Siglo xvii

Panorama del món modern (segles XVI-XVII)

 • Period: 1492 to

  Segle d'or

  El Segle d'Or és un període històric en què van florir l'art i les lletres espanyoles, i que va coincidir amb l'auge polític i militar de l'Imperi espanyol i de la dinastia espanyola dels Àustries.
 • Period: 1500 to

  Art a Europa

  El art a europa va arribar a l'any 1500.
 • Period: 1510 to 1556

  CARLES I

  Neixement 24 de febrer de 1500 a Gante (Flandes)
  Va morir al 21 de septiembre de 1558 (58 años)
  Cuacos de Yuste, Extremadura (Corona de Castilla)
  Enterrament Cripta Real del Monasterio de El Escorial
  Religió Católic
 • Period: 1510 to

  Espanya i Europa

 • Period: 1510 to

  America i el mòn

 • Period: 1518 to 1524

  Conquesta de l'imperi Azteca

  La conquesta de Mèxic és l'episodi històric, dins de la Conquesta d'Amèrica, que conclogué amb l'esfondrament de l'estat asteca i el sotmetiment del seu poble, aconseguit per Hernán Cortés en nom de l'Emperador Carles V, entre 1519 i 1521. El 13 d'agost de 1521, la ciutat de Tenochtitlan va caure en poder dels conquistadors, després de dos anys d'intents bèl·lics, polítics i conspiratius, i de la revolta dels pobles mesoamericans oprimits pels asteques que s’aliaren amb els nouvinguts invasors.
 • 1519

  Primera reunió de les corts catalanes de Carles I

  Primera reunió de les corts catalanes de Carles I
  Les Corts Catalanes van ser l'òrgan normatiu de Catalunya des del segle XIII fins al segle XVIII. Estaven compostes pels l'eclesiàstic, el militar o noble i el reial o de les viles. El rei convocava i obria les Corts amb una proposició real mentre que els braços eren els encarregats de legislar.
 • Period: 1519 to 1521

  Primera volta al món

  Els antecedents de la volta al món són 500 cents anys, quan Elcano va vorejar el sud del nou continent. Així, el primer vaixell que va donar la volta al món era espanyol. Cinc segles després, aquest vaixell va ser reconstruït i va tornat a voltar la terra. La nova concepció del món que es tenia després del descobriment d’Amèrica, es que la terra era rodona, va permetre que sorgís la idea de buscar un pas cap a Àsia vorejant el sud del nou continent.
 • Period: 1519 to 1521

  Conquesta de l'imperi Inca

  Es el procés històric d'annexió de l'Imperi inca a l'Imperi espanyol. Felipe Guamán Poma de Ayala, cronista del país, assenyala el primer contacte entre un espanyol i un inca, entre Pedro de Candía i Huayna Cápac.No obstant això, va ser a principis de 1532 quan un exèrcit incaic es va topar amb els conquistadors espanyols, durant la guerra civil.
 • 1520

  Carles I

  Carles I
  Carles, emperador d'Alemanya.
  Revoltes de les comunitats i les Germanies.
 • 1525

  Batalla de Pavia

  Batalla de Pavia
  Va ser el 24 febrer del 1525 entre l'exèrcit francès amb el comandament del rei Francesc I i les tropes germano-espanyoles de l'emperador Carles V, amb victòria dels Hasburgs.
 • Period: 1525 to

  Reis d'espanya segles XVII-XVIII

 • 1540

  Inici de l'extracció de plata de Mèxic i Potosí

  Inici de l'extracció de plata de Mèxic i Potosí
  La plata i or que es va extreure de l'Cerro Rico a la ciutat de Potosí al sud-oest de Bolívia va donar la volta a el món, activant les economies d'Europa i Orient durant la colonització. Va ser el patró plata de la moneda de l'Índia, la rupia; a la Xina i Turquia servia de moneda.
  A Àsia arribaven grans tones aquestes monedes a canvi d'objectes de luxe. És curiós saber que a Espanya va arribar tan sols un 15 per cent de tota la plata extreta.
 • 1547

