Edat moderna 1 638

Panorama del món modern (segles XVI-XVII)

 • 1519

  Conquesta de l'Imperi azteca

  Conquesta de l'Imperi azteca
  La Conquesta de Mèxic la va portar a terme Hernán Cortès entre l'any 1519 i 1521. El 13 d'agost de 1521 la ciutat de Mèxic-Tenochtitlan va caure en poder dels conqueridors espanyols, després de dos anys, donant com resultat la victoria espanyola.
 • 1519

  Primera reunió de les Corts catalanes de Carles I

  Primera reunió de les Corts catalanes de Carles I
  En 1519, les Corts es van reunir a Barcelona per a reconèixer al primer monarca conjunt de les corones de Castella i Aragó, Carles I, i per a discutir la concessió d'una ajuda econòmica a la Cort real. Va ser durant l'estada del rei a Barcelona quan va arribar la notícia que Carles havia estat triat emperador del Sacre Imperi Romanogermànic amb el nom de Carles V.
 • Sep 20, 1519

  Primera volta al món

  Primera volta al món
  L'expedició de Magallanes i Elcano va ser una expedició marítima del segle xvi, capitanejada per Fernando de Magallanes, i al comandament de Juan Sebastián Elcano.
  El propòsit era obrir una ruta comercial amb les illes de les especies. Les naus van sortir el 20 de setembre de 1519. Fernanando de Magallanes va morir el 27 d'abril de 1521 a la batalla de Mactán, i van triar a Juan Sebastián Elcano per capitanegar el viatge de retorn. El 6 de setembre de 1522 l' única nau que quedava va retornar.
 • 1520

  Carles, emperador d'Alemanya. Revoltes de les Comunitats i les Germanies

  Carles, emperador d'Alemanya. Revoltes de les Comunitats i les Germanies
  La rebel·lió de les Germanies va ser un conflicte que es va produir en els regnes de Mallorca i València al començament del regnat de Carles I, entre 1519 i 1523. Va tenir lloc paral·lelament a la rebel·lió de les Comunitats de Castella.
 • Feb 24, 1525

  Batalla de Pavia

  Batalla de Pavia
  La batalla de Pavía es va lliurar el 24 de febrer de 1525 entre l'exèrcit francès al comandament del rei Francesc I i les tropes germà-espanyoles de l'emperador Carles V. I com a resultat la victòria de les tropes germà-espanyoles.
 • Nov 16, 1532

  Conquesta de l'Imperi inca

  Conquesta de l'Imperi inca
  Aquesta conquesta va ser durant el regnat de Carles d'Habsburg quan es va sotmetre a un altre poderós imperi americà, l'Inca. Aquesta conquesta la va dur a terme Francisco Pizarro. Es considera que va començar el 16 de novembre de 1532 i va finalitzar a l'any 1572 amb la victòria espanyola.
 • 1540

  Inici de l'extracció de plata de Mèxic i Potosí

  Inici de l'extracció de plata de Mèxic i Potosí
 • Apr 24, 1547

  Batalla de Mühlberg

  Batalla de Mühlberg
  La batalla de Mühlberg va tenir lloc el 24 d'abril de 1547 en aquesta localitat alemanya entre les tropes de Carles I d'Espanya i V del Sacre Imperi Romanogermànic i les de la Lliga de Esmalcalda, amb el triomf de l'emperador Carles V.
 • Sep 25, 1555

  Pau d'Augsburg

  Pau d'Augsburg
  La Pau d'Augsburg va ser un tractat signat per Ferran I d'Habsburg, germà i representant de l'emperador Carles V, i les forces de la Lliga de Esmalcalda el 25 de setembre de 1555 a la ciutat d'Augsburg a Alemanya, per la qual es resolia el conflicte religiós de la reforma protestant.
 • Jan 16, 1556

  Abdicació de Carles I

  Abdicació de Carles I
  Abdicacions de Brussel·les és la denominació dels successius actes d'abdicació de Carles I d'Espanya i V d'Alemanya, que van tenir lloc a Brussel·les a la fi de 1555 i començaments de 1556.
 • 1560

  Detenció dels representats de la Generalitat, acusats d'heretgia

 • Oct 7, 1571

  Batalla de Lepant

  Batalla de Lepant
  La batalla de Lepant va ser un combat naval que va tenir lloc el 7 d'octubre de 1571 prop de la ciutat grega de Náfpaktos.
  Es van enfrontar en ella l'armada de l'Imperi otomà contra la d'una coalició catòlica, anomenada Lliga Santa, formada pel Regne d'Espanya, els Estats Pontificis, la República de Venècia, l'Orde de Malta, la República de Gènova i el Ducat de Savoia.
  Va acabar amb la victoria de la Lliga Santa.
 • 1580

