Screenshot 2022 02 18 14.38.17

EIX CRONOLÒGIC HUMANISME I RENAIXEMENT

 • Period: 1350 to 1464

  Quattroccento

  És una etapa del Renaixement que dura des de l'any 1350 a l'any 1464 (s. XV).
 • 1377

  Brunelleshi

  Brunelleshi
  Brunelleschi va ser el gran arquitecte florentí del Renaixement italià. Va néixer l'any 1377 a Florència (Itàlia) i va morir l'any 1446 a Roma (Itàlia). Les seves obres més famoses són totes a Florència. Va ser enginyer, escultor i arquitecte.
 • 1386

  Donatello

  Donatello
  Donatello va ser un famós artista i escultor italià de principis del Renaixement. Ensems amb Leon Battista Alberti, Filippo Brunelleschi i Masaccio, són considerats els principals creadors de l'estil renaixentista. Va néixer l'any 1386 a Florència (Itàlia) i va morir l'any 1466 a Florència (Itàlia).
 • 1401

  Masaccio

  Masaccio
  Masaccio va ser un pintor italià del Quattrocento. Tot i la brevetat de la seva vida, la seva obra va tenir una importància decisiva en la història de la pintura: generalment, es considera que va ser el primer a aplicar en la pintura les lleis de la perspectiva científica, desenvolupades per Brunelleschi. Va néixer l'any 1401 a San Giovanni Valdarno (Itàlia) i va morir l'any 1428 a Roma.
 • 1426

  Santíssima Trinitat (Masaccio)

  Santíssima Trinitat (Masaccio)
  La Santíssima Trinitat és un fresc del pintor renaixentista italià Masaccio pintat cap a l'any 1426. Es troba a l'església dominicana de Santa Maria Novella de Florència
 • 1436

  Cúpula catedral de Florencia (Brunelleschi)

  Cúpula catedral de Florencia (Brunelleschi)
  La Cúpula catedral de Florencia és la coberta del creuer de la basílica de Florència. En el moment de la seva construcció era la cúpula més gran del món, i encara ara continua sent la cúpula més gran mai construïda. Es va construir l'any 1436.
 • 1440

  El David (de Donatelo)

  El David (de Donatelo)
  El David de Donatello és una escultura exempta en bronze de 158 cm, realitzada cap a l'any 1440 per encàrrec de Cosme el Vell, que la volia situar als jardins del seu palau a Florència (Itàlia). Actualment es troba al Museu del Bargello, Florència (Itàlia).
 • 1444

  Bramante

  Bramante
  Bramante va ser un arquitecte del Renaixement, va tenir una formació quatrecentista, però la seva plenitud artística li arribà en el segle XVI. La seva arquitectura està caracteritzada per la severitat i l'ús de planta central coberta amb cúpula. Va néixer l'any 1444 a Fermignano (Itàlia) i va morir l'any 1514 a Roma (Itàlia).
 • 1445

  Sandro Botticelli

  Sandro Botticelli
  Sandro Botticelli va ser un pintor del renaixement italià. El seu nom familiar era Allessandro di Mariano Filipepi, però se l'anomenava Botticelli perquè va ser aprenent del pintor i artesà Botticello. No es coneix gaire la seva vida, per la seva voluntat de privadesa i la manca de documents. Va néixer l'any 1445 a Florència (Itàlia) i va morir l'any 1510 a Florència (Itàlia).
 • 1452

  Leonardo da Vinci

  Leonardo da Vinci
  Leonardo da Vinci va ser un artista toscà i un home d'un esperit universal, alhora científic, enginyer, inventor, anatomista, pintor, escultor, arquitecte, urbanista, naturalista, músic, poeta, filòsof i escriptor. Leonardo fou alumne del cèlebre pintor florentí Andrea del Verrocchio. Va néixer a Anchiano (Itàlia) l'any 1452 i va morir a Amboise (França).
 • 1453

  Condottiero Gattamelata

  Condottiero Gattamelata
  L'estàtua de Gattamelata, es tracta d'una escultura monumental, realitzada en bronze el 1453 per Donatello, per a la plaça de la Basílica de Sant Antoni de Pàdua, encarregada per l'esposa i fill del propi condottiere Erasmo de Narni anomenat Gattamelata.
 • 1458

