L’eix cronològic

 • Period: to

  Assassinat familia Romanov

  El 17 de juliol de 1918, la família Romanov, que va incloure a Nicolás II, la seva esposa Alejandra i els seus cinc fills, van ser brutalment executats a la Casa Ipatiev per un grup d'homes liderats per Yakov Yurovsky. L'execució es va portar a terme per l'ordre de les autoritats bolcheviques, quienes van tractar que els Románov pudieran convertir-se en un símbol de resistència contrarrevolucionaria.
 • Period: to

  Espanya S.VIII (1700-1799)

  Mort el últim rei de la dinastia dels Austries (Carlos II de Espanya) i comença la guerra de successió Espanyola.
 • Mort de Carles II

  Mort de Carles II
  La Guerra de Successió Espanyola va ser un conflicte amb dinastia espanyola que es va originar després de la mort sense descendència del rei Carles II. Com va ser la mort de Carles IInsuficiència renal crònica, bé a conseqüència d'una glomerulopatia o bé a una nefropatia túbul-intersticial secundària a una litiasi renal més infección.
 • Period: to

  Guerra de successió

  Comença la Guerra de Successió a la Corona espanyola, conflicte entre els partidaris de Felip V (borbó) i els de l'arxiduc Carles (de la casa dels Àustries). Tractat de la Haia: El perill d'unió de les corones, espanyola i francesa va obligar la resta de potències a crear la Gran Aliança de la Haia. Anglaterra i l'Imperi Austríac van declarar la guerra a França ia la Monarquia espanyola.
 • Period: to

  Decret de Nova Planta Catalunya

  Felip V, com a conseqüència de la victòria, per afirmar la seva sobirania, i com a represàlia contra l'oposició bèl·lica dels territoris de la Corona d'Aragó, va procedir a dictar una sèrie de decrets, que es el Decrets de nova Planta
 • Period: to

  Derrota de Barcelona

  • Acuerdos de Rastatt: Inglaterra consigue Terranova, Gibraltar y Menorca y el Imperio Austriaco obtiene Flandes, el Milanesado, Nápoles y Cerdeña; los borbones franceses no podían unir Francia y España. • Caída de Barcelona el 11 de septiembre.
 • Period: to

  Revolució Americana

  Va ser realment un conflicte global en el qual es van lliurar batalles a Amèrica del Nord, el Carib i Europa.
 • Màquina de vapor- James watt

  Màquina de vapor- James watt
  Watt va introduir millores substancials a màquines anteriors que utilitzaven la força del vapor de manera molt pobra.
 • Period: to

  Redacten declaració independència dels EUA

  El 2 de juliol de 1776, el Congrés finalment va resoldre que: «aquestes Colònies Unides són, i per dret han de ser, estats lliures i sobirans». El 4 de juliol de 1776 es van reunir 56 congressistes nord-americans per aprovar la Declaracions d'Independència dels Estats Units, que Thomas Jefferson va redactar amb l'ajuda d'altres ciutadans de Virgínia.
 • Period: to

  Tractat de París

  El Tractat de París es va signar el 3 de setembre de 1783 entre el Regne de Gran Bretanya i els Estats Units i va posar fi a la guerra d'Independència dels Estats Units.
  El tratado fue ratificado por el Congreso de la Confederación el 14 de enero de 1784, y por los británicos el 9 de abril de 1784.
 • Period: to

  Primer President EUA

  George Washington se convirtió en el primer presidente de Estados Unidos.
 • Period: to

  Revolució francesa

  La Revolució francesa va ser un conflicte social i polític, amb diversos períodes de violència, que va convulsionar França i, per extensió de les seves implicacions, altres nacions d'Europa que enfrontaven partidaris i opositors del sistema conegut com l'Antic Règim.
 • Period: to

  Convenció Jacobina-Robespierre -època del terror

  El Regnat del Terror va ser un període culminant de violència recolzada per l'Estat durant la Revolució francesa (1789-99), que va veure les execucions públiques i els assassinats en massa de milers de sospitosos contrarevolucionaris entre setembre de 1793 i juliol de 1794.
 • Estats Generals

  Estats Generals
  Es tres estaments de la societat francesa: la noblesa o Primer Estat, el clergat o Segon Estat, i el poble pla o Tercer Estat.
 • Assemblea Nacional-Sala de joc de la pilota.

