El proces català

  • Pacte tinell

    Pacte tinell
    Es va produir un acord, anomenat Pacte del Tinell, per formar un Govern Catalanista i d'Esquerres entre el PSC-CpC, ERC i ICV-EUiA, i que acabava amb vint-i-tres anys de poder de CiU a la Generalitat. Un dels compromisos que tenia aquest pacte era la reforma de l'Estatut.
  • Proposta de reforma de l'Estatut

    Proposta de reforma de l'Estatut
    Es va sotmetre a votació al Ple del Parlament de Catalunya un text de proposta de reforma de l'Estatut d'Autonomia. En compliment de l'Estatut del 1979, la proposta requeria una majoria qualificada, de dues terceres parts del Parlament, per tal de prosperar. El text va recollir finalment 120 vots favorables (89% del parlament), corresponents als parlamentaris dels grups que l'havien acordat: CiU, PSC, ERC i ICV-EUiA; i 15 vots en contra (11% del parlament), els del grup parlamentari del PPC.
  • El pacte Mas-Zapatero, la primera retallada de l'Estatut 

    El pacte Mas-Zapatero, la primera retallada de l'Estatut 
    El 21 de gener de 2006 es produí una reunió a la Moncloa entre el líder de CiU Artur Mas i el president del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, on van arribar a un acord sobre el redactat final de l'estatut que modificava notablement l'aprovat al Parlament de Catalunya i el feia bastant més semblant al del 1979. Després d'una llarga i complexa negociació d'esmenes entre els partits amb representació al Congrés dels Diputats d'Espanya, se'n van retocar més del 50% dels articles.
  • Manifestació: «Som una nació i tenim el dret de decidir» 

    Manifestació: «Som una nació i tenim el dret de decidir» 
    La manifestació va ser convocada a Barcelona el 18 de febrer del 2006 per la Plataforma pel Dret de Decidir després que el líder de Convergència i Unió, Artur Mas, pactés amb José Luís Rodríguez Zapatero, president del Govern d'Espanya, la retallada de l'Estatut aprovat pel Parlament de Catalunya el 30 de setembre de 2005. La manifestació va rebre el suport d'Esquerra Republicana de Catalunya, mentre que la resta de partits van renunciar a participar-hi.
  • Referèndum Estatut d'Autonomia

    Referèndum Estatut d'Autonomia
    L'Estatut del 1979 establia, finalment, la necessitat que la seva reforma fos ratificada en referèndum pels ciutadans de Catalunya. Aquest referèndum se celebrà el 18 de juny del 2006. CiU, PSC i ICV-EUiA varen demanar el Sí a la nova llei, mentre que ERC i PP varen demanar el No. El resultat del referèndum va ésser d'un 73,9% de vots a favor, un 20,76% de vots en contra, i un 5,34% de vots en blanc. Els vots nuls van ésser menys d'un 1%.