Yukselme donemi osmanli ordusu

DEĞİŞEN DÜNYA DENGELERİ KARŞISINDA OSMANLI SİYASETİ

  • Haçova Muharebesi

    Haçova Muharebesi
    Osmanlı ordusunun Avusturya Arşidüklüğü ve Erdel Krallığı kuvvetlerine karşı kazandığı bir zaferdir. Avusturya Arşidükü Osmanlı Sadrazamına eşit sayılmış, Osmanlı üstünlüğü kabul edilmiştir.
  • Zitvatoruk Antlaşması

    Zitvatoruk Antlaşması
    Osmanlı-Avusturya Savaşı'nı sona erdiren barış antlaşmasıdır. Osmanlı eşitliği kabul etmiştir.
  • Nasuh Paşa Antlaşması

    Nasuh Paşa Antlaşması
    Osmanlı Devletiyle Safevî Hanedanı'nın yönettiği İran arasında imzalanmış bir antlaşmadır. Bu anlaşanında temelinde Osmanlının eski sınırlara dönmesini sağlamak yatmaktadır.
  • Serav Antlaşması

    Serav Antlaşması
    26 Eylül 1618 tarihinde Osmanlı Devletiyle Safevî Hanedanının yönettiği İran arasında imzalanmış bir antlaşmadır. Antlaşmanın bazı şartları şunlardır: Nasuh Paşa Antlaşmasıyla belirlenen sınırlar esas alınacaktır. Kars ve Ahıska kaleleri Osmanlılar'da kalacaktır.
  • Hotin Antlaşması

    Hotin Antlaşması
    Osmanlı İmparatorluğu ile Lehistan-Litvanya Birliği arasında imzalanmış bir barış antlaşmasıdır. Bu antlaşmaya göre; Kazakların saldırıları bizzat Leh kralı tarafından engellenecektir. Lehistan, Eflak ve Boğdan'ın iç siyasetine müdahalede bulunmayacaktır. Osmanlı himayesindeki Kırım'a, Lehistan tarafından ödenen vergi, ödenmeye devam edecektir.
  • Kasr-ı Şirin Antlaşması

    Kasr-ı Şirin Antlaşması
    Osmanlı-Safevî Savaşını sona erdiren ve bugünkü Türkiye-İran sınırını büyük ölçüde belirleyen barış antlaşması.
  • Vasvar Antlaşması

    Vasvar Antlaşması
    Osmanlı İmparatorluğu'yla Avusturya Arşidüklüğü arasında imzalanmış bir barış antlaşmasıdır. Bu anlaşma ile birlikte resmi olarak Uyavr kalesi Osmanlı Devleti egemenliğine girmiştir.
  • Girit’in Fethi

    Girit’in Fethi
    Girit Muharebesi veya Girit'in fethi, Osmanlı-Venedik savaşlarının beşincisidir. Savaş, Venedik Cumhuriyeti ve müttefikleri ile Osmanlı İmparatorluğu arasında yapıldı. Girit adasının fethi 1645 yılında başlamış ve 1669 yılına kadar sürmüştür.
  • Bucaş Antlaşması

    Bucaş Antlaşması
    Osmanlı İmparatorluğu ile Lehistan arasında imzalanmış bir barış antlaşmasıdır. Bu antlaşma Osmanlı Devleti'nin Batı'da toprak kazandığı son antlaşmadır. Ayrıca Osmanlı Devleti, Bucaş Antlaşması ile batıda en geniş sınırlarına ulaşmıştır.
  • Bahçesaray Antlaşması

    Bahçesaray Antlaşması
    Osmanlı-Rus Savaşı ‎sonunda Osmanlı İmparatorluğu ile Kırım Hanlığı ve Rusya Çarlığı arasında Bahçesaray, Kırım'da imzalanmış olan bir antlaşmadır. Aynı zamanda Rus Çarlığı ile Osmanlı İmparatorluğu arasında yapılan ilk resmi antlaşmadır.
  • II. Viyana Kuşatması

    II. Viyana Kuşatması
    Bu savaş sonucunda Osmanlının gerileme devrine girdiği kabul edilmektedir. Böylece Türklerin Sakarya Muharebesi'ne kadar sürecek bir geri çekilme süreci başlamış oldu. Kuşatma sonrası kurulan Kutsal İttifak, Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşları'na neden oldu.
  • Karlofça Antlaşması