  Assemblea Nacional-Sala de joc de la pilota.
  va ser l'escenari del Jurament del joc de pilota, en què 578 diputats dels Estats Generals van jurar no separar-se abans d'haver dotat França d'una constitució.
 • Toma de Bastilla

  Toma de Bastilla
  El poble de França va prendre la fortalesa de la Bastilla donant inici a una de les revolucions més importants de la història. No només pel caràcter polític, sinó pel llegat per als drets de llibertat, seguretat i propietat.
 • Period: to

  Conveció Girondina

  Va proclamar la República al setembre de 1792, i al gener va ordenar l'execució de Lluís XVI. El seu problema fonamental va ser la guerra contra les potències europees que intentaven aturar la Revolució.
 • Period: to

  República democràtica

  Instauració de la República. La Convenció es reuneix per declarar abolida la Monarquia i proclama la República. El 18 de maig de 1804, durant la Revolució francesa
 • Guillotinen Rei i Reina

  Guillotinen Rei i Reina
  Quan el rei Lluís XVI de França i la seva dona la reina Maria Antonieta van ser decapitats el 1793 a l'apogeu de la Revolució Francesa, no s'imaginaven el destí que deparava a un dels seus descendents.
 • Period: to

  3 etapa:El directori

  El Directori va ser el govern de França des del 2 de novembre de 1795 fins al 9 de novembre de 1799, període que va abastar els darrers quatre anys de la Revolució francesa (1789-1799).
 • Period: to

  Cop d'estat Napoleó

  El Cop d'Estat de 18-19 Brumari, dirigit per Napoleó Bonaparte, va enderrocar el Directori a França i el va substituir pel Consolat Francès. Va tenir
 • Batalla Trafalgar

  Batalla Trafalgar
  La batalla de Trafalgar va ser una batalla naval que va tenir lloc el 21 d'octubre de 1805, en el marc de la tercera coalició iniciada pel Regne Unit, Àustria, Rússia, Nàpols i Suècia per intentar enderrocar Napoleó Bonaparte del tron ​​imperial i dissoldre la influència militar francesa existent a Europa.
 • Batalla Rússia

  Batalla Rússia
  Invasió a l'Imperi rus, liderada per Napoleó el 1812, va ser un punt d'inflexió en el transcurs de les guerres napoleòniques. La campanya va reduir les forces d'invasió franceses i aliades a menys del vint per cent de la capacitat inicial.
 • Batalla Waterloo

  Batalla Waterloo
  L'exèrcit francès comandat per Napoleó Bonaparte, va ser derrotat pels exèrcits britànic i de Prússia a la Guerra de Waterloo
 • Mort de Napoleó

  Mort de Napoleó
  L'endemà de la seva mort sota custòdia britànica, el 5 de maig, 16 observadors van assistir a l'autòpsia, set metges entre ells van detectar que va morir per càncer d'estómac
 • Mort de Napoleó

  Mort de Napoleó
  L'endemà de la seva mort sota custòdia britànica, el 5 de maig, 16 observadors van assistir a l'autòpsia, set metges entre ells van detectar que va morir per càncer d'estómac
 • Period: to

  Guerra de l'Opi

  La Guerra de l'Opi va ser el conflicte que van mantenir la Xina i la Gran Bretanya . El desencadenant del mateix va ser la introducció a la Xina d'opi cultivat a l'Índia i comercialitzat per la companyia britànica de les Índies Orientals, administradora de la Indià
 • Revolució Industrial