  Façana Palau Pitti de Florència (Brunelleschi)

  Façana Palau Pitti de Florència (Brunelleschi)
  La Façana Palau Pitti és un gegantesc palau renaixentista de Florència (Itàlia). Va ser construït l'any 1458. La construcció d'aquest edifici va ser encarregada pel banquer florentí Lucca Pitti, amic i aliat de Cosme el Vell.
 • Period: 1464 to 1527

  Cinquecento

  És una etapa del Renaixement que va de l'any 1464 a l'any 1527.
 • Nov 10, 1466

  Erasme de Rotterdam

  Erasme de Rotterdam
  Erasme de Rotterdam va ser un filòsof, filòleg i teòleg holandès. Va néixer l'any 1466 a Rotterdam (Països Baixos) i va morir l'any 1536 a Basilea (Suïssa). Va ser autor d'importants obres en llatí i el creador del moviment humanista.
 • 1473

  Nicolau Copèrnic

  Nicolau Copèrnic
  Nicolau Copèrnic va ser un astrònom polonès. Va néixer l'any 1473 a Toruń (Polònia) i va morir l'any 1543 a Frombork (Polònia). Va ser el primer astrònom a formular una àmplia cosmologia heliocèntrica que va desplaçar la Terra com a centre de l'Univers.
 • 1475

  Miquel Àngel

  Miquel Àngel
  Miquel Àngel va ser un escultor, pintor, poeta, escriptor i arquitecte del Renaixement. Durant més de setanta anys, el seu treball es va realitzar a Florència i Roma. Va néixer a Caprese Michelangelo (Florència) l'any 1475 i va morir als Estats Pontificis (Roma) l'any 1564.
 • 1475

  Frescos Capella Sixtina

  Frescos Capella Sixtina
  Frescos Capella Sixtina és coneguda per la decoració pictòrica que el papa Juli II va encarregar a Miquel Àngel l'any 1508. Havia de substituir la pintura que ja hi havia a la part de la volta de la capella Sixtina, a la Ciutat del Vaticà, que consistia en un fons blau amb estrelles daurades, obra realitzada per Piero Matteo d'Amelia, que seguia la tradició dels temples paleocristians.
 • 1478

  Thomas More

  Thomas More
  Thomas More va ser un jurista, escriptor i home anglès. Va néixer l'any 1478 a Londres (Anglaterra) i va morir l'any 1535 a Tower Hill (Anglaterra). Va morir per la seva oposició a la separació de l'Església Anglicana. És considerat màrtir i venerat com a sant per l'Església catòlica i per l'anglicanisme.
 • 1483

  Raffaello

  Raffaello
  Raffaello va ser un pintor i arquitecte italià de l'alt Renaixement. És cèlebre per la perfecció i gràcia de les seves pintures i dibuixos. Juntament amb Miquel Àngel i Leonardo da Vinci, forma la paradigmàtica “trinitat” de grans mestres del període. Va néixer l'any 1483 a Urbino (Itàlia) i va morir l'any 1520 a Roma (Itàlia).
 • 1484

  Naixement de Venus (Botticelli)

  Naixement de Venus (Botticelli)
  El naixement de Venus és un quadre del pintor italià Sandro Botticelli. Està realitzat en tremp sobre tela. Va ser pintat entre el 1482 i 1486, i actualment es troba a la Galleria degli Uffizi, de Florència.
 • 1487

  Església Santo Spirito de Florència (Brunelleschi)

  Església Santo Spirito de Florència (Brunelleschi)
  L'Església Santo Spirito és una església de Florència (Itàlia). Es troba al barri d'Oltrarno, davant la plaça amb el mateix nom. L'interior de l'edifici (97 metres de longitud interior) és un dels exemples més importants de l'arquitectura renaixentista. Es va fundar l'any 1487.
 • 1489

  Dama amb un ermini

  Dama amb un ermini
  La Dama amb un ermini és un quadre renaixentista de Leonardo da Vinci. Està pintat a l'oli sobre taula. La pintura s'exposa al Museu Czartoryski, Cracòvia (Polònia). Es va crear l'any 1489.
 • 1490

