8018

La Prehistòria_Melania

 • Period: 250,000 BCE to 8000 BCE

  Paleolític

  El Paleolític comença a l'any 2.500.000 a.C i acaba a l'any 8.000 a.C. En el paleolític caçaven i pescaven animals i recolectaven plantes. Eren nòmades, es a dir, marxaven quan els recursos s'esgotaven. Vivien en tendes fetes amb pell d'animals, en coves o en balmes fetes de fang, pell i pals. S'organitaven en tribus o clans, també feien tasques de divisió sexual, els homes caçaven i les dones recolectaven i cuidaven als nens.
 • Period: 250,000 BCE to 3500 BCE

  La Prehistòria

  La prehistòria és l'etapa més llarga de l'evolució de la humanitat. Comprèn des de l'origen de l'espècie humana (fa més de dos milions d'anys) fins a l'aparició de l'escriptura (abans del 3500 a.C.). Durant aquesta etapa els éssers humans van anar canviant el seu aspecte físic, van fabricar instruments, van descobrir el foc, fondre metalls i van aprendre a viure en societat.
 • 230,000 BCE

  Primeres eines i armes

  Primeres eines i armes
  Els homo habils van descobrir les primeres eines. Van construir les primeres armes i eines amb pedra de sílex, banyes d'animal i ossos. La pedra de sílex es una pedra punxeguda que servía per ratllar o tallar eines, armes, carn..., també van construir punxons, agulles, rascadors, perforadors, puntes de llança...
 • 230,000 BCE

  El destral

  El destral
  El destral és una arma que s'utilitzava amb una mà. S'utilitzava per caçar animals llençan-ho amb força o amb un arc.
 • 230,000 BCE

  Raspadors

  Raspadors
  Aquesta eina es va inventar a l'any 2.500.000 a.C. Els raspadors els feien servir per tallar pells d'animals i per separar la carn dels ossos d'animals.
 • 230,000 BCE

  Perforadors

  Perforadors
  Els perforadors s'utilitzaven per foradar materials com la fusta o els ossos. Aquest material va ser molt utilitzat al paleolític.
 • 190,000 BCE

  El foc

  El foc
  El foc es va descobrir a l'any 1.900.000 a.C.
  L'home Erectus va ser el primer homínid en utilitzar el foc de manera involuntaria. Més tard, l'home Neanderthal va ser qui descobreix com fer el foc. El foc els hi va permetre molts beneficis: cuinar els aliments com la carn, espantar depredadors, il·luminar i escalfar-se. Un inconvenient va ser que sempre havien d'estar pendents del foc, perquè s'havien de conservar
 • 190,000 BCE

  La mandíbulan i el crani

  La mandíbulan i el crani
  A l'any 1.900.000, quan va apareixer el foc, van calentar la carn i això va fer que aquest aliment sigui més fàcil de menjar i fer molt abans la digestió. La mandíbula d'aquets hominids va disminuir de tamany i això va fer que el seu cervell s'agrandes i tinguin més capacitats de fer coses.
 • 30,000 BCE

  Les primeres creences religioses

  Les primeres creences religioses
  Donaven una explicació a fenòmens que resultaven misteriossos: la vida, la mort, el sol, la pluja... Van intentar influir sobre els fenòmens naturals amb ceremònies rituals. L'homo Neanderthal va fer els primers enterraments. Els homo sapiens van ser els primers homínids que van crear obres d’art.
 • 30,000 BCE

  Venus paleolítiques

  Venus paleolítiques
  Són figures i objectes decoratius tallats en os, banyes d'animal o pedra. Les venus paleolítiques van ser creades amb l'objectiu de donar bona sort a les dones. Tendeixen a ressaltar els atributs sexuals femenins. Els pigments s'obtenien de greix d'animal, plantes, minerals, sang i excrements.
 • 30,000 BCE

  Les pintures rupestres

  Les pintures rupestres
  Fa uns 30.000 anys, a les parets de les coves dels sapiens sapiens hi van començar a pintar i a esculpir: mans, animals, escenes de caça... Hi ha diverses explicacions sobre el significat: rituals màgics propiciatoris de la caça, cerimònies…
 • 30,000 BCE

  Estil franco-cantàbric

  Estil franco-cantàbric
  Són pintures d'animals grans com cavalls, cérvols, bisons... estàn representats de forma molt real, no apareix la figura humana, varis colors com el negre, el vermell o l'ocre.
 • 30,000 BCE

  Estil llevantí

  Estil llevantí
  Estàn representats amb animals, escenes de caça, dansa i escenes de la vida quotidiana on hi apareix la figura humana. Només s'utilitza un color.
 • 30,000 BCE

  La cova d'Altamira

  La cova d'Altamira
  Aquesta cova va ser inagurada el 17 de juliol de 2001. Es tracta d'un centre per a la conversació, la investigació i la difusió de la cova d'Altamira i de la prehistòria. Té la mida real de la cova original, en la qual fa 14.000 anys van viure i van pintar els homes del paleolític.
 • 8000 BCE

  Agricultura

  Agricultura
  Agricultura: començen a conrear cereals com el blat i ordi.
 • 8000 BCE

