Edat moderna poble

Edat Moderna

 • Period: 1301 to

  Humanisme

  En aquesta etapa es va afavorir una nova manera de pensar. Els pensaments mediavals, situaven a Deu al centre dels món, que aquest pensament s'anomena teocentrisme, però els humanistes, no estaven d'acord ells deien quue els humans eren els que estaven al centre de la natura i que eren lliures i amb capacitat de raonament.
  Van haver-hi molts humanistes importants, com Maquiavel, Vesalius...
  Alguns dels ideals dels humnistes eren, la llibertat i la raó, l'interés científic, el progrés humà...
 • Period: 1401 to 1501

  Renaixement

  Aquella época és va fer una nova concepció de l'art. Els artistes del Renaixement buscaven inspiració a través d'obres antigues i modernitzar-les a la seva època. S'inspiraven molt amb estils clàssics, amb mitologia grecoromana, la bellesa del cos humà, i en portar noves tècniques com la pintura a l'oli. Els artistes, van portar l'ésser humà als seus interessos artístics, és a dir ,els temes religiosos, la vida quotidiana de les persones i el retrats, eren molt utilitzats al Renaixement.
 • 1440

  Creació del David de bronze de Donatello di Niccolò

  Creació del David de bronze de Donatello di Niccolò
  El David de Donatello, és una escultura de bronze, realitzada a l'any 1440 per encàrrrec de Cosme Vell, per tal de situar-la als jardins del seu palau de Florència. Actualment, és pottrobar al Museu de Bargello. Aquesta, representa al quattrocento italià, un dels períodes del panorama artístic europeu. El David de Donatello, v ser inspirada en l'època clàssica. Aquesta, té una gran semblança amb un un heroi de l'Antiguitat clàssica.
 • 1453

  L’Imperi Otomà conquesta Constantinoble

  L’Imperi Otomà conquesta Constantinoble
  Durant el segle XV, es va guanyar molt mb el comerçdde productes nous, com la seda. Però, el 1453, l’Imperi Otomà, va ocupar la ciutat de Constantinoble i va impedir així les comunicacions entre Europa i Àsia a través del Pròxim Orient.
  A partir d’aquesta situació, els regnes europeus, molt especialment Castella i Portugal, van començar a explorar l’oceà Atlàntic, molt desconegut fins aleshores. L’objectiu era trobar una ruta alternativa cap a l’Índia i el sud-est asiàtic per poder-hi comerciar.
 • 1455

  Invenció de l'Impremta

  Invenció de l'Impremta
  L'Impremta va ser un gran avenç en aquella época. Aquesta va permetre difondre les obres dels escritors i dels humanistes més ràpidament. Però aquesta tenia una part dolenta que era la publicació de qulsevol tema i pensament lliurament. Aixó va comoure a l'Església va provocar la desconfiança i van intentar tenir-ne un control.El que van fer va ser la prohibició de publicacions sense autorització per l'Església.
 • 1469

  Casament dels Reis Catòlics

  Casament dels Reis Catòlics
  El matrimoni d’Isabel de Castella i Ferran d’Aragó va unir sota una mateixa corona els dos regnes més grans de la península Ibèrica. A més al unirse, van crear un nou model de monarquia dual, que conservava l’autonomia i la independència dels monarques a cadascun dels seus regnes, tot i que aquests dos van treballar conjuntament, tant en política exterior com en religiós. a més vn poder ampliar els seus territoris.
 • 1478

  Creació del Tribunal de la Inquisició

  Creació del Tribunal de la Inquisició
  La creació dela Santa Inquisició, es va crear per assegurar el
  predomini del cristianisme. La seva missió era jutjar els sospitosos d’heretgia o delictes de fe i sancionar els condemnats amb càstigs exemplars.
 • Period: 1479 to 1516

  Regnat dels Reis Catòlics

  Aquest regnat, va marcar el pas de l'Edat Mitjana a l'Edat Moderna a la península ibèrica.
  El matrimoni d’Isabel de Castella i Ferran d’Aragó va unir sota una mateixa corona els dos regnes més grans de la península. Tot i això, cada regne va seguir mb les seves fronteres, les lleis i les institucions pròpies.Aquestas van poder ampliar els territoris , i desenvolupar una política exterior orientada a la consolidació dels seus dominis al Mediterrani i a l’obertura de noves rutes atlàntiques.
 • 1486

