• Period: 1580 to

  Frans Hals

  Va ser un pintor neerlandès de l'escola barroca flamenca. És un dels grans mestres en l'art del retrat. La seua obra destaca per la brillantor en la representació de la llum i la llibertat en l'ús dels pinzells. https://ca.wikipedia.org/wiki/Frans_Hals
 • Banquet dels arcabussers de Sant Jordi de Haarlem

  Banquet dels arcabussers de Sant Jordi de Haarlem
  Es tracta del primer gran retrat de grup executat per Frans Hals. Existeixen precedents, com el Retrat dels oficials dels arcabussers de Sant Jordi executat per Cornelis van Haarlem (1599). Però Frans Hals va fer la seva gran aportació en aquest gènere, transformant la mera acumulació de retrats independents en una escena coherent, l'ocasió de la qual és un banquet.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Banquet_dels_arcabussers_de_Sant_Jordi_de_Haarlem
 • Retrat de casament d'Isaac Massa i Beatrix Van der Laen o Parella de esposos

  Retrat de casament d'Isaac Massa i Beatrix Van der Laen o Parella de esposos
  La singularitat d'aquest quadre consisteix en el fet que va ser el seu únic amb el tema dels esposos en un paisatge, molt habitual en la pintura flamenca, com és el cas de Rubens o Rembrandt. Tant el tema com l'entorn va fer difícil la seua atribució a Hals, que avuí és unànime. Alguns estudiosos identifiquen les figures amb un autoretrat del pintor amb la seua segona esposa Lysbeth. https://es.wikipedia.org/wiki/Retrato_de_boda_de_Isaac_Massa_y_Beatrix_van_der_Laen
 • The Laughing Cavalier (El cavaller somrient)

  The Laughing Cavalier (El cavaller somrient)
  The Laughing Cavalier és un retrat del pintor holandès a la Wallace Collection de Londres, que ha estat descrit com "un dels retrats més brillants de tot el Barroc". El títol és una invenció del públic i la premsa victoriana, que data de la seua exposició a la mostra inaugural del Bethnal Green Museum des del 1872 fins al 1875, just després de la seua arribada a Anglaterra, després de la qual es va reproduir regularment. https://en.wikipedia.org/wiki/Laughing_Cavalier
 • Jove sostenint una calavera

  Jove sostenint una calavera
  És un quadre que està realitzat en oli sobre tela. Va ser pintat cap a 1626. El 1980 el va adquirir la National Gallery de Londres, on s'exhibeix a dia d'avuí. Aquesta pintura no és un retrat, sinó una al·legoria de la vanitat, com recorda la calavera que sosté el jove, record de la transitorietat de la vida i la certesa de la mort. L'advertència del quadre és que cal pensar en la mort a tota hora, fins i tot a la joventut.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Jove_sostenint_una_calavera
 • L'alegre bevedor

  L'alegre bevedor
  Aquesta obra és un retrat individual típic de l'obra de Frans Hals: el personatge central mira de front i saluda somrient amb la seua mà dreta mentre que amb l'esquerra sosté una copa de vi que estén a l'espectador, sortint del quadre. Es tracta d'un tipus del poble, de mitjana edat, vestit amb una àmplia xamberga. Està exposada permanentment al Rijksmuseum d'Amsterdam.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/L%27alegre_bevedor
 • La zíngara o la gitanilla

  La zíngara o la gitanilla
  Es troba actualment al Museu del Louvre, on s'exhibeix amb el títol de la bohémienne . Va ser llegat al Louvre en 1869 per Louis La Caze. Frans Hals usa un gest ràpid. La tècnica en la pinzellada és molt solta, però ben empastada com era habitual en el pintor holandès. Aquestes pinzellades discontínues i superposades anticipen l'impressionisme de dos segles i mig posterior. Això serveix perfectament per a la representació de gest, una mica agre de la xica.
  https://es.wikipedia.org/wiki/La_gitana
 • Companyia del capità Reynier Reael

  Companyia del capità Reynier Reael
  És un dels quadres més coneguts del pintor neerlandès. També es coneix popularment com La flaca companyia. Està realitzat a l'oli sobre llenç. Es tracta d'un retracte de grup. Es representa a un grup de soldats. És una obra d'encàrrec que Frans Hals no va acabar i va ser completada per Pieter Codde. https://es.wikipedia.org/wiki/Compa%C3%B1%C3%ADa_del_capit%C3%A1n_Reynier_Reael#:~:text=La%20compa%C3%B1%C3%ADa%20del%20capit%C3%A1n%20Reynier,del%20pintor%20neerland%C3%A9s%20Frans%20Hals.
 • Regents de l'Hospici de Santa Isabel a Haarlem

  Regents de l'Hospici de Santa Isabel a Haarlem
  Uns diuen que els retractats són els regents de l'any 1641. Les figures se situen al voltant d'una taula, dins d'una estança en la qual penetra la llum per l'esquerra, recordant certes obres de Caravaggio, al posar el buit en la taula en primer pla, l'holandès intenta fer-nos partícips de la reunió de regents.
  https://www.artehistoria.com/es/obra/regentes-del-hospicio-de-santa-isabel-en-haarlem#:~:text=Los%20documentos%20conservados%20del%20Hospicio,ocupando%20Del%20el%20papel%20protagonista.
 • Les regents de l'asil d'ancians de Haarlem

  Les regents de l'asil d'ancians de Haarlem
  Està realitzat a l'oli sobre llenç. Aquesta obra, juntament amb la seua parella Els rectors de l'asil d'ancians de Haarlem és l'última gran obra de Frans Hals, constituint els últims exemples històricament significatius d'aquest gènere dels retrats col·lectius o de grup. Cinc són les dones representades: la directora de l'hospici i les quatre regents de l'any 1664.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Les_regents_de_l%27asil_d%27ancians_de_Haarlem