Versalles

el palau de versalles

 • Versalles els seus inicis

  El palau de Versalles tal i com el coneixem ara, al 1607 era un poble medieval de Hurepoix.
 • Reunions al palau de Versalles

  Reunions al palau de Versalles
  Al palau de Versalles que en aquell llavors no era tant luxós, va reunir-se el rei Lluís XIII i el cardenal Richelieu per renovar la seva confiança i sacrificar la seva mare.
 • Lluís XIV i Versalles

  Lluís XIV i Versalles
  El rei Lluís XIV cada vegada freqüentava més la caceria pels voltants del palau de Versalles. Així que a finals del 1660, el rei li va encarregar a l’arquitecte Louis Le Vau que ampliés el palau per crear apartaments de luxe i comoditats.
 • La Casa de les Feres

  La Casa de les Feres
  L’arquitecte Louis Le Vau el 1663 va construir la Casa de les Feres de Versalles, està situada a l’extrem Sud-oest del Parc.
 • Les vint-i-quatre escultures.

  A principis de la dècada del 1670 Le Vau va realitzar un parterre de basses amb vores de gespa i flors on hi va instal·lar escultures a partir dels dissenys del primer pintor, Charles Le Brun.
 • Insta·lació del rei a Versalles

  Insta·lació del rei a Versalles
  El 1682, Lluís XIV va instal·lar-se amb la Cort i el Govern a Versalles.
 • El Gran Trianón

  El Gran Trianón
  Entre el 1688 i 1687, el rei va ordenar que s’enderroqués la caseta que estava situada a Trianón, a l’extrem nord del Gran Canal, simbolitzava el seu gust arquitectònic quan era jove. Volia un lloc on allotjar-se durant el bon temps lluny de Versalles ell sol o amb la família més propera. Li va encarregar la construcció al seu primer arquitecte Jules Hardouin-Mansart. La primera vegada a Trianón va ser el 22 de gener de 1688 i va sopar acompanyat d’unes dames.
 • La nova habitació del rei

  La nova habitació del rei
  Des de 1684, l’habitació del rei a Versalles era petita i estava mal il·luminada. Cap el 1701 l’habitació del rei va col·locar-se al centre del palau.
 • La capella reial

  La capella reial
  La capella de Versalles va ser construïda per Jules Hardouin-Mansart entre el 1698 i 1710, està situada a l’ala Nord, a prop d’on residia el rei.
 • Period: to

  Lluís XV a Versalles

  Quan Lluís XIV va morir, Lluís XV només tenia cinc anys i se’n va anar de Versalles a viure a al palau de Vincennes. Va tornar quan ja era adolescent, el 15 de juny de 1722. Va fer construir una nova habitació. I més edifis per a l'entreteniment com l'Òpera.
 • La sala d'Hèrcules

  La sala d'Hèrcules
  El saló d'Hèrcules uneix l’ala Nord amb la part central del Palau. El pintor François Lemoyne va decorar la gran volta amb el tema de Apoteosis de Hèrcules. L’obra representa a 142 personatges.
 • Espais privats de Lluís XV

  Espais privats de Lluís XV
  Lluís XV va encarregar construir a l’interior dels patis del palau uns espais per tenir una vida més privada que es coneixem com "gabinets del Rei".
 • La destrucció de l’escala dels Ambaixadors

  La destrucció de l’escala dels Ambaixadors
  La gran escala de màrmol policromàtic, bronze daurat i pintures, estava il·luminat per una finestra a la cúpula. Com que estava mal il·luminada, bastant deteriorada i, a més a més, poc utilitzada durant el regnat de Lluís XV. L’escala es va destruir el 1752 per petició del monarca per problemes de manteniment i perquè necessitava espai per ampliar el seu apartament interior.
 • L'Òpera reial

  L'Òpera reial
  Les nombroses festes que es celebraven a Versalles posaven en manifest la construcció d’una sala d’espectacles. La galeria dels Miralls era l’escenari d’alguns balls, però no resultava apropiada per els concerts ni les representacions teatrals. Lluís XV va encarregar a Ange-Jacques Gabriel la construcció de l’Òpera reial per a aquest tipus de celebracions.
 • Period: to

  La construcció de l’ala Gabriel

  Lluís XV va proposar tirar endavant l’obra mestra, li va encarregar a Ange-Jacques Gabriel. La construcció tenia un nou pati d’edificis en forma d’U, al fons del pati, hi havia una cúpula quadrangular. Durant els tres anys de la construcció va morir el rei Lluís XV, per tant, les obres van parar-se i només va construir una elevació de la gran ala de pedra.
 • Maria Antonieta i el Trianón

