Descarga (2)

Edat Moderna.

 • 1400

  Quattrocento.

  Quattrocento.
  El Quattrocento se situa al llarg de tot el s. XV i és la primera fase del Renaixement. També és conegut com el Renaixement Baix.
  Les seves característiques principals són, al costat de l'evocació de l'antic, l'observació de la naturalesa de manera que es pugui reflectir en la pintura.
 • 1440

  El David de Donatello.

  El David de Donatello.
  L'autor d'aquesta obra és Donato de'Bardi, conegut com a Donatello.
  Està feta amb bronze, fa uns 158 cm i és de volum rodó, és a dir, exempta. Actualment es troba al Museu del Bargello de Florència.
 • 1440

  Impremta de Gutemberg.

  Impremta de Gutemberg.
  La impremta de Gutemberg consistia a agafar peces metàl·liques i inserir-los en raïls línia després línia per compondre les diferents pàgines. A continuació s'impregnava de tinta, es col·locava sobre del paper i es pressionava sobre la planxa amb ajuda d'un torn.
 • 1446

  Santa Maria del Fiore.

  Santa Maria del Fiore.
  És la catedral de Florència una de les obres mestres de l'art gòtic i del primer Renaixement italià. La catedral florentina és un dels edificis més grans de la cristiandat: té 155 m de llarg, 130 m d'ample i 107 m d'alt, des de la base fins dalt de tot de la cúpula.
  Destaquen, la grandiosa cúpula de Brunelleschi i el campanar exempt del Giotto. El nom de la catedral, "Santa Maria de la Flor", es refereix al lliri, símbol de la ciutat.
 • Oct 19, 1469

  Matrimoni Reis Catolics.

  Matrimoni Reis Catolics.
  El seu matrimoni va ser per unificar els regnes de Castella i Aragó, que eren els regnes més "poderosos" d'aquella època. Es van casar al Palacio de los Vivero de Valladolid. Al casarse ella tenia 18 anys i el 16.
 • 1470

  Petrarca.

  Petrarca.
  Petrarca va ser un important escriptor i poeta del s.XVI. Petrarca es va enamorar d'una dama anomenada Laura i li va dedicar els seus poemes. Es diu que ella mai va existir i només era una imaginació poètica. El "Canzoniere" es el llibre que li va dedicar i va ser publicat l'any 1470 a Venècia per l'editor Vindelino da Spira.
 • Dec 13, 1474

  Isabel I de Castella.

  Isabel I de Castella.
  A la mort d'Enric IV de Castella l'11 de desembre de 1474 Isabel va saber actuar ràpidament. Ella es va coronar a si mateixa reina de Castella tres dies més tard a l'Alcàsser de Segòvia.
 • 1478

  Tribunal Inquisició a Castella.

  Tribunal Inquisició a Castella.
  El Tribunal de la Santa Inquisició va ser creat a Castella a petició dels Reis Catòlics l’any 1478. Vist l’èxit, Ferran el Catòlic va decidir ampliar la jurisdicció del tribunal als seus regnes patrimonials de la Corona d’Aragó. L’objectiu de la santa inquisició era la cerca i captura d’heretges i de qualsevol delicte contra la fe. Es perseguien qüestions com la sodomia, la bigàmia, l’homosexualitat, la blasfèmia o qualsevol altre delicte que atemptés contra els manaments de Déu.
 • 1482

  La Primavera.

  La Primavera.
  és un quadre del pintor Sandro Botticelli. Està realitzat al tremp sobre fusta. Va ser pintat al voltant de 1482, i actualment es troba a la Galleria degli Uffizi, de Florència. És una de les obres mestres de Sandro Botticelli. La seva mida és de 203 cm d'alt i 314 cm d'ample.
 • 1486

  El naixement de venus.

  El naixement de venus.
  El naixement de Venus és un quadre del pintor Sandro Botticelli. Està realitzat en tremp sobre tela. Va ser pintat entre el 1482 i 1486, i actualment es troba a la Galleria degli Uffizi, de Florència.
 • 1491

  Conquesta de Granada.