  Sentència arbitral de Guadalupe

  Sentència arbitral de Guadalupe
  després de la crisi de la pesta negra, Ferran II per tal de restablir l'economia, i per acabar amb el conflicte entre els pagesos, que protestaven per les condicions abusives de treball, i els senyors, es va promulgar la Sentència Arbitral de Guadalupe (1486). Entre altres activitats, recursos...
 • 1490

  Creació de l'Home de vitruvi de Leonardo da Vinci

  Creació de l'Home de vitruvi de Leonardo da Vinci
  L'Home de Vitruvi, va ser fet per Leonardo da Vinci, que a més de pintar, tenia un gran esperit científic i va projectar alguns invents i màquines que no van arribar a realitzar-se fins al cap d’uns segles més tard. Aquest dibuix va estar trobat en un dels seus diaris, representa una figura masculina despollda amb dos braços i dos cames de més. Es tracta de l'estudi de les proporcions del cos humà.
 • 1492

  Descobriment d’Amèrica

  Descobriment d’Amèrica
  L’expedició va salpar de Palos de la Frontera el 3 d’agost del 1492 i va descendir fins a les Canàries.
  El 12 d’octubre del 1492 van veure terra. Era l’illa de Guanahaní,a les Bahames, a la qual Colom va donar el nom de San Salvador.
  Les setmanes següents van explorar la Hispaniola i Cuba.
  El gener del 1493 van emprendre el viatge de tornada a la Península.
  Aquests viatges, van afavorir molt a l'economia d'Europa en general. A més van ser orgaitzats pels Reis Catòlics.
 • 1492

  Conquesta del Regne de Granada

  Conquesta del Regne de Granada
  Aquest Regne, estava governat pels nassarites, que eren l'última dinastia àrab i musulmana que quedava a la península. Aquest va estar deu anys amb guerra amb els Reis Catòlics fins que Boabdil l'últim rei nassarita es va rendir i Granada va passar a formar part del Regne de Castella.
 • 1492

  Expulsió dels jueus de la Corona hispànica

  Expulsió dels jueus de la Corona hispànica
  Un dels grans objectius ddels Ris Catòlics, era aconseguir la unitat religiosa. Una de les accion sque van dur a terme per fer-ho possible, va ser nstar a tots els jueus a convertir-se al cristianisme o a abandonar els regnes. Els cristians nous van ser anomenats conversos. El tribunal de la inquisició els vigilava de prop per impedir-los practicar la seva religió anterior.
 • Period: 1492 to

  Edat Moderna

  En aquesta etapa, vam observar com gràcies a la desaparició de les grans epidèmies, va fer un augment de la població i un creixament econòmic molt elevat, i per aixó Europa a finals del S. XV va poder arribar a 70 milions d'habitants.
  Per una banda també hi va haver un gran ascens de la burgesia, per la possessió de capital és a dir diners. Finalment va haver-hi un enfortiment de la monarquia molt elevat, respecte els reis i els nobles, ja que, els reis van imposar als nobles la seva autoritat.
 • 1493

  Segon viatge de Colom a Amèrica

  Segon viatge de Colom a Amèrica
  una gran expedició integrada de 17 vaixells i 1200 homes va crear la primera colònia comercial a Hispaniola. El segon viatge va ser desde l'any 1493-1496
 • 1497

  Conquesta de Melilla

  Conquesta de Melilla
  Ferran, després de conquerir Nàpols... va anar a frenar als pirates barbarescos, que eren pirates musulmans del nord d’Africa,. Aquest, amenaçaven el Mediterrani, i laMonarquia el que va fer va ser conquerir Melilla, entre altres.
 • 1498

  Tercer viatge de Colom a Amèrica

  Tercer viatge de Colom a Amèrica
  Colom va arribar a la costa nord d’Amèrica del Sud, va descobrir la desembocadura de l’Orinoco i les illes de Martinica i Trinitat. Aquest es v fer desde l'any 1488-1500
 • 1502

  Expulsió dels musulmans de la Corona hispànica

  Expulsió dels musulmans de la Corona hispànica
  Una de les altres accions que es van dur terme per aconseguir la unitat religiosa pels Reis Catòlics va ser, que després de la conquesta de Granada, es va garantir als musulmans la pràctica de
  la seva religió i el manteniment de les seves costums, però a partir del 1502 van ser obligats a convertir-se i anar-se’n. Es va anomenar moriscos als musulmans que van acceptar ser batejats.
 • 1502

