Casa de autria

La casa d'Àustria

 • Period: 1516 to 1556

  Carles I

  Carles I de Castella i V del Sacre Imperi Romà Germànic , anomenat 'el Cèsar', va regnar juntament amb la seva mare, Juana I de Castella des de 1516 fins a 1556.
 • 1519

  Les Germaníes

  Les Germaníes
  La rebelión de les Germaníes fou un conflicte entre els regnes de València i Mallorca a principis del regnat de Carles I. Aquesta va ser a conseqüència d'una evolució anterior, caracteristzada per la potència nobiliaria, la corrupció administrativa dels municipis i per tensions entre els pagesos.
 • 1520

  La guerra de les comunitats de Castella

  La guerra de les comunitats de Castella
  La revolta de les Comunitats de Castella va ser un aixecament contra la Corona que va tenir lloc entre 1520 i 1521, protagonitzat per les ciutats de l'interior de la Corona de Castella, especialment les de Toledo i Valladolid, al començament del regnat de Carles I.
 • 1521

  L'expansió a les Amèriques

  L'expansió a les Amèriques
  Durant el regnat de Carles I, la corona de Castella va expandir el seu territori sobre gran part d'Amèrica.
  Van conquistar territoris com l'Imperi mexica, l'Imperi tarasc, la península de Yucatàn, l'Imperi incaic i l'actual territori de Colombia, entre altres terres d'Amèrica central i del sud.
 • 1525

  Batalla de Pavia

  Batalla de Pavia
  La batalla de Pavia va ser una de les quatre guerres que es van donar entre Carles I i Francesc I de França.
  En aquesta, França es va apoderar primerament de Milanesado i va ajudar a Enric II a recuperar el regne de Navarra, però el francès va ser derrotat i enviat a la presó, juntament amb el monarca navarrés.
 • Period: 1556 to

  Felip II

  Felip II de Castella, dit el Prudent, va ser monarca d'Espanya des de 1556 fins a 1598. Va ser també el primer monarca de la casa d'Àustria a esdevenir rei de Portugal, a partir de 1580.
 • 1557

  La batalla de San Quintí

  La batalla de San Quintí
  La batalla de San Quintí va ser un dels enfrentaments militars més poderosos entre espanyols i francesos. Aquesta victoria contra França va donar a conèixer al jove Rey Felip II. La batalla va tenir lloc al poble francés de San Quintí el 10 d'agost de 1557. Va ser una batalla de caràcter estratègic per part dels espanyols.
 • 1568

  Guerra dels Vuitanta Anys

  Guerra dels Vuitanta Anys
  La Guerra dels Vuitanta anys va ser una guerra que va enfrontar les Disset Províncies (l'actual Països Baixos) amb el rei Felip II d'Espanya, amb la finalitat d'aconseguir la independència i la llibertat religiosa. La rebel·lió contra el monarca hispànic va començar el 1568 i finalitzà el 1648.
 • Guerra anglo-espanyola

  Guerra anglo-espanyola
  Aquest guerra fou un conflicte bélic entre els regnes d'Anglaterra, gobernat per Isabel I, i d'Espanya, on regnava Felip II. La guerra va començar amb victòries anglesas com la de Cádiz al 1587, i la pérdua de l'Armada Invencible en 1588, però diverses victories espanyoles com la de la Contraarmada a 1589, així como l'enorme millora en l'escolta de las flotes i la rápida recuperació d'Espanya van acabar per debilitar a Anglaterra i van acabar firmant un tractat de pau favorable a Espanya.
 • La crisis d'Aragó

  La crisis d'Aragó
  El Regne d'Aragó va romandre tranquil durant la primera meitat del s.XVI. No va ser fins al regnat de Felip II que va començar una crisis tant econòmica com social. Finalment al 1591 es va fer una rebelió contra el monarca, i al 1592 e a frimar l'acord de les Corts de Tarazona.
 • Period: to

  Felip III

  Felip III de Castella, II d'Aragó i Portugal i V de Navarra, dit el Pietós fou monarca des de 1598 fins a 1621, el tercer rei de la Dinastia dels Àustries a les Espanyes.
 • Expulsió dels moriscos

  Expulsió dels moriscos
  Els decrets d'expulsió dels moriscos van ser promulgats per el Rei Felip III, i ordenaven als moriscos dels diferents regnes o territoris de la Monarquia Catòlica el seu exili perpetu.
  L'expulsió va tenir conseqüències demogràfiques i econòmiques en el territori, i va suposar un empobriment en gran part de la Monarquía Hispànica.
 • Tractat d'Amberes

