Timetoast logo tecnologia

Tecnologia Isaac Asimov

  • 1r Fet

    1r Fet
    Va néixer el 1920 en una família de moliners de Petróvitxi, en la Rússia soviètica. Era el major de tres germans. Sembla que, tot i haver nascut a Rússia, mai va arribar a aprendre el rus. I és que als tres anys, coincidint amb l'onada d'antisemitisme que es va produir en aquest país, la seva família va decidir emprendre una nova vida als Estats Units. D'aquí que parlés anglès i també el jiddisch, que era el que parlava a la llar.
  • 2n Fet

    2n Fet
    Va aprendre a llegir de forma autodidàctica amb cinc anys i va treballar als quioscos de llaminadures del seu pare, on va descobrir el gènere de la ciència-ficció. Va convèncer al seu pare que no eren literatura estúpida perquè portaven la paraula "ciència" al títol.
  • 3r Fet

    3r Fet
    Va publicar per primera vegada un llibre als 19 anys després d'encadenar una sèrie de treballs a la universitat: un tallant i doblant làmines de goma, un altre com a secretari d'un professor de Psicologia i després com a mecanògraf d'un altre de Sociologia. El llibre es va dir "Un guijarro en el cielo".
  • 4t Fet

    4t Fet
    Encara que la seva família va continuar seguint les tradicions ortodoxes, mai van intentar imposar-les en els seus fills. Per això, Asimov va créixer sense pressions religioses i considerant la Torà un mite hebreu com La Ilíada ho és per als grecs. Va passar anys sense dir-ho explícitament, però finalment va fer aquesta afirmació en 1982: "Emocionalment, sóc ateu. No tinc cap prova que Déu no existeixi però sospito tant que no ho fa que no vull perdre el temps".
  • 5è Fet

    5è Fet
    Va mantenir una ideologia progressista durant tota la seva vida i simpatitzava amb el Partit Demòcrata. Però la seva defensa de l'ús d'energia nuclear en servei de la societat civil el va allunyar de grups d'esquerra. No obstant això, va deixar reflectit el seu respecte a l'entorn en el seu últim llibre de no-ficció, La ira de la Terra, que tracta l'escalfament global i la destrucció de la capa d'ozó.
  • 6è Fet

    6è Fet
    Era feminista i creia que els drets de les dones estaven fortament lligats al control de la població, cosa que ell considerava un seriós problema. Entre altres escrits, aquest memorable passatge sobre què significa realment el clixé de "l'amiga lletja amb ulleres de la noia popular", les ulleres són un símbol d'intel·ligència i cultura, i la societat ven que sense elles les dones són més feliços. També era defensor de l'homosexualitat, que considerava un "dret moral".
  • 7è Fet

    7è Fet
    El 1941 va escriure el relat de ciència-ficció "Nightfall", que va suposar un punt d'inflexió en la seva carrera. "Em van començar a prendre seriosament i el món de la ciència-ficció es va adonar que existia. Amb els anys va quedar de manifest que havia escrit un clàssic", va dir. El 1964, l'Associació d'Escriptors de Ciència-ficció i Fantasia d'Estats Units ho va triar com "el millor relat de gènere mai escrit".
  • 8è Fet

    8è Fet
    Es va casar dues vegades: amb la canadenca Gertrude Blugerman el 1942, després d'una cita a cegues el Dia de Sant Valentí d'aquest mateix any; i amb la psicoanalista i escriptora Janet Oppal Jepson el 1973, dues setmanes després de divorciar-se. Va tenir dos fills del seu primer matrimoni. Va conèixer a la seva segona esposa quan li va signar un autògraf en una convenció de ciència-ficció en 1956, encara que posteriorment va dir que no recordava aquella trobada.
  • 9è Fet

    9è Fet
    Quan va esclatar la Segona Guerra Mundial va ser reclutat però, nou mesos després, un error burocràtic el va retirar de servei amb honors. Se li donava fatal l'activitat física, mai va aprendre a anar en bici ni a nedar, i es cremava a la mínima exposició solar. En l'Exèrcit, va obtenir la pitjor nota de la seva companyia en el test físic i la millor en l'intel·lectual.
  • 10è Fet

    10è Fet
    Li feien por les agulles i la sang, però el que més li aterria era volar. Només va viatjar en avió dues vegades (ambdues quan estava a l'Exèrcit). Patia d'aquest pànic, conegut com a acrofòbia, des que es va pujar per primera vegada a una muntanya russa durant una cita a l'expo de Nova York de 1940. A l'altre extrem, tenia claustrofília, l'oposat de la claustrofòbia: li encantaven els llocs petits i tancats, preferiblement sense finestres.
  • 11è Fet

