20170124 140406

H ιστορία του Ηρακλείου

  • 3000 BCE

    Μινωική εποχή - Ηράκλειο

    Μινωική εποχή - Ηράκλειο
    Την Μινωική (προϊστορική) εποχή θα πρέπει να υπήρχαν σποραδικά σπίτια στο σημερινό κέντρο του Ηρακλείου, ενώ κάποιες μικρές κοινότητες ζούσαν στους γειτονικούς λόφους. Ο οικισμός με το όνομα Ηράκλειο πρέπει να διαμορφώθηκε κατά την πρώτη χιλιετία π.Χ. (9ος π.Χ. αιώνας) στην περιοχή ανάμεσα στις οδούς Δαιδάλου και Επιμενίδου, δηλαδή στην κορυφή του λόφου, που πάνω του είναι κτισμένο το σημερινό κέντρο του Ηρακλείου σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα.
  • 1000 BCE

    Μεταμινωική περίοδος

    Η Κρήτη κατά τον 5ο και 4ο αι. π.Χ. παραμένει μακριά από τα πολεμικά γεγονότα της εποχής. Οι Κρήτες αρνούνται να πάρουν μέρος στον κοινό αγώνα ενάντια στους Πέρσες. Την αφορμή δίνει ο αποθαρρυντικός δελφικός χρησμός, που υπενθυμίζει στους Κρήτες τα παθήματά τους από τη συμμετοχή τους στον Τρωικό πόλεμο.
    Διατηρεί, ωστόσο, σχέσεις με την υπόλοιπη Ελλάδα, ειδικά η Κνωσός, κυρίως με το Άργος, τη Σπάρτη, την Αθήνα, την Κύπρο, τη Σικελία και περιοχές της περσικής αυτοκρατορίας
  • 146 BCE

    Ρωμαϊκή περίοδος

    Ρωμαϊκή περίοδος
    Από τον 3ο αι. π.Χ. το ενδιαφέρον της Ρώμης για την Κρήτη είναι εμφανές λόγω της στρατηγικής θέσης του νησιού για τον έλεγχο των εμπορικών δρόμων και της πειρατείας. Το 67 π.Χ. μετά την τελική κατάληψη της Κνωσού, το νησί υποτάσσεται οριστικά.
    Μέχρι τον 3ο αι. μ.Χ. η Κρήτη με την Κυρήνη της Αφρικής αποτελούν μια ενιαία ρωμαϊκή επαρχία με διοικητικό κέντρο τη Γόρτυνα.
  • Period: 68 BCE to 330

    Γόρτυνα - Πραιτόριο

  • 330

    Βυζαντινή περίοδος - Κάστρο

    Την πρώτη βυζαντινή περίοδο (4ος-9ος μ.Χ.) η μικρή πόλη Ηράκλειο συναντάται με το όνομα Κάστρο, ονομασία που υποδηλώνει μια κάποιας μορφής οχύρωση. Τότε η Κρήτη αποτελούσε επαρχία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη, ενώ διοικητικό, στρατιωτικό και θρησκευτικό κέντρο του νησιού ήταν η Γόρτυνα. Οι πόλεις στη βόρεια Κρήτη εμφανίζονται λιγότερο αναπτυγμένες καθώς οι θαλάσσιοι δρόμοι περνούσαν από το Νότο.
  • Period: 400 to 900

    400 -900 μ.Χ.

  • 827

    Αραβοκρατία - Χάνδακας

    Αραβοκρατία - Χάνδακας
    Σαρακηνοί Άραβες πειρατές εκδιώκονται από την Ισπανία και με αρχηγό τον Αμπού Χαφς Ομάρ καταφεύγουν στην Αλεξάνδρεια, από όπου εκδιώκονται και πάλι και καταλαμβάνουν το Ηράκλειο. Η γεωγραφική του θέση διευκόλυνε τις επιδρομές τους προς τις ακτές του Αιγαίου και τη συλλογή προϊόντων από όλη την Κρήτη για το εμπόριό τους με τα ισλαμικά κράτη. Το Ηράκλειο οχυρώνεται με τείχος με λίθινη βάση ,βαθιά τάφρο (khandaq) από εκεί και παίρνει το όνομά Φρούριο της Τάφρου, εξελληνισμένο Χάνδακας.
  • 961