  Tractat d'Amberes
  El tractat d'Amberes, també conegut com la tregua dels dotze anys, va ser un tractat de pau entre Castella i les Provínces Unides dels Paisos Baixos firmat al 1609. Aquest tractat va suposar un recés pacífic en la Guerra dels Vuitanta Anys que els neerlandesos mantenien contra l'Imperi espanyol des de 1568 per aconseguir la seva independència.
 • Guerra dels Trenta Anys

  Guerra dels Trenta Anys
  La guerra dels Trenta Anys va ser un conflicte europeu que modificà contínuament les fronteres de nombrosos estats i que es va prolongar entre França i la monarquia hispànica fins al 1659. La causa principal d'aquest conflicte va ser la reforma protestant, per això la batalla es dividía en dos bandols: els protestants i els católics.
 • Caiguda del Duc de Lerma

  Caiguda del Duc de Lerma
  Francisco de Sandoval i Rojas va néixer a Tordesillas a una família aristòcrata i va ser educat a la cort de Felip II.Va ser l'home més poderós del regnat de Felip III. Es va fer immensament ric a costa de saber fer anar el tràfic d'influències, la corrupció i la venda de càrrecs públics.
  La seva caiguda es va produir després que el Rei aprovés les mesures proposades al Consell d'Estat relatives a la política que havia de seguir la Monarquia hispana en relació amb la rebel·lió de Bohèmia
 • Period: to

  Felip IV

  Felip IV de Castella, III d'Aragó i de Portugal, dit el Gran, fou monarca del 1621 fins al 1665.
 • Setge de Breda

  Setge de Breda
  El setge de Breda de 1625 va tenir lloc durant el transcurs de la Guerra europea dels Trenta Anys i de la Guerra dels Vuitanta Anys a Flandes, que enfrontava els terços espanyols de l'exèrcit de Flandes amb les forces de les Províncies Unides dels Països Baixos. La ciutat fortalesa de Breda, sota el govern de Justí de Nassau, va ser assetjada i finalment conquistada pels exèrcits espanyols sota el comandament d'Ambrosio Spínola l'any 1625
 • Crisis de 1640

  Crisis de 1640
  La Crisis de 1640 fou la crisis política més important que va viure la Monarquía Hispánica i que gairebé acaba amb ella. Aquesta va tenir lloc durant el regnat de Felip IV i entre les seves causes es troba el projecte d'Unió d'Armes, proposat per Conde-Duque de Olivares.
  Tot això dintre del context de la Guerra dels Trenta anys i la reanudació de la Guerra dels Vuitanta Anys.
 • Revolta a Catalunya

  Revolta a Catalunya
  A causa de l'exigència de més compromís econòmic cap a la Monarquia Hispànica i, sobretot, de la seva enemistat personal amb el virrei, part de la burgesia i la noblesa catalana va afavorir el 1640 una revolta popular contra l'exèrcit reial que havia acudit a aquesta regió espanyola a combatre contra França.
  Aquesta rebelió va finalitzar amb el "Corpus de Sangre", en el que el virrei català i més de 15 persones (la majoría funcinaris reials) van morir.
 • Tractat dels Pirineus

  Tractat dels Pirineus
  Amb aquest tractat, firmat per les corones de les monarquíes espanyola i francesa al 1569, finalitza el conflicte que va començar al 1635, durant la Guerra dels Trenta Anys.
  Amb aquest es cedeix alguns territoris de Catalunya i de Flandes
 • Period: to

  Carles II

  Carles II de Castella , anomenat «l'Echizado», va ser rei entre el 1665 i el 1700.
  Encara que el seu sobrenom li venia pel sue aspecte físic a la bruixeria i influències diabòliques, és probable que els successius matrimonis consanguinis de la família reial ocasionessin els seus greus problemes de salut.
 • Bartolomé Esteban Murillo pinta 'Dones a la finestra'

  Bartolomé Esteban Murillo pinta 'Dones a la finestra'
  Dones a la finestra és un oli sobre llenç realitzat per el pintor sevillà Bartolomé Esteban Murillo entre 1665 i 1675.
  Es tracta d'una de les pintures d'estil barroc més enigmàtiques de l'autor. En aquesta mostra dues dones en una finestra que observen algú o alguna cosa que crida la seva atenció. Molts creuen que es tractava de dues prostitutes, degut al seu escot i al seu somriure.
 • La Guerra de les Reunions

  La Guerra de les Reunions
  La guerra de les Reunions va ser un conflicte, d'una durada de cinc anys, que va enfrontar francesos amb espanyols i els seus aliats. El conflicte va ser motivat pel desig de Lluís XIV de França d'augmentar els seus territoris cap a l'est, sobretot a costa dels Països Baixos espanyols. La guerra es pot considerar continuació de la guerra de Devolució i de la guerra franco-neerlandesa.