  Batalla de Mühlberg

  Batalla de Mühlberg
  Va tenir lloc el 24 d'abril de 1547 a aquesta localitat alemanya entre les tropes de Carles I d'Espanya i V d'el Sacre Imperi Romà Germànic i les de la Lliga d'Esmalcalda, amb el triomf de l'emperador Carles V.
 • 1555

  Pau d'Augsburg

  Pau d'Augsburg
  Va ser un tractat signat per Fernando I d'Habsburg, germà i representant de l'emperador Carles V, i les forces de la Lliga d'Esmalcalda el 25 de setembre de 1555 a la ciutat de Augsburg a Alemanya, per la qual es resolia el conflicte religiós de la reforma protestant.
 • 1556

  Abdicació de Carles I

  Abdicació de Carles I
  A les abdicacions de Brussel·les (1555-1556), Carlos va deixar el govern imperial al seu germà Fernando (tot i que els electors no van acceptar la seva renúncia formalment fins el 24 de febrer de 1558) i la d'Espanya i les Índies al seu fill Felip.
 • Period: 1556 to

  FELIP II

  Va neixer el 21 de maig de 1527 a Valladolid, Espanya
  Va morir el 13 setembre del 1598 als (71 anys) a Sant Llorenç de l'Escorial, Espanya.
 • 1560

  Detenció dels representatnts de la Generalitat acusats d'heretgia

  Detenció dels representatnts de la Generalitat acusats d'heretgia
  Fa 491 anys. La Generalitat comissionava Joan Canyelles davant la cort hispànica per intervenir en el conflicte que enfrontava el Govern de Catalunya amb la Inquisició. Havien detingut, empresonat i condemnat pel pretès delicte d’heretgia el metge Gabriel Miró. El Tribunal de la Inquisició hispànica a Catalunya havia reclamat a la Generalitat la transferència dels censals el capital i els interessos d’uns títols de deute públic que regularment cobrava Miró.
 • 1571

  Batalla de Lepant

  Batalla de Lepant
  Va tenir lloc el 7 d'octubre de 1571 prop de la ciutat grega de Nafpaktos.
  Es van enfrontar en ella l'armada de l'Imperi otomà contra la d'una coalició catòlica, anomenada Lliga Santa, formada pel Regne d'Espanya, els Estats Pontificis, la República de Venècia, l'Ordre de Malta, la República de Gènova i el Ducat de Savoia . La victòria va ser per la Lliga Santa
 • 1580

  Fundació de Buenos Aires

  Fundació de Buenos Aires
  A causa de la gran centralització que hi ha a l'Argentina, molts successos relatius a la història de la ciutat de Buenos Aires coincideixen amb la història de país. Per aquesta raó, aquí es tracta principalment el desenvolupament institucional de la ciutat, des de la seva fundació fins la sanció de la Constitució de la ciutat de Buenos Aires, incloent el seu nomenament com a capital de l'Virregnat de el Riu de la Plata i el seu federalització.
 • 1581

  Annexió de Portugal

  Annexió de Portugal
  A partir de 1580 el Regne de Portugal va passar a formar part de la Monarquia hispana. Extingida a la dinastia d'Avis, Felip II va fer valer els seus drets hereditaris a el tron portuguès com nét que era de don Manuel l'Afortunat. No obstant , tot i que la legalitat dinàstica estava de la seva part, va haver de vèncer certes resistències abans de poder ser proclamat com a nou monarca.
 • Armada invencible

  Armada invencible
  la Gran Armada de 1588, projectada pel monarca espanyol Felip II per destronar a Isabel I i envair Anglaterra. L'atac va tenir lloc en el context de la guerra anglo-espanyola de 1585-1604. L'atac va fracassar però la guerra es va perllongar setze anys més i va acabar amb el Tractat de Londres de 1604, favorable a Espanya.
 • Period: to

  FELIP III

  Va neixer 14 d'abril de 1578 Madrid, Corona de Castella
  i va ser rei d'Espanya i de Portugal amb 22 anys, des del 13 de setembre de 1598-1621 fins el dia 31 de març que va morir amb 42 anys.
 • Companyia Anglesa de les Indies Orientals.

