Sicily selinunte temple e (hera)

Antiga Grècia

By agc2109
 • 800 BCE

  Agricultura

  Agricultura
  L'agricultura en l'antiga Grècia era la base de l'economia de la zona. Prop del 80 per cent de la població es dedicava a aquesta activitat. Sent una excel·lent tasca per al ciutadà comú, va donar llum a un estil de vida i a uns costums que van persistir durant tota l'antiguitat.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Antiga_Gr%C3%A8cia#Agricultura
 • 800 BCE

  Religió

  Religió
  La religió de l'antiga Grècia abasta la col·lecció de creences i rituals de l'antiga Grècia en forma de pràctiques cultuals, homòlogues de la mitologia grega. Al món grec, la pràctica religiosa variava prou com per poder parlar de religions gregues.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Antiga_Gr%C3%A8cia#Religi%C3%B3
 • 800 BCE

  Homosexualitat a l'antiga Grècia

  En l'antiguitat clàssica escriptors com Heròdot, Plató, Xenofont, Ateneu i molts altres van explorar els aspectes de l'amor homosexual a l'antiga Grècia. La més estesa forma de relació sexual homosexual es donava entre homes adults i nois adolescents, coneguda com a pederàstia. No és clar com es veien les relacions entre dones en la societat, però n'hi ha exemples tan antics com el de Safo de Lesbos.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Antiga_Gr%C3%A8cia#Homosexualitat_a_l'antiga_Gr%C3%A8cia
 • 800 BCE

  Muntanyes

  Muntanyes
  El mont Pindos forma la frontera entre Tessàlia i l'Epir. Una altra cadena que surt de l'extrem est de l'Oeta s'estén per la costa de la mar d'Eubea, travessa Lòcrida i Beòcia fins que s'uneix a la cadena Parnes, branca lateral del mont Citeró. Al sud del Parnes hi ha la cadena de Pentèlicos, on s'extrau el cèlebre marbre pentèlic.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Antiga_Gr%C3%A8cia#Muntanyes
 • 800 BCE

  Rius

  Rius
  Al nord de Grècia el Peneios, l'Aquelos, l'Evenos (a Etòlia, paral·lel a l'Aquelos), l'Esperqueu, el Cefís, l'Asopos, l'Ilisos (a Àtica), l'Alfeios, l'Eurotes (a Lacònia), el Pamisos (a Messènia) i el Peneios del Peloponès.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Antiga_Gr%C3%A8cia#Rius
 • 800 BCE

  Llacs

  Llacs
  Els llacs són a Tessàlia (Nessonis i Boebeis), a Etòlia (Triconis), a Beòcia (Copais) i a Arcàdia (l'Estimpalis i altres de menors).
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Antiga_Gr%C3%A8cia#Rius
 • 800 BCE

  Volcans i terratrèmols

  Volcans i terratrèmols
  Algunes zones presenten rastres d'activitat volcànica. A l'illa de Tera, es troba el volcà més important, on es va produir una gran erupció el 1650.Els terratrèmols són freqüents especialment al Peloponès. Un terratrèmol molt greu es va produir el 464 aC, amb milers de morts. Algunes ciutats han estat destruïdes per terratrèmols, com Hèlice i Bura a Acaia. El 1817, la ciutat de Vostitza fou quasi destruïda.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Antiga_Gr%C3%A8cia#Volcans_i_terratr%C3%A8mols
 • Period: 800 BCE to 400 BCE

  Guerra a l'antiga Grècia

  Guerra a l'antiga Grècia és el terme usat per descriure la guerra de les polis gregues (les ciutats estat de l'antiga Grècia), entre la revolució hoplítica del segle viii aC i l'emergència de l'Imperi macedoni en el segle IV aC.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Antiga_Gr%C3%A8cia#Guerra_a_l'antiga_Gr%C3%A8cia
 • Period: 776 BCE to 300 BCE

  Jocs Olímpics de l'antiguitat

  Els Jocs Olímpics de l'antiguitat, foren una sèrie de competicions atlètiques celebrades a la ciutat d'Olímpia entre diferents polis de l'antiga Grècia. Es tracta de realitzar-se una sèrie de proves esportives. En les proves competien els representants de cada ciutat, que havien de ser lliures ciutadans grecs. Aquests s'enfrontaven en diferents modalitats de curses.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Antiga_Gr%C3%A8cia#Jocs_Ol%C3%ADmpics_de_l'antiguitat
 • 700 BCE

