Edad mo

Edat Moderna

 • Period: 1301 to

  Humanisme

  L'humanisme es una corrent cultural que va revolucionar la manera de pensar, mente que la mentalitat medieval situava a Deù al centre de l'univers, els humanistes, a partir del redescovriment del món clàssic, van situar l'esser humà al centre de la natura.
  Per unir els seus esforços intel·lectuals, els humanistes van crear les academies, dedicades a la traducció de manuscrits i a l'intercanvi de coneixements...
 • 1440

  Creació del David de bronze de Donatello di Niccolò

  Creació del David de bronze de Donatello di Niccolò
  El David de Donatello és una escultura exempta en bronze de 158 cm, realitzada per encàrrec de Cosme el Vell, que la volia situar als jardins del seu palau a Florència. És una escultura representativa del quattrocento italià, inspiradaen l'epoca clàssica; encara que tracta un tema bíblic, a l'escultura es pot observar la gran semblança que té amb un heroi de l'Antiguitat clàssica. És la primera estàtua exempta de l'escultura renaixentista que es va realitzar en bronze tota nua.
 • 1453

  L’Imperi Otomà conquesta Constantinoble

  L’Imperi Otomà conquesta Constantinoble
  Al 1453, l’Imperi Otomà (Imperi Turc) va conquerir la ciutat de Constantinoble i així impedir les comunicacions i les exportacions de productes (les espècies, la seda i els articles de luxe) entre Europa i Àsia a través del Pròxim Orient.
 • 1455

  Invenció de la Impremta

  Invenció de la Impremta
  La impremta va ser creada per l'alemany Johannes Gutenberg, aquesta invenció va permetre que les obres dels humanistes i dels autors clàssics, es poguessin difondre ampliament. La rapidesa amb la que es difonien les noves idees va provocar la desconfiança dels reis i l'esglesia, que van intentar tenir el control de la invenció. La impremta va permetre elaborar moltes copies d'un mateix llibre en menys temps i amb menor cost. A mes s'eliminaven molts dels errors que podien fer els copistes.
 • 1469

  Casament d’Isabel de Castella amb Ferran d’Aragó

  Casament d’Isabel de Castella amb Ferran d’Aragó
  L’any 1469 es van unir en matrimoni el príncep Ferran i Isabel. Com a resultat, La unió de totes dues corones va ser dinàstics, perquè no va comportar la fusió dels territoris en un sol regne. Castella i Aragó van conservar les fronteres; les corts, les lleis i les institucions pròpies; el sistema fiscal de cada regne, i fins i tot monedes diferents. Els monarques van treballar conjuntament en política exterior i en matèria religiosa i militar.
 • 1478

  Creació del Tribunal de la Inquisició

  Creació del Tribunal de la Inquisició
  El tribunal de la Inquisició espanyola es va crear l'any 1478, per assegurar el predomini del cristianisme. La seva funció era jutjar els sospitosos d’heretgia o delictes de fe i sancionar els condemnats amb càstigs exemplars.
 • Period: 1479 to 1563

  El Renaixement

  El Renaixement és una nova concepció de l’art, iniciada a les ciutats d'italia, va estar fortament vinculada a l'humanisme. Els artistes del renaixement, es van inspirar en l'antiguitat: els arquitectes van adoptar els estils clàssics amb elements grecs i romans i els pintors i escultors, van utilitzar com a tema per a les seves obres la mitologia grecoromana, també van exalçar la bellesa del cos humà. els artistes van convertir l’ésser humà en el centre dels seus interessos artístics.
 • Period: 1479 to 1516

  Regnat dels Reis Catòlics

  El matrimoni d’Isabel de Castella i Ferran d’Aragó, marca el pas de l’Edat Mitjana a l’Edat Moderna a la península ibèrica. Els monarques, van unir sota una mateixa corona els dos regnes més grans de la península Ibèrica, pero cada regne va conservar les fronteres, les lleis i les institucions pròpies. Els reis van ampliar els territoris dels seus regnes i van desenvolupar una política orientada a la consolidació dels seus dominis al Mediterrani i a l’obertura de noves rutes atlàntiques.
 • 1486