  Quart viatge de Colom a Amèrica

  Quart viatge de Colom a Amèrica
  Després de recórrer les illes del Carib, van explorar les costes
  d’Amèrica Central. Aquest es va dur a terme desde l'any 1502-1504.
 • 1504

  Creació del David de Michelangelo Buonarroti

  Creació del David de Michelangelo Buonarroti
  David, va ser l'escultura que va simbolitzar el Renaixament italià. Va ser creat per Miguel Ángel Buonarroti. L'escultura, va ser un encàrrec de la Òpera del Duomo per la catedral de Santa María del Fiore a Florència. Aquesta escultura, representa el Rei David Bíblic en el moment previ a enfrentarse contra Goliat, i a més va simbolitzar la República de Florència davant dels seus dirigents Els Médici i de la amenaça dels Estats Pontificis.
 • 1504

  Conquesta del Regne de Nàpols

  Conquesta del Regne de Nàpols
  Ferran, estava amb enfrontaments amb França, ja que aquest també volia conquerir el Regne de Nàpols, en el que estava governat per un descendent de la casa d’Aragó.Els enfrontaments entre tot dos regnes van ser freqüents. Primer Ferran va recuperar els comtats del Rosselló i la Cerdenya i, després, va vèncer els francesos a Nàpols (1504) i els va obligar a abandonar el sud d’Itàlia.
 • 1510

  Conquesta d’Alger i Bugia

  Conquesta d’Alger i Bugia
  Juntament amb la Conquesta de Melilla, a cusa dels pirates barbarescos que amenaçaven el Mediterrani, Ferran va recuperr els comptats de Cerdanya, Cerdanya, Melilla i a més a més Alger i Bugia al 1510.
 • 1511

  Raffaello Sanzio pinta l'Escola d'Atenes

  Raffaello Sanzio pinta l'Escola d'Atenes
  L'escola d'Atenes, és una de les pintures més famoses de l'artista renaixentista italià Rfael. Aquesta escola va ser un encàrrec per Rafael en el que consistia decorar amb frescos tots els salons del Palau Apostòlic del Vaticà.
  Aquesta escola representa els més grans filòsofs de l'antiguitat clàssica. Per exemple a la pared del davant, va pintar el tron celestil i els més grans teòlegs terrenals. Per plasmar l'ideari de Juli II, que defensava que fe i raó podien anar juntes.
 • 1515

  Conquesta del Regne de Navarra

  Conquesta del Regne de Navarra
  Navarra,quan estava amb aliança amb els de França, Ferran va envair el regne al capdavant d’un exèrcit castellà amb el propòsit de fer valer drets dinàstics hereditaris.
  El 1515, Navarra va quedar incorporada a Castella, però va conservar els furs, les lleis i les institucions pròpies.
 • Period: 1516 to 1556

  Regnat de Carles I d'Espanya

  Carles I, a part d'heredar tots els seus territoris, va ser anomenat Carles I de la Corona Hispànica i Carles V d'Alemanya. Aquest mateix, va arribar a ser el monarca més poderós del seu temps. A més, en tot moment va voler seguir el fil dels Reis Ctaòlics, Isabel de Catella i Ferran d'Aragó amb el tema del mateniment del catolicisme, i amb la defensa dels territoris de l’Imperi.
  Carles, va estar amb guerra amb tres territoris, França, Alemanya i amb elsTurcs.
 • 1517

  Inici de la Reforma Protestant

  Inici de la Reforma Protestant
  Al finl de l'Edat Mitjana és van crear unes molésties sobre alguns sectors que havia agafat l’Església, com luxes generats, escassa cultura... Martí Liuter, va publicar una esglèsia alemana una llista de 95 tesis contra la doctrina catòlica i la jerarquia eclesiàstica. Aquesta és va expandir i va fer que sorgisin tres esglèsies diferents. El Papa va intentar fernar l'expansió, al veure que no va poder, va provocar un segle de guerres devastadores i de persecucions.
 • 1519

