Botticelli.venus.jpg

HUMANISME I RENAIXEMENT

  • 1450

    Impremta de Gutenberg

    Impremta de Gutenberg
    Després d'anys d'investigacions i assaigs en secret, Johannes Gutenberg va donar amb la invenció de la impremta, un sistema que transformaria la difusió de l'saber a Europa.
    Gutenberg volia demostrar que mitjançant la impremta podia elaborar-se un llibre tan bonic i perfecte com els més superbs manuscrits de l'època, amb la diferència que podien realitzar 200 còpies iguals.
  • 1456

    Acadèmia platònica de Marsilio Ficino.

    Acadèmia platònica de Marsilio Ficino.
    L'Acadèmia Platònica florentina va ser una institució humanista fundada el 1456 pel mecenes Cosme de Médicis. Al principi no va ser sinó un cenacle d'amics per discutir temes literaris, i no va transcendir del grup d'erudits lligats a la família Médicis.
  • 1511

    Elogi de la bogeria (Erasme)

    Elogi de la bogeria (Erasme)
    Erasme de Rotterdam, un dels personatges més influents a l'Europa de la seva època, va escriure Elogi de la bogeria en un context social i cultural convulsionat per la lluita entre la tradició medieval i les noves premisses que apuntava l'humanisme . Al llarg d'aquesta obra que Erasme dedica al seu amic Thomas More, sembla voler convèncer el món que la insatesa, l'estultícia o la bogeria són l'origen de totes les bondats, diversions i delits que l'ésser humà gaudeix.
  • 1513

    El príncep (Maquiavel)

    El príncep (Maquiavel)
    El príncep és un tractat polític del segle XVI del diplomàtic i teòric polític italià Nicolau Maquiavel. Des de la primera aparició de l'manuscrit El príncep, el text ja representava una obra controvertida.2
  • 1516

    Utopia (Thomas More)

    Utopia (Thomas More)
    Utopia és un llibre del pensador anglès Thomas More que va ser publicat l'any 1516. Es tracta d'una obra de filosofia política en què es descriu el funcionament d'una societat fictícia que viu en una illa anomenada per l'autor Utopia, terme que inauguraria el gènere de la utopia.
  • 1517

    95 tesis (Luter). Biblia poliglota

    95 tesis (Luter). Biblia poliglota
    Les 95 tesis, és una llista de proposicions per a un debat acadèmic escrita per Martí Luter (professor de teologia a la Universitat de Wittenberg) en l'any 1517, que va donar començament a la Reforma protestant, un cisma a l'Església catòlica que va canviar profundament la història europea. Les tesis promovien els arguments de Luter contra el que ell considerava un abús de la pràctica del clergat al vendre indulgències plenàries.
  • 1534

    Anglicanisme a Anglaterra

    Anglicanisme a Anglaterra
    L'anglicanisme o l'església anglicana és una denominació cristiana protestant que segueix les doctrines establertes per l'Església d'Anglaterra. Atès que l'origen de l'anglicanisme difereix de la resta de les denominacions protestants, teològicament comparteix doctrines amb l'Església Catòlica i el Protestantisme, però, històricament s'ha considerat part del moviment protestant, i la llei britànica la reconeix com a església protestant.
  • 1536

    Calví a Suïssa

    Calví a Suïssa
    El calvinisme és un sistema teològic protestant basat en la tradició teològica i cultural establerta per Joan Calví I altres teòlegs de l'època. El calvinisme s'origina a Suïssa i posa l'èmfasi en l'autoritat de Déu sobre totes les coses.
  • 1545

    Concili de Trento

    Concili de Trento
    El concili de Trento va ser un concili ecumènic de l'Església Catòlica celebrat entre el 13 de desembre de 1545 i 4 de desembre de 1563. Encara que no va aconseguir reunificar la cristiandat, el concili de Trento va suposar per a l'Església Catòlica una profunda catarsi. Es va convocar com resposta a la Reforma Protestant per a aclarir diversos punts doctrinals. També va abolir els ritus eucarístics locals i va establir un ritu unificat conegut com a Missa Tridentina.