Fris cronològic Descartes - Hume

Timeline created by Jordi Florit
 • Period: to

  Vida Descartes i context

  Va viure un context històric influenciat per el barroc, a més de ser una època de guerres constants dins europa, les monarquies absolutes van sostenir Corts fastuoses i amb desorbitades despeses en activitats bèl·liques. Entre les guerres de «religió» d'aquesta època, destaca la Guerra dels trenta anys en què va participar Descartes. A més fou una època també marcat per les epidèmies que asolaren europa, dins la filosofia destaca l'infléncia escolàstica, de la cual Descartes intenta separarse.
 • Neix René Descartes

  Neix René Descartes
  Va néixer a La Haye en Touraine (poble actualment denominat Descartes), França, al voltant del 31 de març de 1596, en el si d'una família de l'alta burgesia.
 • Period: to

  Estudis a La Flèche

  A l'edat de vuit anys fou enviat a una escola jesuïta, anomenada La Flèche, una de les escoles mes prestigioses de l'Europa del moment. De jove va passar per períodes de llarga convalescència degut a la seva delicada salut, temps que va dedicar a llegir llibres de tota mena, entre ells de disciplines científiques i de filosofia.
 • Universitat de Poitiers

  Universitat de Poitiers
  Després de la seva etapa a La Flèche, Descartes va obtenir el títol de batxiller i de llicenciat en dret per la facultat de Poitiers, al 1616. No obstant això mai va exercir professió jurídica.
 • Period: to

  Carrera militar

  Entre 1618 i 1622 va participar en la Guerra dels Trenta Anys. En els desplaçaments militars va conèixer Isaac Beeckman, que el va apropar al món de les matemàtiques i la física. Quan va acabar la guerra, va vendre gran part de les propietats familiars per poder gaudir d'una renda i dedicar-se a l'estudi.
 • Discurs del mètode

  Discurs del mètode
  Constituïa el prefaci de tres assaigs:
  -Diòptrica
  -Els meteors
  -el més important, es coneix com a Geometria
 • Meditacions metafísiques

  Meditacions metafísiques
  En aquesta obra fonamental per la filosofia de Descartes, es en el qual, el filosof Francés, demostra l'existencia de Déu i la inmortalitat de l'ánima
 • Principis de filosofia

  Principis de filosofia
  En essència, és una síntesi de el Discurs de l'mètode i les Meditacions metafísiques.
 • Les passions de l'ànima

  Les passions de l'ànima
  És l'última obra publicada de René Descartes, completada en 1649 i dedicat a la reina Cristina de Suècia. L'autor contribueix a una llarga tradició de teorització de "les passions". Les passions eren experiències ara comunament anomenades emocions en el període modern.
 • Mort Descartes

  Va morir a Estocolm el 1650 on havia estat convidat per la reina Cristina de Suècia en un moment en què les seves obres havien estat prohibides.
 • Sepultura de Descartes

  Sepultura de Descartes
  17 anys després de la seva mort, el seu cadàver va tornar a París, on va ser sepultat sepultura a l'Abadia de Sant-Germain-des-Prés.
 • Period: to

  Vida Hume i context

  David Hume es va veure implicat en la tradició empirista que va agafar molta força en el període il·lustrat on el liberalisme es trobava en augment. Un dels fets rellevants que va viure David Hume va ser la Revolució Industrial ja que va viure fets tan importants com la creació de la màquina de vapor per James Watt a l’any 1769. Va viure en un període de certa pau militarista a Europa que va afavorir el desenvolupament dels pensaments que varen provocar la revolució francesa.
 • Neix Hume

  Neix Hume
  David Hume va néixer a Edimburg, (Escòcia) l'any 1711, descendia d'una antiga família escocesa i era fill de terratinents, però el seu pare va morir quan el futur filòsof tenia tres anys, deixant-li poca renda i el van educar el seu oncle (pastor anglicà) i la seva mare.
 • Estudis academics

  La seva família el va destinar a fer la carrera de Dret, encara que des de molt jove va saber que volia dedicar-se a la Filosofia, sense vocació patí una important depressió nerviosa. Malaltia que el va afectar a la seva vida sobretot fisicament.
 • Anys a França

  Anys a França
  Va marxar a França a estudiar filosofia a Reims i després al col·legi de Jesuïtes de La Fléche, en aquests anys es va dedicar a la redacció de la seva primera obra, Tractat de la naturalesa humana, que va completar després del seu retorn a Londres i es va començar a publicar en 1739.
 • Tractat sobre la naturalesa humana

  Tractat sobre la naturalesa humana
  Obra plenament anticartesiana. La seva gran aportació és la crítica radical de les tres idees innates. Però el llibre va ser un fracàs de vendes i ell mateix en va fer un resum que va publicar anònim, l'Abstract
 • Investigació sobre els principis de la moral

  Important defensa d'una teoria ètica revolucionària: l'emotivisme. Suposa que l'origen de les idees ètiques, (morals) són els sentiments o emocions i no la raó.
 • Investigació sobre l´enteniment humà

 • Mort Hume

  Mort Hume
  Morí 1776 a Edimburg. David Hume constitueix una de les figures més importants de la filosofia occidental i de la Il·lustració escocesa. Va estar fortament influït pels empiristes John Locke i George Berkeley, així com per diversos escriptors francesos com Descartes. A mes la figura de Hume va influenciar a posteriors autors com Kant o Jean-Jacques Rousseau.