imperialisme

  • Period: to

    Imperialisme / Inici de la descolonització

    Comença amb la segona rev. industral en el 1860. És un seguit de canvis en tots els àmbits que dona lloc a una època nova on els diferents paisos d'europa (entre molts van destacar Anglaterra, França, Alemanya, etc.) lluiten entre diferents llocs pel control de territoris i recursos naturals.
    Causes:
    - Economiques:
    - Politiques
    - Epoca victoriana.
    - Reparticio del món.
  • Period: to

    Expedicions de Livingstone

    David Livingstone (Escòcia; març del 1813- Rhodèsia del Nord, maig de 1873) va ser un metge, explorador i missioner britànic, una de les majors figures de la història de l'exploració.Es va fer conegut per les seves expedicions.L'expedició més coneguda és la d'Àfrica.Va recórrer el sud d'aquest continent, va descobrir el riu Zambezi, les cascades Victòria, va trobar el naixement del riu Nil i va lluitar contra l'esclavitud.
    Premis: Medalla d'Or del Patró (1855)
    Membre de la Royal Society (1858)
  • Period: to

    Segona Revolució Industrial

    La segona revolució industrial és una fase d'industrialització que es desenvolupa a l'Europa occidental, Estats Units i Japó entre els anys 1871 i 1910.
    Es van començar a utilitzar noves fonts d'energia a partir de l'electricitat, el gas i els derivats del petroli. Es va començar a fer ús de recursos i aliatges com l'acer, el carbó o l'alumini. Van aparèixer les màquines automatitzades usades en les grans indústries i moltes altres que van ajudar a l'avanç en la tecnologia.
  • Period: to

    Apogeu de l’ Imperialisme

    L'imperialisme és el procés històric en el qual els països industrialitzats d'Europa, juntament amb els Estats Units i Japó dominen i controlen l'economia, la política i la cultura de la resta de països del món, com ara els països d'Africà i d'Amèrica del sud i d'Àsia. Va tenir lloc durant el segle XIX, sobretot durant l'últim terç. L'imperialisme i les reparticions dels continents va ser uns dels causants de la Primera Guerra Mundial, entre altres.
  • Period: to

    Expedició de Stanley (Àfrica Central)

    Henry Morton Stanley, nascut a Denbigh, Gales (28 de gener de 1841) i mort a Londres, Anglaterra (maig de 1904), va ser un explorador i periodista famós per les seves expedicions a la llavors misteriosa Àfrica Central. De fet, en una de les seves expedicions es va trobar per aquell moment perdut, David Livingstone (es va fer conegut per aquest rescat i per l'expedició del riu del Congo).
    Expedició del riu Congo: Stanley va descobrir el naixement del riu Congo a partir de la seva desembocadura.
  • Triple Aliança

    Triple Aliança
    La Triple Aliança va ser una aliança entre Alemanya, Itàlia i l'Imperi austrohongarès, per iniciativa del Canceller Otto von Bismarck, amb els objectius d'aïllar França, evitar un conflicte entre l'imperi Rus i l'imperi Austrohongarès.
  • Conferèmcia de Berlín

    Conferèmcia de Berlín
    Aquesta conferencia va ser convocada per França i el Regne Unit i organitzada pel Canceller d'Alemanya, Otto von Bismarck, amb la finalitat resoldre els problemes que plantejava l'expansió colonial a Àfrica i resoldre la seva repartició. Finalment van arrivar als següents acords:
    - Repartició d'Africa.
    -Lliure navegació marítima i fluvial pels rius Congo i Níger,
    -Llibertat de comerç en el centre del continent africà format per la conca del Congo
    - Prohibició de l'esclavitud.
  • Guerra Estat Units vs Espanya