  El sorgiment de Grècia

  El sorgiment de Grècia
  Els grecs, van adaptar l'alfabet fenici i començaren a realitzar escrits des del 800 aC. Al segle vi aC, el món grec era una àrea cultural i lingüística molt més gran que l'actual.
  Les colònies gregues, mantenien llaços culturals, religiosos i comercials. Es va produir un desenvolupar el creixement del comerç i la manufactura. Al segle iv aC, el món grec era el territori més desenvolupat i avançat del món.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Antiga_Gr%C3%A8cia#El_sorgiment_de_Gr%C3%A8cia
 • 700 BCE

  El sorgiment de Macedònia

  El sorgiment de Macedònia
  S'havia format al segle VII aC i va ocupar un paper poc influent en la política fins al segle V aC. A principis del segle IV aC, el rei Filip de Macedònia, pretenia ser acceptat com a nou líder de Grècia, i recuperà la llibertat de les ciutats gregues d'Àsia del domini persa. En prendre les ciutats gregues d'Amfípolis, Metona i Potídea, guanyà el control de les mines d'or.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Antiga_Gr%C3%A8cia#El_sorgiment_de_Maced%C3%B2nia
 • 700 BCE

  Hoplites

  Hoplites
  L'hoplita formava part de la infanteria pesant. Formaven part d'una milícia ciutadana, armada com a llancers i amb una formació anomenada, en grec antic, falange. Aquests eren relativament fàcils d'armar i de mantenir, i a més a més podien pagar el cost de l'equipament. Gairebé tots els grecs famosos de l'antiguitat van lluitar com a hoplites, fins i tot filòsofs i dramaturgs.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Antiga_Gr%C3%A8cia#Hoplites
 • Period: 700 BCE to 600 BCE

  Époques

  La primera època o l'època arcaica va des del segle VII aC al segle VI aC i es caracteritza per l'aparició de ciutats estats o polis.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Antiga_Gr%C3%A8cia#El_sorgiment_de_Gr%C3%A8cia
 • 650 BCE

  Conflictes socials i polítics

  Les aristocràcies havien de lluitar per no ser enderrocades i reemplaçades per líders populars. Per al segle VI aC, diverses ciutats ja havien emergit com a centres dominants dels afers grecs, cadascuna d'aquestes havia controlat les àrees rurals que les envoltaven. Al mateix temps, el naixement d'una classe comerciant o mercantil (fita representada per la introducció de l'ús de la moneda, el 680 aC)
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Antiga_Gr%C3%A8cia#Conflictes_socials_i_pol%C3%ADtics
 • 630 BCE

  Pederàstia a l'antiga Grècia

  Pederàstia a l'antiga Grècia
  La pederàstia grega, era una relació entre un jove adolescent i un home adult que no pertanyia a la seva família propera . Sorgí com una tradició aristocràtica educativa i de formació moral. Els grecs la consideraven un element essencial de la seva cultura. També cal remarcar que l'erōmenos era un adolescent ja entrat en la pubertat i no un nen, com s'entén en el concepte actual de pederàstia.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Antiga_Gr%C3%A8cia#Peder%C3%A0stia_a_l'antiga_Gr%C3%A8cia
 • 600 BCE

  Guerres perse

  Guerres perse
  El 490 aC, el rei persa Darios I, envià una flota per castigar els grecs. Els perses van arribar a l'Àtica, però foren derrotats en la batalla de Marató per l'exèrcit grec, encapçalat pel general Milcíades el Jove. Deu anys després, el successor de Darios I, Xerxes I de Pèrsia, va enviar-hi una força molt més poderosa per terra. Després de ser detinguts pel rei d'Esparta.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Antiga_Gr%C3%A8cia#Conflictes_socials_i_pol%C3%ADtics
 • 600 BCE

  Economia

  Economia
  L'economia de l'antiga Grècia es caracteritzava per la gran importància de l'agricultura, activitat que venia condicionada per la relativa pobresa dels camps de cultiu en consonància amb les característiques de la geografia de Grècia. Al començament del segle vi aC, es van desenvolupar l'artesania i el comerç (principalment marítim), que van tenir més rellevància durant el període clàssic.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Antiga_Gr%C3%A8cia#Economia
 • 600 BCE

  Estructura social

  Estructura social
  Només les persones lliures podien ser considerades ciutadanes i rebre la protecció completa de la llei en qualsevol ciutat estat. De vegades, eren les unitats familiars les que controlaven les funcions religioses públiques, però això no els donava poder de govern. Atenes es dividia en quatre classes socials basades en la riquesa. Els reis espartans, caps militars i religiosos, provenien només de dues famílies.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Antiga_Gr%C3%A8cia#Estructura_social
 • 600 BCE

