Cuneiforme

TimetoastMargarytaPylyponyuk1ESOC

 • 3500 BCE

  l'Escritura

  l'Escritura
  La escritura es un sistema de representación gráfica de un idioma, por medio de signos trazados o grabados sobre un soporte. En tal sentido, la escritura es un modo gráfico específicamente humano de conservar y transmitir información. https://es.wikipedia.org/wiki/Escritura
 • 3499 BCE

  Antic Orient

  Antic Orient
  En l'antic Orient és on va sorgir l'escriptura i, amb aquesta, la història pròpiament dita. La cultura es va centrar sobretot a les valls dels grans rius de l'Àsia (com ara el riu Groc, el Ganges, el Tigris i l'Eufrates) i al Nil.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Edat_antiga#Antic_Orient
 • 3499 BCE

  Creixement Fèrtil

  Creixement Fèrtil
  El Creixent fèrtil és una regió històrica del Pròxim Orient que abastava part dels territoris de l'antic Egipte, el Llevant i Mesopotàmia. Es considera que fou el lloc on començà la revolució neolítica a Occident. El terme va ser creat per l'arqueòleg James Henry Breasted (Universitat de Chicago).
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Edat_antiga#Creixent_fèrtil
 • 3150 BCE

  Antic Egipte

  Antic Egipte
  L'antic Egipte fou una civilització del nord-est d'Àfrica que es desenvolupà al voltant del curs mitjà i baix del riu Nil, al territori que ara ocupa l'actual estat d'Egipte i el nord del Sudan. La civilització es va constituir cap al 3150 aC
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Edat_antiga#Antic_Egipte
 • 3100 BCE

  Mesopotàmia

  Mesopotàmia
  Mesopotàmia (Mesopotamia, 'Μεσοποταμία', "terra entre dos rius") és l'antiga denominació de la regió situada entre l'Eufrates i el Tigris, que era dividida en dues parts: la Baixa Mesopotàmia, entre el golf Pèrsic i el punt on els dos rius s'acostaven a la mínima distància, anomenada sovint Babilònia o Sumer.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Edat_antiga#Mesopotàmia
 • 1900 BCE

  Antiga Grecia

  Antiga Grecia
  L'antiga Grècia és el període de la història grega que abasta gairebé un mil·lenni fins al naixement i expansió del cristianisme. Aquest període és considerat per la majoria dels historiadors com el fonament de la cultura de la civilització occidental.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Edat_antiga#Antiga_Grècia
 • 1200 BCE

  Fenicis

  Fenicis
  Els fenicis eren un poble semita sorgit de les migracions dels semites des de Mesopotàmia. Fenícia, la seva terra, era una antiga regió del Pròxim Orient, bressol de la civilització feniciopúnica, que s'estenia al llarg del llevant mediterrani, a la costa oriental del mar Mediterrani.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Edat_antiga#Fenicis
 • 850 BCE

  Antiga Roma

  Antiga Roma
  L'antiga Roma va ser la civilització que va sorgir de la ciutat-estat de Roma fundada a la península italiana al voltant del segle IX aC.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Edat_antiga#Antiga_Roma
 • 650 BCE

  Imperi Cartagines

  Imperi Cartagines
  L'Imperi cartaginès o simplement Cartago fou una monarquia i, posteriorment, una república de ciutats-estat fenícies del nord d'Àfrica i la península Ibèrica que va durar des del 650 aC, amb la independència de la metròpoli, Tir, fins al 146 aC.
 • 550 BCE

  Imperi Persa

  Imperi Persa
  Imperi Persa és la denominació convencional per anomenar diversos imperis de l'antiguitat en general i més pròpiament pels regits per dinasties perses originades a Pèrsia (aquemènida i sassànida). L'imperi Mede, l'imperi Selèucida i l'imperi Part també seran descrits aquí, però com a estats invasors o ocupants de Pèrsia, no pròpiament perses, encara que n'adoptessin els costums i tradicions.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Imperi_Persa
 • 510 BCE

  Ciutat De Roma

  Ciutat De Roma
  La ciutat de Roma va créixer dels assentaments a la vora del riu Tíber, una cruïlla de tràfic i comerç. D'acord amb l'evidència arqueològica, la vila de Roma va ser fundada probablement durant el segle IX aC per dos membres de les tribus centrals italianes: els llatins i els sabins.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Edat_antiga#Antiga_Roma
 • 323 BCE

  Període Hel·lenístic

  Període Hel·lenístic
  El període hel·lenístic va començar amb la mort d'Alexandre Magne el 323 aC i va acabar amb l'annexió dels territoris occidentals que ell conqueriria per a Roma. https://ca.wikipedia.org/wiki/Edat_antiga#Període_hel·lenístic
 • 262 BCE

  Les Guerres Púiques

  Les Guerres Púiques
  Les Guerres púniques són les tres guerres que van fer els romans amb els cartaginesos (o púnics). La política expansiva dels cartaginesos cap a l'Occident fou dirigida per la família dels bàrquides: Amílcar Barca, Asdrúbal i, sobretot, Anníbal. Però aleshores, la nova potència que s'havia creat a l'Occident, Roma, els barrà el pas.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Edat_antiga#Guerres_púniques
 • Period: 262 BCE to 241 BCE

  1 Guerra Púnica

  Començà amb la intervenció de Roma a Sicília, quan s'alià amb els mamertins, que lluitaven contra els cartaginesos a Messina.
  La guerra passà al mar, originàriament dominat pels romans, fins que l'èxit de la flota nova, comandada pel cònsol Duili, àdhuc permeté una expedició sobre la costa cartaginesa a Tunis (256 aC).
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Edat_antiga#La_Primera_Guerra_púnica_(262_aC_-_241_aC)
 • Period: 218 BCE to 202 BCE

  2 Guerra Púnica

  Partí de les bases que els cartaginesos havien establert al sud de la península Ibèrica, especialment a Cartago Nova (Cartagena), per compensar les pèrdues a Sicília. Anníbal projectà l'atac directe a Roma, en una expedició per terra. El primer episodi en fou la presa de Sagunt, aliada dels romans, que es defensà aferrissadament.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Edat_antiga#La_Segona_Guerra_púnica_(218_aC_-_202C)
 • Period: 149 BCE to 146 BCE

  3 Guerra Púnica

  Fou empresa pels romans, que temien una resurrecció del poder de Cartago. Aprofitant la malvolença del rei númida Masinissa I contra els cartaginesos, Roma inicià una guerra d'extermini, que acabà amb la presa de Cartago, després d'una resistència desesperada de l'exèrcit que comandava Escipió Emilià-
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Edat_antiga#La_Tercera_Guerra_púnica_(149_aC_-_146_aC)
 • 476

  Final (476)

  Final (476)
  L'edat antiga o antiguitat és el període de la història entre el naixement de l'escriptura i la caiguda de l'Imperi romà el 476, que marca l'inici de l'edat mitjana. És, per tant, el primer període pròpiament històric. https://ca.wikipedia.org/wiki/Edat_antiga