  Fundació de Buenos Aires

  Fundació de Buenos Aires
  La ciutat de Buenos Aires va tenir dues fundacions. La primera en 1536 per Pere de Mendoza i la segona en 1580 per Juan de Garay.
 • 1581

  Annexió de Portugal

  Annexió de Portugal
  La crisi de successió de Portugal de 1580 va sobrevenir per la mort sense hereus del rei Sebastián I de Portugal i del seu successor Enric I.Les corts portugueses havien de decidir qui hauria d'ocupar el tron portuguès, però abans Felip II d'Espanya va ordenar l'invasió militar del país.Antonio prior de Crato es va autonombrar rei,però les seves escasses tropes van ser superades per l'exèrcit espanyol a la Batalla d'Alcántara(1580). A l'any següent Felip II va ser reconegut com a rei de Portugal
 • Armada Invencible

  Armada Invencible
  Armada Invencible és un terme d'origen anglès​ per referir-se a la Gran Armada del 12 de juliol-23 de septembre de 1588, projectada pel monarca espanyol Felip II per a destronar a Isabel I i envair Anglaterra. L'atac va tenir lloc en el context de la guerra anglo-espanyola de 1585-1604. L'atac va fracassar però la guerra es va prolongar setze anys més i va acabar amb el Tractat de Londres de 1604, favorable a Espanya.
 • Companyia Anglesa de les Índies Orientals

  Companyia Anglesa de les Índies Orientals
  La Companyia Britànica de les Índies Orientals va ser una companyia privilegiada formada per un grup d'empresaris anglesos amb el propòsit de dedicar-se al comerç amb les Índies Orientals acabant així amb el monopoli que exercien companyies neerlandeses sobre el lucratiu comerç de les espècies.
 • Companyia Holandesa de les Índies Orientals

  Companyia Holandesa de les Índies Orientals
  La Companyia Neerlandesa de les Índies Orientals es va establir el 20 de març del 1602, quan els Estats Generals dels Països Baixos li van concedir un monopoli de 21 anys per a realitzar activitats comercials a Àsia.
  Va ser la primera corporació multinacional en el món i la primera companyia que publicava els seus guanys.
 • Caravaggio: Sant Enterrament

  Caravaggio: Sant Enterrament
  El Sant Enterrament pintat per Caravaggio, és una de les obres mestres del citat pintor italià. Va ser pintada cap a 1602-1604, i es conserva en la Pinacoteca Vaticana de la Ciutat del Vaticà.
 • Expulsió dels moriscos. Treva dels Dotze anys

  Expulsió dels moriscos. Treva dels Dotze anys
  La Treva dels Dotze Anys va ser un tractat de pau signat en 1609 entre Espanya i les Províncies Unides dels Països Baixos; va suposar un recés pacífic en la guerra dels Vuitanta Anys que els neerlandesos mantenien contra l'Imperi espanyol des de 1568 per a aconseguir la seva independència.
 • Se situa el límit de domini espanyol a Xile, a la regió del Bío-Bío.

  Se situa el límit de domini espanyol a Xile, a la regió del Bío-Bío.
 • Inici de la Guerra dels Trenta Anys

  Inici de la Guerra dels Trenta Anys
  La guerra dels Trenta Anys va ser una guerra lliurada a l'Europa Central entre els anys 1618 i 1648, en la qual van intervenir la majoria de les grans potències europees de l'època. Aquesta guerra va marcar el futur del conjunt d'Europa en els segles posteriors. Inicialment es tractava d'un conflicte pòlitic-religiós però va acabar sent una guerra general. Va finalitzar amb el resultat de la Pau de Wastfàlia i la Pau dels Pirineus
 • Plaza Mayor de Madrid

  Plaza Mayor de Madrid
  Aquesta plaça es va construir a l'any 1617 durant el període dels Habsburg del regnat de Felip III. I es va finalitzar a l'any 1620.
 • Inicia la construcció del Palau de Versalles

  Inicia la construcció del Palau de Versalles
  La seva construcció va ser ordenada per el rei Lluís XIV, que quan va deixar París, va decidir construir Versalles com una petita ciutat allunyada dels problemes. Tindria diverses etapes constructives, marcades per les amants de Lluís XIV.
 • Projecte de Unión de Armas d'Olivares. Victòria de Breda

  Projecte de Unión de Armas d'Olivares. Victòria de Breda
  La Unió d'Armes va ser una proposta política proclamada oficialment en 1626 pel Comte-Duc d'Olivares, valgut del rei Felip IV, per la qual tots els "Regnes, Estats i Senyorius" de la Monarquia Hispànica contribuirien en homes i en diners al seu defensa, en proporció a la seva població i a la seva riquesa.
 • Circulació sanguínia (Harvey)