  Sentència arbitral de Guadalupe

  Sentència arbitral de Guadalupe
  Per acabar amb el conflicte entre els pagesos de remença i els
  nobles, Ferran II va crear la Sentència Arbitral de
  Guadalupe, que posava fi a alguns drets feudals a Catalunya i iniciava una nova etapa al camp catalanoaragonès.
 • 1490

  Creació de l'Home de vitruvi de Leonardo da Vinci

  Creació de l'Home de vitruvi de Leonardo da Vinci
  L'Home de Vitruvi és un famós dibuix acompanyat de notes anatòmiques. Representa una figura masculina despullada en dues posicions sobreimpreses de braços i cames i inscrita en un cercle i un quadrat. Es tracta d'un estudi de les proporcions del cos humà, realitzat a partir dels textos del tractat De Architectura de Vitruvi (arquitecte de l'antiga Roma) del qual el dibuix pren el nom.
 • 1492

  Conquesta del Regne de Granada

  Conquesta del Regne de Granada
  Entre 1482 i 1492, els nassarites que governaven l’últim regne
  musulmà de la península (Boabdil), va acceptar la rendició, i Granada va passar a formar part del regne de Castella.
 • 1492

  Expulsió dels jueus de la Corona hispànica

  Expulsió dels jueus de la Corona hispànica
  Al 1492 es va obligar a tots els jueus a convertir-se al cristianisme o a abandonar els regnes. Els jueus que es convertien al cristianisme van ser anomenats converso i el tribunal de la inquisició els vigilava de prop per impedir-los practicar la seva religió anterior.
 • 1492

  Descobriment d’Amèrica

  Descobriment d’Amèrica
  La ocupació de Constantinoble va obligar als regnes europeus, a buscar una ruta alternativa cap a l’Índia i el sud-est asiàtic. Cristòfor Colom, estava convençut que la Terra era rodona i que es podia arribar a Àsia navegant cap a l’oest a través de l’Atlàntic. Colom va fer quatre viatges a Amèrica i en tots quatre va creure que havia arribat a Àsia. Després de l'ultim viatge de Colom, l’extremeny Vasco Núñez de Balboa va travessar l’istme de Panamà i va descobrir un gran mar en calma.
 • Period: 1492 to

  Edat Moderna

  L'Edat Moderna, es la quarta de les etapes de la historia. El seu inici es fixa en el descobriment d'America i el seu final la Revolució Francesa. En aquesta etapa de la historia, hi va haver una recuperació de la societat i la economia, va neixer el capitalisme comercial, gràcies a la burgesia i hi va haver un enfortiment de la monarquia.
 • 1493

  Segon viatge de Colom a Amèrica

  Segon viatge de Colom a Amèrica
  Al 1493, amb el segon viatge de Colom, una gran expedició integrada de 17 vaixells i 1200 homes va crear la primera colònia comercial a Hispaniola.
 • 1497

  Conquesta de Melilla

  Conquesta de Melilla
  Per frenar els pirates barbarescos (pirates musulmans del nord d’Africa) que amenaçaven el Mediterrani, la monarquia va conquerir Melilla.
 • 1498

  Tercer viatge de Colom a Amèrica

  Tercer viatge de Colom a Amèrica
  Al 1498, Colom va arribar a la costa nord d’Amèrica del Sud, va descobrir la desembocadura de l’Orinoco i les illes de Martinica i Trinitat.
 • 1502

  Quart viatge de Colom a Amèrica

  Quart viatge de Colom a Amèrica
  Després de recórrer les illes del Carib, al 1502, van explorar les costes d’Amèrica Central.
 • 1502

  Expulsió dels musulmans de la Corona hispànica

  Expulsió dels musulmans de la Corona hispànica
  Després de la conquesta de Granada, es va garantir als musulmans la pràctica de la seva religió (Islam) i el manteniment de les seves costums. Però a l'any 1502 van ser obligats a convertir-se i anar-se’n. Els musulmans que van acceptar ser batejats es van anomenar moriscos.
 • 1504

