Limperi dels austries 3 638

Àustries Majors

 • Duc de Lerma

  Duc de Lerma
  El rei el va nombrar el 1595 Virrei de València, posició que va ocupar al llarg de dos anys. Al seu retorn a Madrid, el propi príncep Felip va demanar el seu nombrament per cavallerís major.
 • Period: to

  Regnat de Felip III

 • Casament Felip III amb Margarita d’Austria

  Casament Felip III amb Margarita d’Austria
  L'enllaç entre Felip III i Margarida d'Àustria es va celebrar a una catedral el 18 d'abril de 1599, després del rebuig del jove monarca a casar-se a Madrid i Barcelona.
 • Pau de Londres

  Pau de Londres
  El Tractat de Londres de 1604 va ser un tractat de pau, signat per Espanya i Anglaterra a la ciutat de Londres el 28 d'agost de 1604 que va marcar el final de la Guerra anglo-espanyola de 1585-1604.
 • El rei declara la "bancarrota"

  El rei declara la "bancarrota"
  La principal suspensió de pagaments va ser la que es va dur a terme el 1607. L'acumulació de dèbits i impossibilitat de cancel·lar-los va portar a decretar la "bancarrota, reconvertint el deute "floante" en deute consolidat o "juros".
 • Expulsió dels Moriscos

  Expulsió dels Moriscos
  El 9 d'abril de 1609 Felip III va signar el decret d'expulsió dels moriscos, el més gran èxode que ha patit Espanya. Al voltant de 300.000 espanyols es van veure obligats a abandonar-ho tot pel simple fet de ser cristians nous.
 • Treva dels dotze anys

  Treva dels dotze anys
  La Treva dels Dotze Anys, també anomenada Treva d'Anvers, va ser un tractat de pau signat el 1609 entre Espanya i les Províncies Unides dels Països Baixos; suposar un recés pacífic en la guerra dels Vuitanta Anys que els neerlandesos mantenien contra l'Imperi espanyol des de 1568 per aconseguir la seva independència.
 • Primer matrimoni de Felip IV

  Primer matrimoni de Felip IV
  Isabel de França va contreure matrimoni el 25 de novembre de 1615 amb el llavors príncep d'Astúries, Felip (futur Felip IV), sent així la seva primera esposa i mare del príncep Baltasar Carles. Pel seu matrimoni es va convertir en la consort de tots els títols ostentats pel seu marit després del seu accés a l'tron en 1621.
 • Guerra dels trenta anys

  Guerra dels trenta anys
  La Guerra dels Trenta Anys (1618 - 1648) fou un conflicte europeu que modificà contínuament les fronteres de nombrosos estats i que es prolongà entre França i la monarquia hispànica fins al 1659.
 • Finalització de la treva amb les Províncies

  Finalització de la treva amb les Províncies
  En 1621 les dues potències no aconseguirien posar-se d'acord per prorrogar la treva, amb el que la guerra continuaria fins a 1648, any en què es produiria la independència definitiva dels Països Baixos amb la signatura del Tractat de Münster.
 • Compte Duc d'Olivares

  Compte Duc d'Olivares
  Olivares, home intel·ligent i de gran influència, va saber fer-se amb el favor del futur Felip IV d'Espanya, de manera que quan va accedir al tron en 1621, el va nombrar favorit en lloc del duc d'Uceda, triomfant la facció d'Olivares. El 10 d'abril d'aquest any, el rei va concedir a Olivares el títol de gran d'Espanya, utilitzant la fórmula convencional «comte d'Olivares, cobriu-vos». Finalment, es va fer càrrec del govern com a "valido" a la mort del seu oncle en 1622.
 • Period: to

  Regnat de Felip IV

 • Victòria de Breda

  Victòria de Breda
  El setge de Breda va ser la victòria més important de Spinola i una de les últimes d'Espanya en la Guerra dels 80 Anys.
 • Projecte de Union de Armas

  Projecte de Union de Armas
  La Unió d'Armes va ser una proposta política proclamada oficialment en 1626 pel Comte-Duc d'Olivares, "valido" del rei Felip IV, per la qual tots els "Regnes, Estats i Senyorius" de la Monarquia Hispànica contribuirien en homes i en diners a la seva defensa, en proporció a la seva població i a la seva riquesa.
 • Batalla de Nördlingen