  Primera volta al món

  Primera volta al món
  La corona de Castella va organitzar l’any 1519 una expedició amb l’objectiu d’arribar a les illes de les Espècies navegant cap a l’oest.
  La missió va ser encomanada al portuguès Fernão de Magalhães i la va culminar el navegant vasc Juan Sebastián Elcano.
  Al cap de tres anys de navegació, i després de passar per molts perills, el 1522 es va completar la primera volta al món gràcies a la qual es va poder demostrar que la terra era esfèrica.
 • 1520

  Revolta de les comunitats

  Revolta de les comunitats
  La revolta de les comunitats (1520-1521) va tenir lloc a diferents ciutats de Castella (Toledo, Segòvia, Àvila, Burgos) com a protesta dels hidalgos (nobles), els artesans i els comerciants per la política econòmica i la manca de respecte a les lleis del regne.
 • 1521

  Caiguda de Tenochtitlan

  Caiguda de Tenochtitlan
  Hernán Cortés va conquerir l’Imperi Asteca entre el 1518 i el 1524. Els asteques van resistir a la capital, Tenochtitlán, però Cortés va
  aconseguir prendre com a ostatge Moctezuma, l’emperador asteca, i va derrotar finalment els asteques a la batalla d’Otumba (1521).
 • 1521

  Batalla de Villalar

  Batalla de Villalar
  El conflicte es va escampar i al camp s’hi van produir revoltes antisenyorials. L’exèrcit comuner va ser derrotat per les tropes de imperials a Villalar (23 d’abril de 1521) i els dirigents principals, Padilla, Bravo i Maldonado, van ser executats.
 • 1525

  Batalla de Pavia

  Batalla de Pavia
  Es va realitzar a França, que rivalitzaven amb els Hasburg pel control de la península Itàlica. Francesc I de Borbó va ser un dels grans rivals de Carles però va ser derrotat a la batalla de Pavia (1525). Com a conseqüència, el Milanesat va quedar incorporat a l’Imperi Hispànic.
 • 1543

  Copèrnic Proposa l’heliocentrisme de l’Univers

  Copèrnic Proposa l’heliocentrisme de l’Univers
  Aquesta teoria, consisteix en que el sol és el centre de l'univers,i tots els planetes urbiten al seu costat. Va ser proposat per primera vegada a l'Antiga Grècia per Aristarc de Samos, com a resposta al model geocèntric, i va anar evolucionant a través dels anys i de diferents filòsofs que el van defensar, tot gràcies a l'ide principal de Nicolau Copèrnic.
 • 1543

  Vesalius i les disseccions del cos humà.

  Vesalius i les disseccions del cos humà.
  Vesalius, un notable metge d'origen brabançó, va descriure, anotar i realitzar les primeres disseccions humanes. Aquest fet, el va haver de fer d'amagat de l'esglèsia, ja que era pecat. Vesal va presentar observacions directes dels processos naturals en el cos humà. En una època en què els metges a penes tocaven els seus pacients, excepte els cirurgians per raons evidents; Vesali va continuar el seu estudi en la idea central de l'observació i manipulació del cos humà.
 • 1553

  Servet Descobreix la circulació pulmonar de la sang.

  Servet Descobreix la circulació pulmonar de la sang.
  Miguel Servet va ser teòleg i metge, encara que es va dedicar a l’estudi d’altres ciències com l’astronomia, meteorologia, geografia, física o matemàtiques el seu descobriment i publicació de la circulació pulmonar o doble circulació de la sang. Com molts altres homes del Renaixement, els seus coneixements van comoure però a la vegada van ajudar molt en molts aspectes humanístics i científics.
 • 1555

  Pau d’Augsburg

  Pau d’Augsburg
  Els Estats alemanys, on els prínceps van recolzar el protestantisme. Malgrat els intents de negociació, hi va esclatar la guerra. Després de les victòries inicials, Carles I va signar la pau d’Augsburg (1555), que acceptava l’expansió del protestantisme.
 • Period: 1556 to

  Regnat de Felip II

  El 1556, Carles I va abdicar pel seu fill Felip II, que va heretar tots els seus territoris a Europa i a Amèrica, llevat d’Àustria i el títol d’emperador del Sacre Imperi. Felip II es va esforçar a mantenir i ampliar l’imperi i a trobar la manera de gestionar-lo. Aquest, va centralitzar el govern, va crear noves institucions per als regnes hispànics i per a les Índies occidentals i orientals. A més, va fer de Madrid la capital el 1561 i es va ocupar personalment de la feina del govern.
 • 1561