  Creació del David de Michelangelo Buonarroti

  Creació del David de Michelangelo Buonarroti
  El David de Miquel Àngel és una obra renaixentista que es troba a la Galleria dell'Accademia de Florència. Va ser esculpida entre l'any 1501 i principis del 1504 en marbre blanc de Carrara, és, junt amb el Moisès i la Pietat, una de les tres obres més conegudes de Miquel Àngel, i obra mestra de l'art universal. L'escultura representa a l'heroi bíblic, el Rei David, quan s'està preparant per a enfrontar-se a Goliat.
 • 1504

  Conquesta del Regne de Nàpols

  Conquesta del Regne de Nàpols
  Ferran va continuar la política aragonesa d’intervenció al Mediterrani i es va enfrontar amb França, que aspirava a conquerir el Regne de Nàpols. Els convats entre els dos regnes van ser freqüents. Primerament, Ferran va recuperar els comtats del Rosselló i la Cerdenya (1493) i, després, va derrotar als francesos a Nàpols (1504) i els va obligar a abandonar el sud d’Itàlia.
 • 1510

  Conquesta d’Alger i Bugia

  Conquesta d’Alger i Bugia
  Ferran tambe va conquerrir Alger i Bugia al 1510, per frenar els pirates barbarescos que amenaçaven el Mediterrani.
 • 1511

  Raffaello Sanzio pinta l'Escola d'Atenes

  Raffaello Sanzio pinta l'Escola d'Atenes
  L'escola d'Atenes és una de les pintures més famoses de l'artista renaixentista italià Rafael. Va ser pintada com a part de l'encàrrec a Rafael de decorar amb frescos tots els salons del Palau Apostòlic del Vaticà. Es troba a l' Estança de la Signatura, la primera que Rafael va decorar. Com que el fresc es va fer sobre la secció de filosofia de la llibreria del Papa Juli II, l'Escola d'Atenes representa els més grans filòsofs de l'antiguitat clàssica.
 • 1515

  Conquesta del Regne de Navarra

  Conquesta del Regne de Navarra
  Al 1515, Navarra va quedar incorporada a Castella, però va conservar els furs, les lleis i les institucions pròpies. Per conquerir aquest regne, Ferran va envair el regne al capdavant d’un exèrcit castellà amb la pretensió de fer valer drets dinàstics hereditaris.
 • Period: 1516 to 1556

  Regnat de Carles I d’Espanya

  Carles I de la Corona Hispànica i V d’Alemanya va esdevenir el monarca més poderós del seu temps, gracies als territoris heretats, i al nomenament com aemperador del Sacre Imperi. A Europa, els principals problemes van ser aquests: 1.França, que rivalitzaven amb els Hasburg pel control de la península Itàlica. 2.Els Estats alemanys, on els prínceps van recolzar el protestantisme.
  3.Els turcs van prendre Constantinoble i va continuar la seva expansió fins a plantar-se al cor d’Europa.
 • 1517

  Inici de la Reforma Protestant

  Inici de la Reforma Protestant
  La Reforma protestant va ser un moviment de reforma cristiana a Europa, que generalment es considera que comença amb Les 95 tesis contra la doctrina catòlica i la jerarquia eclesiàstica de Martí Luter, on ell defensava els 3 principis basics. Dins del descontentament amb l'esglesia cal marcar: el luxe generat de què s’envoltava l’alta jerarquia eclesiàstica, l’escassa cultura i la relaxació dels costums del clero, la compravenda de càrrecs eclesiàstics i la venda de butlles i d’indulgències.
 • 1520

  Revolta de les comunitats

  Revolta de les comunitats
  Aquesta revolta va tenir lloc a diferents ciutats de Castella (Toledo, Segòvia, Àvila, Burgos), en la que protestaven els nobles, els artesans i els comerciants per la política econòmica i la manca de respecte a les lleis del regne.
 • 1521