  Revolució Industrial
  La Revolució Industrial o Primera Revolució Industrial és el procés de transformació econòmica, social i tecnològica que es va iniciar a la segona meitat del segle xviii al Regne de Gran Bretanya, que es va estendre unes dècades després a gran part d'Europa occidental i Amèrica Anglosaxona.
 • Colonització Àsia

  L'obertura del canal de Suez va intensificar la colonització d'Àsia, en què van participar les potències europees tradicionals, sobretot el Regne Unit i França, però també d'altres com Rússia, el Japó i els Estats Units.
 • Period: to

  Segona Revolució Industrial

  Van sorgir noves indústries: indústria d'energia elèctrica, indústria petroquímica, indústria automotriu, producció d'acer. També es va implementar el model de producció en sèrie com a sistema de treball. Es van observar grans avenços a l'àrea de les telecomunicacions.
 • Conització Àfrica

  Es va prolongar fins a l'esclat de la Primera Guerra Mundial. Van participar en aquesta carrera colonial països com Espanya, Portugal, Itàlia, Gran Bretanya, Alemanya i França.
 • Conferència de Berlín

  Inaugura la conferència de Berlín sobre el repartiment d'Àfrica. En vista de la competició geopolítica que anticipava l'expansió europea per Àfrica durant el segle XIX, el canceller alemany Otto von Bismarck va organitzar la
 • Incident de Fashoda

  Va constituir el moment més crític en les disputes territorials a Àfrica entre França i la Gran Bretanya. En aquesta localitat, enclavada a l'actual Sudan, francesos i britànics van xocar en la seva pretensió de construir una línia de ferrocarril que connectés algunes de les colònies africanes.
 • Imperialisme i Colonització

  L'imperialisme és l'expansió del propi territori o de la mateixa influència a força de dominar altres països i formar una unitat. La dominació pot ser territorial, com passava al colonialisme, cultural o econòmica, o una combinació dels tres factors.
 • Pau armada

  La Pau armada va ser un període de la història política d'Europa que s'estén des de la fi de la guerra francoprusiana fins a l'inici de la Primera Guerra Mundial i que es caracteritza pel fort desenvolupament de la indústria bèl·lica de les potències i per la creixent tensió en les relacions
 • Assassinat Arxiduc Francisco Fernando Àustria-Hungria

  Assassinat Arxiduc Francisco Fernando Àustria-Hungria
  El 1914 Francesc Ferran d'Àustria es trobava a Sarajevo per presidir unes maniobres militars i el grup nacionalista serbi Mlada Bosna que defensava l'ús de la violència amb l'objectiu que l'imperi austrohongarès abandonara Bòsnia per unificar- s'amb Sèrbia va enviar seis assassins, amb pistoles i bombes, per matar l'arxiduc. El pla era, llençar la bomba o disparar i suïcidar-se, perquè no els poguessin capturar, i així, no delatar-ne els companys.
 • Period: to

  I Guerra Mundial

  La Primera Guerra Mundial (1914-1918) va ser l'esdeveniment històric que va definir l'esdevenir del segle XX; va devastar l'ordre polític, econòmic i social d'Europa, i la seva dubtosa conclusió va posar les bases i va preparar el camí per a un escenari encara més destructiu: la Segona Guerra Mundial.
 • Guerra de Moviments

  La guerra va iniciar al any 1914 i finalitza després al any 1915.Centrades en els esforços alemanys per derrotar França i, una vegada aconseguit això, aniquilar els exèrcits de Rússia.
 • Enfonsament Lusitània

  L'enfonsament del vaixell i la mort de les més de mil persones que anaven a bord va canviar el curs de la Primera Guerra Mundial. El 7 de maig de 1915 naufragava a la costa irlandesa del famós transatlàntic Lusitania, joia de la companyia britànica Cunard Line.
 • Guerra de Posicions

  Els alemanys van intentar trencar sense èxit les línies defensives a Verdún, on es van enfrontar dos milions de soldats i on va haver-hi al voltant d'un milió de baixes.
 • Period: to