    11è Fet
    El 1948 va obtenir el doctorat en Bioquímica i va entrar com a professor a la Universitat de Boston. El 1958 li van deixar de pagar però ja guanyava més com a escriptor que com a docent. No hi ha un registre oficial de l'obra d'Asimov però es calcula que va escriure, va coescriure i va editar més de 500 llibres i prop de 9.000 documents postals. És l'únic escriptor que ha signat obres en nou de les deu categories del Sistema de Classificació Dewey.
  • 12è Fet

    12è Fet
    Les seves contribucions més duradores, com ell mateix va predir, són les Tres Lleis de la Robòtica i la saga de la Fundació, però el Diccionari d'anglès d'Oxford considera que va inventar les paraules "positrónico" (una tecnologia fictícia el nom deriva d'una partícula subatòmica de l'antimatèria), "psicohistòria" (una ciència fictícia que prediu el futur, tot i que actualment s'utilitza per referir-se a la investigació sobre els efectes de la psicologia en la història) i "robòtica".
  • 13è Fet

    13è Fet
    Va rebre tots els grans premis del gènere, entre ells vuit Hugo, dos Nébula i 3 Locus. També és considerat un dels pares de la divulgació científica, lingüística i històrica (sobretot política i militar) per la gran varietat de temes que va acostar al públic general. Va començar a dedicar-s'hi a principis dels seixanta, després del llançament de l'Sputnik, que va despertar interès per pal·liar el dèficit científic de la població.
  • 14è Fet

    14è Fet
    El seu estil com a escriptor és auster i sobri, gairebé sense descripció ni acció. Gairebé tot es desenvolupa mitjançant el diàleg en ambients poc dibuixats i personatges poc detallats. Això no impedeix que les seves estructures narratives siguin complexes. El seu estil com a assagista i divulgador és senzill, gens tècnic, cosa que el fa molt accessible per a gairebé qualsevol lector. Els seus grans temes són el paternalisme dels robots i el pensament humanista i científic.
  • 15è Fet

    15è Fet
    Asimov sempre es va sentir més orgullós del llibre "Los propios dioses" (1972), un llibre dividit en tres parts que va escriure en resposta a les crítiques més habituals que rebia, que no incloïa a alienígenes en les seves històries i que mai parlava de sexe. Tracta sobre una raça extraterrestre de tres sexes. Entre els seus relats, l'escriptor adorava "La última pregunta", escrit en 1956. El mateix Asimov ha explicat per què: la idea li va venir de cop i la va escriure d'una asseguda.
  • 16è Fet

    16è Fet
    El 1959 va rebutjar participar en programes de seguretat de Govern com a assessor perquè creia que la seva llibertat com a escriptor es veuria coartada si posseïa informació classificada, però els va escriure un assaig sobre la creativitat en el qual aportava idees per fomentar el pensament original entre els membres de projectes científics. A mitjans dels anys 60, en plena Guerra Freda, el seu nom va aparèixer en una llista de gent "positivament predisposada" cap al Partit Comunista dels EUA.
  • 17è Fet

    17è Fet
    El 1974, Paul McCartney li va demanar un guió per rodar un musical de ciència-ficció i li va enviar un argument i una mica de diàleg; Asimov no el va utilitzar i l'ex Beatle no va seguir endavant amb la idea. va ser membre de diversos clubs i associacions: l'Acadèmia de les Arts i les Ciències d'els EUA; el club de fans de Gilbert i Sullivan, un duo còmic de segle XIX a què va dedicar diversos escrits.
  • 18è Fet

    18è Fet
    Va ser membre de Mensa, l'associació més gran de persones amb un alt quocient intel·lectual, de manera intermitent perquè considerava a alguns membres de l'organització arrogants, agressius i competitius pel que fa als seus nivells de coeficient intel·lectual. No obstant això, ell mateix assegurava que només havia conegut a dues persones l'intel·lecte superés el seu: l'astrofísic, astrònom Carl Sagan i Marvin Minsky, un científic expert en informàtica i intel·ligència artificial.
  • 19è Fet

    19è Fet
    Moltes de les seves obres han estat portades a cinema, encara que no tantes com podria esperar-se, donada la seva fama i la seva extensa bibliografia: "Konets vechnosti" (1987), adaptació russa de la seva novel·la "El fin de la eternidad"; "Muerte bajo el sol", adaptació de "Nightfall"; "El hombre bicentenario" (1999), amb Robin Williams en el paper protagonista; "Yo, robot" (2004), protagonitzada per Will Smith i amb poquíssims semblants a la novel·la homònima...
  • 20è Fet

    20è Fet
    Va morir el 6 d'abril de 1992 durant una fallada coronària i renal. El 2002 la seva vídua va revelar que havia contret la sida per una transfusió de sang contaminada durant una operació en 1983. El premi Nobel d'Economia Paul Krugman ha assegurat que el concepte de psicohistoria d'Asimov va inspirar per convertir-se en economista. El cràter i l'asteroide (5020) Asimov, tots dos a Mart, han estat batejats en honor seu. També compta amb un col·legi i un premi literari amb el seu nom.