Andra Världskriget

 • Andra Världskrigets start

  1 September 1939 , bestämmer sig Tyskland att inledda ett anfall mot Polen. Några dagar senare förklarar Storbritannien och Frankrike krig mot Tyskland
 • Period: to

  Andra världskriget

 • Slaget om Frankrike.

  Slaget om Frankrike , var den tyska invasionen av Frankrike och Beneluxländerna under andra världskriget.Slaget som inleddes den 10 maj 1940 avslutade låtsaskriget , den period av inaktivitet som hade präglat den tysk-franska gränsen sedan de allierades krigsförklaring mot Tyskland den 3 september 1939, två dagar efter att Tyskland inledit invasionen av Polen den 1 september 1939.
 • Iraks Premiärminister beordrar.

  Iraks premiärminister beordrar, påverkad av tyska agenter, ett angrepp på de brittiska garnisonerna i Basra och Habbaniyah och hotar därmed brittiska oljeintressen. Brittiska trupper från Palestina invaderar dock snabbt Irak och vapenvila ingås den 31 maj.
 • Pearl Harbor

  Japanskt flyg anfaller USA:s flottbas Pearl Harbor och får på så vis USA att gå med i kriget på de allierades sida. I anfallet förstörs många amerikanska krigsfartyg, men tre hangarfartyg som normalt sett var baserade där undkom.
 • Slaget om Guadalcanal

  Också känt under namnet Operation Watchtower av de allierade, utspelades mellan den 7 augusti 1942 och den 9 februari 1943, Omkring ön Guadalcanal i stillahavskriget under andra världskriget. Det var en del av de allierades strategi plan att skydda konvojerna mellan USA, Australien och Nya Zeeland. Med start ett par månader efter slaget om Kokoda Track var det den andra stora offensiven av de allierade mot Kejsardömet Japan.
 • Casablancakonferensen

  Casablancakonferensen hålls mellan USA, Storbritannien och Frankrike.Casablancakonferensen hålls mellan USA, Storbritannien och Frankrike.Casablancakonferensen hölls i Marocko från den 14 till 24 januari 1943 för att planera de allierades strategi för Europa under andra världskriget. Närvarande var USA:s president Franklin D. Roosevelt, Storbritanniens premiärminister Winston Churchill och de fria franska styrkornas ledare Charles de Gaulle.
 • Italien Kapitulerar

  talien kapitulerar. Tyskland tar kontroll över och ockuperar norra och mellersta Italien.
 • Italien går med allierade.

  Italien ansluter sig till dom allierade.
 • Adolf HItler Självmord

  Krigslyckan vände för Tyskland och i slutet av april 1945 begick Hitler självmord i sin bunker i Berlin.
 • Tyskland kapitulerar

  I början av år 1945 var det sönderbombade Tysklands alla reservstyrkor förbrukade. Ardenneroffensiven december 1944 — januari 1945 hade misslyckats och det enda Adolf Hitler kunde hoppas på var en total brytning mellan Sovjetunionen och de allierade. Något sådant inträffade emellertid inte och då villkorslös kapitulation (något de allierade krävde) inte fanns i diktatorns tankar var Tyskland dömt till ett totalt nederlag.