  Companyia Anglesa de les Indies Orientals.
  El govern holandès va voler crear una companyia bessona de l’exitosa Companyia Neerlandesa de les Índies Orientals per aconseguir monopolis comercials a les illes del Carib.
 • Period: to

  França

  França és una freguesia portuguesa del concelho de Bragança, amb 56,16 km² de superfície i 275 habitants (2001). La seva densitat de població és de 4,9 hab / km².
 • Period: to

  Monarquía Absoluta a Anglaterra

  El govern d'Anglaterra es coneix com a monarquia constitucional, i està encapçalada pel cap de govern que és el monarca.
 • Period: to

  Restauració de la monarquía

  Etapa política de la història d'Espanya desenvolupada sota sistema monàrquic que es va estendre.
 • Period: to

  JAUME I

  el Conqueridor va ser rei d'Aragó, de València i de Mallorca, comte de Barcelona, comte d'Urgell, senyor de Montpeller i d'altres feus a Occitània.
 • Period: to

  Ciència

  La ciència és un sistema ordenat de coneixements estructurats que estudia, investiga i interpreta els fenòmens naturals, socials i artificials.
 • Period: to

  Anys que causen problemes

 • Companyia Holandesa de les Indies Orientals

  Companyia Holandesa de les Indies Orientals
  És va establir el 20 de març de l'any 1602, quan els Estats Generals dels Països Baixos li van concedir un monopoli de 21 anys per realitzar activitats comercials a Àsia.
 • Caravaggio: Sant Enterrament

  Caravaggio: Sant Enterrament
  El Sant Enterrament pintat per Caravaggio, és una de les obres mestres de l'esmentat pintor italià. Està realitzada a l'oli sobre llenç i té unes dimensions de 300 centímetres d'alt per 203 d'ample. Va ser pintada cap 1602-1604, i es conserva a la Pinacoteca Vaticana de la Ciutat de Vaticà.
 • Expulsió del moriscos

  Expulsió del moriscos
  Va ser ordenada pel rei Felip III i portada a terme de manera esglaonada entre 1609 i 1613. Després de la promulgació dels decrets d'expulsió, es va celebrar el 25 de març de 1611 a Madrid En total van ser expulsades unes 300 000 persones, la majoria de elles dels regnes de València i d'Aragó que van ser els més afectats, ja que van perdre un terç i un sisè de la seva població
 • Expulsió dels moriscos

  Expulsió dels moriscos
  L'expulsió dels moriscos de la Monarquia Hispànica va ser ordenada pel rei Felip III i portada a terme de manera esglaonada entre 1609 i 1613. Els primers moriscs expulsats van ser els de el Regne de València, als quals van seguir els d'Andalusia , Extremadura i les dues Castelles, a la Corona de Castella, i els de la Corona d'Aragó. Els últims expulsats van ser els de el Regne de Múrcia.
 • Period: to

  Monarquía Absoluta

  La monarquia absoluta és una forma de govern en la qual el rei té el poder absolut. En ella no hi ha la divisió de poders.
 • Period: to

  Lluís XIII

  Va neixer 27 setembre 1601 Fontainebleau i va morir el 14 de maig del 1643 als 41 anys , Françava ser rei de França i de Navarra (1610-1643) i copríncep d'Andorra (1610-1643).
 • Se situa el límit de domini espanyol a Xile, a al regió del Bio-Bio

  Se situa el límit de domini espanyol a Xile, a al regió del Bio-Bio
  La Regió de l'Biobío, és una de les setze regions en què es divideix la República de Xile. La seva capital és Concepció. Situada a centre de país, limita a nord amb la Regió de Ñuble, a l'est amb l'Argentina, a sud amb la Regió de l'Araucanía i a l'oest amb l'oceà Pacífic.
 • Inici de la Guerra dels Trenta anys