  Circulació sanguínia (Harvey)
  William Harvey va ser un metge anglès que va ser el primer a descriure correctament i en detall el sistema circulatori i les propietats de la sang bombejada al cos pel cor.
 • Assaig sobre l'heliocentrisme (Galileu)

  Assaig sobre l'heliocentrisme (Galileu)
  Galileu va demostrar l'heliocentrisme, que és el model cosmològic segons en el qual el Sol és el centre del sistema solar i tots els planetes orbitin al seu voltant.
 • Execució de Joan de Serrallonga

  Execució de Joan de Serrallonga
  Joan Sala i Ferrer, conegut també com Serrallonga va ser un bandoler espanyol que va actuar principalment en la serra de les Guillerías.
  En 1627 va fugir un any a França però va ser capturat.
  Després de ser capturat va ser empresonat en les masmorres del Castell de Savassona, on va ser sotmès a tortures durant diversos mesos, i posteriorment va ser executat en la forca entre els dies 8 i 10 de gener de 1634 a Barcelona, segons diverses fonts
 • Inici de la guerra amb França

  Inici de la guerra amb França
  La guerra franc-espanyola, que té lloc entre 1635 i 1659, any en què finalitza amb l'acord signat entre tots dos països conegut com la Pau dels Pirineus, amb la victòria francesa.
 • Rubens: Les tres Gràcies

  Rubens: Les tres Gràcies
  Les tres Gràcies és un quadre del pintor barroc Pedro Pablo Rubens, exposat en el Museu del Prado de Madrid, Espanya.
 • Descartes: Discurs del mètode

  Descartes: Discurs del mètode
  El Discurs del Mètode és la principal obra del filòsof René Descartes i es considera una obra fonamental de la filosofia occidental amb implicacions al desenvolupament de la filosofia i de la ciència.
  Consistia, en realitat, en el pròleg de tres assajos: Diòptrica, Meteoros i Geometria; agrupats sota el títol conjunt d'Assaigs filosòfics.
 • Revolta dels Segadors

  Revolta dels Segadors
  La revolta dels segadors va afectar gran part de Catalunya entre els anys 1640 i 1652. Va tenir com a efecte la signatura de la Pau dels Pirineus entre la monarquia espanyola i la francesa, passant el comtat del Rosselló i la meitat del comtat de Cerdanya.
 • Alçament de Catalunya i Portugal

  Alçament de Catalunya i Portugal
  La Guerra de Restauració va ser una sèrie d'enfrontaments armats entre el Regne de Portugal i Espanya, amb excepció del Principat de Catalunya. Aquesta confrontació va començar amb l'aixecament per la Restauració de la Independència de l'1 de desembre de 1640. Va acabar amb victòria portugesa
 • 1a Revolució

  1a Revolució
  La revolució anglesa va ser un dels esdeveniments que van marcar la història del Regne Unit, aquesta va succeir des de l'any 1642 fins a 1689. Durant aquest període de 18 anys es van dur a terme un sense fi d'enfrontaments entre la monarquia anglesa i els integrants del parlament.
 • Rembrandt: Ronda de nit

  Rembrandt: Ronda de nit
  Aquest quadre el va pintar Rembrandt a l'any 1642, és de l'estil barroc. I actualment es troba a Rijksmuseum, Ámsterdam.
 • Pressió atmosfèrica (Torricelli)

  Pressió atmosfèrica (Torricelli)
  A l'any 1643, Evangelista Torricelli va inventar el baròmetre de mercuri
 • Destitució d'Olivares

  Destitució d'Olivares
  El 23 de gener de 1643 el compte-duc d'Olivares va ser destituït després de 21 anys en aquest carrec.
  La independència de Portugal (1640) i de Catalunya (1641) van marquen el fracàs d'Olivares.
 • Derrota de Rocroi

  Derrota de Rocroi
  La batalla de Rocroi va esdevenir el 19 de maig de 1643 entre l'exèrcit francès al comandament del jove Lluís II de Borbó-Condé, i l'exèrcit espanyol a les ordres del portuguès Francisco de Melo. L'enfrontament, que va començar abans d'alba, va durar prop de sis hores i va acabar amb la victòria francesa.
 • Ribera: Martiri de Sant Bartomeu

  Ribera: Martiri de Sant Bartomeu
  El Martiri de sant Bartomeu és un quadre del pintor valencià Josep de Ribera, fet a l'any 1644
 • Pau de Westfàlia

