España

Península Ibèrica Eix Cronològic Edat Mitjana

 • 476

  Caiguda imperi romà d'Occident

  Caiguda imperi romà d'Occident
  https://www.youtube.com/watch?v=toFyxgmoO-0
  La caiguda de l'Imperi romà d'Occident va ser el període de declivi de l'Imperi romà d'Occident en què va perdre l'autoritat d'exercir el seu domini i el seu territori va ser dividit en nombroses entitats polítiques successores.
 • 711

  Batalla del Guadalete

  Batalla del Guadalete
  https://www.youtube.com/watch?v=t_luLybat04
  La batalla de Guadalete és el nom amb què es coneix una batalla que, segons la historiografia tradicionalment admesa, basada en cròniques àrabs dels segles X i XI, va tenir lloc a la península ibèrica entre el 19 i el 26 de juliol de 711. En ella el rei godo Rodrigo va ser derrotat i probablement va perdre la vida a mans de les forces del Califato Omeya comandades per Tàriq ibn Ziyad.
 • 722

  Batalla de Covadonga

  Batalla de Covadonga
  http://www.fheargentina.com.ar/718-722-d-c-la-batalla-de-covadonga-1ra-parte/
  La batalla de Covadonga va tenir lloc l'any 718 o el 722 a Covadonga (Espanya), un paratge proper a Cangas d'Onís (Astúries), entre els astures, d'origen cèltic, que poblaven les zones muntanyoses d'Astúries; i les tropes d'al-Àndalus, que van resultar derrotades.
 • 732

  Batalla de Poitiers

  Batalla de Poitiers
  https://www.youtube.com/watch?v=idL_xyDmFjI
  La batalla de Poitiers va tenir lloc el 10 d'octubre de 732 entre les forces comandades pel líder franc Carlos Martel i un exèrcit musulmà a les ordres del valí (governador) d'Al-Àndalus Abd ar-Rahman ibn Abd Allah al-Gafiqi, prop de la ciutat de Tours, a l'actual França. Durant la batalla, els francs (cristians) van derrotar l'exèrcit musulmà i al-Gafiqi va resultar mort.
 • 778

  Batalla de Roncesvalles

  Batalla de Roncesvalles
  https://www.youtube.com/watch?v=H0gngxXSmsE
  La batalla de Roncesvalles va tenir lloc el 15 d'agost de 778, possiblement a Valcarlos, a les proximitats del congost de Roncesvalles del Pirineu navarrès, en què la rereguarda de l'exèrcit de Carlemany manada per Roldán va ser delmada en una emboscada efectuada per vascons, com tesi més probable.
 • 785

  Carlemany conquereix Girona

  Carlemany conquereix Girona
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Conquesta_de_Girona
  La conquesta de Girona el 785 fou un episodi de la conquesta carolíngia del territori que es convertí en el comtat de Girona i que amb el temps passaria a formar part del Principat de Catalunya.
 • 801

  Francs conquereixen Barcelona

  Francs conquereixen Barcelona
  https://www.20minutos.es/noticia/161763/0/conquesta/Barcelona/habitants/
  Després d’un setge llarg, la fam va fer que els habitants de la Barcelona musulmana, l’octubre de 801, obríssin les portes a les tropes de l’exèrcit cristià de Lluís el Pietós, rei franc d’Aquitània, comandat pel duc Guillem de Tolosa.
 • 910

  El rei Alfonso mort i divideix al seu territori en tres parts

  El rei Alfonso mort i divideix al seu territori en tres parts
  https://es.wikipedia.org/wiki/Alfonso_III_de_Arag%C3%B3n
  Alfonso III de Aragón, apodado el Liberal o el Franco (Valencia, 1265-Barcelona, 18 de junio de 1291), fue rey de Aragón, y de Valencia, y conde de Barcelona (como Alfonso II), entre 1285 y 1291, y rey de Mallorca entre 1286 y 1291.
 • 985

  Musulmans ataquen Barcelona i els francs no ajuden als comtes catalans

  Musulmans ataquen Barcelona i els francs no ajuden als comtes catalans
  https://es.wikipedia.org/wiki/Sitio_de_Barcelona_(985)
  El setge de Barcelona va ser un enfrontament militar lliurat durant el juliol de 985, entre les forces del Califat de Còrdova manades per Almanzor i les del Comtat de Barcelona dirigides pel vescomte Udalardo. Va finalitzar amb la victòria de les tropes musulmanes i la destrucció total de la ciutat homònima.
 • 988

  Barell II trenca la promesa de fidelitat als francs i esdeve el primer comte català independent

  Barell II trenca la promesa de fidelitat als francs i esdeve el primer comte català independent
  https://www.sapiens.cat/temes/catalunya/el-dia-que-borrell-ii-es-va-independitzar-dels-francs_17194_102.html
  Que el rei franc no ajudés el comte de Barcelona en la lluita contra Almansor va propiciar que aquest s'autoproclamés sobirà i comencés a encunyar moneda pròpia, una independència que es confirmarà legalment al tractat de Corbeil de 1258
 • 1035