  Lenin puja al poder- Bolxevics

  Lenin va ser un destacat revolucionari i teòric marxista, i el seu lideratge va ser fonamental per a la consolidació del poder bolchevique a Rússia. Després d'assumir el control, Lenin va establir un govern revolucionari basat en els principis del socialisme i la dictadura del proletariat. Lenin va governar fins a la seva mort en 1994
 • Period: to

  Creació URSS

  L'URSS va concebre com una federació de repúbliques socialistes independents, cadascuna amb la seva autonomia interna, però amb un govern centralitzat a Moscou. Lenin i els líders bolxevics van promoure la construcció del socialisme i la gradual eliminació de la propietat privada i l'explotació capitalista. Implementar polítiques econòmiques, socials i culturals per transformar la societat i establir una dictadura del proletariat.
 • Period: to

  Revolució de Febrer

  Van ser el resultat d'una agònica crisi, tant social com econòmica i política, que va sacsejar Rússia des del 1905.
 • Tsar Nicolas II

  Tsar Nicolas II
  La revolució va arribar a Rússia el febrer de 1917, i un mes després Nicolau II, emperador i autòcrata de totes les Rússies, va abdicar i es va convertir en Nicolau Romanov, a seques.
 • Revolució Russa

  La Revolució russa no només va acabar amb un imperi de 300 anys, sinó que va transformar de dalt a baix el sistema polític i econòmic del país donant origen al primer sistema comunista de la història i va tenir una influència enorme sobre la resta del món. Va consistir en l'enderrocament del règim monàrquic tsarista i la construcció d'un nou model d'estat de tipus leninista republicà.
 • Period: to

  Revolució d'octubre

  Durant la Revolución d'Octubre, el Partido Bolchevique, liderado por Vladimir Lenin, derrocó al gobierno provisional ruso establert després de la Revolució de Febrero. Els bolcheviques van prendre el control dels principals centres de poder en Petrogrado i van establir un govern revolucionari. Va continuar produint enfrontaments armats i una guerra civil al país.Els bolcheviques finalment van prevaler i van fundar la Unión de Repúblicas Socialistas Soviéticas (URSS).
 • Period: to

  Període Entre Guerres

  El período de entreguerras se refiere al periodo de tiempo que transcurrió entre el fin de la Primera Guerra Mundial en 1918 y el comienzo de la Segunda Guerra Mundial en 1939. Fue un periodo marcado por la inestabilidad política, la crisis económica y social, y la búsqueda de nuevas formas de orden mundial.
 • Tractat de Versalles

  Tractat de Versalles
  El Tractat de Versalles va ser un tractat de pau que es va signar a aquesta ciutat al final de la Primera Guerra Mundial per més de cinquanta països. Va obligar els alemanys i els seus aliats a assumir tota la responsabilitat com a iniciadors de les hostilitats.
 • Period: to

  Feliços anys 20

  En la década de 1920, España experimentó una profunda crisis política y social. El sistema democrático es veu debilitat, i hi ha una sèrie de governs inestables i enfrontaments entre diferents grups polítics. La polarització política va augmentar, amb tensions entre monárquicos, republicans, socialistas, anarquistas i nacionalistes.
 • Period: to

  Pujada de Feixisme-Mussolini

  Mussolini va ser un líder polític italià que va fundar i liderar el Partit Nacional Feixista a Itàlia. Aprovant la inestabilitat política i la insatisfacció popular, Mussolini i el moviment feixista van aconseguir consolidar el seu poder a Itàlia a la dècada de 1920. Itàlia es va trobar en una situació de crisi econòmica i social.
 • Period: to

  Puja de Nazisme - Hitler

  El col·lapse econòmic i polític que va seguir a la Primera Guerra Mundial i la signatura del Tractat de Versalles el 1919, Alemanya estava sumida en una crisi. La inflació desenfrenada, la desocupació massiva i la inestabilitat política van crear un brou de cultiu per al descontentament i el ressentiment. En aquest context, el partit nazi va trobar suport entre aquells que cercaven una solució als problemes i la restauració del prestigi i la grandesa d'Alemanya.
 • Stalin Puja al poder