  Inici de la Guerra dels Trenta anys
  Va ser una guerra lliurada a l'Europa central entre els anys 1618 i 1648, en què van intervenir la majoria de les grans potències europees de l'època.
 • Ribera: Martiri de Sant Bartomeu

  Ribera: Martiri de Sant Bartomeu
  El Martiri de Sant Bartomeu és un quadre de Josep de Ribera pintat el 1644. Actualment s'exposa al Museu Nacional d'Art de Catalunya.
 • Period: to

  Guerra dels trenta anys

  La guerra dels Trenta Anys va ser una guerra lliurada a l'Europa Central (principalment el Sacre Imperi Romà Germànic) entre els anys 1618 i 1648, en què van intervenir la majoria de les grans potències europees de l'època. Aquesta guerra va marcar el futur del conjunt d'Europa en els segles posteriors.
 • Plaza Mayor de Madrid

  Plaza Mayor de Madrid
  La plaça Major està situada al centre de Madrid, al barri de Sol, al costat del carrer Major i a 300 metres de la Porta de Sol.
 • Period: to

  FELIP IV

  Va neixer el 8 d' abril de 1605 a Valladolid, Corona de Castella.
  Va ser rei d'Espanya des del 31 de març de 1621 fins a la seva mort 17 setembre 1665 (60 anys), el seu regnat de 44 anys i 170 dies va ser el més llarg de la casa d'Àustria i el tercer de la història espanyola, sent superat només per Felipe V i Alfonso XIII, encara que els primers setze anys de l'regnat d'aquest últim van ser sota regència.
 • Inicia la construcció del palau de Versalles

  Inicia la construcció del palau de Versalles
  El palau de Versalles és el gran palau dels reis de França, a la ciutat que li dona el nom, al departament d'Yvelines (l'Illa de França), a uns 20 km de París. Fou fet construir per Lluís XIII i fet ampliar per ordre de Lluís XIV. La més famosa de les estances és el Saló dels miralls. Lluís XIV va deixar París i va decidir construir Versalles, com una petita ciutat allunyada dels problemes. Tindria diverses etapes constructives, marcades per les amants de Lluís XIV.
 • Period: to

  CARLES I

  Carles I d'Anglaterra i d'Escòcia el 19 de novembre de 1600 en el Palau de Whitehall, Londres el 30 de gener de 1649, va ser rei d'Anglaterra, Escòcia i Irlanda, des del 27 de març de de 1625 fins a la seva execució en 1649.
 • Projecte d'unió d'armes d'Olivars. Victoria de Breda

  Projecte d'unió d'armes d'Olivars. Victoria de Breda
  La Unió d'Armes va ser una proposta política feta en 1626 pel Comte-Duc d'Olivares, la qual tots els "Regnes, Estats i Senyorius" de la Monarquia Hispànica contribuirien en homes i en diners al seu defensa, en proporció a la seva població ia la seva riquesa. El setge de Breda va tenir lloc a 1625, durant la Guerra europea dels Trenta Anys i de la dels Vuitanta Anys a Flandes. I va guanyar Espanya.
 • Unió de armes d'Olivares

  Unió de armes d'Olivares
  La Unió d'armes fou un organisme militar instaurat per decret el 25 de juliol de 1626 pel comte Duc d'Olivares, primer ministre de Felip IV de Castella i III d'Aragó, amb la finalitat de fer contribuir tots els regnes de la monarquia hispànica al manteniment d'un exèrcit comú de 140.000 homes, aportats i mantinguts segons una proporció fixa.
 • Circulació Sanguinia (Harvey)

  Circulació Sanguinia (Harvey)
  William Harvey va ser un metge anglès a qui se li atribueix descriure correctament, per primera vegada, la circulació i les propietats de la sang a l'ésser distribuïda per tot el cos a través del bombament de el cor.
 • Assaig sobre l'heliocentrisme

