Edat moderna

Edat Moderna

  • 16 BCE

    Creixement demografic

    Mentre el rei posava ordre a les institucions, Barcelona sortia de l'edat mitjana com la ciutat més gran de Catalunya, però el creixement que va experimentar durant els dos segles moderns va ser inferior en comparació amb Madrid o París, que es van multiplicar per cinc. En l'aspecte econòmic, la ciutat del segle XVI es va quedar al marge dels principals circuits econòmics i les grans estructures de poder.
  • 15

    La noblesa s'instal·la a ciutat:

    Durant els segles XVI i XVII, la noblesa catalana es va traslladar del camp a la capital i, un cop aquí, va establir estretes relacions amb els ciutadans honrats, fins que es va arribar a convertir en una classe social cohesionada.
    A escala artística i urbanística, aixó es va començar a notar al final del segle XV i es va fer evident en la primera meitat del segle XVI amb la construcció de nombroses cases-palau.
  • 18

    Daltvaix urbanistic:

    L'enderrocament de bona part del barri de la Ribera i la construcció d'una ciutadella militar gegantina va suposar l'operació de transformació urbana més important que va experimentar la ciutat al llarg de la primera meitat del segle XVIII.
  • 18

    Proces d’embelliment urbà:

    Al llarg de la resta de la segona meitat del segle XVIII, Barcelona va experimentar un procés d'embelliment urbà lent, però decisiu.
    Barcelona era una ciutat que creixia ràpidament on començaven a haver operacions urbanistiques emblematiques com la urbanitzacio de la Rambla.
  • Resisistencia davant felip V:

    Barcelona va resistir el primer setge borbònic del 1706, amb la participació destacada de la Coronela, però no va ser capaç de fer front, més endavant, a les victòries borbòniques després de la batalla d'Almansa i, sobretot, a la marxa de Carles III.
    Va marxar de Barcelona, on encara va restar l'emperadriu Elisabet Cristina fins al març del 1713. El mes de juliol següent totes les tropes aliades van abandonar Catalunya.
  • Supressió del Consell de Cent i la Generalitat:

    L'endemà de la derrota de l'11 de setembre de 1714, Barcelona va començar un nou període de la seva història, marcat per la supressió de les institucions pròpies d'autogovern i per una duríssima repressió política, social i cultural que va afectar tots els àmbits de la societat.