  Educació

  Educació
  Totes les ciutats estat tenien, almenys, un gimnàs, un edifici per a practicar exercici físic, una pista per a córrer, banys públics, una sala de lectura, un parc per a la majoria dels grecs d'aleshores l'educació era privada i només un petit nombre de nens continuaven amb l'educació després de la infantesa
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Antiga_Gr%C3%A8cia#Educaci%C3%B3
 • 550 BCE

  Arquitectura

  L'arquitectura de l'antiga Grècia fixà les bases de l'arquitectura del món occidental durant segles. A grans trets, l'art grec representà una síntesi transformadora, innovadora, dels corrents artístics de la cultura egípcia, del Pròxim Orient i de l'Egeu. Es tracta d'una cultura antropocèntrica que es preocupa per la creació d'un art a la mida humana.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Antiga_Gr%C3%A8cia#Arquitectura
 • Period: 550 BCE to 480 BCE

  Art

  L'art de l'antiga Grècia és l'estil elaborat pels antics artistes grecs, caracteritzat per la recerca de la «bellesa ideal», que recrea el «món ideal» del model platònic, o mitjançant la «imitació de la natura» en el sentit de la mimesi aristotèlica.La cultura desenvolupada pels antics grecs estableix els fonaments de la cultura occidental. D'aquesta, van sorgir els conceptes i principis de l'art, la filosofia i el saber posterior.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Antiga_Gr%C3%A8cia#Art
 • 500 BCE

  El domini d'Atenes

  El domini d'Atenes
  Les guerres perses van produir un segle de domini atenès sobre tots els afers grecs. Atenes era l'única senyora de la mar, i també la potència comercial. L'estadista més important era Pèricles, que utilitzaria el tribut dels membres de la Lliga de Delos per a construir el Partenó i altres monuments. A mitjan segle v aC, la lliga s'havia convertit en l'imperi d'Atenes.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Antiga_Gr%C3%A8cia#Conflictes_socials_i_pol%C3%ADtics
 • 432 BCE

  Guerra del Peloponès

  Guerra del Peloponès
  Les tres causes de la Guerra del Peloponès varien. Abans de la guerra, Corint i una de les seves colònies, Corcira van començar una disputa en què Atenes va intervenir. Corint i Atenes van disputar el control de Potidea i finalment Atenes assetjà la ciutat. Atenes va ser acusada pels aliats peloponesis de violar el tractat de Trenta Anys de Pau, i Esparta va declarar formalment la guerra contra Atenes.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Antiga_Gr%C3%A8cia#Guerra_del_Pelopon%C3%A8s
 • 395 BCE

  Dominació d'Esparta i Tebes

  Dominació d'Esparta i Tebes
  En pocs anys, el partit democràtic prengué el poder a Atenes. El 395 aC, els governadors espartans van treure Lisandre del poder, i Esparta perdé la supremacia naval temporal. Atenes, Argos, Tebes i Corint van amenaçar el domini espartà el 387 aC. El mateix any, Esparta sorprengué l'opinió grega en concloure el tractat d'Antàlcides amb Pèrsia, del qual rendien les ciutats de Jònia i Xipre.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Antiga_Gr%C3%A8cia#Dominaci%C3%B3_d'Esparta_i_Tebes
 • 375 BCE

  Homosexualitat entre militars

  El Batalló Sagrat de Tebes, és el primer exemple de com a l'antiga Grècia s'usava l'amor entre soldats. Els tebans atribuïen al Batalló Sagrat el poder de Tebes durant la generació anterior a la seva caiguda davant Filip II de Macedònia, que va quedar tan impressionat davant del seu valor en combat que manà construir un monument. També va criticar durament les opinions que els espartans tenien del batalló.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Antiga_Gr%C3%A8cia#Homosexualitat_entre_militars
 • 334 BCE

  Les conquestes d'Alexandre

  Les conquestes d'Alexandre
  Filip va ser succeït per el seu fill. Viatjà a Corint, on les ciutats gregues el van reconèixer com a líder dels grecs. L'exèrcit amb què envaí l'Imperi persa era fonamentalment macedoni. Es dirigí al sud, va capturar i destruir Tebes, com a advertència a la resta de les ciutats gregues que el seu poder no hauria de ser contradit.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Antiga_Gr%C3%A8cia#Les_conquestes_d'Alexandre
 • 300 BCE

  Llengua

  a llengua grega tal com la coneixem actualment té l'origen en aquesta època, encara que ha sofert grans transformacions en els seus més de tres mil anys d'història, des del grec micènic de l'edat del bronze fins al grec demòtic contemporani, passant pel grec hel·lenístic i el grec medieval.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Antiga_Gr%C3%A8cia#Llengua