  Assaig sobre l'heliocentrisme
  El model heliocentrisme és el model cosmològic segons en el qual el Sol és el centre del sistema solar i tots els planetes orbiten al seu voltant.
 • Execució de Joan de Serrallonga

  Execució de Joan de Serrallonga
  Fa 383 anys, executaven Joan Sala i Ferrer àlies Serrallonga. Detingut dos mesos abans el 31 d'octubre del 1633 a Santa Coloma de Farners (la Selva), pels soldats del virrei Cardona, va ser traslladat a Barcelona i reclòs i torturat a la presó de la plaça de l'Àngel situada a la cruïlla dels actuals carrers de Jaume I i Via Laietana. Jutjat sense garanties processals de cap mena, va ser irremissiblement condemnat a mort.
 • Inici de la guerra amb França

  Inici de la guerra amb França
  Fou un conflicte bèl·lic entre Espanya i el Primer Imperi Francès que s'inicià el 1808 amb l'entrada de les tropes napoleòniques, i que conclogué el 1814, amb el retorn de Ferran VII d'Espanya al poder. Fou provocada per la pretensió de Napoleó d'instal·lar el seu germà Josep Bonaparte en el tron espanyol després de les abdicacions de Baiona. Va ser una victòria decisiva aliada.
 • Rubens: Les tres Gràcies

  Rubens: Les tres Gràcies
  Les Tres Gràcies és un quadre de Rubens exposat al Museu del Prado de Madrid, Està pintat a l'oli sobre taula i mesura 221 cm d'altura per 181 cm d'amplada.
 • Descartes: Discurs del mètode

  Descartes: Discurs del mètode
  És la principal obra escrita per René Descartes i una obra fonamental de la filosofia occidental amb implicacions per al desenvolupament de la filosofia i de la ciència.
 • Alçament de Catalunya i Portugal

  Alçament de Catalunya i Portugal
  Una sèrie d'enfrontaments armats entre el Regne de Portugal i Espanya, amb excepció del Principat de Catalunya. Aquesta confrontació va començar amb l'aixecament per la Restauració de la Independència de l'1 de desembre de 1640 que va posar fi a la Unió personal de la dinastia Filipina iniciada el 158 i va acabar amb el tractat de Lisboa de 1668. La revolució de 1640 va posar fi a un període de 60 anys de domini de la Casa d'Àustria sobre Portugal. La victoria va ser una decisiva portuguesa.
 • Revolta dels Segadors

  Revolta dels Segadors
  Guerra dels Segadors va afectar a gran part de Catalunya. Va tenir com a efecte la signatura de la Pau dels Pirineus entre la monarquia espanyola i la francesa. El resultat va ser una rebel·lió catalana és sufocada. Mitjançant el tractat dels Pirineus Espanya cedeix a França el territori català situat a nord dels Pirineus (el Rosselló).
 • Period: to

  Guerra amb la monarquia hispànica

  Es refereix a el conjunt de territoris amb les seves pròpies estructures institucionals i ordenaments jurídics, diferents i particulars, i que es trobaven governats per igual pel mateix sobirà.
 • Rembrant: Ronda de nit

  Rembrant: Ronda de nit
  És el nom pel qual es coneix comunament una de les més famoses obres mestres de l'pintor neerlandès Rembrandt, pintada entre 1640 i 1642. Aquest quadre és una de les joies de l'exposició permanent del Rijksmuseum d'Amsterdam, pinacoteca especialitzada en art neerlandès.
 • 1a revolució

  1a revolució
  La primera revolució industrial va obrir un període de creixement sense precedents i una transformació profunda dels sistemes de treball i de l'estructura de la societat. L'origen de la revolució industrial cal buscar-lo en la coincidència de molts factors interrelacionats i de signe diferent (econòmics, tècnics, ideològics i demogràfics) que es van donar en l'Anglaterra de mitjan el segle XVIII. Aquest país es va convertir durant molt temps en el primer productor de béns industrials del món.
 • Derrota de Rocroi