  Tiziano

  Tiziano
  Tiziano va ser un pintor del Renaixement italià, autor d'una obra pictòrica excepcional, de molt caràcter. Hom el considera un dels més grans retratistes de la seva època, sobretot gràcies a la seva habilitat per captar els trets de caràcter dels seus personatges. Va néixer a Pieve de Cadore (Itàlia) l'any 1490 i va morir l'any 1576 a Venècia (Itàlia).
 • 1490

  Tiziano

  Tiziano
  Tiziano va ser un pintor del Renaixement italià, autor d'una obra pictòrica excepcional, de molt caràcter. Va néixer l'any 1490 a Pieve di Cadore (Itàlia) i va morir l'any 1576 a Venècia (Itàlia).
 • 1492

  L'home de Vitrubi

  L'home de Vitrubi
  L'Home de Vitrubi és un famós dibuix acompanyat de notes anatòmiques de Leonardo da Vinci realitzat prop de l'any 1492 en un dels seus diaris. Representa una figura masculina despullada en dues posicions sobreimpreses de braços i cames i inscrita en un cercle i un quadrat.
 • 1493

  Joan Lluís Vives

  Joan Lluís Vives
  Joan Lluís Vives va ser un dels màxims representants de l'humanisme europeu, destacant en diversos àmbits del pensament i de la cultura. Va néixer l'any 1492 a València (Espanya) i va morir l'any 1540 a Bruges (Bèlgica).
 • 1494

  El Sant sopar

  El Sant sopar
  El Sant sopar és una pintura mural realitzada l'any 1494 al refectori del convent de Santa Maria delle Grazie (Milà), per Leonardo da Vinci, per encàrrec del duc de Milà Ludovico Sforza i la seva esposa Beatrice d'Este, tal com demostren els escuts ducals pintats a les tres llunetes del sostre.
 • 1498

  La Pietat (de Miquel Àngel)

  La Pietat (de Miquel Àngel)
  La Pietat de Michelangelo Buonarroti és una escultura que es troba a la Basílica de Sant Pere del Vaticà, que mostra el cos de Crist mort a la falda de Maria després de la crucifixió. El model en el posicionament dels cossos és el de la iconografia nòrdica, que Miquel Àngel assimila i elabora d'una manera personal. El va fer l'any 1498.
 • 1501

  El David (de Miquel Àngel)

  El David (de Miquel Àngel)
  El David de Miquel Àngel és una obra renaixentista que es troba a la Galleria dell'Accademia de Florència. Esculpida l'any 1501 en marbre blanc de Carrara, és, junt amb el Moisès i la Pietat, una de les tres obres més conegudes de Miquel Àngel, i obra mestra de l'art universal.
 • 1503

  Garcilaso de la Vega

  Garcilaso de la Vega
  Garcilaso de la Vega va ser un escriptor i militar espanyol, considerat un dels poetes més importants en la llengua castellana. Va néixer l'any 1503 a Toledo (Espanya) i va morir l'any 1536 a Niça (França). Demostrà una clara influència de Petrarca i va ser un dels artífexs de la popularització del sonet a Espanya durant el Segle d'Or.
 • 1503

  La Gioconda

  La Gioconda
  La Gioconda o Mona Lisa és una pintura de Leonardo da Vinci, el retrat més famós de la història i, potser, el quadre més famós de la pintura occidental. És un retrat de mig cos en què apareix una dona que mira directament l'espectador amb una expressió que sovint ha estat descrita com a enigmàtica. Es va crear l'any 1503 i està al museu del Lúgubre des de l'any 1797.
 • 1508

  Frescos Capella Sixtina

  Frescos Capella Sixtina
  Els Frescos Capella Sixtina és coneguda per la decoració pictòrica que el papa Juli II va encarregar a Miquel Àngel l'any 1508. Havia de substituir la pintura que ja hi havia a la part de la volta de la capella Sixtina, a la Ciutat del Vaticà, que consistia en un fons blau amb estrelles daurades, obra realitzada per Piero Matteo d'Amelia, que seguia la tradició dels temples paleocristians.
 • 1509

