Fris Marx

 • Context

  Es dóna a Alemanya una literatura de protesta la qual va ser suprimida rigorosament pels censors. Els poetes i escriptors es van haver d'anar a l'exili des d'aquí dirigien les seves propagandes apassionades contra el règim. Durant el s.XIX es viuen les conseqüències socials i polítiques de la revolució francesa i de la caiguda de l’antic règim. La industrialització s’escampa progressivament per Europa, i s’imposa un nou mode de producció i d’organització econòmica, el capitalisme.
 • Period: to

  Infància

  De la infància es coneix molt poc, pertanyia a una família de jueus, era una dona dedicada a la llar i falta d'educació.
  Va estudiar a l'Institut local on va mostrar grans dots en els seus assajos sobre temes morals i religiosos.
  Té gran influència de la literatura i artístiques del seu pare i un veí Westphalen, qui era un distingit governamental prussià, que encoratjava a llegir a Marx i li prestava els seus llibres.
 • Neix el pensador

  Neix el 5 de maig, 1818, a Treveris, Alemanya
 • Influencia a la Universitat

  Influencia a la Universitat
  A la facultat de dret de la universitat de Bonn. Comença a escriure poemes a l'estil Byron. Marx es va submergir en la política filosòfica i coneix a Savigny defensor de l'absolutisme.
  Es posa en contacte amb el nou mètode d'investigació històrica.
  Gans influeix en Marx qui critica les institucions legals i dels mètodes legislatius.
 • Universitat de Berlín i idees de nous pensadors

  Universitat de Berlín i idees de nous pensadors
  Es va inscriure a la universitat de Berlín. Rep influència hegeliana, qui era la figura alemanya més gran i original d'aquest moviment, prenent les idees d'una filosofia metafísica coherent i dogmàtica.
  Rep influència filosòfica dels pensadors racionalistes com Hume, Espinosa.
 • Marx demana la mà de la filla de Westphalen

  Marx demana la mà de la filla de Westphalen
  Marx demana la mà de la filla de Westphalen, el que va causar gran commoció entre els familiars de la jove per la diferència de la posició social. Johanna Bertha Julie von Westphalen, "Jenny", va ser una escriptora i pensadora política prussiana. Va ser una important interlocutora intel·lectual de Marx, amb qui va tenir set fills.
 • França

  Al 1843 es casa amb Jenny Westphalen i emigren en França, on va poder publicar totes les seves idees sobre el capitalisme i noves formes de pensar la seva dona ho recolzava en tot i ser de gran motivació per a Marx desenvolupant d'aquesta manera tot el seu pensar polític.
 • Arribada a Londres

  Marx deixa París i es trasllada a Anglaterra, a la biblioteca de l'museu britànic de Londres. Apareixen esbossos preliminars de la seva obra principal que va madurar des de 1847. Acaba l'etapa més formativa de la seva vida, la psicològicament més interessant, a partir de llavors es va assentar emocional i intel·lectualment.
 • Primera Internacional

  Primera Internacional
  Marx col·labora en la fundació de la Primera Internacional o Associació Internacional de Treballadors: en redacta els estatuts i el comunicat inaugural.
 • Publicació de l'obra "El Capital

  Publicació de l'obra "El Capital
  Apareix el primer volum de la seva obra que constitueix el coronament dels seus esforços de tota la vida. Ofereix una visió unitària i integral dels processos i lleis de el desenvolupament social i conté una teoria econòmica, de la història i de la societat segons factors econòmics.
 • Mort de Marx

  Mor a Londres.