  Pau de Westfàlia
  El terme de Paz de Westfàlia es refereix als dos tractats de pau de Osnabrück i Münster, signats el 15 de maig i 24 d'octubre de 1648, amb els quals va finalitzar la guerra dels Trenta Anys a Alemanya i la guerra dels Vuitanta Anys entre Espanya i els Països Baixos.
 • Execució de Carles I

  Execució de Carles I
  Carles I va anar a un judici per càrrecs d'alta traïció i "altres alts crims", i es va rebutjat elevar una súplica, així que el 30 de gener de 1649 el van executar als 48 anys.
 • Zurbarán: Natura morta d'atuells

  Zurbarán: Natura morta d'atuells
  Natura morta d'atuells és un quadre de Francisco de Zurbarán pintat entre 1635 i 1664, que actualment forma part de la col·lecció permanent del Museu Nacional d'Art de Catalunya
 • Comencen a baixar les remeses d'or i plata americanes

  Comencen a baixar les remeses d'or i plata americanes
 • Capitulació de la ciutat de Barcelona

  Capitulació de la ciutat de Barcelona
  En 1635, en el context de la Guerra dels Trenta Anys, va esclatar la guerra d'Espanya amb la França de Richelieu, davant el que el Comte-duc d'Olivares va insistir en l'aportació catalana d'homes i diners, al que a Catalunya la Diputació es va oposar.
  Després de 15 mesos de setge es va produir la rendició de Barcelona davant les tropes de Juan Josep d'Àustria. La guerra va acabar amb el Tractat dels Pirineus en 1659.
 • Cano: Immaculada

  Cano: Immaculada
  Immaculada la va pintar Alonso Cano, un pintor espanyol, a l'any 1655
 • Velázquez: Las meninas

  Velázquez: Las meninas
  Les Meninas és una pintura del 1656 de Diego Velázquez , l'artista líder del Segle d'Or espanyol. I actualment es troba en el Museu del Prado de Madrid ,
 • Pau dels Pirineus

  Pau dels Pirineus
  La pau dels Pirineus va ser un tractat internacional de 124 articles subscrit per Lluís d'Haro i Mazarino, representants dels sobirans de les monarquies espanyola i francesa el 7 de novembre de 1659. Amb aquest tractat es va posar fi a un conflicte iniciat en 1635, durant la guerra dels Trenta Anys.
 • Murillo: Jove i ama

  Murillo: Jove i ama
  Jove i ama és un pintura de Bartolomé Esteban Murillo de l'any 1660
 • Dilatació dels gasos (Boyle)

  Dilatació dels gasos (Boyle)
  La llei de Boyle feta per el físic i químic britànic Robert Boyle en 1662 i el físic i botànic francès Edme Mariotte en 1676, és una de les lleis dels gasos que relaciona el volum i la pressió d'una certa quantitat de gas mantinguda a temperatura constant.
 • Vermeer: La noia de la perla

  Vermeer: La noia de la perla
  La noia de la perla és un quadre fet per Vermeer de Delft, entre 1665 i 1667, i actualment és troba en el Museu Mauritshuis, La Haia.
 • Bernini: Columnata i plaça de Sant Pere del Vaticà

  Bernini: Columnata i plaça de Sant Pere del Vaticà
  La columnata de la plaça de Sant Pere, al Vaticà, és la columnata que parteix de la Basílica de Sant Pere i envolta la Plaça de Sant Pere. Aquesta obra és de Gian Lorenzo Bernini, que la va construir entre 1656 i 1667 per encàrrec del Papa Alexandre VII.
 • Habeas corpus

  Habeas corpus
  La Llei de habeas corpus de 1679 és una llei del Parlament a Anglaterra durant el regnat del rei Carles II . Va ser aprovat per definir i enfortir l'antic recurs d'habeas corpus , que requeria que un tribunal examinés la legalitat de la detenció d'un presoner i així evitar l'empresonament il·legal o arbitrari.
 • Trasllat de la cort francesa a Versalles

  Trasllat de la cort francesa a Versalles
  El rei Lluís XIV va traslladar la cort francesa i el govern permanentment a Versalles
 • Fénix de Catalunya, de Narcís Feliu de la Penya

  Fénix de Catalunya, de Narcís Feliu de la Penya
 • Llei de la gravitació universal (Newton)

  Llei de la gravitació universal (Newton)
  La llei de gravitació universal és una llei física clàssica que descriu la interacció gravitatòria entre diferents cossos amb massa. Va ser formulada per Isaac Newton en el seu llibre Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, publicat el 5 de juliol de 1687, on estableix per primera vegada una relació proporcional de la força amb què s'atreuen dos objectes amb massa.
 • 2a Revolució

  2a Revolució
 • Mort de Carles II

  Mort de Carles II
  Carles II va morir l'1 de novembre de 1700 als 38 anys en Madrid