15227933651068

Monarquia espanyola

  • 1474

    Isabel I de Castella - La catòlica

    Isabel I de Castella - La catòlica
    Va ser reina de Castella​ des de 1474 fins a 1504, reina consort de Sicília des de 1469 i d'Aragó des de 1479,​ pel seu matrimoni amb Ferran II d'Aragó amb qui va regnar conjuntament com els reis catòlics. Va donar suport a Cristòbal Colom en la cerca de les índies occidentals, portant al descobriment d'Amèrica. Es va produir la conquesta de les terres descobertes i la creació de l'Imperi espanyol. El seu regnat va acabar el 1504, quan va morir a causa d'una greu malaltia anomenada hidropesia.
  • Period: 1474 to 1516

    Casa Trastàmara

    Família de la noblesa castellana que va regnar a Castella i Aragó. Va ser fundada per Enric II, al qual li va ser concedit el comtat de Trastàmara a Galícia.
    Es va caracteritzar per reforçar l'autoritat monàrquica i fomentar el desenvolupament econòmic impulsat per la burgesia.
    L'última reina Trastàmara que va governar al país va ser Joana la Boja. La dinastia va acabar amb ella perquè al casar-se amb Felip I el bell i tenir un fill en comú, es va donar pas a la monarquia de la Casa d'Àustria.
  • 1504

    Joana I de Castella - La boja

    Joana I de Castella - La boja
    Va ser reina de Castella des de 1504 i d'Aragó i Navarra des de 1516 fins a 1555. Tot i així, des de 1506 no va exercir cap poder efectiu i des del 1509 va viure tancada a Tordesillas, per ordres tant del seu pare com del seu fill, el rei Carles I, amb l'excusa de que patia una malaltia mental i apartar-la del tron. El seu regnat va acabar el dia de la seva mort, el 12 d'abril de 1555.
  • 1504

    Felip I - El bell

    Felip I - El bell
    Duc de Borgonya, es va casar el 1496 amb Joana la Boja.
    La seva esposa era reina de Castella i Aragó. En negar-se a no tenir cap poder, va signar la Concòrdia de Salamanca amb Ferran V de Castella, on es va acordar un govern conjunt, però en arribar a Espanya, la situació va empitjorar i Ferran V va retirar-se a Aragó i Felip va ser proclamat rei de Castella com Felip I, regnant amb la seva esposa Joana. Va morir uns mesos després, retornant la regència de Castella a Ferran V.
  • 1516

    Carles I - El Cèsar

    Carles I - El Cèsar
    Va regnar juntament amb la seva mare, Joana I de Castella en tots els regnes i territoris hispànics amb el nom de Carles I des de 1516 fins a 1556. També va ser emperador del sacre imperi germànic com Carles V des de 1520 fins a 1558. Va ser el primer monarca en concentrar en una mateixa persona el poder de les corones de Castellà i d'Aragó. El seu temps en el poder va arribar a la seva fi el 1556 (no oficialment fins el 1558), quan va abdicar el tron a Felip II.
  • Period: 1516 to

    Casa d'Àustria

    Dinastia Habsburg regnant a Espanya des de la proclamació com a rei de Carles I fins a la mort sense successió directa de Carles II, on l'hereu va ser un borbó. Durant els Àustries majors (Carles I i Felip II), es va aconseguir l'apogeu de la seva influència i poder. Es va conformar la base del Imperi espanyol.
    En canvi, els regnats dels Àustries menors (Felip III, Felip IV i Carles II) van significar la pèrdua de poder a Europa i una profunda crisi econòmica i social.
  • 1556

    Felip II - El prudent

    Felip II - El prudent
    Va ser rei d'Espanya i de multitud de paisos més ​des del 1556, i va aconseguir una unió dinàstica que va durar seixanta anys. El seu regnat va destacar per l'exploració global i l'expansió territorial a través dels oceans Atlàntic i Pacífic. La monarquia espanyola va arribar a ser la primera potència d'Europa i l'Imperi espanyol va aconseguir el seu apogeu. Va morir en 1598 després de patir uns dolors molt intensos. Així va acabar el seu regnat i va passar a les mans del seu fill Felip III.
  • Felip III - El pietós

    Felip III - El pietós
    Rei d'Espanya i de Portugal​ des del 13 de setembre de 1598 fins a la seva mort. Sota el seu regnat Espanya va aconseguir la seva màxima expansió territorial. Durant el seu regnat, el sistema de govern va ser el mateix que el dels primers Àustries, encara que aviat es va substituir pel poder delegat en un valgut, el duc de Lerma, que des dels primers moments va rebre autorització per a signar en el seu nom. Felip III va morir a Madrid, el 31 de març de 1621, a causa de febres i Erisipela.
  • Felip IV - El gran, el rei del planeta

    Felip IV - El gran, el rei del planeta
    Va ser rei d'Espanya​ des del 1621 fins a seva mort, i de Portugal fins al 1640. El seu regnat va ser el més llarg de la casa d'Àustria. Durant el seu regnat es va participar en la Guerra dels Trenta Anys, i es va reprendre la guerra a Flandes. Després de la pau de Munster en 1648, es van perdre les províncies del nord dels Països Baixos (Holanda). La derrota de Montes Claros o Villaviciosa va portar amb si la pèrdua de Portugal. Va morir en 1665 a causa d'una malaltia infecciosa intestinal.
  • Carles II - L'encantat