  Batalla de Villalar

  Batalla de Villalar
  La revolta de les comunitats es va escampar i al camp s’hi van produir revoltes antisenyorials. L’exèrcit comuner va ser derrotat per les tropes de l'imperi a Villalar (23 d’abril de 1521) i Padilla, Bravo i Maldonado, els dirigents principals, van ser executats.
 • 1521

  Caiguda de Tenochtitlan

  Caiguda de Tenochtitlan
  Entre el 1518 i el 1524, Hernán Cortés va conquerir l’Imperi Asteca. Els asteques van resistir a la capital, Tenochtitlán, però Cortés va
  aconseguir prendre com a ostatge l’emperador asteca (Moctezuma), i finalment elsva derrotar a la batalla d’Otumba (1521).
 • 1522

  Primera volta al món

  Primera volta al món
  Al cap de tres anys de navegació, al 1522 es va completar la primera volta al món gràcies a la qual es va poder demostrar que la terraera esfèrica.
 • 1525

  Batalla de Pavia

  Batalla de Pavia
  La batalla de Pavia, es va realitzar per la rivalitat de França (Borbons), amb els Hasburg pel control de la península Itàlica. Francesc I de Borbó va ser un dels grans rivals de Carles però va ser derrotat l'any 1525. Com a conseqüència d'aquesta batalla, el Milanesat va quedar incorporat a l’Imperi Hispànic.
 • 1543

  Copèrnic proposa l’heliocentrisme de l’Univers.

  Copèrnic proposa l’heliocentrisme de l’Univers.
  Copèrnic va ser el primer astrònom a formular una àmplia cosmologia heliocèntrica que va desplaçar la Terra com a centre de l'Univers. Aquesta teoeria va ser motiu d'una important disputa amb el model geocèntric. Finalment, l'heliocentrisme es va imposar. Gran part dels problemes d'acceptació del model heliocèntric venien per motius religiosos.
 • 1543

  Vesalius descriu l’anatomia, anota i realitza les primeres disseccions del cos humà.

  Vesalius descriu l’anatomia, anota i realitza les primeres disseccions del cos humà.
  De humani corporis fabrica libri septem (Estructura del cos humà, en set llibres) és un important tractat sobre anatomia humana. El llibre està basat en les seves conferències de medicina a la Universitat de Pàdua on va fer moltes disseccions (va rebre autorització el 1539 per disseccionar els cadàvers dels condemnats a mort) per il·lustrar el que explicava. L'obra presenta un examen curós dels òrgans i de l'estructura completa del cos humà.
 • 1553

  Servet descobreix la circulació pulmonar de la sang.

  Servet descobreix la circulació pulmonar de la sang.
  Segons la tradició bíblica, l’anima es troba a la sang. Servet es va dedicar a estudiar la circulació de la sang per comprendre millor la naturalesa de l’ànima. Així va descobrir que la sang no passava del ventricle dret a l’esquerre a través d’uns porus del cor, sinó que anava fins els pulmons per oxigenar-se i tornava després al ventricle esquerre. En el llibre “La restitució del cristianisme” va explicar que als pulmons te lloc la mescla de l’aire amb la sang i aquesta mescla s’envia al cor.
 • 1555

  Pau d’Augsburg

  Pau d’Augsburg
  Malgrat els intents de negociació amb els Estats alemanys (on els prínceps van recolzar el protestantisme), hi va esclatar la guerra. Després de les primeres victòries de Carles I, es va signar la pau d’Augsburg (1555), que acceptava l’expansió del
  protestantisme.
 • Period: 1556 to

  Regnat de Felip II (1556-1598)

  Felip II es va esforçar a mantenir i ampliar l’imperi. Per això, va centralitzar el govern i va fer de Madrid la capital. Europa va haver d’enfrontar moltes guerres: 1.Va continuar la guerra contra França. 2.Contra Anglaterra, hi va enviar l’Armada Invencible, que va ser destruïda. 3.Per tal de frenar l’expansió dels turcs, va organitzar una flota, que els va derrota. 4.Als Països Baixos s’havia difós el calvinisme i els ciutadans no volien pagar impostos a la corona espanyola.
 • 1561

