Coliseo roma 2924b6ae 1280x720

Edat Antiga

 • 3000 BCE

  Monarquía

  Monarquía
  La ciutat de Roma va créixer dels assentaments a la vora del riu Tíber, un encreuament de trànsit i comerç. D'acord amb l'evidència arqueològica la vila de Roma va ser fundada probablement durant el segle ix aC per dos membres de les tribus centrals italians: els llatins i els sabins. Durant aquest període, Roma va ser governada per una successió de set reis que exercien un poder gairebé absolut malgrat l'existència.
  https://es.wikipedia.org/wiki/Antigua_Roma
 • 754 BCE

  Justícia romana

  Justícia romana
  L'Emperador tenia atribucions judicials, juntament amb els pretors i els seus llegats, i en les ciutats confederades els magistrats locals, quan els havia, o si no n'hi havia als governadors provincials (que tenien atribuït impartir justícia) o els seus llegats. Els pretors instruïen el procés i un jutge jurat (Iudex) decidia.Un magistrat especial de Policia anomenat edil
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Antiga_Roma#Just%C3%ADcia_romana
 • 753 BCE

  Estructura social i política

  Estructura social i política
  La primera estructura social i política dels llatins va ser la família: el pare (pater familia), la dona (unides al pare de família pel ritu sagrat de la torta), els fills, les dones dels fills, els fills dels fills, i les filles no casades. De l'agrupació d'algunes famílies del mateix tronc, van sorgir les gentes, i d'un conjunt de famílies van sorgir les tribus. La família estava formada pels més pròxims.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Antiga_Roma
 • 753 BCE

  Cultura i societats

  Cultura i societats
  Ésta fue el resultado de un intercambio importante entre civilizaciones diferentes: la cultura griega y las culturas desarrolladas en Oriente (Mesopotamia y Egipto, sobre todo) contribuyeron a formar la cultura y el arte de los romanos. Uno de los vehículos que más contribuyó a la universalización de la cultura romana, que pronto fue la de todo el Imperio.
  https://es.wikipedia.org/wiki/Antigua_Roma#Instrucci%C3%B3n_y_entrenamiento
 • 563 BCE

  Ejército

  Ejército
  Durante cuatro meses, los nuevos reclutas de la Antigua Roma eran sometidos a un entrenamiento implacable. Al concluir este período los supervivientes ya podían llamarse soldados —militos—. Quienes no podían resistir el entrenamiento eran rechazados.
  https://es.wikipedia.org/wiki/Antigua_Roma#Instrucci%C3%B3n_y_entrenamiento
 • 509 BCE

  República Romana

  República Romana
  La República Romana va ser creada el 509 aC, establint un sistema de magistrats electes anualment. Els més importants eren els dos consols,que exercien l'autoritat executiva anomenada imperium i el comandament militar. Tanmateix, els cònsols havien de contendre amb el Senat, originalment un consell de la noblesa que creixeria en grandària i poder amb el temps. Originalment només els patricis podien ser magistrats però després es va permetre.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Antiga_Roma
 • 135 BCE

  El Comerç

  El Comerç
  El comerç romà va ser el motor que va conduir a l'economia del final de la República i principis de l'Imperi. Modes i tendències de la historiografia i la cultura popular han tendit a no ocupar-se de la base econòmica de l'imperi en favor de lingua franca que va ser el llatí i les gestes de les legions.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Antiga_Roma#Estructura_social_i_pol%C3%ADtica
 • 31 BCE

  Els grans dominis

  Els grans dominis variaven notablement en superfície depenent de la província. Conreaven aquests grans dominis els esclaus, i en els períodes de la collita es contractava a Politors, parcers lliures. El propietari no vivia ni treballava en la hisenda, la visitava periòdicament, encara que a vegades, quan estava en una província allunyada, podia no visitar-la mai. El seu funcionament estava confiat a un villicus.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Antiga_Roma#Estructura_social_i_pol%C3%ADtica
 • 27 BCE

  L´economia

  L´economia
  L'economia de l'Imperi Romà es fonamentava en una societat agrícola i esclavista. La majoria dels habitants vivien al camp, on conreaven la terra i tenien cura del bestiar. L'economia estava basada en el sistema de producció que es nodria de l'activitat dels esclaus adquirits, en gran part, entre els presoners de guerra, i que generaven un comerç molt dinàmic en mercats als quals acudien els traficants.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Economia_de_l%27Imperi_Rom%C3%A0
 • 2 BCE

  Edificis i apartaments de l´antigua romá

  Edificis i apartaments de l´antigua romá
  L'arquitectura romana és probablement el testimoni més significatiu de la civilització romana. L'arquitectura romana va esdevenir una de les expressions més visibles del poder de l'imperi. A imatge romana, les ciutats provincials adopten un mateix model urbanístic i arquitectònic. Espais com el fòrum, edificis com el teatre o les termes públiques o la mateixa estructura urbana.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Arquitectura_romana_antiga
 • 27

  Las Ciutats

  Las Ciutats
  La fundació de Roma s'atribueix a tres tribus: els Ramnes, els Ticis i els Lúcers. Aquests tres grups van fundar l'anomenada Roma Quadrata a la Muntanya Palatina. Una altra ciutat fundada per un altre o altres grups en el Quirinal, es va unir a la Roma Quadrata, sorgint així la civitas ('ciutat') anomenada Roma.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Imperi_Rom%C3%A0#Les_primeres_dinastie
 • 476

  La caiguda de l´imperi romà

  La caiguda de l´imperi romà
  El fet històric important que marca el pas de la prehistòria a l'Edat Antiga
  és el descobriment de l'escriptura. Aquesta etapa de la història acaba amb
  la caiguda de l'imperi romà (any 476).
  Durant aquesta època van néixer les primeres grans civilitzacions, que en el
  cas dels països que envolten la Mediterrània van coincidir diversos pobles:
  egipcis, ibers, grecs, fenicis, cartaginesos i romans.