Screenshot 2020 10 03 at 12.51.10

CIÈNCIA, personatges Científics (Marc Vizcaino Niño i Jordi Mir March)

By Marc1
 • 384 BCE

  Aristòtil

  Aristòtil
  Un dels grans pensadors de la humanitat.Dins l'àmbit de la ciència, Aristòtil va estudiar anatomia, astronomia, economia, embriologia, geografia, geologia, meteorologia, física i zoologia.
  Ell afirmava que l'única realitat és el món que tenim al davant.
  Va dominar el coneixement de la filosofia a la biologia, i de les matemàtiques a la psicologia.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Arist%C3%B2til
 • 815

  Ŷabir ibn Hayyan

  Ŷabir ibn Hayyan
  Va ser un alquimista, astròleg, astrònom, físic i filòsof persa considerat el pare de la química, per haver estat el primer en haver-la estudiat de manera científica.
  Erròniament se li atribueix el descobriment de l’àcid clorhídric, l'àcid nítric i el àcid sulfúric, a causa de l'obra coneguda Pseudo-Geber.
  https://es.wikipedia.org/wiki/%C5%B6abir_ibn_Hayyan
 • 1440

  Gutenberg

  Gutenberg
  Johannes Gutenberg va ser un orfebre i inventor alemany, famós per les seves contribucions i la invenció de la impremta de tipus mòbils durant la dècada del 1450.
  Va fer possible la publicació de llibres en grans quantitats i va ser un dels factors més decisius per a la difusió de les idees del Renaixement a tot Europa.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Johannes_Gutenberg
 • 1473

  Copèrnic

  Copèrnic
  Nicolau Copèrnic va ser el primer en formular una àmplia cosmologia heliocèntrica que va desplaçar la Terra com a centre de l'Univers.
  Les obres d'Azarquiel i Al-Battani, publicat el 1543, és considerat el principi de la moderna astronomia i l'epifania que va començar la revolució científica.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Nicolau_Cop%C3%A8rnic
 • 1571

  J. Kepler

  J. Kepler
  Astrònom i matemàtic alemany, figura clau de la revolució científica, conegut per confirma la teoria heliocèntrica en descobrir les lleis que regulen el moviment del planetes al voltant del Sol.
  També va proporcionar una de les bases per a la teoria de la gravitació universal elaborada per Isaac Newton.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Johannes_Kepler
 • 1580

  Galileo Galilei

  Galileo Galilei
  Nascut en Pisa (Itàlia), va ser el pioner de l'mètode científic experimental i el primer a utilitzar un telescopi refrector, amb el que va fer importants descobriments astronòmics com confirmar el model heliocèntric de Nicolau Copèrnic. Ell sostenia que la Terra girava al voltant de el Sol, el que contradeia la creença que la Terra era el centre de l'Univers.
  http://research.iac.es/proyecto/galileo/bio_esp.html
 • Isaac Newton

  Isaac Newton
  Va ser un físic i matemàtic anglès dels segles XVII i XVIII conegut per unificar i simplificar les teories científiques en la seva “Llei de la Gravitació Universal”.
  És considerat com una de les grans ments de la revolució científica del segle XVII.
  https://www.saberespractico.com/biografias-resumidas/newton/
  https://www.burrosabio.com/isaac-newton-biografia-corta/
 • Leeuwenhoek

  Leeuwenhoek
  Fou un comerciant, topògraf, vidrier i microbiòleg holandès considerat el pare de la microbiologia i inventor del microscopi. Va ser el primer a observar al microscopi diverses espècies de microorganismes i cèl·lules amb lents que ell mateix va construir.
  La història de la biologia el considera precursor de la biologia experimental , de la biologia cel·lular i de la microbiologia .
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Antonie_van_Leeuwenhoek
  https://es.wikipedia.org/wiki/Anton_van_Leeuwenhoek
 • Hooke

  Hooke
  Va plantejar, inventar o utilitzar per primera vegada la paraula "cèl·lula" definint-la com "petites habitacions".
  Va formular la llei de Hooke , que descriu com un cos elàstic s'estira de forma proporcional a la força que s'exerceix sobre ell, el que va donar lloc a la invenció del ressort helicoïdal o molla.
  https://brainly.lat/tarea/3135853
  https://es.wikipedia.org/wiki/Robert_Hooke
 • Darwin