    Karlofça Antlaşması
    Karlofça Antlaşması Osmanlı İmparatorluğu'nun batıda büyük çapta toprak kaybettiği ilk antlaşmadır. Karlofça Antlaşması'ndan sonra Osmanlı İmparatorluğu kaybettiği toprakları geri alma siyaseti izlemeye başlamıştır. Ayrıca duraklama dönemi biterken, gerileme dönemi başlamıştır.
  • İstanbul Antlaşması

    İstanbul Antlaşması
    Avusturya'yla Karlofça Antlaşması'nı imzaladıktan 1 yıl sonra da Rusya'yla İstanbul Antlaşmasını imzaladı. Bu antlaşmanın hükümlerine göre Osmanlı Devleti Azak Kalesini Rusya'ya bıraktı. Onun yerine Rusya'nın Taganrog'da inşa ettiği kaleyi kabul etti.
  • Prut Antlaşması

    Prut Antlaşması
    Kuşatma sırasında yeni bir kutsal ittifakın oluşturulabileceği düşüncesine sahip olan ve Osmanlı ordusunun çok yıpranacağı endişesini taşıyan Baltacı Mehmet Paşa barış yapılmasını kabul etti. İmzalanan Prut Antlaşması ile Azak Kalesi Osmanlılara geri verildi.
  • Pasarofça Antlaşması

    Pasarofça Antlaşması
    Pasarofça Antlaşması, Osmanlı-Avusturya-Venedik Savaşı'na son veren, yukarı Sırbistan, Belgrad ve Banat yaylasının Avusturya'ya; Dalmaçya, Bosna ve Arnavutluk kıyılarının Venedik'e verilmesi, Mora Yarımadası'nın Osmanlılarda kalması gibi maddeler içeren antlaşmadır.
  • Patrona Halil İsyanı

    Patrona Halil İsyanı
    Patrona Halil idaresindeki ayaklanma 28 Eylül 1730'da başlayıp günlerce sürmüştür. Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa idam edilmiş; Sultan III. Ahmed tahttan indirilmiş ve yerine yeğeni I. Mahmud tahta geçirilmiş ve sonradan Lale Devri adı verilen devir sona erdirilmiştir.
  • Ahmet Paşa Antlaşması

    Ahmet Paşa Antlaşması
    Ahmed Paşa Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu ile Safevîler arasında imzalanmış bir antlaşmadır. Osmanlı-Safevî Savaşı'nı sona erdirmiştir. Bu antlaşma ile Kuzeyde Aras Irmağı iki ülke arasında sınır kabul edildi.
  • Belgrad Antlaşması

    Belgrad Antlaşması
    Avusturya ateşkes ilan ederek Osmanlı İmparatorluğu ile Belgrad Antlaşması'nı imzaladı. Avusturya, 1718 Pasarofça Antlaşması'yla elde ettiği, Belgrad da dahil Kuzey Sırbistan'ı ve Küçük Eflak'ı Osmanlılara geri verdi.
  • Kapitülasyonların sürekli hale gelmesi

    Kapitülasyonların sürekli hale gelmesi
    Belgrad Antlaşmasının sonucunda 28 Mayıs 1740'da imzalanan antlaşmayla Fransızlara verilen kapitülasyonlar genişletilmiştir. Bu antlaşmayla kapitülasyonlar sürekli hale getirilmiştir.
  • Kerden Antlaşması

    Kerden Antlaşması
    Günüzümüzdeki Türkiye ve İran sınırlarını belirleyen antlaşmadır ve bu sınırlar kesin olarak belirlenmiştir.
  • Çeşme Baskını

    Çeşme Baskını
    Çeşme Deniz Muharebesi, Rus donanması ve Osmanlı Donanması arasında Çeşme Körfezi açıklarında yapılmıştır. Osmanlı-Rus Savaşı'nın bir parçası olan bu çatışmanın sonucunda Osmanlı Donanması Ruslar tarafından tamamen yok edilmiştir.
  • Küçük Kaynarca Antlaşması

    Küçük Kaynarca Antlaşması
    Küçük Kaynarca Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu ile Rusya arasındaki Savaşı'nı sona erdiren ve Osmanlı Devleti'nde önemli toprak kayıplarına yol açan antlaşmadır. Güney Dobruca'daki Küçük Kaynarca kasabasında imzalandığından bu adı almıştır.