  Madrid es converteix en la capital de l’Imperi

  Madrid es converteix en la capital de l’Imperi
  Felip II, va fer de Madrid la capital el 1561 i es va ocupar personalment de la feina del govern.
 • 1568

  Insurrecció de les Alpujarras

  Insurrecció de les Alpujarras
  Els problemes més greus es van produir a partir de la persecució dels moriscos granadins, als quals es va prohibir utilitzar la llengua, els vestits i els costums propis. Això va desencadenar la insurrecció de Las Alpujarras el 1568, que va ser sufocada al cap de tres anys de lluita i va comportar la dispersió d’uns 80.000 moriscos cap a altres zones de la Península.
 • 1571

  Batalla de Lepant

  Batalla de Lepant
  Per tal de frenar l’expansió musulmana al Mediterrani, va organitzar una gran flota aliada (el papat, Venècia i la Corona Hispànica) que es va enfrontar als turcs i els va derrotar a la batalla de Lepant (1571).
 • 1571

  Fundació de la ciutat de Manila

  Fundació de la ciutat de Manila
  Es la capital de las Filipinas i la segona ciutat del païs per número d'habitants.
  La ciutat esta situada a la costa oriental de la badia de Manila, a la illa de Luzón, juntament a la desembocadora de Navotas i Caloocan. Actualment hi han 1.652.171 en el recompte del 2013.
 • 1579

  Independència d’Holanda

  Independència d’Holanda
  Als Països Baixos (Holanda), on s’havia difós el calvinisme i els ciutadans es negaven a pagar impostos a la corona espanyola. Després de forts combats entre els holandesos i els terços hispànics, una part del territori es va independitzar i va crear les Províncies Unides (1579).
 • Derrota de l’Armada Invencible

  Derrota de l’Armada Invencible
  Contra Anglaterra, que emparava els protestants i atacava la flota espanyola que comerciava amb Amèrica, hi va enviar l’Armada Invencible (1588), una gran flota que va ser destruïda per una tempesta davant de la costa anglesa i els “filibotes”.
 • Execució de Juan de Lanuza

  Execució de Juan de Lanuza
  Com a càstig per haver donat protecció al pròfug Antonio Pérez, el Justícia d’Aragó Juan de Lanuza va ser executat el 1591 i el rei va imposar la seva autoritat per damunt de les antigues lleis aragoneses.
 • Mercator Idea un sistema de representació cartogràfica de la Terra.

  Mercator Idea un sistema de representació cartogràfica de la Terra.
  La projecció cilíndrica conforme de Mercator va ser la major aportació d'aquest destacat matemàtic i cartògraf flamenc, Gerhard Kremer, ja que va facilitar les rutes i que els continents, pïsos... estiguessin clars per poder vitjar i poder anar a un llopc concret de la terra sense que s'equivoquessin de camí, i per tant que no es perdessin i que poguessin tornar als seus locs d'origen..
 • Jansen Construeix el primer microscopi.

  Jansen Construeix el primer microscopi.
  Jansen, un jove holandés fabricant d'ulleres de Middelburg, va ser el principl inventor del microscopi òptic de lent única ) i del microscopi òptic compost de 9x augments. De vegades s'ha afirmat que va fer aquest invent amb l'ajut del seu pare mentre que el fill tractava de trobar una manera de fer una lent amb molts augments per ajudar a les persones amb greus problemes de visió.
 • Period: to

  Barroc

  Va ser una época de crisis i de molts canvis. Va canviar la societat, tant en l'àmbit de ciència, com en cultural i art. Aquesta va ser l'època de les morarquies absolutes, on el rei manava per damunt i sempre ho havia de demostrar. És va donar molta importància en la ciència per donar una nova imatge de l'univers, el concepte de la ciència i la metodologia per a la investigació científica. A més es van fer progressos en astronomia, medicina, geografia, física i química i zoologia i botànica.
 • Galileu Construeix el primer telescopi.