  Darwin
  Famós biòleg britànic conegut com el pare de la teoria de l'evolució moderna, la qual postula que les espècies, en un procés que pren moltíssims anys, van evolucionant per mitjà de la selecció natural.
  Els seus descobriments científics encara segueixen sent l'acta fundacional de la biologia com a ciència, ja que constitueixen una explicació lògica que unifica les observacions sobre la diversitat de la vida .
  https://es.wikipedia.org/wiki/Charles_Darwin
 • Graham Bell

  Graham Bell
  Fou un científic, inventor, enginyer i innovador nascut a Escòcia a qui s'atribueix la invenció del primer telèfon pràctic.
  Va contribuir a el desenvolupament de les telecomunicacions.
  També va ser cofundador de la American Telephone and Telegraph Company (AT&T) al 1885
  https://es.wikipedia.org/wiki/Alexander_Graham_Bell
  https://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_Graham_Bell
 • Thomas Edison

  Thomas Edison
  Inventor i home de negocis dels Estats Units que va aplicar els principis de la producció en massa a la invenció.
  Considerat un dels més prolífics inventors del seu temps, va aconseguir 1.093 patents al seu nom.
  Va inventar el fonògraf i va perfeccionar la bombeta o làmpada d'incandescència, també va descobrir l'anomenat efecte Edison, que permet el funcionament del díode d'incandescència.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Thomas_Alva_Edisonç
 • Nikola Tesla

  Nikola Tesla
  Va ser un enginyer elèctric, físic i inventor serbi-americà, conegut pel descobriment de el camp magnètic rotatiu, que va suposar la base del corrent altern gràcies a la invenció de el sistema polifàsic de distribució d'energia i el motor de corrent altern. Durant la seva carrera va dissenyar i va desenvolupar idees per destacats invents, incloent la bobina de Tesla, el motor d'inducció i el dinamo.
  https://www.saberespractico.com/biografias-resumidas/nikola-tesla/
 • Roëtgen

  Roëtgen
  Fou un físic alemany descobridor de la radiació electromagnètica en longitud d'ona, origen dels raigs X, guardonat amb el Premi Nobel de Física l'any 1901.
  Va donar la recompensa monetària a la seva universitat i va rebutjar registrar qualsevol patent relacionada al seu descobriment per raons ètiques.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Wilhelm_R%C3%B6ntgen
  https://es.wikipedia.org/wiki/Wilhelm_R%C3%B6ntgen
 • Marconi

  Marconi
  Enginyer electrònic italià, conegut com un dels més destacats impulsors de la radiotransmissió a llarga distància, per l'establiment de la llei de Marconi , així com pel desenvolupament d'un sistema de telegrafia sense fils.
  Va inventar la ràdio, al connectar per primera vegada Europa i Amèrica per mitjà d'un senyal radiotelegráfica.
  Premiat amb el Premi Nobel de Física l'any 1909 i conegut pel desenvolupament d'un sistema telegràfic
  https://es.wikipedia.org/wiki/Guillermo_Marconi
 • Orville i Wright

  Orville i Wright
  Eren dos pioners nord-americans de l'aviació, inventors i constructors del primer avió motoritzat amb èxit del món.
  Els germans van desenvolupar la seva màquina voladora per fer vols més llargs i aerodinàmics amb el Wright Flyer II , seguit del primer avió d’ala fixa realment pràctic , el Wright Flyer III.
  Els germans Wright també van ser els primers a inventar controls d’avions que feien possible el vol amb ala fixa .
  https://en.wikipedia.org/wiki/Wright_brothers
 • Einstein

  Einstein
  Físic alemany dels segles XIX i XX conegut principalment pel desenvolupament de la teoria de la relativitat (especial i general), l'explicació teòrica del moviment brownià i l'efecte fotoelèctric.
  Considerat el científic més conegut i important del segle xx, va guanyar el Premi Nobel de Física de l'any 1921.
  El 1915 va publicar la teoria que descriu l'acceleració i la gravetat com a aspectes diferents d'una mateixa realitat.
  https://www.saberespractico.com/biografias-resumidas/einstein/
 • Henry Ford

  Henry Ford
  Empresari, emprenedor nord-americà i Fundador de la Ford Motor Company considerat el creador de la classe mitjana dins la societat nord-americana i pare de les cadenes de producció d'automòbils moderns.
  Va revolucionar el transport i la indústria amb la introducció de el model Ford T en el mercat automobilístic ja qui se li atribueix el fordisme.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Henry_Ford
 • Wegener

