Elnoumesies

Espanya al s.XIX

  • Desamortització de Mendizàbal

    Desamortització de Mendizàbal
    La desamortització va ser un llarg procés historieconòmic iniciat a l'estat espanyol el 1798 per Manuel Godoy i tancat ja molt entrat el segle XX.
  • Tractat de Fontainebleau

    Tractat de Fontainebleau
    El Tractat de Fontainebleau fou un acord secret signat el 27 d'octubre de 1807 entre el Regne d'Espanya i el Primer Imperi Francès per a repartir-se Portugal.
  • Guerra del Francès

    Guerra del Francès
    Al 1808 va succeir la guerra del francès, la qual va ser liderada per Napoleó. Aquest venia amb unes idees liberals degut a la recent revolució francesa, les quals va expandir per tot Espanya. El nou rei d'aquesta invasió va ser Josep Bonaparte.
    Al 1812 es van fer les Corts de Cadis, es va crear una Constitució molt liberal.
  • Corts de Càdis

    Corts de Càdis
    Les Corts de Càdis es van establir amb la guerra del francès. Amb l'arribada del nou re, Josep Bonaparte, es va crear una nova constitució molt més liberal:
    - Sobirania compartida entre el rei i les corts.
    - Sobirania nacional
    - Separació de poders
    - Més llibertat i drets
  • Ferran VII

    Ferran VII
    Ferran VII va començar a governar quan la guerra francesa va acabar. Era un rei absolutista i va acabar amb la constitució liberalista.
    Al 1820 va haver un aixecament militar que el va obligar a tornar a implementar la constitució del 12. Tot i així, amb l'ajuda de la Santa Aliança, va recuperar el poder i va restaurar l'absolutisme.
    Abans de la seva mort, Ferran va anul·lar la Llei Sàdica, que implicava que les dones no podien governar, i va donar el tro a la seva filla, Isabel II.
  • La Pragmàtica Sanció

    La Pragmàtica Sanció
    La Pragmàtica Sanció de 1830 fou una Pragmàtica Sanció aprovada per Ferran VII d'Espanya el 29 de març de 1830 que va promulgar la Pragmàtica de 1789 que havia estat aprovada per les Corts d'aquell any a instàncies del rei Carles IV i que no havia entrat en vigor per raons de política exterior.
  • Isabel II

    Isabel II
    Isabel II va començar a regnar força jove, i va implantar un liberalisme conservador a Espanya, moderat i amb poques reformes.
    Tot i així, Carles, el germà de Ferran, no estava d'acord amb la decisió que va prendre el seu germà anul·lant la Llei Sàdica i entregant-li el tro a Isabel, i va fer la guerra contra aquesta. Isabel en va sortir victoriosa.
    Més tard va succeir la crisi de 1868, hi havia molts cops d’estat, endarreriment econòmic, etc. Al final, la reina es va exiliar a París.
  • Sagasta

    Sagasta
    Práxedes Mateo Sagasta Escolar va ser un enginyer de camins i polític espanyol, membre del Partit Liberal, President del consell de Ministres i President del Govern d'Espanya.
    Això va succeir durant el regnat d'Alfons XII, hi havia dos partits liberals, un de conservador i un de progressista, el qual aquest últim era liderat per Sagasta.
    Aquests dos partits s'anaven alternant el poder manipulant les eleccions.
  • Cánovas

    Cánovas
    Antonio Cánovas del Castillo va ser un polític i historiador espanyol. Va fer els primers passos en la política a mà de Leopoldo i va ser membre de la Unió Liberal.
    Això va succeir durant el regnat d'Alfons XII, hi havia dos partits liberals, un de progressista i un de conservador, el qual aquest últim era liderat per Cánovas.
    Aquests dos partits s'anaven alternant el poder manipulant les eleccions.
  • Guerres Carlistes

    Guerres Carlistes
    Les Guerres Carlistes van ser un període de tres guerres en les que s'enfrontaren Isabel II, filla de Ferran VII, i Carles, germà de Ferran, pel tro d'Espanya. Això va succeir degut a que Carles no estava d'acord amb la decisió presa pel seu germà en anul·lar la Llei Sàdica per tal que la seva filla pogués governar.
    Tot i així, en la tercera guerra, Isabel II en va sortir victoriosa, però la guerra també va portar molts mals que més endavant perjudicarien al país i a la pròpia reina.
  • Alfons XII

    Alfons XII
    Alfons XII va arribar quan la Primera República va fracassar, portant amb ell altra vegada la dinastia dels Borbons.
    En el regnat d'Alfons hi havia dos partits liberals: el liberal conservador, el qual era guiat per Cánovas, i el liberal progresista, guiat per Sabasta. Aquests dos partits falsejaven les eleccions i s'anaven alternant el poder de forma pactada i pacífica.
    A l'hora de falsejar les eleccions, els mètodes empleats eren els següents:
    - Tupinades
    - Caciquisme
    - Encasillado
  • Prim

    Prim
    Prim va ser un militar i progressista català molt influent en la política espanyola del segle XIX. I és que va ser precisament aquest general qui va ser un dels que va fer el pronunciament militar durant el regnat de Isabel II, el qual va conduir a la crisi del 1867, acabant amb l'Exili de la reina.
  • Espartero

    Espartero
    Joaquín Baldomero Fernández-Espartero y Álvarez de Toro fou un militar i polític espanyol, Virrei de Navarra, Príncep de Vergara, Duc de la Victòria, Duc de Morella, Comte de Luchana i Vescomte de Banderas. President del consell de Ministres i regent del regne de 1840 a 1843.
    Espartero va ser un dels que va fer el pronunciament militar durant el regnat de Isabel II, el qual va conduir a la crisi del 1867, acabant amb l'Exili de la reina.
  • La Primera República

    La Primera República
    Amb l'exili de la reina Isabel II, Espanya va quedar en mans del rei Amadeu de Savoia. Tot i així, la cosa no va funcionar i el rei va abandonar el poder i es va instaurar la Primera República.
    De totes maneres, la República va fracassar i va tornar la dinastia dels Borbons amb Alfons XII al cap.
  • Constitució Espanyola de 1876

    Constitució Espanyola de 1876
    La Constitució Espanyola de 1876 fou promulgada per Cánovas del Castillo, un cop aconseguida la restauració borbònica.
    Proclamava la sobirania conjunta del rei i de les Corts Generals i instaurava una monarquia constitucional amb importants atribucions a la Corona i un Estat molt centralitzat.
  • Guerra de Cuba

    Guerra de Cuba
    A l’inici del segle XIX es van començar a independitzar la major part de les colònies. Al final del segle només quedaven Cuba, Puerto Rico i Filipinas. Les plantacions de sucre i tabac de Cuba eren molt importants.
    Cuba volia que no hi hagués mà d’obra esclava i més autogovern. Van rebre l’ajuda de EUA, i aquests van fer la guerra contra Espanya. El motiu va ser l’enfonsament d’un vaixell: el Maine. Això els va servir de pretext. Va ser una guerra molt desnivellada, i Espanya va perdre.