  Madrid es converteix en la capital de l’Imperi

  Madrid es converteix en la capital de l’Imperi
  Felip II, va centralitzar el govern, va crear noves institucions per als regnes hispànics i per a les Índies occidentals (Amèrica) i orientals (Filipines i els diversos territoris del sud est asiàtic). Per aixo va fer de Madrid la capital el 1561 i es va ocupar personalment de la feina del govern.
 • 1568

  Insurrecció de les Alpujarras

  Insurrecció de les Alpujarras
  La insurrecció de Las Alpujarras, va ser probocada per la persecució dels moriscos granadins, als quals es va prohibir utilitzar la llengua, els vestits i els costums propis. Va ser sufocada al cap de tres anys de lluita i va comportar la movilització d’uns 80.000 moriscos cap a altres zones de la Península.
 • 1571

  Batalla de Lepant

  Batalla de Lepant
  Per frenar l’expansió musulmana al Mediterrani, Ferran II va organitzar una gran flota aliada (el papat, Venècia i la Corona Hispànica) que es va enfrontar i va derrotar als turcsa a la batalla de Lepant (1571).
 • 1571

  Fundació de la ciutat de Manila

  Fundació de la ciutat de Manila
  Van passar alguns anys fins que Miguel López de Legazpi i Andrés Urdaneta van obrir una ruta que arribava al sud-est asiàtic, des de que Núñez de Balboa va ser el primer en divisar l’oceà Pacífic des de Panamà. El 1571 van fundar la ciutat de Manila i van batejar l’arxipèlag conquerit com a illes Filipines, en honor al rei Felip II.
 • 1579

  Independència d’Holanda

  Independència d’Holanda
  Als Països Baixos (Holanda), s’havia difós el calvinisme (branca del protestantisme) i els ciutadans es negaven a pagar impostos a la coronaespanyola. Finalment, una part del territori es va independitzar i va crear les Províncies Unides, tot aixo després de forts combats entre els holandesos i els terços hispànics.
 • Derrota de l’Armada Invencible

  Derrota de l’Armada Invencible
  Felip II, va enviar contra Anglaterra, que emparava els protestants i atacava la flota espanyola que comerciava amb Amèrica, l’Armada Invencible (1588). Aquesta armada era una gran flota que va ser destruïda per una tempesta davant de la costa anglesa i els “filibotes” (barcos petits plens de polvora, que feien explotar les embarcacions espanyoles al topar amb elles).
 • Execució de Juan de Lanuza

  Execució de Juan de Lanuza
  Juan de Lanuza va donar protecció al pròfug Antonio Pérez, que va ser acusat de conspiració i va fugir a Aragó, on va exigir la protecció dels furs. Com a castig per donar aquesta protecció, Juan de Lanuza va ser executat el 1591 i el rei va imposar la seva autoritat per damunt de les antigues lleis aragoneses.
 • Mercator, idea un sistema de representació cartogràfica de la Terra.

  Mercator, idea un sistema de representació cartogràfica de la Terra.
  La projecció de Mercator, que va revolucionar la cartografia, és cilíndrica i conforme (manté les formes i els angles localment), però no és equivalent (distorsiona molt les àrees relatives). En ella, es projecta el globus terrestre sobre una superfície cilíndrica.
 • Janssen construeix el primer microscopi.

  Janssen construeix el primer microscopi.
  S'ha associat a Janssen amb la invenció del microscopi òptic de lent única (microscopi simple) i del microscopi òptic compost (2 o més lents) de 9x augments. De vegades s'ha afirmat que el va idear amb l'ajut del seu pare (i, de vegades s'ha dit que va ser construït íntegrament pel seu pare) al voltant de 1590, mentre tractava de trobar una manera de fer una lent amb molts augments per ajudar a les persones amb greus problemes de visió.
 • Galileu construeix el primer telescopi.

  Galileu construeix el primer telescopi.
  La història de l'telescopi com a instrument científic que ha contribuït decisivament a modelar la imatge que avui es té de l'Univers, es va iniciar cap a 1609, quan Galileu Galilei va dirigir per primera vegada la seva ullera cap al cel. Des de llavors, s'ha produït una sèrie ininterrompuda de millores en l'instrument.
 • Harvey descobreix la circulació sanguínia.