  Maria Antonieta i el Trianón
  Després de la mort de Lluís XV, Lluís XVI va oferir el palau a Maria Antonieta.
  María Antonieta tenia un lloc on podia deixar enrere la seva antiga vida i viure com ella volia. Ràpidament el lloc va transformar-se, seguint els plànols de Richard Mique.
 • El "Gran Projecte"

  El "Gran Projecte"
  El projecte de la reconstrucció de “l’ala Gabriel” va deixar-se tal i com està, no va tocar-se, només va remodelar-se a un petit teatre per a Maria Antonieta.
 • Period: to

  Els revolucionaris assalten Versalles

  El 1789 va suposar la fi de Versalles. Els revolucionaris van forçar la porta d’entrada el 6 d’octubre de 1789. La família va aconseguir escapar per la part del darrere del palau. Amb la caiguda de la monarquia i l'execució de Lluís XVI i Maria Antonieta, el palau de Versalles va ser saquejat. Els revolucionaris van pensar a destruir el palau.
 • Napoleó i Versalles

  Napoleó i Versalles
  Napoleó va pensar en instal·lar-se a Versalles, inclus va pensar en acabar el “Gran Projecte”, però suposava molts de diners. L’emperador volia construir una casa de camp al Gran Trianón. La construcció va començar el març de 1805. No va ser fins el 1809 que aniria al palau després del divorci de Josefina, ja que estava involucrat en moltes campanyes.
 • La construcció del pavelló Dufour:

  La construcció del pavelló Dufour:
  Des de que les obres del “Gran Projecte” van parar-se les fatxades eren totalment diferents. Napoleó va encarregar la reconstrucció de la fatxada esquerre a Alexandre Dufour. La reconstrucció va durar des del 1814 fins el 1821.
 • Les Galeries històriques de Lluís Felip

  Les Galeries històriques de Lluís Felip
  El 10 de juny de 1837, el rei Lluís Felip va inaugurar les Galeries històriques de Versalles. La creació d’aquest museu històric és una idea del rei per conservar el palau. Les obres van començar-se el 1832 i van acabar-se el el 1837. El museu narra la història de la monarquia i el cristianisme a França des del regnat de Clodoveo al segle V fins Lluís Felip el segle XIX.
 • La visita de la reina Victòria

  La visita de la reina Victòria
  La reina Victoria de Gran Bretanya i Irlanda va fer una visita oficial a París durant l’exposició universal. Napoleó III, va organitzar dues visites al palau de Versalles amb la reina Victoria i el seu marit Albert de Saxònia-Coburg.
 • L’exposició Maria Antonieta

  L’exposició Maria Antonieta
  L'emperadriu Eugenia emocionada del tràgic destí de Maria Antonieta, va tornar a Trianón per restaurar els jardins i rescatar els objectes 144 personals de Maria Antonieta per fer una exposició que va coincidir amb la segona exposició universal el 1867.
 • Period: to

  La sala del Congrés

  Durant la guerra franco-alemanya de 1870 - 1871, alemanya va entrar a París i els prussians van instal·lar-se a Versalles.
  Com els parisencs negociaven bastants cops, van decidir que l’Òpera de Versalles es convertiria en l'Assemblea nacional provisional.
 • Pierre de Nolhac i Versalles

  Pierre de Nolhac i Versalles
  Pierre de Nolhac va arribar a Versalles el 1887 i va convertir-se en director del museu el 1892. Nolhac va dedicar-se a reconstruir el palau de Lluís XIV; va treure el museu històric de Lluís Felip per tornar reconstruir els apartament de Lluís XIV i els seus successors. Va durar trenta anys.
 • La firma l’acord de Versalles

  La firma l’acord de Versalles
  El 28 de juny de 1919 va firmar-se l’acord de pau de l’acabament de la primera guerra mundial. El palau es va arreglar per l’ocasió, el parquet es va cobrir de catifa vermella.
 • El finançament de John D. Rockefeller a Versalles:

  El finançament de John D. Rockefeller a Versalles:
  Després de la primera guerra mundial el palau de Versalles va quedar molt afectat. No pel conflicte, sinó perquè el palau estava semi abandonat, ja que França tenia altres coses més importants que ocupar-se en aquell moment. Durant el viatge per Europa de John D. Rockefeller va finançar al govern francès la restauració de tres grans monuments: la catedral de Remis, i els palaus de Versalles i Fontainebleau.
 • La restauració de l’Òpera reial