  Stalin Puja al poder
  Una de les principals tàctiques de Stalin era la de "derrotar la facció dretana i després la facció esquerrana". Primer, es va unir als líders de l'ala dreta, liderats per Nikolai Bukharin i Alexéi Rýkov, per derrotar la facció de Lleó Trotski i Grigori Zinoviev. Una vegada que va eliminar aquesta facció, es va tornar contra els líders de la dreta i els destituïts, consolidant el seu poder
 • Mort Lenin

  Mort Lenin
  A més, Lenin va liderar la firma del Tratado de Brest-Litovsk en 1918, que va sacar a Rússia de la Primera Guerra Mundial.Lenin va gobernó fins a la seva mort en 1924
 • Period: to

  Clack del 29

  El "crack" del 29 es refereix al col·lapse del mercat de valors de Wall Street a Nova York el 29 d'octubre de 1929, marcant l'inici de la Gran Depressió. Aquest esdeveniment va tenir repercussions econòmiques significatives a nivell mundial, inclosa Espanya. L'economia espanyola es va veure afectada per la caiguda dels preus de les exportacions i la disminució del flux d'inversions estranyes, el que va agreujar encara més la crisi econòmica i social que ja vivia al país.
 • Period: to

  Holocaust

  L'Holocaust va començar amb la implementació de polítiques discriminatòries i antisemits a Alemanya sota el lideratge d'Adolf Hitler. A mesura que els nazis expandeixen el domini sobre Europa durant la guerra, van dur a terme una campanya d'assetjament, deportació i extermini en massa.
 • Period: to

  4 Fases

  En quatre fases principals: La fixació dels fronts (juliol – novembre de 1936). La batalla per Madrid (novembre de 1936 – març de 1937). L'ofensiva del nord i les batalles d'Aragó (març de 1937-novembre de 1938).
 • Period: to

  Guerra Civil Espanyola

  La Guerra Civil Española va ser un conflicte armat que va tenir lloc a Espanya. Va ser un enfrontament entre el govern republicano, compost per una coalició de partits d'esquerra i recolzat per grups obrers i sindicals, i els rebels nacionalistes liderats pel general. Francisco Franco.
 • Bombardeig de Guernica

  Bombardeig de Guernica
  El bombardeig de Guernica va ser un atac aeri que va tenir lloc el 26 d'abril del 1937 durant la Guerra Civil Espanyola. Guernica era una petita ciutat basca al nord d'Espanya, i en aquell moment estava sota el control de les forces republicanes. L'atac ha estat dut a terme per la Legió Còndor de l'Alemanya nazi en suport del bàndol revoltat del general Francisco
 • Period: to

  Batalla de l'Ebre

  La Batalla del Ebro va ser una de las batallas más importantes de la Guerra Civil Española, que va ser el lugar entre julio y noviembre de 1938 a lo largo del río Ebro, a la provincia de Tarragona, en Cataluña, España. Fue la última gran ofensiva del bando republicano i també una de les batalles més llargues i sangrientes de la guerra.
 • Period: to

  Inici Franquisme

  El franquisme va ser un règim polític autoritari que va governar Espanya des del final de la Guerra Civil Espanyola el 1939 fins a la mort del dictador Francisco Franco el 1975. Durant aquest període, Espanya va experimentar una dictadura militar amb característiques feixistes i autoritàries.
 • Period: to

  II Guerra Mundial

  La Segona Guerra Mundial va ser un conflicte militar que va tenir lloc entre 1939 i 1945, involucrant a la majoria de les nacions del món, incloses totes les grans potències, organitzades en dues aliances militars oposades: els Aliats i les Potències de l'Eix
 • Period: to

  Primera fase-Conquestes de l'Eix

  A Europa, Alemanya va ser el principal impulsor de les conquestes inicials. El 1939, Alemanya va invair Polònia, el que va portar a la declaració de guerra per part de França i el Regne Unit., que van resultar a l'ocupació de Noruega, Dinamarca, Països Baixos, Bèlgica i França.
 • Period: to