    Carles II - L'encantat
    Va ser rei d'Espanya entre 1665 i 1700, i va ser l'últim rei espanyol de la casa dels Àustrias. El seu sobrenom li ve de l'atribució del seu dèbil estat físic i salut amb la bruixeria. Va morir el 1700, i encara que es va casar dues vegades, mai va tenir decendència. Aquest fet va donar lloc a la guerra de successió espanyola, on van lluitar Felip d'Anjou, net de Lluís XIV de França contra Carles d'Àustria, sortint victoriosos els Borbons, que van prendre el control de la monarquia espanyola.
  • Felip V - L'animós

    Felip V - L'animós
    Va ser rei d'Espanya des del 1700 fins a la seva mort en 1746, amb una interrupció al abdicar a favor del seu fill al 1724. Va ser el successor de l'últim monarca de la Casa d'Àustria, el seu oncle-avi Carles II, per la qual cosa es va convertir en el primer rei de la Casa Borbònica a Espanya. Va resultar el vencedor de la guerra de successió espanyola, després de vèncer a Carles d'Àustria. Va morir d'un atac cerebrovascular el 9 de juliol de 1746 a Madrid.
  • Period: to

    La casa de Borbó

    És la casa reial regnant actualment a Espanya. Es va iniciar amb l'arribada al tron de Felip, duc d'Anjou (més tard Felip V), que va resultar victoriós en la guerra de successió espanyola contra Carles d'Àustria. La Casa de Borbó ha regnat a Espanya des de 1700 fins a l'actualitat excepte durant l'ocupació napoleònica (1808-1813), la revolució gloriosa (1868-1874), la Segona República (1931-1939) i la dictadura Franquista (1939-1975).
  • Lluís I - El ben amat, el liberal

    Lluís I - El ben amat, el liberal
    Va ser rei d'Espanya des del 15 de gener de 1724 fins a la seva mort 229 dies després, la qual cosa converteix al seu regnat en el més curt de la història d'Espanya. Era el fill major de Felip V i María Lluisa de Savoia. El seu pare va abdicar en favor seu el 1724, i va ser proclamat Rei d'Espanya com a Lluís I. Pocs mesos després va emmalaltir greument de veroles i va morir. El seu pare, Felip V va reprendre la corona per influència de la seva segona esposa Isabel de Farnese.
  • Ferran VI - El prudent, el just

    Ferran VI - El prudent, el just
    Va ser rei d'Espanya des de 1746 fins a la seva mort. Tercer fill de Felip V i de María Lluisa Gabriela de Savoia, que va heretar el tron espanyol a la mort del seu pare. L'últim any de la seva vida va estar tancat a Villaviciosa de Odón (Madrid), sumit en la bogeria. Tot i això, la monarquia va continuar funcionant fins que va arribar de Nàpols el seu germà Carles, el futur Carles III. Ferran VI va morir a Villaviciosa de Odón el 10 d'agost de 1759 sense descendents.
  • Carles III - El polític, el millor alcalde de Madrid

    Carles III - El polític, el millor alcalde de Madrid
    Va ser duc de Parma i Plasència, rei de Nàpols i rei de Sicília del 1734 a 1759. Un dels monarques més importants i influents de la història espanyola. Va pujar al tron espanyol en 1759 i és reconegut per les seves polítiques il·lustrades i les reformes que van ajudar a modernitzar Espanya i millorar la vida dels seus ciutadans. També va supervisar un període de gran prosperitat econòmica al país. Li va succeir el seu fill, Carles IV. Va morir a Madrid al 1788, motiu del final del seu regnat.
  • Carles IV - El caçador

    Carles IV - El caçador
    Va ser rei d'Espanya des del 14 de desembre de 1788 fins al 19 de març de 1808. Va enfrontar a Espanya contra la França revolucionària en la Guerra de la Convenció (1794-1795) i va ser derrotat. Amb l'ajuda del seu primer ministre (Manuel Godoy), va canviar radicalment la política exterior espanyola i es va aliar amb la França de Napoleó. El seu regnat va acabar el 17 de març del 1808, quan es va produir el motí d'Aranjuez, on va caure i va abdicar en favor del seu fill Ferran VII.
  • Josep I Bonaparte - El rei intrús

    Josep I Bonaparte - El rei intrús
    En 1806, Napoleó el va nomenar rei de Nàpols, on va regnar fins a 1808, quan el seu germà li va concedir el tron d'Espanya. Això va donar començament a la guerra d'independècia, on Espanya es va dividir entre l'Espanya "patriota" que va seguir fidel als drets de Ferran VII, i l'Espanya "Josefina", sota l'autoritat de Josep Bonaparte. Va regnar com Josep I, i passats cinc anys va tornar a França expulsat pels insurgents espanyols, retornant el poder de la corona a Ferran VII.
  • Ferran VII - El desitjat