  La restauració de l’Òpera reial
  L’Òpera reial des de que es va instal·lar el Senat el 1876 va abandonar-se. La restauració va fer-se el 1950 per l’arquitecte André Japy que li va tornar els colors rosa, blau i daurat, etc. L’Òpera restaurada va obrir-se el 1957 amb la visita de la reina Isabel II d’Anglaterra. L’Òpera, avui dia, és un lloc d’espectacles i festes.
 • La inauguració del Gran Trianón restaurat

  El 1963 el general Gaulle va encarregar la restauració del Gran Trianón per poder allotjar els les persones més importants de la República. A més a més, també es va restaurar l’ala Trianon-sous-Bois pel President de la República com a segona residència. Per poder allotjar el material tècnic com la calefacció, es va habilitar el sòtan. Més tard, el Gran Trianón va anar abandonat-se, fins avui que algunes estances són públiques.
 • La sala de jocs de Lluís XVI restaurada

  La sala de jocs de Lluís XVI restaurada
  La sala de jocs de Lluís XVI va instal·lar-se el 1771. Constitia de trenta-sis cadires amb teles vermelles i amb decoracions de fil daurat. Aquestes cadires es van vendre durant la Revolució Francesa, més endavant, aquestes cadires van anar tornant al palau. Actualment, la sala s’assembla molt a l’original i, tot gràcies a les persones que van donar les cadires i altres objectes.
 • L’habitació de Maria Antonieta restituida

  L’habitació de Maria Antonieta restituida
  Quan va esclatar la Segona Guerra Mundial el palau de Versalles va començar a rebre objectes de Maria Antonieta. Durant els següents anys van anar reconstruint l’habitació de la reina, comprant objectes reals o fabricant-ne de nous iguals que els originals fins el 1975 que es quan es inaugurar.
 • La restauració de l’habitació de Lluís XIV

  La restauració de l’habitació de Lluís XIV
  Quan va esclatar la Segona Guerra Mundial l’habitació de Lluís XIV estava decorada al gust de Lluís Felip. Volien restaurar l’habitació del 1701, per poder-ho aconseguir, van necessitar ajuda de moltes persones i fundacions. Van necessitar vint-i-cinc anys per restaurar-la tota amb les mateixes parets i brodats.
 • La renovació de Versalles

  Durant els anys 1978 - 1985 va ser una època de renovació per a Versalles. Van reconstruir-se moltes parts del palau com la sala dels Miralls, les habitacions de la planta baixa i, fins i tot, es va poder construir l’escala de l’ala Gabriel del 1770 que tant es volia fer. La inauguració completa va ser el 1985.
 • La restauració del Menjar a casa de Simon Fariseo, de El Veronés

  La restauració del Menjar a casa de Simon Fariseo, de El Veronés
  Aquest quadre que estava a la sala d’Hèrcules, durant els anys, es va anar deteriorant i, els colors de les pintures van esdevenir-se d’un color groguenc. Va poder restaurar-se gràcies a la fundació i al laboratori del palau de Versalles.
 • La restauració del gabinet del rei

  La restauració del gabinet del rei
  Aquesta sala s’utilitzava per rebre amb discreció els agents del rei i per a lectures més secretes. Va ser modificada diferents cops per Lluís XV, però entre 1774 - 1775 va adquirir l’aspecte actual. Igual que altres estances es va haver de restaurar, havent-se restaurat es van descobrir moltes costums del rei i secrets del palau.
 • Els jardins de Versalles:

  Els jardins de Versalles:
  Com cada segle els jardins s’havien de replanatar. Però les tempestes del 1990 i 1999 van destrossar tots els arbres. Més tard, els obrers va anar plantant arbres i els jardins van tornar al seu volum i a la vida d’abans.
 • La restauració del sostre de la sala d’Hèrcules

  La restauració del sostre de la sala d’Hèrcules
  Com el quadre de del Menjar a casa de Simon Fariseo de El Veronés el sostre de la sala d’Hèrcules s’havia de restaurar, ja que durant els anys la pintura havia agafat un color groguenc que no resaltava els colors de la pintura. Això es va poder duu a terme al 2001.
 • Period: to