  Harvey descobreix la circulació sanguínia.
  William Harvey va ser un metge anglès a qui se li atribueix descriure correctament, per primera vegada, la circulació i les propietats de la sang en ser distribuïda per tot el cos a través del bombeig del cor. Descobriment que va confirmar les idees de René Descartes, qui en el seu llibre Descripció del cos humà havia dit que les artèries i les venes eren tubs que transporten nutrients al voltant del cos.
 • Judici a Galileu Galilei

  Judici a Galileu Galilei
  Al segle XVI, Copèrnic va formular la teoria de que el Sol era el centre de l’Univers i al segle XVII, Galileu la va defensar amb proves més contundents gràcies a l’observació directa del firmament. Però, les teories de tots dos astrònoms van ser condemnades per l’Església. Va ser jutjat per un tribunal del Sant Ofici i obligat a declarar públicament la falsedat de les seves idees. Va ser condemnat a presó perpètua, però va ser autoritzat a complir la condemna al seu domicili.
 • Descartes elabora el mètode de raonament científic i fa progressar les matemàtiques.

  Descartes elabora el mètode de raonament científic i fa progressar les matemàtiques.
  Descartes se centra en la raó, i està preocupat per la veritat. És considerat pare del racionalisme, que manté que no s'arriba a la veritat a través dels sentits, que són enganyosos, sinó de la raó. A part de les seves teories filosòfiques, la seva aportació principal al progrés científic el constitueix la creació de la geometria analítica, que utilitza el sistema de coordenades "cartesianes", per a representar les figures geomètriques, per mitjà d'equacions, o relacions entre variables.
 • Pascal construeix una calculadora mecànica.

  Pascal construeix una calculadora mecànica.
  La Pascalina fou una de les primeres calculadores mecàniques. Va ser inventada per Blaise Pascal el 1642, fruit de tres anys de desenvolupament. Se'n van fabricar diverses versions. Al 1672 aparegué la calculadora de Leibniz, en part basa de en la de Pascal. Aquest noi de 19 anys,va crear una màquina per ajudar al seu pare en els càlculs que aquest havia de fer com a recaptador d'impostos que era.
 • Torricelli va mesura la pressió atmosfèrica.

  Torricelli va mesura la pressió atmosfèrica.
  Evangelista Torricelli, al 1643, va descobrir com mesurar la pressió atmosfèrica amb un tub de vidre d'un metre de llarg ple de mercuri, és a dir, el principi del baròmetre. Gràcies això ha estat famós, doncs va demostrar l'existència de la pressió atmosfèrica.
 • Boyle descobreix la dilatació dels gasos.

  Boyle descobreix la dilatació dels gasos.
  Llei de Boyle Mariotte va ser la primera llei dels gasos en ser descoberta. Va ser formulada el 1660 per Robert Boyle i en 1676 per Edme Mariote. La llei de Boyle estableix que en condicions isotermes (temperatura constant), la la pressió que presenta una massa de gas és inversament proporcional al seu volum.
 • Newton va formula la llei de la gravitació universal.

  Newton va formula la llei de la gravitació universal.
  Al 1687, Isaac Newton va publicar la seva obra Philosophiae Naturalis Principia Mathematica (Principis matemàtics de la filosofia natural), en què plantejava la hipòtesi que la gravitació havia de ser sotmesa a la llei de la inversa del quadrat.
 • Period: to

  El Barroc

  El barroc és un moviment cultural que es va estendre per Europa. Va influir en molts aspectes de la vida i la cultura: música, literatura, teatre... Contrariament a l'ideal del Renaixement, el barroc vol fascinar, colpir els sentiments. A part, gràcies a l’impuls d’algun rei, d’un noble o d’algun burgès ric, es van crear les acadèmies científiques, amb la finalitat de promoure la investigació i el progrés tècnic. Gracies a aixo i van haver avenços en l'astronomia, la medicina, botanica...