1485882944 900043 1485884513 noticia normal

Història del planeta Terra

 • 1 CE

  Formació de la Terra

  Formació de la Terra
  FA 4,5 MIL MILIONS D'ANYS
  L'estructura que avui en dia forma la Terra, es va formar per la col·lisió de fragments de roques i pols espacial, que van ser fusionades durant milions d'anys per la força de la gravetat.
  La Terra estava situada a un sistema de d'astres anomenat, sistema solar, on la Terra rotava al voltant d'una estela principal, el Sol.
 • Period: 1 CE to

  Precàmbric

  És l'etapa més llarga de la història de la Terra i es situa des dels 4,5 mil milions d'anys fins els 570 milions d'anys.
 • 266

  Pluja de meteorits

  Pluja de meteorits
  FA 3,9 MIL MILIONS D'ANYS
  N'hi va haver una pluja de meteorits que va durar 20 Ma. Provocat pels fragments trencats de la formació del Sistema Solar.
  Aquests meteorits portaven materials primaris que van conformar la Terra, cristalls de sal i petites mol·lècules d'aïgua. Aquestes mol·lècules d'agua van refredar la superfície terrestre.
 • 311

  Primers organismes amb vida

  Primers organismes amb vida
  FA 3.8 MIL MILIONS D'ANYS
  L'aigua recull els minerals escampats pels meteorits, formant un curiós brou químic, en el qual els químics s'uneixen per formar la vida al planeta, els primers microorganismes microcel·lulars.
 • 311

  Inicis de la formació de la superficie terrestre

  Inicis de la formació de la superficie terrestre
  FA 3.8 MIL MILIONS D'ANYS
  La superfície de la Terra continua sent inestable, una perturbació a les òrbites dels meteorits els fa caure violentament, deixant al nostre planeta carboni, proteïnes primitives i aminoàcids.
  Un nou satèl·lit, anomenat Lluna, es comença a allunyar, calmant les violentes aigües que es comencen a omplir d'illes volcàniques, provinents del nucli del planeta.
 • 444

  Origen del O2 al planeta

  Origen del O2 al planeta
  FA 3,5 MIL MILIONS D'ANYS
  Estromatolits, aquest és el nom dels primers organismes complexos de la Terra. Se situen al fons marí, absorbeixen glucosa del medi i al costat de bacteris fotosintètics omplen el mar d'oxigen, el qual omple l'atmosfera del planeta, l'oxigen que nosaltres respirem avui en dia.
  Cada vegada n'hi ha més oxigen i els dies duren 16 hores.
 • 1111

  Rodinia, primer supercontinent

  Rodinia, primer supercontinent
  FA 1,5 MIL MILIONS D'ANYS
  Milions d'anys després, els dies comencen a ser més llargs i els primers moviments tectònics es deixen veure, movent l'escorça terrestre, transportant illes i oceans, durant milions d'anys es forma un gran continent anomenat Rodinia.
 • Masses de CO2 tapen la Terra

  Masses de CO2 tapen la Terra
  FA 750 MILIONS D'ANYS
  Milions d'anys passen, l'escorça terrestre es comença a debilitar a causa de la gran calor despresa per l'actiu nucli de la Terra causant la partició del supercontinent en dos, volcans erupcionen i alliberen grans masses de CO2, núvols de diòxid de carboni tan intensos que impedeixen el pas de la llum del Sol a través de l'atmosfera.
 • Teoria Terra bola de neu

  Teoria Terra bola de neu
  FA 750 MILIONS D'ANYS
  En pocs milions d'anys, la temperatura del planeta a causa de la no arribada de llum i calor solar cau a uns -50 graus sota zero, envoltant completament el planeta d'una intensa i gelada capa de gel.
 • Fi de la primera congelació del planeta

  Fi de la primera congelació del planeta
  FA 600 MILIONS D'ANYS
  Pocs milions d'anys després, els volcans que contenen les grans temperatures del nucli, tornen a sorgir i erupcionar, omplint l'atmosfera de CO2, les temperatures augmenten cada cop més, fins a aconseguir la lenta descongelació del gel envoltant del planeta i gràcies a això i a la descomposició de peròxid d'hidrogen, el gel aconsegueix alliberar grans quantitats d'oxigen.
 • Organismes pluricel·lulars