  L'Escola d'Atenes

  L'Escola d'Atenes
  L'Escola d'Atenes és una de les pintures més famoses de l'artista renaixentista italià Rafael. Va ser pintada l'any 1509 com a part de l'encàrrec a Rafael de decorar amb frescos tots els salons del Palau Apostòlic del Vaticà que ara es coneixen com les Stanze di Raffaello.
 • 1509

  L'Esola d'Atenas

  L'Esola d'Atenas
  L'escola d'Atenes és una de les pintures més famoses de l'artista renaixentista italià Rafael. Va ser pintada l'any 1509 com a part de l'encàrrec a Rafael de decorar amb frescos tots els salons del Palau Apostòlic del Vaticà que ara es coneixen com les Stanze di Raffaello.
 • 1511

  Miquel Servet

  Miquel Servet
  Va ser un humanista, teòleg i científic aragonès universal. Va néixer l'any 1511 Vilanova de Sixena (Espanya) i va morir l'any 1553 a Ginebra (Suïssa). Es va dedicar a la ciència: l'astronomia, geografia, meteorologia i molts aspectes més.
 • 1512

  Madonna Sixtina

  Madonna Sixtina
  Madonna Sixtina és una pintura a l'oli de l'artista italià Raffaello Sanzio. Encarregada el 1512 pel papa Juli II com un retaule per a l'església de Sant Sisto, a Piacenza, va ser una de les darreres verges pintades per l'artista.
 • 1513

  El Moisès (de Miquel Àngel)

  El Moisès (de Miquel Àngel)
  Moisès és una escultura renaixentista del segle XVI, Cinquecento a Itàlia. És la figura central de la tomba del papa Juli II, i es troba en l'església de Sant Pere in Vincoli, de Roma. Va ser realitzada per Miquel Àngel l'any 1513, i acabada l'any 1545.
 • 1514

  Andreas Vesal

  Andreas Vesal
  Andreas Vesal va ser un metge d'origen brabançó del s.XVI. Va néixer l'any 1514 a Brussel·les (Bèlgica) i va morir l'any 1564 a Zacint (Grècia). Vesal representa el trencament amb el pensament de Galè sobre l'anatomia humana mitjançant l'observació directa de disseccions anatòmiques de cossos humans.
 • 1543

  De Revolutionibus Orbium Coelestium

  De Revolutionibus Orbium Coelestium
  De Revolutionibus Orbium Coelestium és una obra de Nicolau Copèrnic dedicada al papa Pau III, va ser publicada per primera vegada el 1543. Es considera la primera obra que exposa la hipòtesi que la Terra no és el centre de l'univers, sinó que ho és el Sol, que roman immòbil.
 • 1543

  De humani corporis fabrica

  De humani corporis fabrica
  De humani corporis fabrica és un important tractat sobre anatomia humana escrit per Andreas Vesalius, i publicat per primera vegada el 1543. El llibre està basat en les seves conferències de medicina a la Universitat de Pàdua on va fer moltes disseccions per il·lustrar el que explicava.
 • 1556

  Maderno

  Maderno
  Maderno va ser un arquitecte d'origen italià, nascut en Capolago (Suïssa) l'any 1556 i mort l'any 1629 a Roma (Itàlia). Pertanyent a una família de picapedrers, es va formar amb el seu oncle Domenico Fontana, a Roma, com picapedrer i estucador.
 • Basílica de Sant Pere del Vaticà (Roma)

  Basílica de Sant Pere del Vaticà (Roma)
  La Basílica de Sant Pere del Vaticà (Roma) és un temple catòlic situat a la Ciutat del Vaticà. La basílica compta amb el major espai interior d'una església cristiana en el món. És considerada com un dels llocs més sagrats del catolicisme. Es va fundar l'any 1626.
 • Les Tres Gràcies

  Les Tres Gràcies
  Les Tres Gràcies és un quadre de Rubens exposat al Museu del Prado de Madrid. Està pintat a l'oli sobre taula. Es va crear l'any 1630.
 • Period: to

  EIX CRONOLÒGIC HUMANISME I RENAIXEMENT