  Wegener
  Va ser un meteoròleg alemany que el 1912 va proposar la teoria de la deriva dels continents, en la qual defensava que els continents dels dos costats de l'Oceà Atlàntic s'estaven separant.
  Considerat un dels grans pares de la geologia moderna a al proposar la teoria de la deriva continental.
  També va publicar la teoria de que aproximadament uns 200 milions d'anys havia existit un supercontinent gegant, Pangea, que es va disgregar.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Alfred_Wegener
 • Fleming

  Fleming
  Fou un biòleg, bacteriòleg i professor universitari escocès guardonat amb el Premi Nobel de Medicina o Fisiologia l'any 1929 conegut principalment pel descobriment de les propietats antibacterianes de la penicil·lina i la lisozima que va revolucionar el món de la medicina moderna i va salvar (i segueix salvant) milions de vides.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Alexander_Fleming
  https://www.saberespractico.com/biografias-resumidas/alexander-fleming/
 • Zworrykin

  Zworrykin
  Va ser un enginyer rus que es va basar en el tub de raigs catòdics de Braun, utilitzant-lo en el seu iconoscopi per captar imatges i visionar-les.
  Va inventar un sistema de transmissió i recepció de televisió que utilitzava tubs de raigs catòdics, jugant un paper en el desenvolupament pràctic de la televisió des de principis dels anys trenta, incloent tubs tipus d'emmagatzematge de càrrega, tubs d’ imatges infraroges i el microscopi electrònic .
  https://en.wikipedia.org/wiki/Vladimir_K._Zworykin
 • Oppenheimer

  Oppenheimer
  Físic teòric estatunidenc d’origen jueu, director del Projecte Manhattan per al desenvolupament de la Bomba atòmica, dut a terme durant la Segona Guerra Mundial en el Laboratori Nacional de Los Alamos a Nou Mèxic.
  Se'l denomina «pare de la bomba atòmica».
  Va aconseguir èxits notables en el camp de la física, com la aproximació de Born-Oppenheimer, el procés d'Oppenheimer-Phillips de la fusió nuclear i en la primera predicció sobre l’efecte túnel .
  https://es.wikipedia.org/wiki/Robert_Oppenheimer
 • Watson i Crick

  Watson i Crick
  Van descobrir com les diferents maneres de difracció que era possible discernir pistes sobre l'estructura de doble hèlix de l'ADN. Va ser proposada com el model que millor s'acomodava a les de Rosalind Franklin.
  Van rebre el Premi Nobel de Medicina en 1962 "pels seus descobriments relatius a l'estructura molecular dels àcids desoxirribonucleicos (ADN) i la seva importància per a la transferència d'informació en la matèria viva".
  https://es.wikipedia.org/wiki/Francis_Crick
 • Kilby

  Kilby
  Fou un enginyer elèctric i físic nord-americà guardonat amb el Premi Nobel de Física l'any 2000 pels seus treballs sobre el circuit integrat que van establir les bases de la informàtica actual.
  Està reconegut (juntament amb Robert Noyce ) com l'inventor del circuit integrat o microxip. També és l'inventor de la calculadora de butxaca i la impressora tèrmica .
  https://es.wikipedia.org/wiki/Jack_S._Kilby
  https://www.exevi.com/jack-kilby-padre-de-la-microelectronica-moderna/
 • Stephen Hawking

  Stephen Hawking
  Fou un físic teòric, astrofísic, cosmòleg i divulgador científic anglès creador dels teoremes que fa a les singularitats espai-temps en el marc de la relativitat general i la predicció teòrica que els forats negres emeten radiació.
  Va contribuir al debat científic, de vegades apostant públicament amb altres científics, el cas més conegut és la seva participació en la discussió sobre la conservació de la informació en els forats negres.
  https://es.wikipedia.org/wiki/Stephen_Hawking
 • Johan Galtung

  Johan Galtung
  Sociòleg i matemàtic noruec, i el principal fundador de la disciplina dels estudis per a la pau i resolució de conflictes. Va ser cofundador de l'Institut d'Investigació per la Pau d'Oslo en 1959, essent-ne el seu director fins a 1970, i va endagar el Journal of Peace Research en 1964.
  És el creador de varies obre com “peace by peaceful means”, “the full of the us empire” i “A Theory of Conflict”.
  https://es.wikipedia.org/wiki/Johan_Galtung