  Organismes pluricel·lulars
  FA 600 MILIONS D'ANYS
  Un cop el gel ha gairebé desaparegut de la superfície del planeta, si volem buscar la vida que encara persisteix hem d'anar a l'oceà, els bacteris primitius han evolucionat, omplint la superfície marina de plantes i algues, això gràcies a les quantitats d'o2 a laigua. Es podria considerar que aquests són els primers organismes pluricel·lulars.
 • Period: to

  Era paleozoica

  Es situa des dels 570 milions d'anys fins als 225 milions d'anys.
 • Formación Gondwana

  Formación Gondwana
  FA 460 MILIONS D'ANYS
  Milions d'anys passen, les plaques continentals tornen a estar en moviment i el continent que es forma porta el nom de Gondwana, una terra que podria ser habitable a causa de les bones temperatures i l'atmosfera amb oxigen, el seu únic impediment és la radiació produïda pel Sol, el qual impedeix generar vida terrestre.
 • Capa de Ozó

  Capa de Ozó
  FA 375 MILIONS D'ANYS
  Durant milions d'anys, l'oxigen del planeta manté contacte amb la radiació de la nostra estrella nana i el resultat és la formació d'un nou gas, l'Ozó. Durant anys absorbeix radiació fins a espessar-se a l'atmosfera terrestre, és l'inici de la que ara coneixem com la capa d'Ozó, la capa de l'atmosfera que actualment ens segueix protegint de la radiació externa al planeta.
  Finalment, la vida al planeta creix, els monts i valls es començen a omplir de plantes.
 • Sortida de les aigües

  Sortida de les aigües
  FA 375 MILIONS D'ANYS
  El Tiktaalik va ser el primer ésser viu marí que va sortir de les aigües i va començar a viure al pla terrsetre, en símbol de l'evolució.
  La vida a l'oceà a poc a poc es comença a estendre per la terra, utilitzant les aletes com potes i durant 15 milions anys enfortirien les seves extremitats, donant com a resultat als primers vertebrats quadrupes i avantpassats de la nostra espècie i moltes més.
 • Evolució de la vida terrestre

  Evolució de la vida terrestre
  FA 360 MILIONS D'ANYS
  Aquests nous tetràpodes han evolucionat, el sòl terrestre és la llar de nombroses espècies de grans dimensions, nombrosos vertebrats quadrúpedes van néixer en aquesta època, els quals donaran lloc a molts dels mamífers que coneixem, fins i tot dinosaures. Els terrenys del planeta s'han omplert d'arbres, mantenint l'oxigen, sorgeixen els artrópodes i rèptils, i a més molta de la matèria que mor en aquesta època seran gran part dels combustibles fòssils que utilitzem avui dia
 • Extinció massiva del Pèrmic-Triàsic

  Extinció massiva del Pèrmic-Triàsic
  FA 250 MILIONS D'ANYS
  Va succeïr un dels esdeveniments més importants de la història de la Terra. L'extinció massiva més gran de tota la història que va portar l'extinció del fins al 90% de tota la vida existent en aquell moment. Aquest esdeveniment va ser provocat per la intensa activitat volcànica de l'època en els traps (formacions volcàniques de basalt) de Sibèria i l'emissió de metà des del fons de la mar.
 • Period: to

  Era mesozoica

  Es situa des dels 225 milions d'anys fins als 65 milions d'anys.
 • Retorn de la vida i aparició dels dinosaures

  Retorn de la vida i aparició dels dinosaures
  FA 200 MILIONS D'ANYS
  Només queda el 10% de la vida a la terra, i el planeta només conté un gran supercontinent, Pangea, la pluja àcida acaba i això permet que a poc a poc la vegetació torni. Un cop el terreny és apte, una nova espècie sorgeix a partir dels rèptils supervivents a l'extinció perniana, els dinosaures.
 • Oceà Tetis

  Oceà Tetis
  FA 190 MILIONS D'ANYS
  L'escorça terrestre torna a estar en moviment, això causa la separació de Pangea, formant una gran zona la qual s'empleni amb l'aigua de l'oceà, formant-ne un de nou, el Tetis.
 • Formació de dorsals oceàniques

  Formació de dorsals oceàniques
  FA 180 MILIONS D'ANYS
  Els continents continuen separant-se, aquesta vegada formant els que avui dia ja coneixem, a més de la creació de l'oceà atlàntic. Una dada important és el naixement de les dorsals oceàniques, profunditats de l'oceà on es forma nou terreny gràcies a profundes altes tempreatures.
 • Extinció dinosaures

