Az első világháború első szakasza (1914 - 1916)

Timeline created by kissagota95
In History
 • A szarajevói merénylet

  A szarajevói merénylet
  Ferenc Ferdinánd osztrák–magyar trónörököst és feleségét meggyilkolja Szarajevóban Gavrilo Princip szerb diák, aki a Fekete Kéz nevű szervezettel állt kapcsolatban. Az ezt követő diplomáciai bonyodalmak az első világháború kirobbanásához vezettek.
 • Az első világháború kitörése

  Az első világháború kitörése
  Az Osztrák–Magyar Monarchia hadat üzen Szerbiának, miután a belgrádi kormány és I. Péter király elutasította az öt nappal korábbi bécsi ultimátumot. A hadüzenet mozgásba hozta a szemben álló európai katonai szövetségeket, s néhány napon belül világméretű háború robbant ki.
 • A német hadsereg megtámadja Belgiumot.

  A német hadsereg megtámadja Belgiumot.
  A német haderő megindította a támadást Párizs elfoglalására. A Schlieffen-terv-en alapuló Moltke-féle haditerv szerint három hadsereg védőállásban várakozott a francia határ mentén, míg négy hadsereg Belgiumon át az Ardenneken keresztül megindult a bekerítést véghezvinni.
 • A tannenbergi és a mazúri csata

  A tannenbergi és a mazúri csata
  Az oroszok 1914 augusztus 7-én megtámadták Németországot. A váratlan támadás miatt hátráló német erők élére ekkor került Paul von Hindenburg és „jobb keze” - hadműveleti főnöke - Erich Ludendorff. Az idős, de nagyon tehetséges tábornok 1914 őszén kettős győzelmet aratva állította meg az oroszokat, így előbb Tannenbergnél (1914.aug.28-30) majd a Mazúri tavaknál (1914.szept.6-15) könyvelhetett el diadalt. (forrás: http://tortenelemcikkek.hu/node/107)
 • A marne-i csata

  A marne-i csata
  A verduni erődtől Párizsig tartó kelet-nyugati vonalon a francia hadvezetés megállította a németeket. Az 1. és 2. német hadsereg átkarolására, illetve a köztük levő résbe való benyomulást nevezzük az Első marne-i csatának.
 • Az 1. ypres-i csata

  A német és a franc-brit fél is átkaroló hadműveletekbe kezdett, melynek során a front északi irányba terjeszkedett, így Dunkerque és Ostende között elérte a tengert. Kezdetét vette az első ypres-i csata. Egyik fél sem akarta megvárni, hogy az ellenség állása megszilárduljon. Ám az erőviszonyok egyenlőek voltak, és november közepére mindkét fél kimerültté vált. November végén a nyugati fronton megkezdődött az állóháború.
 • A monarchia elfoglalja Szerbiát.

  A monarchia elfoglalja Szerbiát.
  A Monarchia 1914 nyarán nyomult be Szerbiába, ám a Drin folyónál a szerbek megállították az előretörést. Az osztrák-magyar sereg másodszor is támadt, mivel azonban a támadás 1914 novemberében egyidejűleg indult északon Belgrád ellen, és Bosznia irányából a Drinán keresztül, a szerbek ismét vissza tudták verni a támadást. A harmadik Szerbia elleni támadásra majdnem egy évvel később, 1915 októberében került sor, novemberre Szerbia teljes területét elfoglalták a Központi hatalmak.
 • A champagne-i csata

  A champagne-i csata
  A nyugati fronton az Antant nagy támadásokat tervezett annak érdekében, hogy tehermentesítsék az oroszokat. Reims környékén hatalmas tüzérséget vetettek be a németek ellen, de 1915 áprilisában a németek ellentámadást indítottak, melyben először alkalmaztak vegyifegyverként klórgázt (Fritz Haber professzor) Ugyan az erőviszonyok elvben az antant erőket mutatták erősebbnek, mégis maradt az állóháború 1914-ben is csakúgy mint 1915-ben! (forrás: http://tortenelemcikkek.hu/node/107)
 • A gallipoli ütközet

  A gallipoli ütközet
  A németek mellé állt Törökország lezárta a Fekete és Földközi tenger közötti szorosokat, így megakadályozta az összeköttetést Oroszország és a nyugati hatalmak közt. A Gallipolinál vívott harcok angol szempontból kudarccal zárultak.
 • Az antant erők partraszállása Szalonikiben

  Az antant erők partraszállása Szalonikiben
  A Gallipolinál vívott harcok angol szempontból kudarccal végződtek, így 1915 októberében fel is számolták a Dardanellákon lévő harc-álláspontjaikat, helyette nyugatabbra Szalonikiben szálltak újra partra. Az új helyzetben Bulgária mentette meg a Központi hatalmakat, és hadba lépésével blokkolni tudta az új front terjeszkedését. (forrás: http://tortenelemcikkek.hu/node/107)