  Derrota de Rocroi
  La batalla de Rocroi va esdevenir el 19 de maig de 1643 entre l'exèrcit francès a el comandament de el jove Lluís II de Borbó-Condé, aleshores Duc d'Enghien i de 21 anys d'edat, més tard príncep de Condé, i l'exèrcit espanyol a les ordres de l'portuguès Francisco de Melo, capità general dels terços de Flandes. L'enfrontament, que va començar abans de l'alba, va durar prop de sis hores i va acabar amb la victòria francesa.
 • Destitució d'Olivares

  Destitució d'Olivares
  Fa 374 anys, Felip IV rei de la monarquia hispànica destituïa a el comte-duc d'Olivares, que havia exercit el càrrec durant 21 anys. Al poc temps d'assumir el càrrec (1625) la monarquia hispànica es va declarar en fallida per la suma de diverses causes: el brusc atur dels enviaments d'or i plata americans per esgotament de les mines, els escandalosos casos de corrupció i la despesa militar desbocat per mantenir les guerres al continent europeu.
 • Pressió Atmosfèrica (Toricelli)

  Pressió Atmosfèrica (Toricelli)
  L'experiment de Torricelli va ser un projecte realitzat en 1643 pel físic i químic italià Evangelista Torricelli en un laboratori que va aconseguir mesurar la pressió atmosfèrica per primera vegada.
 • Period: to

  Lluís XIV

  Va naixer el 5 de setembre del 1638 a Sant-Germain-en-Laye, França
  Va morir el 1 setembre del 1715 amb 76 anys.
  Va ser el Rei de França durant 72 anys,va ser l’home més poderós del segle XVII.
 • Pau de Westfàlia

  Pau de Westfàlia
  Pau de Westfàlia es refereix als dos tractats de pau d'Osnabrück i Münster, signats el 15 de maig i 24 d'octubre de 1648, a la Sala de la Pau de Münster i amb els quals va finalitzar la guerra dels Trenta Anys a Alemanya i la guerra dels Vuitanta Anys entre Espanya i els Països Baixos. En els tractats van participar l'emperador Ferran III d'Habsburg, la Monarquia Hispànica, els regnes de França i Suècia, Països Baixos i els seus aliats entre els prínceps d'el Sacre Imperi Romà Germànic.
 • Pau de Westfàlia

  Pau de Westfàlia
  La Pau de Westfàlia, també coneguda com la dels Tractats de Münster i Osnabrück, foren una sèrie de tractats que van acabar amb la Guerra dels Trenta Anys i oficialment reconeixien les Províncies Unides Holandeses i la Confederació Suïssa.
 • Execució de Carles I

  Execució de Carles I
  Va ser el 30 de gener de 1649
  A Anglaterra, execució de Carles I pel Parlament. Supressió de la monarquia i la Cambra Alta. Carles II és reconegut rei d’Escòcia i Irlanda.
 • Comencen a baixar les remeses d'or i plata americanes

  Comencen a baixar les remeses d'or i plata americanes
  És un procés d'inflació que es va donar entre la segona meitat del segle XV i la primera del segle XVII.De mitjana, els preus es van multiplicar per sis durant 150 anys. Aquest nivell d'inflació correspon a l'1–1,5% per any, una taxa d'inflació baixa per a estàndards moderns, però considerablement alta donada la política monetària del segle XVI.
 • Zurbarán: Natura morta d'atuells

  Zurbarán: Natura morta d'atuells
  Natura morta d'atuells és un quadre de Francisco de Zurbarán pintat entre 1635 i 1664 que actualment forma part de la col·lecció permanent de Museu Nacional d'Art de Catalunya. El Quadre Ingressa el 1951 amb el llegat de Francesc Cambó.
 • Capitulació de la ciutat de Barcelona