    Guerra Estat Units vs Espanya
    El 15 de febrer de 1898, els Estats Units va declarar la guerra a Espanya després que un vaixell de guerra estatunidenca explotés en el port de l'Havana de Cuba. Aquesta guerra va finalitzar amb el tractat de París, (Espanya es va veure obligada a demanar la pau, acceptant les conseqüències que això suposava) Després de la seva derrota, Espanya va perdre Cuba, Puerto Rico, Filipines i Guam, que van passar a ser dependències colonials dels Estats Units.
  • Triple Entesa

    Triple Entesa
    La Triple Entesa va ser una aliança militar establerta entre França, Rússia i Gran Bretanya, els quals influenciats per les tensions que hi habia entre els països i les crisis balcàniques de fins del segle XIX, van decidir formar aquesta coalició per a garantir la seva
    seguretat davant possibles agressions d'altres Paisos (Fent referencia a la Triple aliança).
  • Period: to

    Guerres Balcàniques

    Les Guerres Balcàniques són els conflictes armats que tenen lloc al sud-est d'Europa entre 1912 i 1913. Les guerres Balcàniques són el conjunt de dues guerres en les quals els països que conformaven a la Lliga dels Balcans, van decidir independitzar-se de l'imperi turc. L'objectiu era treure dels territoris d'aquestes nacions la presència del govern otomà, amb el fi de dur a terme tals conflictes, els països en qüestió van unir forces contra el govern otomà. Van derrotar l'Imperi Otomà.
  • Assassinat de Francesc Ferran (hereu de l’Imperi Austrohongarès) a Sarajevo (Bòsnia i Hercegovina).

    Assassinat de Francesc Ferran (hereu de l’Imperi Austrohongarès) a Sarajevo (Bòsnia i Hercegovina).
    L'assassinat de Francesc Ferran d'Àustria, hereu de la corona de l'Imperi austrohongarès, així com de la seva esposa, la comtessa Sofía Chotek, a Sarajevo, capital de la Província imperial de Bòsnia i Hercegovina va ser realitzat per Gavrilo Princip, membre de l'associació terrorista Mà Negra. Aquest assassinat va ser un dels motius utilitzat per les potències europees per desencadenar la Primera Guerra Mundial.
  • Batalla de Marne

    Batalla de Marne
    La batalla de Marne van ser dues operacions bel·liques de les batalles de la Primera Guerra Mundial que va tenir lloc entre el 5 i el 12 de septembre de 1914 al Riu Marne, prop de París (França). La batalla de Marne va salvar París, va marcar la fi de la guerra de moviments i va aconseguir detenir l'avanç de l'Exèrcit Imperial Alemany cap a París, amb el que fracassa el Pla d'Alemanya i comença una prolongada etapa de guerra de trinxeres en la Primera Guerra Mundial.
  • Period: to

    Guerra de moviments

    Es coneix com a guerres de moviments a una de les fases de la Primera Guerra Mundial que va tenir lloc l'any 1914 duta a terme per Alemanya, la qual volia derrotar a França per a després centrar-se en Rússia, mantenint una estratègia de desplaçaments ràpids de material i de tropes.
  • Period: to

    Guerra de trinxeres

    Durant la Primera Guerra Mundial, les Potències de la triple Entesa van lluitar contra les Potències Centrals, el que tambè es coneix com la guerra de trinxeres per la forma en què es van desenvolupar les operacions militars, es van utilitzar línies (sotaterra) que comprenen principalment trinxeres militars, en les quals les tropes estan ben protegides del foc d'armes petites de l'enemic i de l'artilleria. El plan principal d'Alemanya era derrotar França.
  • Period: to

    Primera Guerra Mundial

    La Primera Guerra Mundial va ser un conflicte bèl·lic que va tenir lloc a Europa i al Pròxim Orient tant per terra com per aire i mar, entre dos bàndols, la triple entesa i la triple aliança. El causant d'aquesta guerra va ser l'assassinat de Francesc Ferran a Sarajevo i va tenir com a conseqüència el Tractat de Versalles i 17 milions de morts. Finalment, els guanyadors de la Primera Guerra Mundial van ser els Estats Units, Gran Bretanya, França i els altres estats aliats.
  • Enfonsament del Lusitania

