Cronologia de les diferents teories de l'evolució (Adrià Ariza)

  • Karl von Linné amb el Systema Naturae

    Publicà el Systema Naturae. En aquesta obra va estructurar un sistema de classificació pels nivells jeràrquics de regne, classe, ordre, gènere i espècie, i va aplicar la nomenclatura binomial per gènere i espècie per a l'estudi de tots els éssers vius des d'un punt de vista "immutable".
  • Conde de Buffon

    Va proposar que les espècies (però només les que no havien estat el producte de la creació divina ...) poden canviar.
  • George Cuvier

    Adversari de pes de les teories de l'evolució, va proposar la teoria de les catàstrofes per explicar l'extinció de les espècies.
  • Lamark

    Jean-Baptiste de Lamarck va proposar en la seva Filosofia Zoològica que durant la vida, els individus desenvolupaven les característiques que més necessitaven i per tant usaven, mentre que les poc usades i innecessàries es atrofiaban de mica en mica. Els caràcters, modificats així en vida de l'individu, serien heretats per la seva descendència, la qual cosa constituiria la base de l'evolució. L'exemple clàssic és el de l'evolució de el coll de les girafes.
  • Alfred Wallace

    Darwin va mantenir correspondència amb Wallace, les observacions li servirien per defensar la seva teoria. Tot i que les primeres cartes de Wallace a Darwin s'han perdut, Wallace va mantenir ben guardades les que va rebre.
  • Darwin

    Charles Darwin va publicar la seva libroEl Origen de les Espècies en el qual va exposar el que serien les bases de la teoria d'evolució per selecció natural. Segons aquesta, els canvis en els éssers vius es produeixen a l'atzar; si són perjudicials (o deleteris), s'extingiran de la població; si són beneficiosos, seran seleccionats perquè els individus portadors estan millor adaptats a l'mitjà - tindran més probabilitat de sobreviure i / o reproduir-se que la resta.
  • Darwin y la evoluciò humana

    Va abordar l'evolució humana en la seva obra L'origen de l'home, parlant d'un avantpassat comú per a l'home i alguns simis.
  • Mendel i les seves lleis

    Primera llei o principi de la uniformitat
    Segona llei o principi de la segregació
    Tercera llei o principi de la combinació independent
  • Wilheim Johansen i el mot "gen"

    La paraula gen va ser encunyada el 1909 pel botànic danès Wilhelm Johannsen a partir d'una paraula grega que significa "generar", referint-se a la unitat física i funcional de l'herència biològica
  • Neodarwinismo o teoría sintética

    El neodarwinisme també anomenat teoria sintètica de l'evolució, és bàsicament l'intent de fusionar el darwinisme clàssic amb la genètica moderna, i va ser formulat en la dècada de el 30 i el 40 (segle XX) per científics com ara GG Simpson, Mayr, Huxley, Dobzhansky, Fischer, Sewall Wright, i altres. Segons aquesta teoria els fenòmens evolutius s'expliquen bàsicament per mitjà de les mutacions (les variacions accidentals que parlava Darwin) sumades a l'acció de la selecció natural.
  • Robert Fisher "genética de poblacions"

    La genètica de poblacions és un element essencial de la síntesi evolutiva moderna.
    Defineix a una població com un grup d'individus de la mateixa espècie que estan aïllats reproductivament d'altres grups afins, Aquestes poblacions, estan subjectes a canvis evolutius en els subjacents canvis genètics, macromutacions que canvien molts trets alhora.
  • Teoria del equilibrii puntuat

    L'específic de la teoria de l'equilibri puntuat té a veure amb el ritme a què evolucionen les espècies. Segons Eldredge i Gould, durant la major part de el temps d'existència d'una espècie aquesta romandria estable o amb canvis menors (períodes d'estasi), acumulant canvi evolutiu durant el procés d'especiació (formació d'una espècie nova), que seria una espècie de revolució genètica breu en termes geològics.