Escritura

historia de l'escriptura

 • 3500 BCE

  aparició de l'escriptura

  aparició de l'escriptura
  L'escriptura és un mètode de comunicació humana que es realitza mitjançant signes visuals que constitueixen un sistema.a principis del Neolític, cap el mil·lenni VII aC, ja existia algun tipus de protoescriptura. Algunes teories atribueixen l'origen de les primeres escriptures a les transaccions entre terres remotes que requeria l'establiment de contractesper mitjà de boles buides d'argila adjuntant petites pedres.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Escriptura#Història_de_l'escriptura
 • 3100 BCE

  aparició de l'antic egipte

  aparició de l'antic egipte
  A la història de l'Antic Egipte,es pot dividir avui en dinasties, però molt probablement Manethó no va descriure les famílies governants, sinó fases polítiques i culturals, definides per l'elecció del capital o per factors culturals. Segons la investigació moderna les dinasties s'han dividit de nou en tres fases d'unitat governamental. Després del qual el país passà a estar sota domini dels perses, grecs i romans.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Història_de_l'antic_Egipte
 • 3000 BCE

  Civilització minoica

  La civilització minoica va ser una cultura prehel·lenística de l'edat de bronze, desenvolupada a l'illa de Creta entre els anys 3000 i 1200 aC.Es coneix relativament poc sobre l'estat de la civilització abans del 2700, la poca aparició de restes metàl·liques, s'exceptua la ciutat de Melos.A partir d'aquesta data,Creta comença a tenir auge, producte de la introducció del torn en la terrisseria i del bronze en la metal·lúrgia.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Civilització_minoica#Història
 • Period: 3000 BCE to 30

  civilització grega

  L'antiga Grècia és considerada pels historiadors com el fonament de la cultura occidental.La cultura grega va tenir una influència poderosa en l'Imperi Romà,el qual en portaria la seva versió a diverses parts d'Europa. La cultura grega és una de les bases de la cultura occidental, sobre la qual ha influït fins i tot en la llengua, la política, els sistemes educatius, la filosofia,la ciència, l'art i l'arquitectura del món modern.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Antiga_Grècia
 • 2000 BCE

  domesticació del cavall

  domesticació del cavall
  Existeixen diverses hipòtesis sobre la domesticació del cavall. Tot i que els cavalls van començar a aparèixer en els motius artístics en l'art de cova del paleolític a partir de 30000 aC, aquests eren cavalls salvatges i eren probablement caçats per carn. No està clar com i quan els cavalls van ser domesticats. La primera prova clara en què el cavall s'usa com a mitjà de transport es pot trobar en l'ús del carro
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Domesticació_del_cavall
 • 776 BCE

  primers jocs olimpics

  primers jocs olimpics
  Els primers jocs olímpics es van celebrar l’any 776 aC i des de llavors es van anar celebrant cada quatre anys.Les diferents polis en guerra signaven una treva durant la celebració dels jocs amb la fi que cap confrontació militar.Els jocs olímpics duraven una setmana. El primer dia es dedicava en exclusiu a la cerimònia d’inauguració i diverses celebracions religioses dedicades al déu Zeus, el més poderós del panteó grec.
  blogs.sapiens.cat/historiadorvital/2010/06/14/els-jocs-olimpics/
 • 753 BCE

  fundació de roma

  fundació de roma
  Roma és la capital d'Itàlia, de la regió del Laci i de la ciutat metropolitana homònima.Segons la tradició, Roma fou fundada el 21 d'abril del 753 aC per Ròmul i Rem.[5] Evidències arqueològiques donen suport a la idea que Roma creixé d'assentaments de pastors al turó Palatí construïts a l'àrea del futur Fòrum Romà. Els primers assentaments es remunten al segle X aC.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Roma#Des_de_la_fundació_a_l'Imperi
 • Period: 753 BCE to 476

  civilització romana

  Els romans van sotmetre gradualment els altres pobles de la península italiana. Els romans van assegurar les seves conquestes fundant colònies en àrees estratègiques i establint un control estable de les regions.Durant la segona meitat del segle III aC, Roma es va enfrontar amb Cartago en la primera de les Guerres Púniques.Aquestes guerres van permetre la conquesta dels primers territoris fora de la península italica, Sicília i Ibèria.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Antiga_Roma#Història
 • Period: 650 BCE to 146 BCE