    Enfonsament del Lusitania
    Lusitana va partir de Nova York i va ser enfonsada enfront de les costes d'Irlanda en 20 minuts; van morir 1.198 persones.
    Durant la Primera Guerra Mundial els alemanys van emprendre una guerra submarina en contra d'Anglaterra i altres. Molts vaixells van ser enfonsats pels submarins alemanys, però per error també van enfonsar vaixells de països neutrals (Lusitana). Aquest incident va ser un dels factors principals que va impulsar a Estats Units a participar en la 1r Guerra Mundial.
  • Period: to

    Batalla de Verdun

    La batalla de Verdun va ser un dels principals combats de la I Guerra Mundial i una de les més llargues i sagnants (305.000 morts i 400.000 ferits).Va enfrontar als exèrcits de la República francesa i als de l'Imperi alemany, en els pujols del nord de la localitat de Verdún, amb l'objectiu d'ocupar els pujols del nord de Verdún, tallar les vies d'accés a la ciutat i forçar als francesos a desgastar les seves forces tractant de recuperar els territoris perduts. La victoria va ser de França.
  • Rússia abandona la guerra

    Rússia abandona la guerra
    L'Imperi rus va entrar a la Primera Guerra Mundial a 1914, però després de la revolució bolxevic es va retirar el 1918 amb un desfavorable tractat de pau amb Alemanya (tractat de brest-litovsk), no va tenir més remei que acceptar al no disposar de suficients tropes per a continuar lluitant en dos fronts. Una de les causes de la sortida de Rússia és la caiguda del zarisme, la població farta de les condicions de vida i la pobresa van iniciar una revolució que va obligar a Nicolas II a abdicar.
  • Els EUA entren en la guerra

    Els EUA entren en la guerra
    El 4 d'abril de 1917 es produeix l'entrada dels Estats Units en la Primera Guerra Mundial. En aquest moment l'exercito amb el que els Estats Units comptava era de tot just 130.000 soldats, amb pocs tancs i avions. Al principi de la Primera Guerra els Estats Units es mantenia com un país neutral (mantenia comerç amb els dos bàndols. Però el motiu pel qual va entrar a la Guerra és que tenia una mica d'enfrontament amb Alamània i no volia que Alamània continues amb els seus plans d'expansió.
  • Pau de Brest-Li-tovsk; ARMISTICI

    Pau de Brest-Li-tovsk; ARMISTICI
    Va ser un acord de pau signat per la Rússia bolxevic, Alemanya, l'Imperi Austrohongarès, Bulgària i l'Imperi Otomà, a la ciutat de Brest-Litvosk, a l'actual Bielorússia. Es tractava de la sortida de Rússia de la guerra, el govern rus es va veure obligat a acceptar les condicions pel qual havia de reconèixer la independència d'Ucraïna, Geòrgia i Finlàndia, i havia de lliurar Polònia i els estats bàltics de Lituània, Letònia i Estònia a Alemanya i Àustria-Hongria, cedint les poblacions.
  • Conferència de París; TRACTAT DE VERSALLES / Societat de Nacions (SDN)

    Conferència de París; TRACTAT DE VERSALLES / Societat de Nacions (SDN)
    El Tractat de Versalles va ser un intent de reconstrucció d'Europa després de la Primera Guerra.Els Països Aliats a la I Guerra Mundial, Alemanya, l'antic Imperi Austro-Húngar (dividit en Hongria i Àustria) es van reunir a la Conferència de París per acordar els terminis de pau. Aquest tractat de pau que posa fi oficialment, a la I Guerra Mundial. Va entrar en vigència el 20 de gener de 1920. Molts països no estaven d'acord, ja que deien que es va imposar a la força i no els deixaven participar