    Ferran VII - El desitjat
    Ferran VII va ser rei d'Espanya entre març i maig de 1808 (va renunciar a la corona) després de l'abdicació del seu pare a favor seu.
    Després de la sortida d'Espanya de Josep I Bonaparte i la seva tornada al país,Ferran VII va tornar a regnar des de maig de 1814 fins a la seva mort.
    Mesos abans de la mort del rei, quan es creia que millorava, es va posar de nou en vigor la pragmàtica sanció, amb la que, a la mort del rei a Madrid al setembre de 1833, la seva filla Isabel pasaria a ser l'hereva.
  • Period: to

    Casa dels Bonaparte

    Va ser una família reial d'origen italià establerta per Napoleó Bonaparte, fundador del Primer Imperi francès.
    A Espanya aquesta família reial va arribar al poder després de l'abdicació de Ferran VII a Baiona,quan Napoleó va nomenar el seu germà Josep rei d'Espanya com Josep I.
    Encara que el poder d'aquesta dinastia a Espanya va acabar amb la finalitat del regnat de Josep I en 1813, la casa reial no va acabar fins a 1815 quan es va col·lapsar i es va instaurar l'antiga monarquia francesa de nou.
  • Isabel II - La dels tristos destins, la reina castissa

    Isabel II - La dels tristos destins, la reina castissa
    Va ser reina d'Espanya entre 1833 i 1863 gràcies a la derogació del Reglament de successió de 1713. Aquest fet va desencadenar la primera guerra carlista. El seu regnat no va ser fàcil: Es van produir grans processos de canvi polític que van provocar la Revolució liberal i importants transformacions socioeconòmiques que van transformar Espanya. Amb la revolució de 1868 s'exilia a França on, a París, va abdicar el 25 de juny de 1870 en favor del seu fill, el futur Rei Alfons XII.
  • Amadeu I - El rei caballer, el electe

    Amadeu I - El rei caballer, el electe
    Va ser rei d'Espanya des del 1870 fins al febrer 1873. Va ser, a més, el primer duc d'Aosta i cap de la branca Savoia-Aosta. Va ser triat rei d'Espanya per les Corts Generals en 1870 després de la deposició d'Isabel II en 1868. El seu regnat va estar marcat per la inestabilitat política. La seva abdicació i el seu retorn a Itàlia el 1873 van conduir a la declaració de la Primera República Espanyola.
  • Period: to

    Casa dels Savoia

    Família noble del nord d'Itàlia que entre els segles XIX i XX va arribar a controlar les corones d'Itàlia i d'Espanya (1870-1873).
    Va arribar al poder a Espanya amb Amadeu I, triat després de la revolució gloriosa (1868) que va destronar a Isabel II. Va regnar durant 3 anys fins que va abdicar i va tornar a Itàlia el 1873. Aquí es va acabar la dinastia Savoia a Espanya.
    Encara així, la dinastia encara no ha acabat, i actualment el cap de la casa és Victor Manuel de Savoia i Saxònia Coburgo.
  • Alfons XII - El pacificador

    Alfons XII - El pacificador
    Va ser rei d'Espanya entre 1874 i 1885. L'inici del seu regnat va ser el final de la Primera República i va començar el període conegut com a Restauració. El seu regnat va consistir principalment a consolidar la monarquia i l'estabilitat institucional, reparant els danys que les lluites internes dels anys del Sexenni Revolucionari havien deixat després de si. Durant el seu regnat va acabar la tercera guerra carlista. En 1885 va morir prematurament per tuberculosi, sent succeït per Alfons XIII.
  • Alfons XIII - El africà

    Alfons XIII - El africà
    Va ser rei d'Espanya des del seu naixement fins a la proclamació de la Segona República Espanyola el 14 d'abril de 1931. La turbulència política i social iniciada amb el desastre del 98 va impedir que els partits turnistes aconseguissin implantar una democràcia liberal, la qual cosa va conduir a l'establiment de la dictadura de Primo de Rivera, acceptada pel monarca. Va abandonar Espanya voluntàriament després de les eleccions municipals d'abril del 1931. Va abdicar i es va exiliar.
  • Joan Carles I

    Joan Carles I
    Rei d'Espanya des de 1975 fins a la seva abdicació en 2014. Va ser proclamat rei per part de les Corts franquistes el 22 de novembre de 1975, l'endemà passat de la mort de Franco. Va prometre restaurar la democràcia i va aprovar la nova constitució, que actualment es manté vigent. Al juny de 2019, va comunicar que abandonava definitivament la vida institucional. Més tard, va abandonar el país per alguns escàndals passats.
  • Felip VI

    Felip VI
    És l'actual rei d'Espanya, títol pel qual poseeix la prefectura de l'Estat i el comandament suprem de les Forces Armades.
    És el tercer fill Joan Carles I i Sofía de Grècia. Al ser el primer fill varó, va convertir-se directament en el successor al tron. Va ser coronat rei al 2014 després de l'abdicació del seu pare. Actualment, la seva funció és representativa. Està casat amb la reina consort Leticia Ortiz, amb qui té dues filles, la princesa Leonor (futura hereva al tron) i la infanta Sofía.