El Segle XIX a Espanya

Timeline created by guillemperezvirolai
 • Tractat de Fontainebleau

  Tractat de Fontainebleau
  Pacte amb Napoleó + Carles IV. Napoleó volia conquerir Portugal degut a que era aliat amb el Regne Unit. Lògicament el seu Exèrcit necessitava passar per Espanya, En aquest tractat és pactava que al conquerir Portugal es reparteixen les despulles. Napoleó va envair Portugal i després Espanya.
 • Motí d'Aranjuez

  El poble contra Carles IV per haver fet el pacte de Fontainebleau, el rei va abdicar i la corona va passar al seu fill (Ferran VII (“el deseado”)) En aquesta revolta el poble va recolzar a Ferran el princep d’Asturies ja que va fer moltes promeses que no va acabar de complir
 • Capitulacions de Baiona

  Va ser una reunió entre Carles IV i Ferran VII en el castell de Marracq (Bayona) i Napoleó va fer d'àrbitre. Després d’hores de reunió Napoleó els va fer abdicar i va posar al seu germà de rei Josep Bonaparte.
 • Corts de Cadis 1812

  Es va crear la primera constitució Espanyola coneguda com la Pepa ja que és va promulgar fins la diada de Sant Joan en aquestes Corts es representen tres estaments. Els liberals, dels conservadors i els burgesos. Van crear un nou sistema polític basat en el principi de la sobirania nacional.
 • Pragmàtica sanció

  La Pragmàtica Sanció de 1830 fou una Pragmàtica Sanció aprovada per Ferran VII d'Espanya el 29 de març de 1830 que va promulgar la Pragmàtica de 1789 que havia estat aprovada per les Corts d'aquell any a instàncies del rei Carles IV i que no havia entrat en vigor per raons de política exterior. La Pragmàtica de 1789 anul·lava el reglament de successió de 1713 de Felip V que, a excepció de casos extrems, impossibilitava a les dones accedir al tron,.
 • Mendizábal Part I

  Mendizábal Part I
  Era de famiília jueva, és decicà als negocis. L’any 1935 tornà a Espanya déspres d’exiliar-se a Londres on va anar a l’acabar al Trienni Constitucional. Un cop tornat va ser nomenat ministre d’hisenda i al cap de poc, cap de govern.
 • Mendizábal Part II

  Mendizábal Part II
  Fou una destacada figura del partit progressista, i les propostes que va promoure van ser:
  L’allistament general de l’exèrcit, que si és volio omitir s’havia de fer una indemnització.
  La supressió de la major part d’ordres religioses (1835) tret dels dedicats a l’ensenyament i a l’assistencia.
  La venda dels béns de l’eslgesia en una subhasta pública
 • Joan Prim i Prats

  Joan Prim i Prats
  Als 19 anys s’afilia en un dels dos batallons de tiradors d’Isabel II contra els carlins. El seu primer acte destacat va ser un atac a baioneta contra la caseria de Raurell de Sagàs. Al acabar la guerra (1840) ja era coronel i tenia tots el graus en el camp de batalla. Fou elegit diputat de Tarragona. El 30 de maig de 1843 s’aixeca en armes a Reus i lluità conta Martín Zurbano.
 • Baldomero Espartero

  Baldomero Espartero
  Als 15 anys va prendre armes contra Napoleó. Quan va morir Ferran VII es posà al servei d’Isabel II per tal de combatre els carlis; rapidament fou ascendit a general.
  Una de les seves frases mas famosas va ser: "Por el bien de España, hay que bombardear Barcelona una vez cada cincuenta años"
 • Cànovas i Sagasta

  Cànovas i Sagasta
  Cànovas: Va ser el lider del partit conservador quan el bipartidisme s’instaura a Espanya durant el regnat de Alfons XII.
  Sagasta: Va ser el lider del partit liberal quan el bipartidisme s’instaura a Espanya durant el regnat de Alfons XII.
 • Period: to

  Ferran VII Absolutisme

  Ferran VII (El desitjat) va néixer el 14 d’octubre de 1784 i va morir el 29 de setembre de 1833. Va ser el tercer fill de Carles IV. I va ser successor gràcies a un pacte de Carles IV amb Napoleó que el va dimitir. La gent esperava que fos modern i que fes reformes. I va acabar governant de forma absolutista.
 • Period: to

  Carles IV

  Va accedir al tro poc abans de l'esclat de la Revolució francesa, i la seva falta de caràcter solia fer que delegués el govern en mans de, Manuel Godoy, de qui es deia que era amant de la seva esposa Maria Lluïsa de Parma.
  Espanya es va començar a endarrerir per culpa de que no era massa intel·ligent. El poble volia la llibertat i igualtat ja que Ferran VII els hi va prometre.
  Ministre: Godoy → pacte amb Napoleó (el van destituir per culpa d’aquest pacte)
 • Period: to

  Josep Bonaparte

  Josep Bonaparte era el germà de Napoleó Bonaparte i va regnar Espanya del 6 de juny de 1808 al 11 de desembre de 1813 al seu predecessor era el mateix que el seu
  el seu successor va ser Ferran VII. El seu regnat va ser causa de l’increment de la violencia un exemple seria l’alçament del 2 de maig de 1808. I el seu regnat va provocar la guerra del Francès
 • Period: to

  Ferran VII segon regnat

 • Period: to

  Mª Cristina

  Va ser la regent de Isabel II ja que al morir el rei ella era menor d’edat i no podia exercir com a reina i per això la seva mare es va encarregar de regnar fins que ella arribes a la majoria d’edat.
  El seu primer ministre durant el seu regnat va ser Francisco Martínez de la Rosa fins que va cedir la regencia a Espartero.
 • Period: to

  Isabel II Liberalisme

  El seu pare anul·la la Llei Sàlica (que es la llei que fa que una dona no pugui ser la reina). Com quan el seu pare va morir ell era menor d’edat la seva regent va ser Mª Cristina. En les guerres Carlistes el bandol guanyador va ser el seu els Isabelins.
  Va ser una reina liberal i va aplicar una monarquia parlamentaria i en el seu regnat hi han dos fronts oberts les guerres carlistes i enfrontaments entre els liberals progressistes i liberals.
 • Period: to

  Amadeu de Savoia

  El seu regnat a Espanya, de poc més de dos anys, va estar marcat per la inestabilitat política. Els sis gabinets que es van succeir durant aquest període no van ser capaços de solucionar la crisi, agreujada pel conflicte independentista a Cuba, que havia començat en 1868, i una nova guerra carlina, iniciada el 1872.
 • Period: to

  Alfons XII Bipartidisme

  Va ser el rei d’Espanya despres de la primera república. Era el fill d’Isabel II. Durant el seu regnat és va instaurar el bipartidisme, tenint per liders a Cànovas i Sagasta. A part també començen les guerres a les colonies com Cuba.