  Capitulació de la ciutat de Barcelona
  Va ser una de les últimes operacions militars de la Guerra de Successió Espanyola. Es va produir entre el 25 de juliol de 1713 e lo 11 de setembre de 1714. El combat va enfrontar als defensors de Barcelona, formats per la coronela i partidaris de l'arxiduc Carles; amb les tropes de Felip V d'Espanya i els seus aliats francesos.
 • Period: to

  República de Cromwell

  Va ser un líder polític i militar anglès. Va convertir a Anglaterra en una república anomenada Mancomunitat d'Anglaterra.
 • Cano: Inmaculada

  Cano: Inmaculada
  Representa la Mare de Déu en la seva advocació de la Immaculada Concepció. Aquesta creença diu que Déu va preservar a la Mare de Déu al néixer de pecat, la inclinació al malament, amb que vénen a el món tots els homes per preparar d'aquesta manera a la que anava a ser mare de Jesús, la seva Hijo.Esta petita escultura de 0,55 metres d'altura realitzada en fusta de cedre i policromada i és d'estil barroc.
 • Velázquez: Las Meninas

  Velázquez: Las Meninas
  Las Meninas es considera l'obra mestra de l'pintor de el Segle d'Or espanyol Diego Velázquez. Acabat en 1656, segons Antonio Palomino. És una pintura realitzada a l'oli sobre un llenç de grans dimensions format per tres bandes de tela cosides verticalment, on les figures situades en primer pla es representen a mida natural. És una de les obres pictòriques més analitzades i comentades en el món de l'art.
 • Pau dels Pirineus

  Pau dels Pirineus
  Va ser un tractat internacional de 124 articles subscrit per Luis de Haro i Mazarino, representants dels sobirans de les monarquies espanyola i francesa el 7 de novembre de 1659, a l'illa dels Faisans (sobre el riu Bidasoa, a la frontera francoespanyola ), per posar fi a un conflicte iniciat en 1635, durant la guerra dels Trenta Anys.
 • Pau dels Pirineus. Perdúa dels territoris de la Catalunya del nord

  Pau dels Pirineus. Perdúa dels territoris de la Catalunya del nord
  El departament francès dels Pirineus Orientals, que la reviuen reivindicant la catalanitat del territori. El 7 de novembre de 1659 les monarquies hispànica i francesa signaven un acord de pau -el Tractat dels Pirineus- que mutilava Catalunya: li amputava els territoris de l'antic comtat de Rosselló i bona part del de la Cerdanya. El bressol històrica de la nació catalana.
 • Murillo: Jove i ama

  Murillo: Jove i ama
  Murillo proporciona imatges belles, il·luminades amb suaus tons daurats i rostres gentils. És el cas d'aquesta pintura, realitzada amb frescor i ingenuïtat. Mostra un tema molt explotat en la pintura espanyola, com és el de la maca apuntada a la finestra i acompanyada d'una dona gran.
 • Period: to

  CARLES II

  Carles II va neixer al Palau de St. James, Londres el 29 de maig de 1630 i va morir al Palau de Whitehall, Londres, 6 de febrer de 1685 amb 54 anys. Va ser rei d'Anglaterra, Escòcia i Irlanda des del 29 de maig de de 1660 fins a la seva mort.
 • Dilatació dels gasos (Boyle)

  Dilatació dels gasos (Boyle)
  La Llei de Boyle-Mariotte formulada per Robert Boyle i Edme Mariotte, és una de les lleis dels gasos que relaciona el volum i la pressió d'una certa quantitat de gas mantinguda a temperatura constant. La llei diu que a una temperatura constant i per a una massa donada d'un gas, el volum de gas varia de manera inversament proporcional a la pressió absoluta del 'recipient.
 • Vermeer: La noia de la perla

  Vermeer: La noia de la perla
  La jove de la perla, és una de les obres mestres de l'pintor holandès Johannes Vermeer realitzada entre 1665 i 1667, i, com el nom indica, utilitza un pendent de perla com a punt focal. La pintura es troba actualment al museu Mauritshuis de l'Haia.
 • Period: to