  Caiguda del califat de cordova

  Caiguda del califat de cordova
  https://es.wikipedia.org/wiki/Califato_de_C%C3%B3rdoba#:~:text=La%20ca%C3%ADda%20del%20Califato%20supuso,C%C3%B3rdoba%20del%20de%20los%20abas%C3%ADes.
  La caiguda del Califat va suposar per a Còrdova la pèrdua definitiva de l'hegemonia d'Al-Àndalus i la seva ruïna com a metròpoli. L'emir Abderramán III va prendre el títol de califa en 929, afirmant així la completa independència del Califat de Còrdova del dels abasíes.
 • 1134

  Mort de Alfons I el bataller

  Mort de Alfons I el bataller
  https://aunamendi.eusko-ikaskuntza.eus/es/alfonso-i-el-batallador/ar-8680/#:~:text=En%201126%20Alfonso%20el%20Batallador,muerte%20en%20Pole%C3%B1ino%20(Huesca).
  El 1126 Alfons el Batallador va tornar al seu regne acompanyat per nombrosos mossàrabs i després d'haver aconseguit un quantiós botí. El 1134 va intentar apoderar-se de Fraga, però va ser derrotat i va patir ferides que van acabar per causar-li la mort el 7 de setembre de 1134. Se situa el lloc de la seva mort a Poleñino (Huesca).
 • 1150

  Es va casar Paronella i Ramon Berenguer IV i creació corona catanoaragonesé

  Es va casar Paronella i Ramon Berenguer IV i creació corona catanoaragonesé
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Casament_de_Ramon_Berenguer_IV_i_Peronella_Ramires
  El Casament de Ramon Berenguer IV i Peronella Ramires se celebrà segons l'historiador Antonio Ubieto l'agost del 1150 a Lleida.
 • 1213

  Batalla de Muret

  Batalla de Muret
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Batalla_de_Muret
  La batalla de Muret va ser la batalla decisiva de l'anomenada croada albigenc. Es va lliurar el 12 de setembre de 1213 en una plana de la localitat fortificada occitana de Muret, uns dotze quilòmetres al sud de Tolosa.
 • 1235

  Conquesta de Mallorca

  Conquesta de Mallorca
  https://es.wikipedia.org/wiki/Conquista_de_Mallorca_por_Jaime_I
  La conquesta per als regnes cristians de l'illa de Mallorca va ser aconseguida definitivament pel rei Jaume I d'Aragó. La ciutat de Madîna Mayûrqa va caure el desembre del primer any, però la resistència musulmana a les muntanyes va durar dos anys més.
 • 1238

  Conquesta de València

  Conquesta de València
  https://es.wikipedia.org/wiki/Conquista_de_Valencia_por_Jaime_I
  La conquesta de València va ser el conjunt de maniobres militars que van portar a l'annexió de la major part del territori actual de la Comunitat Valenciana a la Corona d'Aragó.
 • 1410

  Mort de Martí l'humà sense descendencia

  Mort de Martí l'humà sense descendencia
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Mart%C3%AD_l%27Hum%C3%A0
  fou sobirà dels territoris de la Corona d’Aragó amb els títols principals de rei d'Aragó, de Mallorca, de València i de Sardenya i Còrsega, i comte de Barcelona, de Rosselló i de Cerdanya (1396-1410).
 • 1442

  Conquesta de Napols

  Conquesta de Napols
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Conquesta_del_Regne_de_N%C3%A0pols
  La Conquesta del Regne de Nàpols foren les campanyes dutes a terme entre 1435 i 1442 que significaren la incorporació del Regne de Nàpols a la Corona d'Aragó de mans dels Anjou.
 • 1486

  Sentència arbitral de Guadalupe

  Sentència arbitral de Guadalupe
  https://es.wikipedia.org/wiki/Sentencia_arbitral_de_Guadalupe
  La Sentència Arbitral de Guadalupe va ser una resolució jurídica dictada al Monestir de Santa Maria de Guadalupe, Extremadura, el 21 d'abril de 1486 per Ferran el Catòlic per alliberar els camperols remesses del Principat de Catalunya dels mals usos als quals els tenien sotmesos els senyors feudals a canvi del pagament d'una indemnització.
 • 1492

  Descobriment d'Amèrica

  Descobriment d'Amèrica
  https://junior-report.media/el-descobriment-damerica/
  Descubrimiento de América es la denominación que recibe el acontecimiento histórico acaecido el 12 de octubre de 1492, consistente en la llegada a América de una expedición española dirigida por Cristóbal Colón por mandato de los Reyes Católicos, Isabel de Castilla y Fernando de Aragón.