  Conquesta de Granada.
  Després de gairebé deu anys de guerra, en 1491 els Reis Catòlics van posar lloc a la capital de el regne nassarita de Granada.
  A peu de les muralles de Granada es va fer efectiva la rendició musulmana amb el lliurament de les claus de la ciutat per part de Boabdil als Reis Catòlics. Les condicions de la capitulació es van recopilar en les anomenades Capitulacions de Granada.
 • 1492

  Home de vitruvi.

  Home de vitruvi.
  L'Home de Vitruvi és un famós dibuix acompanyat de notes anatòmiques de Leonardo da Vinci realitzat prop de l'any 1492 en un dels seus diaris. Representa una figura masculina despullada en dues posicions sobreimpreses de braços i cames i inscrita en un cercle i un quadrat. Es tracta d'un estudi de les proporcions del cos humà, realitzat a partir dels textos del tractat "De Architectura" de Vitruvi.
 • 1492

  Expulsió dels Jueus.

  Expulsió dels Jueus.
  L'expulsió dels jueus d'Espanya va ser ordenada pels Reis Catòlics mitjançant el Decret de l'Alhambra de Granada amb la finalitat d'impedir que continuessin influint en els cristians nous perquè aquests judaïtzessin. La decisió d'expulsar els jueus està relacionada amb la instauració de la Inquisició catorze anys abans en la Corona de Castella i nou en la Corona d'Aragó, perquè precisament va ser creada per perseguir els judeoconversos que continuaven practicant la seva antiga fe.
 • Oct 12, 1492

  Descobriment Amèrica.

  Descobriment Amèrica.
  En 1492, Colon va presentar un projecte a Isabel per anar a fer moltes riqueses a Àsia. La reina va acceptar el projecte. Colon va preparar tres vaixells (La Pinta, La Santa Maria i La Niña.) i amb 90 mariners van anar a Amèrica. Ells van pensar que havien arribat a Àsia però havien descobert un nou continent. Aquest fet representa el començament de l' Edat Moderna.
 • 1495

  El Sant Sopar.

  El Sant Sopar.
  És una pintura mural realitzada entre el 1495 i el 1498 al refectori del convent de Santa Maria delle Grazie de Milà, per Leonardo da Vinci.
  La pintura representa l'escena de la Santa Cena, en els darrers dies de la vida de Jesús i tal com és narrada en l'Evangeli segons sant Joan, al versicle 13:21, just en el moment que Jesús anuncia que un dels dotze apòstols el trairà, o l'ha de trair.
 • 1500

  Cinquecento.

  Cinquecento.
  El Cinquecento o Alt Renaixement va ser un període molt breu del s. XVI. L'art d'aquest període es caracteritza per l'aspiració a configurar un classisme únic. Leonardo da Vinci i Donato Bramante són els màxims exponents d'aquest corrent.
 • 1500

  Humanisme.

  Humanisme.
  L'humanisme és la idea que l'home és el centre del món tot al contrari al teocentrisme, en el qual es creia que Déu era el centre del món.
 • 1504

  El David de Miguel Ángel.

  El David de Miguel Ángel.
  L'autor d'aquesta obra és Miguel Ángel
  L'obra d'uns 517 cm es troba a la Galleria dell'Accademia de Florència. Esculpida entre 1501 i principis del 1504 en marbre blanc de Carrara. L'escultura representa a l'heroi bíblic, el Rei David, quan s'està preparant per a enfrontar-se a Goliat.
 • Nov 26, 1504

  Mort Isabel la Catolica.

  Mort Isabel la Catolica.
  Tenia 53 anys En el moment de la seva mort, els obstacles de l'regnat i la seva insistència per desplaçar sempre muntada a cavall pels llocs de el regne havien afectat greument la seva salut, tant a nivell físic com psicològic. Segons els símptomes descrits per les fonts de l'època, la castellana va morir d'un càncer d'úter.
 • 1515

  Casament Ferran amb hereva de Navarra

  Casament Ferran amb hereva de Navarra
  Quan Isabel va morir, Ferran es va tornar a casar amb la princesa de Navarra per unificar els seus regnes, ja no havien pogut conquistar-la. En casar-se es van annexionar només l'alta Navarra, la Baixa es va quedar en un estat independent fins a l'annexió francesa.
 • 1515

  Capella Sixtina.

