Gallipoli9

Οι ρυθμίσεις μετά τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου

  • Η συνθήκη του Νεϊγύ

    Η συνθήκη του Νεϊγύ
    Η Αντάντ επιβάλλει τους όρους της συνθήκης.
    Η Βουλγαρία υποχρεώνεται να παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις της στην Α. Μακεδονία και Δ. Θράκη. Τα εδάφη αυτά δόθηκαν στην Ελλάδα. Επίσης παραχωρεί εδάφη στη Ρουμανία και Σερβία. Προβλέπεται η δυνατότητα αμοιβαίας ανταλλαγής πληθυσμών ανάμεσα σε Ελλάδα και Βουλγαρία. (φωτ. Έλληνες και Μουσουλμάνοι την ημέρα των Θεοφανείων στην Αγαθούπολη σημερινή Βουλγαρία)
  • Συνθήκη Σεβρών

    Συνθήκη Σεβρών
    Η Αντάντ επιβάλλει στο σουλτάνο να παραχωρήσει την κυριαρχία της Μεσοποταμίας (Ιράκ), Παλαιστίνης & Ιορδανίας στη Βρετανία, Συρίας & Λιβάνου στη Γαλλία. Το Κουρδιστάν και η Αρμενία θα γινόταν ανεξάρτητα κράτη. Οι Ίμβρος, Τένεδος και Θράκη μέχρι σχεδόν την Κων/πολη παραχωρούνται στην Ελλάδα. Επίσης ο σουλτάνος αναγνώριζε την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου. Η Ιταλία παραχωρεί στην Ελλάδα τα Δωδεκάνησα πλην της Ρόδου. Η περιοχή της Σμύρνης τίθεται υπό ελληνική διοίκηση για 5 χρόνια.
  • Η Ανακωχή των Μουδανιών

    Η Ανακωχή των Μουδανιών
    Μετά την ήττα των Ελλήνων στη Μικρασία ήταν δύσκολο για την Ελλάδα να κρατήσει την Ανατ. Θράκη. Η επαναστατική κυβέρνηση προσπάθησε να αναδιοργανώσει τον ελληνικό στρατό στη Θράκη. Τελικά, υπό το βάρος των κεμαλικών απειλών για νέο πόλεμο και των αφόρητων πιέσεων της Αγγλίας η Ελλάδα αποδέχεται την Ανακωχή των Μουδανιών. Η Ανατολική Θράκη ενσωματώνεται στην Τουρκία. Η εκκένωση της περιοχής από τον ελληνικό στρατό και ντόπιο ελληνικό πληθυσμό ολοκληρώνεται τον Νοέμβριο του '22.
  • Η Ελληνοτουρκική Σύμβαση Ανταλλαγής Πληθυσμών

    Η Ελληνοτουρκική Σύμβαση Ανταλλαγής Πληθυσμών
    Όλοι οι ορθόδοξοι χριστιανοί της Τουρκίας έπρεπε να μετοικήσουν στην Ελλάδα, ενώ όλοι οι μουσουλμάνοι έπρεπε να πάρουν τον αντίστροφο δρόμο. Εξαιρούνταν το Πατριαρεχίο Κων/πόλεως, οι Έλληνες της Κων/πολης, της Ίμβρου και της Τενέδου καθώς και οι μουσουλμάνοι της Ανατ. Θράκης
  • Η Συνθήκη της Λοζάνης

    Η Συνθήκη της Λοζάνης
    Στις διαβουλεύσεις για την υπογραφή της Συνθήκης συμμετείχε ο Ελ. Βενιζέλος ως εκπρόσωπος της Ελλάδας. Στη συνθήκη αυτή επισημοποιήθηκε η τουρκική κυριαρχία στη Μικρά Ασία και την Αν. Θράκη και παραχωρήθηκαν στην Τουρκία τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος. Επίσης ενσωματώθηκε σε αυτήν η ελληνοτουρκική σύμβαση ανταλλαγής πληθυσμών με εξαίρεση τους Έλληνες της Κων/πολης, της Ίμβρου & της Τενέδου καθώς και το Πατριαρχείο και αντίστοιχα οι μουσουλμάνοι της Ανατ. Θράκης.