  Batalla de Nördlingen
  La primera batalla de Nördlingen va ser una batalla decisiva de la guerra dels Trenta Anys.
 • Entrada de França a la guerra

  Entrada de França a la guerra
  L'anomenada campanya de França de 1636 va ser un conjunt d'operacions militars desenvolupades per l'exèrcit espanyol després de l'entrada del Regne de França en la guerra dels Trenta Anys.
 • Crisi a Catalunya i Portugal

  Crisi a Catalunya i Portugal
  La Crisi de 1640 va ser la crisi política més greu que va viure la Monarquia Hispànica dels Àustries ja que a punt va estar d'acabar amb ella
 • Guerra dels Segadors

  Guerra dels Segadors
  La Guerra dels Segadors (o Guerra de Separació o Secessió) és el conflicte bèl·lic que afectà bona part del Principat de Catalunya entre els anys 1640 i 1652, i que tingué com a efecte més perdurable la signatura del Tractat dels Pirineus de l'any 1659 entre Espanya i França, que separava del Principat de Catalunya el comtat de Rosselló, el Conflent, el Vallespir, el Capcir i una part del comtat de Cerdanya, que passaren així a mans franceses.
 • Revoltes a Andalusia

  Revoltes a Andalusia
  La conspiració del duc de Medina Sidonia és la denominació historiogràfica d'una conspiració que va tenir lloc a Andalusia en 1641.
 • Derrotes hispàniques a Rocroi

  Derrotes hispàniques a Rocroi
  La batalla de Rocroi o Rocroy va esdevenir el 19 de maig de 1643 entre l'exèrcit francès a el comandament de el jove Lluís II de Borbó-Condé, aleshores Duc d'Enghien i de 21 anys d'edat, més tard príncep de Condé, i l'exèrcit espanyol a les ordres del portuguès Francisco de Melo, capità general dels terços de Flandes. L'enfrontament, que va començar abans de l'alba, va durar prop de sis hores i va acabar amb la victòria francesa.
 • Revoltes a Aragó

  Revoltes a Aragó
  Conspiració del duc d'Híjar o Conspiració d'Aragó, són denominacions historiogràfiques per a la conspiració contra l'autoritat de Felip IV.
 • Pau de Westfàlia

  Pau de Westfàlia
  La Pau de Westfàlia, també coneguda com la dels Tractats de Münster i Osnabrück, foren una sèrie de tractats que van acabar amb la Guerra dels Trenta Anys i oficialment reconeixien les Províncies Unides Holandeses i la Confederació Suïssa.
 • Segon matrimoni de Felip IV

  Segon matrimoni de Felip IV
  Mariana d'Àustria va ser reina consort d'Espanya com a segona esposa de Felip IV i regent com a mare de Carles II.
 • Tractat dels Pirineus

  Tractat dels Pirineus
  Va ser signat el 7 de novembre del 1659 per part dels representants de Felip IV de Castella i III d'Aragó, Luis Méndez de Haro i Pedro Coloma, i els de Lluís XIV de França, Cardenal Mazzarino i Hugues de Lionne, a l'illa dels Faisans (al riu Bidasoa, als límits del País Basc Nord), tot posant fi al litigi de la Guerra dels Trenta Anys. Una de les conseqüències d'aquest tractat va ser la cessió a França del comtat del Rosselló i part del de la Cerdanya.
 • Period: to

  Regnat de Carles II

 • "Valido" Joan Josep d'Austria

  "Valido" Joan Josep d'Austria
  Joan Josep d'Àustria (Madrid 7 d'abril de 1629 - ibídem 17 de setembre de 1679) va ser un polític i militar espanyol, fill extramatrimonial del rei Felip IV i l'actriu Maria Calderón.
 • Casament Carles II amb Maria Luisa d’Orleans

  Casament Carles II amb Maria Luisa d’Orleans
  María Luisa d'Orleans va ser la reina consort d'Espanya de 1678-1689 com a esposa del rei Carles II d'Espanya.
 • Mort sense decadència de Carles II

  Mort sense decadència de Carles II
  El 1 de novembre de 1700 moria a Madrid Carles II sense haver deixat hereders.