  Inici Guerra Freda

  La Guerra Freda es va caracteritzar per una rivalitat entre els dos blocs liderats pels Estats Units i la Unió Soviètica. Els Estats Units defensaven el sistema capitalista i la democràcia liberal, mentre que la Unió Soviètica promovia el socialisme i el comunisme. Tots dos països buscaven expandir la seva influència i promoure els seus respectius models polítics i econòmics a tot el món.
 • Period: to

  Atac a Pearl Harbor

  Aquest atac va ser un esdeveniment crucial que va arribar a l'entrada dels Estats Units a la Segona Guerra Mundial. En aquest moment, Japó buscava expandir el seu domini en el Pacífic i eliminar la influència occidental a la regió. Per aconseguir això, va llançar un atac aeri massiu contra la flota nord-americana estacionada a Pearl Harbor.
 • Period: to

  Segona fase- Reconquesta dels aliats

  Después de la derrota en la Batalla de Stalingrado en 1943, las fuerzas alemanas comenzaron a retroceder en el frente oriental, y el Ejército Rojo soviético va llançar una serie de ofensivas que llevaron a la liberación gradual de los territorios ocupados por los alemanes a Europa del Este. .
 • Desembarcament a Normandia

  Desembarcament a Normandia
  Després d'anys de planificació i preparació, els Aliats occidentals, encapçalats pels Estats Units, el Regne Unit i el Canadà, van dur a terme un enorme desplegament de tropes, vaixells, avions i subministraments per dur a terme el desembarcament a les platges de Normandia, a la costa nord de França.
 • Period: to

  Hitler es suïcida

  El 30 d'abril de 1945, Adolf Hitler, líder del règim nazi, es va suïcidar al seu búnquer a Berlín. Després de la seva mort, el comandament militar alemany es va veure sumit en el caos i el col·lapse. L'almirall Karl Dönitz va assumir la presidència del govern alemany i va agafar una rendició negociada amb els Aliats.
 • Period: to

  Alemanya es rendeix

  Alemanya es va rendir durant la Segona Guerra Mundial el 7 i 8 de maig de 1945, posant fi al conflicte a Europa. La rendició va ser el resultat de les intenses ofensives aliades que havien afeblit significativament les defenses alemanyes i havien portat a la caiguda de Berlín, la capital alemanya.
 • Period: to

  Japó es rendeix

  La rendición de Japón va passar després dels bombardeos atómicos de Hiroshima i Nagasaki per part d'Estats Units i l'entrada de la Unió Soviètica en la guerra.
  Anys d'intens combats al Pacífic, les forces militars japoneses estaven debilitades i la seva situació es va tornar insostenible.Estats Units va llançar una bomba atómica sobre Hiroshima, seguida per un altre atac atómico a Nagasaki. Aquests devastadors bombardegens van causar una gran quantitat de víctimes i una destrucció massiva.
 • Mur de Berlín

  Mur de Berlín
  El Mur de Berlín tenia com a objectiu evitar la migració massiva de ciutadans de la RDA cap a Berlín Occidental i, en última instància, cap a Alemanya Occidental, que va oferir més oportunitats econòmiques i polítiques. La construcció del mur va començar a la matinada del 13 d'agost del 1961 i va consistir en una sèrie de barricades, filferros de pues, trinxeres i murs de formigó.
 • Period: to

  Caiguda del Mur de Berlín

  El procés que va portar a la caiguda del Mur de Berlín es va iniciar amb una sèrie de canvis polítics i socials que estaven produint a Europa Oriental. Durant aquest temps, la Unió Soviètica estava experimentant canvis interns sota el lideratge de Mikhaïl Gorbatxov, qui va introduir reformes conegudes com la perestroika i la glàsnost. Aquestes reformes generaran un ambient d'obertura política i permetran que les veus crítiques i el disseny de canvi s'expressessin més lliurement.