Guerra de Successió Espanyola

  La Guerra de Successió Espanyola va ser un conflicte bèl·lic internacional que,a més d'afectar el conjunt d'Europa,va incloure la Guerra de la reina Anna a l'Amèrica del Nord,com també accions de pirates i corsaris a les costes de l'Amèrica espanyola.En aquesta confrontació,s'hi dirimia la qüestió de l'equilibri de poder entre les diferents potències europees.Hi destacaren com a generals Villars, Berwick,Marlborough i Eugeni de Savoia.
 • Absolutisme a tot Europa (S.XVIII)

  Absolutisme a tot Europa (S.XVIII)
  L'absolutisme és un sistema de govern absolut, en què el poder resideix en una única persona que mana sense rendir comptes a un parlament o la societat en general. L'absolutisme va ser molt usual des del segle XVI fins a la primera meitat del XIX, quan diverses revolucions ho van enderrocar.
 • Despotisme il·lustrat (Espanya, Rússia, ...) S,XVIII

  Despotisme il·lustrat (Espanya, Rússia, ...) S,XVIII
  El despotisme il·lustrat és un concepte polític sorgit durant la segona meitat del segle xviii a Europa característic de les monarquies absolutistes i sistemes de govern de l'Antic Règim influenciat per les idees de la Il·lustració, segons les quals les decisions humanes són guiades per la raó.
 • Period: to

  Decrets de Nova Planta a la Corona d’Aragó

  Són el conjunt de lleis sancionades i promulgades per Felip V a l'inici del seu regnat ,el primer decret és del 1701, i el darrer del 1719, que implantaren el règim absolutista a la Monarquia d'Espanya. Amb totes aquestes lleis el monarca borbònic s'arrogà la sobirania dels regnes invocant un dret diví.
 • Tractat d’Utrecht. Pèrdua Gibraltar i Menorca.

   Tractat d’Utrecht. Pèrdua Gibraltar i Menorca.
  Són un seguit de tractats de pau multilaterals signats entre la Corona de Castella,França i els seus enemics bèl·lics a Utrecht,el 1713.Amb aquest tractat Felip d'Anjou fou rei de la corona castellana,es formalitzaria la pèrdua de les possessions europees,i també de territoris com Gibraltar i Menorca,que amb el tractat es donava per acabada la guerra,continuarien els enfrontaments bèl·lics fins al setembre de 1714 i els borbons no es farien amb tots els territoris revoltats fins al 1715 Mallorca
 • Tractat Utrecht. Equilibri de poder a Europa

  Tractat Utrecht. Equilibri de poder a Europa
  Són les denominacions historiogràfiques amb què es descriu l'equilibri de poder mantingut per les potències europees al llarg de les edats Moderna i Contemporània mitjançant un complex sistema de relacions internacionals tal com es va definir aquest concepte, que neix precisament entre els Estats europeus d'aquests períodes històrics.
 • Publicació de l’Esperit de les lleis”. Montesquieu

  Publicació de l’Esperit de les lleis”. Montesquieu
  és un tractat de teoria política i dret comparat pel filòsof i assagista il·lustrat Charles Louis de Secondat, baró de Montesquieu. Hi recrea el model polític anglès, el sistema de separació de poders i monarquia constitucional, que considera el millor en la seva espècie com a garantia contra el despotisme.
  Segons l'autor francès, els poders executiu, legislatiu i judicial no s'han de concentrar a les mateixes mans.
 • Publicació de l’Enciclopèdia.Diderot i D’Alembert

  Publicació de l’Enciclopèdia.Diderot i D’Alembert
  Fou un voluminós compendi de coneixements en francès a càrrec de Diderot i d'Alembert.És considerada un típic exponent del projecte de la Il·lustració.El nom original era Encyclopédie,diccionari raonat de les ciències,arts i oficis,per una societat de persones de lletres,posat en ordre per Diderot,de l'Acadèmia de Ciències i Lletres de Prússia,i respecte a la part de les matemàtiques,per d'Alembert de l'Acadèmia Reial de les Ciències de París, de les de Prússia i de la Societat Reial de Londres
 • Period: to

  La Il·lustració (Locke, Voltaire, Adam Smith, ...)

