Segle XV-XVI: Els Reis Catòlics i la Monarquia Hispànica__Lídia del Valle Collar

  • 1440

    Descobriment de la imprenta per Johannes Gutenberg

    Descobriment de la imprenta per Johannes Gutenberg
    Aquesta invenció va revolucionar la manera de difondre informació i va tenir un impacte profund en la cultura i l'educació, així com en la Reforma Protestanta, ja que va permetre la ràpida difusió de les idees de Martinho Lutero. La impremta va facilitar que els llibres, incloent la Bíblia, fossin produïts en massa i a un cost més baix, fent que el coneixement fos més accessible a les masses.
  • 1479

    Expulsió dels jueus dels regnes hispànics

    Expulsió dels jueus dels regnes hispànics
    Els Reis Catòlics van expulser els jueus dels regnes hispànics mitjançant l'Edicte de l'Alhambra, que els obligava a convertir-se al cristianisme o marxar. La raó principal era assegurar la unitat religiosa en un moment de consolidació del poder després de la Reconquesta.
    EXTRA: Molts jueus que no volien marxar es van convertir al cristianisme; a aquests se’ls anomenava conversos. Molts van ser perseguits per la Inquisició, que volia assegurar-se que realment practicaven el cristianisme.
  • 1479

    Unió dinàstica de Castella i Aragó (Reis Catòlics)

    Unió dinàstica de Castella i Aragó (Reis Catòlics)
    El 1479, Isabel I de Castella i Ferran II d’Aragó es van casar i van unir els seus regnes, però cada territori va mantenir les seves lleis. Van conquerir Granada (1492), van expulsar els jueus i van donar suport a Colom. També van casar els seus fills per guanyar poder. Aquesta unió va ser el primer pas cap a Espanya. EXTRA: El 1479, el matrimoni d’Isabel I i Ferran II unia Castella i Aragó. Van conquerir Granada (1492) i recolzar Colom, obrint el camí cap a Espanya.
  • 1492

    Descobriment d’Amèrica per Cristòfor Colom

    Descobriment d’Amèrica per Cristòfor Colom
    El 1492, Colom va descobrir Amèrica buscant una ruta a Àsia. Aquest descobriment va iniciar l'exploració i colonització europea, aportant nous recursos però també conflictes per als pobles locals. EXTRA: L'intercanvi colombí va portar a Europa blat de moro, patata i tomàquet, mentre els europeus enviaven cavalls, vaques i tècniques agrícoles.
  • 1492

    Conquesta de Granada i fi de la Reconquesta

    Conquesta de Granada i fi de la Reconquesta
    El 1492, els Reis Catòlics van conquerir Granada, acabant la Reconquesta, i van finançar el viatge de Colom cap a Amèrica. EXTRA: Les Capitulacions de Granada (1491) prometien llibertat religiosa als musulmans, però després de la conquesta molts van ser obligats a convertir-se al cristianisme o marxar. Això va canviar la societat de la península Ibèrica.
  • 1494

    Tractat de Tordesillas (repartiment de terres entre Espanya i Portugal)

    El 1494, amb el Tractat de Tordesillas, Espanya i Portugal es van repartir les terres fora d’Europa, permetent la seva expansió colonial i l’inici dels grans imperis marítims. EXTRA: Amb el Tractat de Tordesillas (1494), Espanya i Portugal es van repartir el món, iniciant els grans imperis colonials i afectant molts pobles durant segles.
  • 1497

    Creació del Real de a Ocho

    Creació del Real de a Ocho
    El Real de Ocho, creat a Espanya el 1497, també conegut com a dòlar espanyol, era una moneda de plata utilitzada en moltes parts del món. Va ser molt important per al comerç entre Europa, Amèrica, Àfrica i Àsia. EXTRA: El 1492 va ser un any clau en la història d'Espanya, i l’expulsió dels jueus en va ser un dels esdeveniments més rellevants
  • 1516

    Carles I es converteix en rei d’Espanya

    Carles I es converteix en rei d’Espanya
    L’any 1516, Carles I va ser rei d’Espanya. Fill de Juana la Loca i Felip el Bell, va heretar Castella, Aragó, Amèrica, els Països Baixos i Àustria. Més tard, esdevingué emperador del Sacre Imperi, governant un immens territori europeu i americà. EXTRA: Carles I va ser rei d’Espanya des del 1516 i també emperador del Sacre Imperi com Carles V. Va governar un imperi tan extens que es deia que “mai no s’hi ponia el sol”, amb territoris a Europa i Amèrica.
  • 1518

    Inici de la Reforma Protestanta per Martinho Lutero

    Inici de la Reforma Protestanta per Martinho Lutero
    L’any 1517, Martinho Lutero va clavar les 95 tesis, criticant l’Església Catòlica. Això va començar la Reforma Protestanta, que va dividir Europa i va provocar conflictes religiosos. Va canviar la percepció religiosa, promovent la llibertat d’interpretació de la Bíblia.
  • 1521

