Civilitzacio maia

Antigua Maia

By rurru2
 • Period: 2000 BCE to 532

  Llengua

  Els maies històrics no parlaven una sola llengua, sinó diverses llengües derivades d'una llengua ancestral denominada protomaia pels lingüistes i que se situaria cap al 2000 aC.L'anàlisi lingüística del vocabulari reconstruït del protomaia suggereix que s'originà a l'altiplà occidental o nord-occidental de Guatemala, encara que l'evidència no és concloent. Durant el període preclàssic, el protomaia es diversificà en llengües diferents i aparegueren diverses subfamílies maies.
 • Period: 2000 BCE to 532

  Sacrifisis humans

  Els sacrificis humans eren una pràctica comuna als pobles de Mesoamèrica. Per poder explicar millor l'origen dels sacrificis humans hem d'entendre la raó de la creació de l'home en un llibre sagrat dels maies: el Popol Vuh. En aquest llibre quiché es relata la manera com els déus originals van acordar crear al món, ja que el món servirà com habitació de l'home. La missió de l'home és venerar i alimentar els déus. Però de la mateixa manera que els homes mengen blat de moro.
 • Period: 2000 BCE to 532

  El joc de la pilota

  Els maies concebien el joc de pilota com un ritual. El joc de pilota representa els orígens de l'univers i pretén reactivar els mites de la creació del blat de moro i altres fenòmens astronòmics. Aquest és un ritu d'iniciació, mort i renaixement que legitima l'acció militar i el poder polític. La lluita (de jugadors, astres o la pilota) pot representar la trobada entre els bessons (del Popol Vuh) i els déus de l'inframón.
 • Period: 1000 BCE to 600

  Com vivien el maies ?

  Els maies eren un poble que va viure principalment al sud del que avui és Mèxic i a l'Amèrica Central, establint una de les cultures mesoamericanes més importants abans de l'arribada dels castellans.
 • Period: 1000 BCE to 600

  Habitatge

  Existeixen cases unifamiliars on vivien els pares i els fills els qui adoptaven a membres vells o joves de la família o fora d'ella.També hi havia edificis multifamiliars habitats per persones de llaços sanguinis comuns d'elevada posició social. Els materials de les cases varien de murs i sostres de fusta i palmell a materials resistents com pedra i estuc. També l'habitatge podia estar formada per tres estructures principals separades, i podien construir altres estructures separades
 • Period: 300 BCE to 200 BCE

  Escriptura

  El sistema d'escriptura maia fou una de les fites de més èxit dels habitants precolombins d'Amèrica.[11] Fou el sistema d'escriptura més desenvolupat i sofisticat del conjunt de sistemes que sorgiren a Mesoamèrica.[12] No obstant això, hi ha diversos lingüistes que neguen que entre les cultures mesoamericanes hi hagués cap escriptura amb regles gramaticals de morfologia, anàlisi de paraules per gènere, nombre, funció o ortografia, així com tampoc un ordre establert per ordenar frases i paraules.
 • Period: 1555 to 1575

  Moneda

  No existien monedes per al comerç, només el barata i de vegades es va utilitzar el cacau com a tal. Encara que no hi havia un valor exacte, un conill valia 10 llavors. El cacau va conservar els seus usos econòmics durant un breu període del domini espanyol: el 17 de juny de 1555, per ordre del Virregnat de Nova Espanya, el cacau va poder ser intercanviat amb monedes europees en equivaler un real espanyol per 140 llavors de cacau, el 1575 només calien 100 llavors de cacau per un real .