  La Il·lustració és un corrent filosòfic, polític i social europeu que va aparèixer aFrança,al Regne Unit i a Alemanya.Es va estendre,amb empremta francesa,a altres parts d'Occident durant .Malgrat que es van mantenir les característiques bàsiques de l'antic règim,l'intens impuls demogràfic i econòmic i l'eclosió del pensament il·lustrat van obrir les portes a una època de revolucions burgeses encapçalades per la Revolució Francesa i per la Revolució Industrial.
 • Period: to

  Carles III

  Carles III d'Espanya,(Madrid, Regne d'Espanya) fou duc de Parma (1731-1735), rei de les Dues Sicílies (1735-1759) i monarca d'Espanya (1759-1788).
  Carles és considerat un paradigma del despotisme il·lustrat, ja que durant el seu regnat dugué a terme importats reformes administratives i econòmiques a la fi d'assegurar i millorar la situació dels territoris governats com ara evitar guerres prolongades o controlar la influència del clergat.
 • Publicació de “El contracte Social”. Rousseau

  Publicació de “El contracte Social”. Rousseau
  És una obra de filosofia política de Jean-Jacques Rousseau.És coneguda per exposar amb claredat i força que l'única forma de poder polític legítima és el poder que troba el seu fonament en la voluntat del poble (o «voluntat general»). És sovint considerat com el principal inspirador de les idees de la Revolució Francesa.
 • Period: to

  Regnat Ferran VI

  Ferran VI d'Espanya,va ser rei d'Espanya des de 1746-1759.El seu regnat va significar un període de pau en les relacions internacionals a través d'un sistema de neutralitat instaurat,a causa de la preocupació per la situació interna i la de les colònies americanes. Així doncs, mentre d'una banda s'exercia la pau, de l'altra, es duien a terme les reformes internes, principalment de caràcter econòmic i militar.
 • Revolta del Té

  Revolta del Té
  El motí del te va tenir lloca Boston, Massachusetts, en què es va llançar al mar tot un carregament de te. Un grup de colons disfressats d'amerindis va llançar al mar la càrrega de te de tres vaixells britànics.
 • Period: to

  Guerra de la Independència

  La guerra d'Independència dels Estats Units va ser un conflicte bèl·lic que va enfrontar les Tretze Colònies britàniques originals a Amèrica del Nord contra el Regne de Gran Bretanya.Finalitzant amb la derrota britànica a la batalla de Yorktown i la signatura del Tractat de París.
 • Declaració Independència.Thomas Jefferson.

   Declaració Independència.Thomas Jefferson.
  És un text polític fonamental per a la història dels Estats Units. Arran d'aquesta declaració les Tretze Colònies britàniques d'Amèrica del Nord se segregaven del Regne de Gran Bretanya i esdevenien independents.
  Es destacaThomas Jefferson que seria després el tercer President dels Estats Units (Benjamin Franklin també formava part del comitè redactor).Es va fer el 4 de juliol de 1776. Així, aquest dia va esdevenir dia de festa nacional dels Estats Units: el dia de la Independència
 • Recuperació de Menorca

   Recuperació de Menorca
  El 1802, pel tractat d'Amiens, Menorca torna definitivament a mans espanyoles. En el moment que es lliurava l'illa, treia el cap pel port de Maó un vaixell portant un despatx urgent de Londres, que ordenava al governador britànic no lliurar l'illa. El seu retard va impedir que canviés la història.
 • Tractat de Versalles.Gran Bretanya reconeix la independència

  Tractat de Versalles.Gran Bretanya reconeix la independència
  És un tractat de pau, signat en la ciutat francesa de Versalles.La negociació va córrer de forma independent entre els representants dels recent independitzats Estats Units i Gran Bretanya, d'una banda, i els de Gran Bretanya, França, Espanya i els Països Baixos per un altre. L'acord, que entre els historiadors anglosaxons sol conèixer-se com Segon Tractat de París, va posar fi a la Guerra d'Independència dels Estats Units. El va complementar el Tractat de Versalles
 • Primera Constitució.República Federal Constitucional

  Primera Constitució.República Federal Constitucional
  Va ser un projecte de constitució per a la Primera República Espanyola, redactat principalment per Emilio Castelar, que no va arribar a ser aprovat per les Corts. Pretenia la transformació d'Espanya en una federació.
 • George Washington president.

  George Washington president.
  Va ser el primer president dels Estats Units i comandant en cap de l'Exèrcit Continental revolucionari en la guerra de la Independència dels Estats Units.Als Estats Units se'l considera el pare de la Pàtria. És considerat un dels pares fundadors dels Estats Units juntament amb John Adams, Benjamin Franklin, Alexander Hamilton, John Jay, Thomas Jefferson i James Madison.
 • Comença la Revolució Francesa

  Comença la Revolució Francesa
  Va ser un conflicte social i polític, amb diversos períodes de violència, que va convulsionar França i, per extensió de les seves implicacions, altres nacions d'Europa que enfrontaven partidaris i opositors del sistema conegut com l'Antic Règim. Es va iniciar amb l'autoproclamació del Tercer Estat com a Assemblea Nacional el 1789 i va finalitzar amb el cop d'Estat de Napoleó Bonaparte el 1799.