    Conquesta de l’Imperi Asteca per Hernán Cortés

    Conquesta de l’Imperi Asteca per Hernán Cortés
    Hernán Cortés va conquistar l'Imperi Asteca el 1521, derrotant els astecs i capturant Tenochtitlán. Això va provocar la caiguda de l'imperi i l'inici del domini espanyol, amb profunds canvis socials i culturals a la regió. EXTRA: Cortés va aconseguir la conquesta amb l’ajuda de pobles indígenes enemics dels astecs i de Malinche, una dona indígena que li va fer d’intèrpret i consellera. Això va ser clau per a la seva victòria.
  • 1525

    Batalla de Pavia (Carles I derrota França)

    Batalla de Pavia (Carles I derrota França)
    El 1525, Carles I va derrotar França a la Batalla de Pavia i va capturar el rei Francesc I. Això va reforçar el seu poder i prestigi a Europa. EXTRA: Després de la batalla, Carles I va fer presoner el rei Francesc I i el va portar a Madrid. Per ser alliberat, Francesc va haver de signar el Tractat de Madrid, tot i que més tard no el va complir.
  • 1543

    Cessió de tasques i poder als vàlids (Duc de Lerma)

    Durant el regnat de Felip III, qui va governar realment va ser el Duc de Lerma, el vàlid del rei. El sistema de vàlids consistia en que el rei delegava el poder a una persona de confiança, que es feia càrrec de les tasques de govern. Això va fer que Felip III no estigués gaire involucrat en els afers de l'Estat i el Duc de Lerma prengués les decisions importants, tot i que moltes vegades ho feia per interessos personals.
  • 1556

    Abdicació de Carles I i repartiment de l’Imperi

    Abdicació de Carles I i repartiment de l’Imperi
    Carles I va abdicar el 1556 per problemes de salut i va dividir el seu imperi entre els seus fills Felip II va rebre Espanya, les Amèriques i altres territoris importants mentre que Joan va rebre Àustria Felip II va continuar governant amb força i va afrontar molts conflictes com la guerra amb Anglaterra i els Països Baixos.
  • 1571

    Batalla de Lepant (victòria de la Lliga Santa contra l'Imperi Otomà)

    Batalla de Lepant (victòria de la Lliga Santa contra l'Imperi Otomà)
    L’any 1571, la Lliga Santa va derrotar l'Imperi Otomà a la Batalla de Lepant, frenant l’expansió otomana i protegint Europa de la conquesta musulmana.
    EXTRA: La Batalla de Lepant va ser una de les últimes grans confrontacions nàutiques amb galeres. Aquesta victòria va ajudar a frenar l'influència otomana al Mediterrani i va donar un gran impuls a la supremacia naval cristiana.
  • Felip III: Cessió de tasques i poder als vàlids (Duc de Lerma)

    Felip III: Cessió de tasques i poder als vàlids (Duc de Lerma)
    Felip III va cedir el poder al Duc de Lerma, qui va governar realment durant el seu regnat a través del sistema dels vàlids. Aquest sistema va permetre que Felip III es mantingués allunyat del govern. A l'interior, un dels fets més importants va ser l'expulsió dels moriscos el 1609, que va empitjorar la situació econòmica i agrícola d'Espanya, ja que molts moriscos treballaven en la terra, augmentant la crisi del país.
  • Comte-duc d’Olivares

    Comte-duc d’Olivares
    El Comte-duc d’Olivares, Gaspar de Guzmán, va ser un important conseller de Felip IV. Va intentar mantenir el poder d’Espanya a Europa a través de la guerra. Però les derrotes i els problemes econòmics van fer que la seva gestió fos molt criticada. Va ser acomiadat l’any 1643 i exiliat per la seva mala gestió.
  • Felip IV: Fi de l’hegemonia a Europa. Guerra dels Trenta Anys (1618-1648).

    Felip IV: Fi de l’hegemonia a Europa. Guerra dels Trenta Anys (1618-1648).
    La Guerra dels Trenta Anys (1618-1648) va ser un conflicte europeu. Felip IV i el seu conseller, el Comte-duc d’Olivares, volien mantenir el poder dels Habsburg, però Espanya va perdre batalles i va quedar econòmicament malament. La guerra va acabar amb la Pau de Westfàlia (1648), i Espanya va perdre territoris. A Catalunya, la guerra va acabar el 1652, i amb la Pau dels Pirineus (1659), Espanya va cedir terres a França.
  • Carles II: Fi de la dinastia dels Habsburg a Espanya

    Carles II: Fi de la dinastia dels Habsburg a Espanya
    Carles II va ser l’últim rei dels Habsburg a Espanya. Va morir sense fills l’any 1700, i va deixar el tron a Felip d'Anjou, de la família Borbó. Això va causar la Guerra de Successió (1701-1714), ja que altres països volien un altre rei. Finalment, Felip V va guanyar i va ser coronat rei. Això va marcar la fi de la dinastia Habsburg i el començament dels Borbó. Felip V va fer canvis importants, com eliminar les lleis de Catalunya i València amb els Decrets de Nova Planta.