  imperi catagines

  L'Imperi cartaginès o simplement Cartago fou una monarquia i posteriorment una república de ciutats-estat fenícies del nord d'Àfrica i la península Ibèrica que va durar des del 650 aC.Estava més o menys sota el control de la ciutat-estat de Cartago després de la caiguda de Tir a mans de l'Imperi Selèucida. En l'apogeu de la influència de la ciutat, tenia el control de la major part de la Mediterrània occidental.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Imperi_cartaginès
 • 550 BCE

  creació de l'imperi persa

  creació de l'imperi persa
  Imperi Persa és la denominació convencional per anomenar diversos imperis de l'antiguitat en general i més pròpiament pels regits per dinasties perses originades a Pèrsia.L'imperi Mede, l'imperi Selèucida i l'imperi Part també seran descrits aquí, però com a estats invasors o ocupants de Pèrsia, no pròpiament perses, encara que n'adoptessin els costums i tradicions.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Imperi_Persa
 • 508 BCE

  naixement de la democracia

  naixement de la democracia
  En el curso del siglo XX se produjeron hechos históricos de gran importancia que impusieron la democracia como forma de gobierno dominante en el mundo.Las democracias modernas, como gobierno de la mayoría de la población, comenzaron a aparecer en la segunda mitad del siglo XIX junto con el sufragio universal, luego de la abolición generalizada de la esclavitud y la sanción de constituciones que reconocían los derechos humanos.
  https://es.wikipedia.org/wiki/Historia_de_la_democracia
 • Period: 323 BCE to 146 BCE

  periode hel·lenistic

  llevat dels seus personatges importants com ara Cleòpatra VII, es considera un període de transició, entre l'esplendor del període clàssic de Grècia i el poder de l'Imperi romà que el succeiria. A més de l'esplendor de les ciutats, com ara Alexandria, Antioquia de l'Orontes i Pèrgam, la importància de l'intercanvi comercial ... van modificar profundament l'Orient Pròxim, que després seria part de l'Imperi romà.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Període_hel·lenístic
 • Period: 322 BCE to 185 BCE

  IMPERI MÀURYA

  L'Imperi Màuria, o Maurya va ser un gran imperi polític i militar de l'antiga Índia creat per Chandragupta Maurya. Tenia la seva capital a la ciutat de Pataliputra, a prop de l'actual Patna. Es tracta de l'imperi més gran que ha dominat el subcontinent indi fins a l'arribada dels britànics. La seva decadència va començar cinquanta anys després que el regnat d'Asoka s'acabés, i es dissolgué el 185 aC amb la fundació de la Dinastia Sunga a Magadha.
  https://bit.ly/2z6wcKk
 • Period: 262 BCE to 241 BCE

  primera guerra púnica

  La Primera Guerra Púnica fou la primera de tres guerres púniques entre la República Romana i Cartago.Començà amb la intervenció de Roma a Sicília; la ciutat de Messina els proposava una aliança a canvi de protecció. A Sicília, hi va arribar Appi Claudi Caudex, cònsol romà el 264 aC enviat pel senat romà, el qual va defensar Messina i va conquerir la ciutat de Siracusa i la ciutat de Panormus, aquesta última dominada pels cartaginesos.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Primera_Guerra_Púnica
 • Period: 218 BCE to 202 BCE

  segona guerra punica

  La Segona Guerra Púnica fou la guerra més important de les tres Guerres Púniques; lliurades entre Roma i Cartago. La guerra se sol datar des de l'any 218 aC, data de la declaració de guerra de Roma després de la destrucció de Sagunt, fins al 201 aC on Anníbal i Escipió van acordar les condicions de la rendició de Cartago. A la Segona Guerra Púnica hi destaca la Batalla de Cannas.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Segona_Guerra_Púnica
 • 301

  invasions barbares

  Les invasions bàrbares van ser un gran moviment migratori de poblacions de l'est i del sud que van envair l'Imperi romà des de l'inici del segle IV fins al segle VI:els vàndals, els huns, els gots, els francs,els angles i els saxons.Durant la decadència de l'Imperi romà,van ser molts els pobles bàrbars que,aprofitant les dissidències internes,es van aproximar a les seves fronteres i van establir,pressionant de manera permanent.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Invasions_bàrbares
 • 476

  caiguda de l'imperi romà d'occident

  caiguda de l'imperi romà d'occident
  La caiguda de l'Imperi Romà d'Occident és el procés de decadència que va portar a la fragmentació de l'Imperi romà d'Occident l'any 476.Cap al segle IV, Roma seguia dominant un extens imperi, que tenia com a eix el mar Mediterrani. La civilització romana s'estenia des del Rin i el Danubi fins al Sàhara.L'exèrcit es conservava encara fort.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Caiguda_de_l%27Imperi_Rom%C3%A0_d%27Occident