  CARLES II

  Va ser rei d'Espanya el 17 de setembre de 1665-1 de novembre de 1700 (35 anys), Va neixer el 6 de novembre de 1661 a Madrid, Corona de Castellà.
  I va morir el 1 de novembre de 1700 amb 38 anys.
 • Bernini: Columnata i Plaça de Sant Pere del Vaticà

  Bernini: Columnata i Plaça de Sant Pere del Vaticà
  La plaça de Sant Pere en italià és un espai urbà obert que se situa a la Ciutat de Vaticà, dins de la ciutat de Roma, i precedeix, a manera de gran sala períptera, a la Basílica de Sant Pere , el magne temple de el catolicisme. Va ser enterament projectada per Gian Lorenzo Bernini entre 1656 i 1667. Es considera aquesta obra l'explosió de el gran teatre barroc de l'època com sistematització de el poder de l'església catòlica.
 • Habeas copus

  Habeas copus
  L'habeas corpus és una institució jurídica que obliga que tota persona detinguda es la presenti en un termini preventiu determinat davant del jutge d'instrucció, que podria ordenar la llibertat immediata de l'detingut si no trobés motiu suficient d'arrest.
 • Traslladat de la cort francesa a Versalles

  Traslladat de la cort francesa a Versalles
  La vida a Versalles era un complex món dels costums, rituals i etiqueta, i un només moviment en fals podia fer que es perdés el favor de rei o de ser consignat a l'oblit social.
 • Fénix de Catalunya de Narcís Feliu de la penya

  Fénix de Catalunya de Narcís Feliu de la penya
  Narcís Feliu de la Penya (Barcelona, data incerta - ibídem, 1710) va ser un advocat, economista i publicista espanyol. Fénix de Catalunya: compendi de les seves antigues grandeses i mig per renouarlas.
 • Period: to

  JAUME II

  Va ser rei d'Anglaterra, Escòcia i Irlanda des del 6 de febrer de 1685 fins a la seva deposició en 1688. Va ser l'últim monarca catòlic a regnar sobre el que seria el Regne Unit.
 • Llei de la gravitació universal (Newton)

  Llei de la gravitació universal (Newton)
  La llei de gravitació universal és una llei física clàssica que descriu la interacció gravitatòria entre diferents cossos amb massa. Va ser formulada per Isaac Newton en el seu llibre Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, publicat el 5 de juliol de 1687, on s'estableix per primera vegada una relació proporcional (deduïda empíricament de l'observació) de la força amb què s'atrauen dos objectes amb massa.
 • Period: to

  Monarquía Parlamentaria

  És una forma de govern amb sistema representatiu, en la qual el rei exerceix la funció de cap d'Estat sota el control de el poder legislatiu (parlament) i de el poder executiu (govern); és a dir, el rei regna però no governa. Les normes i decisions emanades de Parlament regulen no només el funcionament de l'Estat sinó també l'actuació i funcions de el propi rei.
 • 2a revolució. Bill of Rights

  2a revolució. Bill of Rights
  A partir d'l'últim quart de segle XIX es produeix a Europa un procés conegut com a Segona Revolució Industrial, que significarà el triomf de l'maquinisme i de la gran indústria sobre la mitjana i petita, l'augment de la producció i l'expansió de l'mercat mundial de productes .
 • Period: to

  GUILLEM III

  Guillermo III d'Anglaterra va ser un aristòcrata neerlandès i príncep protestant d'Orange des del seu naixement 14 de novembre de l'1650 a la hagi, i rei d'Anglaterra i Irlanda com Guillermo III des del 13 de febrer de 1689, i rei d'Escòcia -com Guillermo II des l'11 d'abril de 1689, en cada cas fins a la seva mort el 19 de març de 1702 a 51 anys.
 • Mort de Carles II

  Mort de Carles II
  Va morir el rei d'espanya amb 38 anys a Madrid.