Industriella revolutionen

 • Flygande Skyttlen

  Den flygande skytteln var en av de viktigaste redskapen i utvecklingen under industrialiseringen av vävning. Det tillät en enda vävare att väva mycket bredare tyger, och den var mekaniserad, vilket möjliggör automatiska maskin vävstolar. Flygande Skyttlen patenterades av John Kay år 1733.
 • Spinning Jenny

  Spinning Jenny är en vevstol med förmåga att spinna 8 trådar samtidigt. Den uppfanns 1764 av James Hargreaves i Stanhill, Oswaldtwistle, Lancashire i England. Enheten minskade mängden arbete som krävs för att producera garn. Tekniken utväcklades vilket gav maskinen förmågan att spinna över 100 trådar samtidigt, allt med hjälp av en person. Vid denna tiden kunde inte bomullsproduktion hålla jämna steg med efterfrågan, och Hargreaves spenderade tid och tanke på hur man kunde förbättre processen.
 • Ångmaskinen

  Thomas Savery var en engelsk militär ingenjör och uppfinnare som 1698 patenterade den första motorn som drevs av rå ånga, baserat på Denis Papins tryckkokare.
 • Ångbåten

  John Fitch beviljades sitt första amerikanska patent för en ångbåt i 1791. Men han beviljades sitt patent först efter en strid med James Rumsey som hade kommit på samma uppfinning. Båda männens uppfinningar hade liknande mönster.
 • Ånglokomotivet

  Ånglokomotivet utvecklades av britten Richard Trevithick. Julafton 1801 byggde Trevithick en ångvagn som han körde uppför en backe och 1803 byggde han det första ångloket. Den 21 februari 1804 körde han sitt lok på ett spår i Wales i åtta kilometer i timmen, med en tio tons last av järn och 70 passagerare. Han dog dock utfattig men utvecklingen levde vidare och resulterade bland annat i "Rocket".