  Capella Sixtina.
  És un dels més famosos tresors artístics de la Ciutat del Vaticà, construïda entre el 1471 i el 1484, en l'època del papa Sixt IV. Per ordre del papa Juli II, Miquel Àngel va decorar la volta entre 1508 i 1512. A ell no li va agradar aquest encàrrec perquè creia que només era per satisfer la necessitat de grandesa del papa. Al 1514 o a començaments de 1515, Rafael Sanzio va rebre del papa Lleó X l'encàrrec de dissenyar un grup de tapissos monumentals per a decorar-ne les parets.
 • 1516

  Utopia.

  Utopia.
  Utopia és un llibre de l'anglès Thomas More que va ser publicat l'any 1516. Es tracta d'una obra de filosofia política en què es descriu el funcionament d'una societat fictícia que viu en una illa anomenada per l'autor Utopia terme que inauguraria el gènere de la utopia.
  Utopia abans significava un "no-lloc" però després el significat es va canviar a alguna cosa que era tan perfecte que podia existir, que era impossible que existís.
 • 1516

  Espanya des Àustries.

  Espanya des Àustries.
  Es deia l'Espanya dels Àustries perquè Carles I, fill de Joana la Boja i Felip el Bell, va tenir un fill i aquest va ser educat a Àustria governava des d'allà. En arribar a Castella no sabia la llengua i ja van començar a anomenar-los d'aquesta manera.
 • Jan 23, 1516

  Mort Ferran el Católic.

  Mort Ferran el Católic.
 • Mar 14, 1516

  Inici del regnat de Carles I.

  Inici del regnat de Carles I.
 • Oct 31, 1517

  Luteranisme.

  Luteranisme.
  El luteranisme és una tendència protestant cristiana basada en els ensenyaments i les doctrines establertes a l'Antic i el Nou Testament. Martí Luter va ser un sacerdot catòlic que volia reformar les pràctiques i les doctrines desvirtuades i humanitzades que l'Església Catòlica duu a terme.
  L'inici va ser el dia en què en Martí Luter va clavar un escrit amb 95 tesis relacionades amb els dogmes i les pràctiques catòliques sobre la porta de l'Església de Tots els Sants.
 • 1534

  Anglicanisme.

  Anglicanisme.
  L'anglicanisme o l'església anglicana és una denominació cristiana protestant que segueix les doctrines establertes per l'Església d'Anglaterra. Atès que l'origen de l'anglicanisme difereix de la resta de les denominacions protestants, teològicament comparteix doctrines amb l'Església Catòlica i el Protestantisme, però, històricament s'ha considerat part del moviment protestant.
 • 1536

  Calvinisme.

  Calvinisme.
  Posteriorment a l’aparició del luteranisme, a Suïssa, es va propagar una nova doctrina, encara més radical, encapçalada per Joan Calví i que va rebre el nom de calvinisme.
  La doctrina de Calví partia dels mateixos principis que la de Luter. Segons aquesta teoria, el destí de les persones, la seva salvació o la seva condemna, estava determinada per endavant per Déu, en néixer, sense que les obres fossin importants.
 • 1545

  Concili de trento.

  Concili de trento.
  El concili de Trento va ser un Concili ecumènic de l'Església Catòlica celebrat en períodes discontinuats entre 1545 i 1563. Es va celebrar a Trento. Es va convocar com resposta a la Reforma Protestant per a aclarir diversos punts doctrinals. El concili va eliminar molts abusos flagrants com la venda d'indulgències o l'educació dels clergues, i va obligar els bisbes a residir en els seus bisbats, amb la qual cosa es va evitar l'acumulació de càrrecs.
 • Revolució Francesa.

  Revolució Francesa.