  Ramaderia

  Ramaderia
  Ramaderia: van començar a domesticar els animals, això els hi va permetre obtenir aliment com la carn i la llet i força de tir per transportar i arrosegar.
 • 8000 BCE

  Societat sedentaria

  Societat sedentaria
  S'instalen en un lloc fixe i comencen a sorgir els primers poblats.
  El sedentarisme va afavorir en 2 factors:
  Divisió i especialització del treball: van començar a practicar activitats com la cistellerina, la ceràmica i el teixit. Això va provocar l'aparició del comerç.
  Augment de la població: apareixen els primers poblats i la gent ja no té la necessitat de desplaçar-se.
 • Period: 8000 BCE to 5000 BCE

  Neolític

  Hi havia molta sequia durant el 10.000 a.C i els homes i animals es desplacen a les zones on hi ha aigua. Començen a observar el comportament de les plantes i s'adonen de que poden cultivar, aixó va fer apareixer l'agricultura. Societat agrícola i ramadera i societat sedentaria.
 • 7000 BCE

  El telar

  El telar
  El telar estava fet amb fusta. És una màquina que servia per teixir. El telar s'utilitzava per fer vestits i atuends.
 • 7000 BCE

  La ceràmica

  La ceràmica
  La ceràmica la feian amb aigua, plom, estany i òxids metàl·lics (depenent de el tipus de ceràmica). Es procedeix a moldre'ls fins a aconseguir una pols finíssim o es barreja en la proporció més adequada. Amb la ceràmica van fer molts recipients i amb això transportaven líquids i allà es conservaven molt millor, la feien servir per possar el menja en plats ondos...
 • 5000 BCE

  Menhir

  Menhir
  El Menhir és una roca en vertical.
 • 5000 BCE

  Dolmen

  Dolmen
  Serveix per fer enterraments col·lectius amb forma de taula.
 • 5000 BCE

  Comerç: Trueque

  Comerç: Trueque
  El comerç va sorgir quan van comenzar a intercanvia una cosa per altra, això va provocar que els poblats es fessin més grans, es van convertir en ciutats.
 • Period: 5000 BCE to 1000 BCE

  Edat dels metalls

  Al 5.000 a.C, entre el territori de Mesopotàmia i Egipte, es comença a utilitzar un nou material, es descobreix el metall. S'inicia un comerç pel Mediterrani d'aquest material. Fan grans avanços tecnològics: la roda, la vela i l'arada. L'edat dels metalls es divideix en tres etapes diferents: l'edat del coure, l'edat del bronze i l'edat del ferro. L'Edat dels Metalls acaba amb l'aparició de l'escriptura, a l'any...
 • 4500 BCE

  Edat del coure

  Edat del coure
  A l'edat del coure va aumentar la producció humana, intercanvis i comerç, material moldeable, es a dir, les eines es deformaven. Per poder moldear els metalls els fundien a temperatures molt altes i les donaven la forma que volien.
 • 4000 BCE

  Societat

  Societat
  La nova activitat (metal·lurgia i siderúrgia) provoca noves eines. La societat aumenta i tots aquestes innovacions van transformar els poblats neolítics: augment de la població, construcció més edificis i la construcció de muralles com a defensa.
 • 4000 BCE

  Cromlec

  Cromlec
  És el lloc on es feien ceremònies amb forma de cercle.
 • 4000 BCE

  Metalúrgia

  Metalúrgia
  El process de fer els metalls es diu "Metalúrgia", amb la Metalúrgia comença el comerç i artesania. Els metalurgics van ser els primers artesans especialitzats, ja que la metalúrgia era un treball molt complicat que pocs sabien fer.
 • 4000 BCE

  Megàlits

  Megàlits
  Els megàlits són pedres gegants on enterraven a la gent que moría, n'hi han tres tipus de megàlits: el Menhir, el Dolmen i el Cromlec.
 • 3500 BCE

  La roda

  La roda
  La roda va ser un invent molt útil per a les persones. Es va usar pel transport i amb la invenció del carro era més fàcil portar aliments, desplaçar soldats o comercialitzar.
 • 3500 BCE

  L'escriptura

  L'escriptura
  A l'any 3.500 va sorgir l'origen de l'escriptura. Això es representava en pictogramas per representar objectes i éssers mediant dibuixos tallats en pedres. Els pictogramas son signes que s'utilitzaven com codis gràfics que són la traducció d'una frase o enunciat.
 • 3200 BCE

  La vela

  La vela
  La vela va ser un altre invent molt important que és com la roda, permeteix millorar el transport, tant a persones com la mercancía. La vela no anava pel terra sinò que anava pel mar o rius.
 • 3000 BCE

  Edat del bronze

  Edat del bronze
  A l'edat del bronze això era més dur i més resistent, eren eines dels més rics. Començen a viatjar amb fins comercials. La divisió social provoca l'aparició de classes socials.
 • 1200 BCE

  Edat del ferro

  Edat del ferro
  Era més dur, més resistent i més moldeable, es creen les armes i s'acaba amb l'escriptura. És un mineral molt abundant, per lo tant, és més fàcil de trobar-lo a la naturalessa.