    Επανάκτηση - Το Μεγάλο Κάστρο

    Επανάκτηση  - Το Μεγάλο Κάστρο
    Για τους βυζαντινούς η Κρήτη και η πρωτεύουσά της Χάνδακας, επί Αραβοκρατίας ήταν άντρο πειρατών και δουλεμπόρων. Αραβικές πηγές αναφέρουν ότι στην καινούρια τους κτήση οι Άραβες ανέπτυξαν το δικό τους πολιτισμό με πνευματικό κέντρο τον Χάνδακα, δικό τους νόμισμα, ανεπτυγμένη μεταλλοτεχνία και κεραμική. Το 961 ο Νικηφόρος Φωκάς, αρχιστράτηγος και μετέπειτα αυτοκράτορας του Βυζαντίου το κατάφερε να την ανακτήσει και από τότε ξεκινά η δεύτερη βυζαντινή περίοδος για το νησί.
  • 1204

    Ενετικό Ηράκλειο - Κάντια

    Ενετικό Ηράκλειο - Κάντια
    Η τέταρτη Σταυροφορία του 1204 είχε ως συνέπεια την πτώση της Κωνσταντινούπολης στους Σταυροφόρους.
    Μετά από μία σειρά αντιδιεκδικήσεων, τελικά το 1211 η Κρήτη οριστικοποιείται στα χέρια των Ενετών, κυριαρχία η οποία θα κρατήσει μέχρι το 1669. Η Κάντια πρωτεύουσα του βασιλείου, υπήρξε τους πέντε αιώνες της ενετοκρατίας πολιτικό, στρατιωτικό, εμπορικό, κοινωνικό και πνευματικό κέντρο του νησιού από τα σπουδαιότερα αστικά κέντρα της Ανατολικής Μεσογείου.
  • Οθωμανική Κυριαρχία - Καντιγιέ

    Οθωμανική Κυριαρχία - Καντιγιέ
    Η πολιορκία του Χάνδακα ξεκίνησε το 1647 και διήρκησε 22 χρόνια, μέχρι το 1669, όπου τελικά έπεσε στους Τούρκους έπειτα από προδοσία του βενετοκρητικού Αντρέα Μπαρότσι. Ο Μπαρότσι ήταν μηχανικός και έδωσε τα σχέδια των τειχών στον πολιορκητή της πόλης Αχμέτ Κιοπρουλή πασά το 1667, επιδεικνύοντας τα πιο αδύναμα σημεία τους. Το ισχυρότερο φρούριο της Ανατολικής Μεσογείου άντεξε στην πιο μακρόχρονη πολιορκία της παγκόσμιας ιστορίας.
  • Ένωση με την Ελλάδα

    Ένωση με την Ελλάδα
    Το Δεκέμβριο του 1913 κηρύσσεται επίσημα η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Η μικρασιατική καταστροφή το 1922 έχει σαν αποτέλεσμα την ανταλλαγή πληθυσμών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Συνολικά μετακινούνται ένα εκατομμύριο Ελληνες από τη Μικρά Ασία προς την Ελλάδα, ενώ την Ελλάδα εγκαταλείπουν μιισό εκατομμύριο Μουσουλμάνοι. Οι τελευταίοι (23.821) μουσουλμάνοι κάτοικοι του Ηρακλείου αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη και στη θέση τους έρχονται πολλές χιλιάδες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.
  • Μάχη της Κρήτης

    Μάχη της Κρήτης
    Στις 20 Μαίου χιλιάδες αλεξιπτωτιστές πέφτουν στην Κρήτη προσπαθώντας να την καταλάβουν. Το νησί υπερασπίζονται μικρές συμμαχικές μονάδες (Αγγλοι, Νεοζηλανδοί, Αυστραλοί) και οι άοπλοι Κρητικοί, που όμως δεν διστάζουν να αντιμετωπίσουν τους πάνοπλους γερμανούς με ξύλα και αγροτικά εργαλεία. Οι επιθέσεις αποκρούονται και τα τάγματα των γερμανών αλεξιπτωτιστών έχουν τεράστιες απώλειες.
    Στις 11 Οκτωβρίου 1944 έρχεται η πολυπόθητη μέρα της απελευθέρωσης για την πόλη του Ηρακλείου.