  Galileu Construeix el primer telescopi.
  Galileu, va ser el principal inventor del telescopi. Aquest invent, el va ajudar a fer la teoria en la que després ha d'anar a judici, de que la Terra era rodona i no plana. Aquest invent, al principi el van criticar i van tractar a Galileu de plagiari. Encara que ell va dir qque l'havia fet per ell mateix.
  Galileu dóna a entendre que l’havia construït per deducció a partir de la teoria òptica, però la veritat és que sempre es va mantenir en el marc de l’estèril teoria òptica tradicional.
 • Harvey Descobreix la circulació sanguínia.

  Harvey Descobreix la circulació sanguínia.
  William Harvey va ser un metge anglès que va ser el primer a descriure correctament i en detall el sistema circulatori i les propietats de la sang bombejada al cos pel cor. Tanmateix, el metge nascut a Damasc Ibn an-Nafís va ser el primer a descriure al Caire el 1242, el procés de circulació de la sang, i en particular la circulació pulmonar, en el cos humà.
 • El judici de Glileu

  El judici de Glileu
  Galileu, després d'haver fet el telescopi a l'any 1609, i observar l’existència de muntanyes i cràters a la Lluna i descobrir els satèl·lits de Júpiter i l’anell de Saturn. Totes aquestes observacions van donar consistència a les teories exposades anys abans per Copèrnic. Aquestes idees i juntament amb el llibre queva publicar defensant l'heliopocentrisme, van ser prohibits per l'església, i va ser jutjat per un tribunal del Sant Ofici. Galileu, va ser condemnat a presó perpètua al seu domicili.
 • El mètode de raonament científic i el progres de les matemàtiques.

  El mètode de raonament científic i el progres de les matemàtiques.
  El mètode científic, va ser creat per Descartes, per tal de que possiblement s'acabessin les diferències entre els humans sobretot en el àmbit de la ciència.
  Aquest mètode és el conjunt de regles o normes per dirigir la nostra raó, que si és respecten, a més d'augmentar el coneixament, evita la possibilitat de cometre errors. Aquest mètode s'inspira amb els raonaments matemàtics, per la seva certesa i evidència. I aquestes dos característiques són les que Descartes volia a les altres ciències.
 • Pascal Construeix una calculadora mecànica.

  Pascal Construeix una calculadora mecànica.
  Pascal, va ser la persona que va dissenyar i crear la primer calculadora mecànica del món. Era una petita caixa de fusta bastant incòmoda que tenia a la tapa una filera de discos numerats, amb els forats perpoder ficar els dits i fer-los girar. Cada disc tenia una finestreta, i hi havia tota una filera de finestretes sota la filera de discos: de dreta a esquerra s'alineaven les unitats, desenes, centenes, milers, etc.
 • Torricelli Mesura la pressió atmosfèrica.

  Torricelli Mesura la pressió atmosfèrica.
  Torricelli va ser el que va fer l’experiment querelacionat amb la pressió atmosfèrica. Consistia en agafar un tub de vidre d’aproximadament 1 metre de llarg, tancat per una punta i emplenat de mercuri. El va posar del revés, tapant l’extrem del tub per no vessar el mercuri, i el va posar en un recipient, també, ple de mercuri. El mercuri va baixar de manera que va omplir una mica més el recipient, però poc. En el tub hi va quedar el mercuri que no va baixar, és a dir, no es va moure.
 • Boyle Descobreix la dilatació dels gasos.

  Boyle Descobreix la dilatació dels gasos.
  Robert Boyle, un físic i químic angloirlandès. Destaca per haver descobert la llei de compressibilitat dels gasos o llei de Boyle-Mariotte i per haver introduït la noció d'element químic.
  La Llei de Boyle-Mariotte deia que si a temperatura constant si produeix una dilatació o compressió d'un gas, el producte de la pressió pel volum es manté constant. és a dir que si la temperatura és constant, la pressió i volum seràn inversament proporcionals
 • Newton Formula la llei de la gravitació universal

  Newton Formula la llei de la gravitació universal
  Aquesta llei, va ser feta per Isaac Newton, un físic, matemàtic i filòsof anglès. Aquesta llei ens diu que la força d'atracció entre dos cossos, amb masses m1 i m2 respectivament, és proporcional al producte de les masses m1 i m2 i inversament proporcional al quadrat de la distància que separa els dos cossos.
  Aquest llei i/o descobriment, va ser molt important i va canviar molt la manera de penssar d'algunes persones.