  La restauració del Petit Trianón i l’Aldea de la reina

  Aquests dos edificis van necessitar una profunda neteja i seguretat. Es va restaurar tot l’interior i es va moblar amb els mobles de les col·leccions de Versalles. Aquests edificis junt amb el Pavelló i el Mirador són molt fràgils i es necessita un mecenes per poder duu a terme la restauració.
 • La restauració de l’habitació “Cassette”

  La restauració de l’habitació “Cassette”
  La Cassette era el lavabo personal del rei Lluís XV. El rei va modificar l’estança enretirant les banyeres i posant-hi uns escriptoris on feia els seus comptes. Com les altres habitacions es va restaurar.
 • La restitució de les Tres Fonts

  La restitució de les Tres Fonts
  La font obra d’André Le Nôtre estava bastant deteriorada amb el pas del temps. Les investigacions en aquell mateix lloc, van poder reconstruir la font tal i com Lluís XIV les tenia a la seva època.
 • Period: to

  La restauració de la galeria dels Miralls

  Ser una de les restauracions més impressionants de la història de Versalles. Per duu a terme la restauració van fer falta molts oficis ja que n’hi havia molts materials diferents, com màrmol, bronze, els miralls, pintures, etc. Després de tornar-li la lluminositat a la galeria, es va poder observar què volia aconseguir Lluís XIV.
 • La restauració del Gabinet daurat de Maria Antonieta:

  La restauració del Gabinet daurat de Maria Antonieta:
  El Gabinet daurat era un espai privat on Maria Antonieta residia amb els seus fills i amb les seves dames de companyia. Al 2006, es va començar la restauració que va acabar a aquell mateix any. Els mobles de l’estança pertanyen a les col·leccions de pedra de Maria Antonieta.
 • La restauració dels Banys d’Apolo

  La restauració dels Banys d’Apolo
  A causa del clima i de les intervencions humanes les estàtues dels Banys d’Apolo es van deteriorar bastant i, fins i tot tenien danys irreparables. A través de la fundació Versailles Foundation van treure les estàtues i les van posar en motlles perquè agafessin la forma. Més tard, les tornar a col·locar al seu lloc d’origen, els Banys d’Apolo.
 • Period: to

  La teulada del patí de Màrmol

  A causa de la tempesta de 1999 les teulades del palau van quedar malmeses i necessitaven una restauració. Després de la restauració, el palau va aconseguir tornar el seu esplendor barroc d’elements daurats.
 • La inauguració de la reixa Reial i l’estàtua de Lluís XIV

  La inauguració de la reixa Reial i l’estàtua de Lluís XIV
  2009, la inauguració de la reixa Reial i l’estàtua de Lluís XIV: abans de la Revolució Francesa una reixa separava els patis del palau, l'avant pati, les ales dels Ministres i el pati Reial, però es va destruir i Lluís Felip hi va col·locar una estàtua de Lluís XIV. Durant els anys la idea de la reconstrucció de la reixa va anar agafant poder fins el 2000 que es va consolidar. L’estàtua va ser restaurada. El 8 de juliol de 2008 la reixa Reial va ser inaugurada i més tarda l’estàtua.
 • Period: to

  La restauració de l’avantcambra del Gran Cobert de la reina

  La restauració d’aquesta cambra es va fer perquè els visitants s’imaginessin més la vida dels reis i reines del palau. La taula que hi havia en aquesta estança es va recuperar per recordar el particular ritual de menjar dels reis i reines.
 • La restauració del pati dels Cérvol i la sala dels banys de Maria Antonieta

  La restauració del pati dels Cérvol i la sala dels banys de Maria Antonieta
  És l’entrada als apartaments del rei. Ja va ser modificat varis cops per Lluís XV i Lluís XIV.
  Els banys de Maria Antonieta també van ser restaurats. Entre els objectes de banys de Maria Antonieta hi trobem perles, petxines, instruments de neteja, etc. Les baldoses del terra són negres i blanques fetes de màrmol. La restauració va consistir en tornar el color daurat als marcs dels miralls i renovar els marcs i la fusta.
 • Period: to

  La restauració de la sala Mercuri i l’instal·lació dels serveis del Gran Comú

  El 2011 es va iniciar la restauració de la primera estança del rei, la sala Mercuri. La restauració es va fer perquè les parets i el sostre s’estaven desgastant, llavors, es va decidir de restaurar tota l’habitació, quadres, la porta, etc. A finals del 2012 es van traslladar els serveis del palau al Gran Comú que servien per allotjar el personal dels serveis de la Cort. Actualment, serveix per recollir els serveis d’administració i conservació del palau.