  Extinció dinosaures
  FA 65 MILIONS D'ANYS
  Meteorit travessa l'òrbita terrestre i impacta contra l'escorça marina, provocant una gran explosió que desferma el caos al planeta Terra.
  El terreny és sotmès a tremolors constants i tsunamis gegantins al costat de pluges de meteorits s'encarreguen d'embolicar el cel de pols i cendres, acabant amb la vida dels dinosaures.
 • Period: to

  Era cenozoica

  Es situa des dels 65 milions d'anys fins als 2 milions d'anys.
 • Evolució dels mamífers

  Evolució dels mamífers
  FA 55 MILIONS D'ANYS
  Amb la desaparició dels grans dinosaures, els petits mamífers omnívors del planeta van tenir la seva oportunitat d'evolucionar. Primitius primats comencen a sorgir, dels quals molts d'ells seran els nostres ancestres.
 • Última orogènia del planeta

  Última orogènia del planeta
  FA 47 MILIONS D'ANYS
  El planeta i la seva atmosfera es comencen a assemblar als avui dies, els dies duren gairebé 24 hores. La última orogènia fa presència, el terreny es modifica i les muntanyes més grans de la nostra Terra sorgeixen, finalment els continents, illes i muntanyes ja que estan preparades.
 • Primers homínids

  Primers homínids
  FA 4 MILIONS D'ANYS
  Diferents espècies sorgeixen de la família dels mamifers, donant lloc a animals com els simis. Nous biomes sorgeixen al planeta, donant diversitat als paisatges, un exemple són les sabana, les quals neixen de la destrucció del terreny. Llocs amb pocs arbres i vegetació estenen pel planeta i això provoca que alguns mamifers comencin a caminar de dues potes, aquí es veuen els primer homínids.
 • Period: to

  Era quaternària

  Es situa des dels 2 milions d'anys 0,01 milions d'anys.
 • Homo Erectus

  Homo Erectus
  FA 1,5 MILIONS D'ANYS
  Les agrupacions d'homínids evolucionen i per aquesta època ja podem veure l'Homo Erectus, camina a dues potes i viatgen en grup com a nómades, on els pares sempre acompanyen als seus fills fins a poder defensar-se per ells mateixos.
 • Homo Sapiens

  Homo Sapiens
  FA 70 MIL ANYS
  Seguint l'evolució, l'Homo Erectus ara és conegut com a Homo Sapiens, l'espècie aconsegueix sortir del continent africà, el seu lloc d'origen gràcies a la baixada del nivell del mar, aquesta baixada era l'inici d'alguna cosa que haurien d'enfrontar a continuació
 • Segona congelació

  Segona congelació
  FA 40 MIL ANYS
  L'estiu arriba, però les temperatures continuen baixant això degut als canvis de l'orbita terrestre, els nivells de CO2 i les corrents d'aigua calenta al planeta, són els principals motius de la nova congelació del planeta. Creixen grans glaceres i s'originen depressions, deixant moltes parts cobertes per mantells de neu.
 • Migració a Amèrica

  Migració a Amèrica
  FA 20 MIL ANYS
  La neu comença a decaure lentament, aturant la congelació però deixant bilions de litres d'aigua congelats, mentres tant els Homo Sapiens aconsegueixen migrar a Amèrica, cobrint els continents de la Terra.
 • Formació del pols polars

  Formació del pols polars
  FA 6 MIL ANYS
  Els factors que van causar la segona congelació del planeta ara s'inverteixen, causant la descongelació del gel que cobria els hemisferis del planeta, omplint de llacs i rius el terreny i aconseguint que el gel restant, en 8 mil anys, es col·loquin als dos pols.
 • El nostre planeta Terra

  El nostre planeta Terra
  ACTUALITAT
  El nostre planeta, format per mars i oceans, continents i illes, ple de milers d'espècies de totes les formes i colors, amb l'ésser humà com a ésser viu principal. Amb enormes terrenys i materials formats pel passar dels milions d'anys i les infinites casualitats que han donat lloc a una vida estable al planeta, amb abundància de recursos necessaris com l'oxigen, l'aigua i molts més que permeten que el planeta estigui ple de vida.