Acceleració tecnològica

 • 100,000 BCE

  Primer enginyer

  Primer enginyer
  Fa uns 2 milions d'anys va viure a l’Àfrica l'Homo habilis, considerat com el primer representant del nostre gènere que va desenvolupar eines (pedres esmolades). Aquelles primeres eines de pedra són les precursores de les nostres eines modernes.
 • 100,000 BCE

  descobriment del foc

  descobriment del foc
  Fa uns 200 000 anys, o potser molt abans. Saber fer foc de manera artificial ens permet escalfar-nos i viure en zones més fredes, vam descobrir que els animals salvatges el temen, podem cuinar el nostre menjar, per fer-lo més fàcil de mastegar i digerir.
 • Period: 8000 BCE to 4 BCE

  Neolític

 • 7977 BCE

  Primers assentaments humans

  Primers assentaments humans
  Observant la natura vam aprendre com podíem conrear plantes i criar animals per al nostre profit, com no tenia sentit ser nòmades, seguint les rutes migratòries dels animals que caçàvem vam aparèixer al planeta. Comencem a construir poblats, comença la civilització. Les ciutats actuals són l'evolució d'aquells primers assentaments.
 • Period: 4000 BCE to 476

  Edat antiga

 • 3477 BCE

  La roda

  La roda
  Apareix a les primeres civilitzacions mesopotàmiques. Al principi és un disc de fusta massissa que es fa servir per construir carros rudimentaris. La roda ens va permetre transportar amb més facilitat els aliments que es produïen al camp cap a les primeres ciutats. Més tard es va perfeccionar fent-la més lleugera amb la introducció de o.
 • 3477 BCE

  L’escriptura

  L’escriptura
  L'escriptura és una tecnologia que ens permet emmagatzemar els nostres pensaments. La seva utilitat aviat es posa de manifest en nombrosos camps. Apareixen els primers codis de lleis, registres de béns, textos científics i tècnics. És una eina fonamental perquè les primeres civilitzacions organitzin la seva estructura social. El suport utilitzat per escriure eren tauletes d'argila. El paper, un altre dels grans invents, va trigar a aparèixer encara uns 3500 anys, a la Xina.
 • 2477 BCE

  Metal.lúrgia del ferro

  Metal.lúrgia del ferro
  Ja se sabia com obtenir i treballar altres metalls, com l'or, l'argent, el coure i el bronze. Però el ferro tenia quelcom especial: era un metall molt resistent, que podia fer-se servir per construir armes i eines agrícoles de gran qualitat. A més a més era molt més abundant que els anteriors, però més difícil d'obtenir. Els primers pobles que van dominar la metal·lúrgia del ferro, com els Hittites, van obtenir un avantatge a la guerra.
 • 1590 BCE

  Microscopi

  Microscopi
  Cap a 1590 s'inventen els primers microscopis. Galileu Galilei construeix el primer telescopi pràctic i el fa servir per estudiar els astres. Amb aquestes eines comencem a estudiar el molt petit i el molt gran. La nostra comprensió de la i de la nostra situació en el cosmos augmenta
 • 477 BCE

  Molins de vent

  Molins de vent
  Els primers molins de vent apareixen a Pèrsia (l'actual Iran) fa uns 2500 anys. Es feien servir per moldre cereals i obtenir farina o per extreure aigua dels pous. Per primera vegada disposàvem d'una energia que ens permetia realitzar treball més enllà de la força muscular de persones i animals
 • Period: 2 BCE to 8000 BCE

  Paleolític

 • Period: 476 to 1492

  Edat mitjana

 • 1450

  Imprenta

  Imprenta
  L'alemany Johannes Gutenberg desenvolupa la impremta moderna. Cada lletra era un motlle de metall que podia fer-se servir moltes vegades, la qual cosa feia la impressió de llibres molt més ràpida i barata. Fins llavors els llibres es copiaven a mà. La impremta va permetre que els llibres arribessin a les capes mitges de la societat i, d'aquesta manera, que la ciència i la cultura s'estenguessin.
 • Period: 1492 to

  Edat Moderna

 • Mecanització

  Mecanització
  Jethro Tull inicia la mecanització a l'agricultura amb la introducció de la sembradora mecànica. A poc a poc la mecanització s'aplicarà en altres camps, especialment a la indústria tèxtil. Amb la utilització de màquines, sobra treball al camp i es creen nous treballs a les indústries de les ciutats.a mitjans del segle XVIII s'inicia la Primera Revolució Industrial a la Gran Bretanya i al nord d'Europa.
 • Avanços de navegació

  Avanços de navegació
  John Campbell inventa el sextant i John Harrison el primer
  cronòmetre marí eficaç. A partir de llavors els mariners sabran determinar la seva latitud i la seva longitud amb precisió, és a dir, el lloc on es troben a la immensitat de l'oceà. Aquests avenços possibilitaran l'exploració completa del nostre planeta. Amb la informació aportada pels mariners, els cartògrafs elaboraran mapes exactes dels cinc continents.
 • La màquina de vapor

  La màquina de vapor
  El 1769 l'escocès James Watt construeix la primera màquina de vapor pràctica. Per primera vegada disposem d'un motor fiable i potent. S'aplicarà a impulsar les màquines de les indústries i en el transport ferroviari i marítim. És una màquina clau en el desenvolupament de la Primera Revolució Industrial.
 • Utilització d’Acer a la construcció

  Utilització d’Acer a la construcció
  A la dècada de 1770 es construeix el primer pont de ferro colat, a Coalbrookdale (Regne Unit). Poc després, el ferro es substitueix per l'acer, un aliatge de ferro i carboni, que aporta més resistència. Avui l'acer es fa servir en tot tipus de construccions, com ara ponts, gratacels, estacions de tren, instal·lacions esportives, etc.
 • Period: to

  Edat contemporània

 • Pila elèctrica

  Pila elèctrica
  El 1800 el físic italià Alessandro Volta inventa la pila elèctrica. Per primera vegada disposem d'una manera de produir corrent elèctric. Serà un pas molt important per al desenvolupament de l'electricitat, tan important a la civilització moderna. Les piles que fem servir actualment són descendents de la pila de Volta.
 • Locomotora de vapor

  Locomotora de vapor
  El 1814 l'enginyer George Stephenson presenta la primera locomotora de vapor comercial. L'aparició del ferrocarril va suposar una revolució en el transport de persones i mercaderies. Va permetre que les persones viatgessin ràpidament entre dues ciutats de manera segura i còmoda. El transport de primeres matèries i productes elaborats a grans distàncies va dinamitzar el comerç i l'economia.
 • Telèfon

  Telèfon
  El 1860 Antonio Meucci aconsegueix transmetre per primera vegada la veu humana a distància mitjançant un aparell elèctric. Alexander Graham Bell va aconseguir la patent el 1876, el va perfeccionar i va desenvolupar la indústria telefònica. Gràcies a Bell el telèfon va esdevenir una eina quotidiana. El telèfon ha transformat la vida de les persones, sense ell l'organització social i econòmica actual seria impensable.
 • Motor de combustió interna

  Motor de combustió interna
  A la dècada de 1860 l'enginyer belga Étienne Lenoir presenta el primer motor de combustió interna, que funcionava amb gas. Aquest invent va servir com a base a altres enginyers, que durant els anys següents van perfeccionar el seu funcionament i el van aplicar al desenvolupament dels primers automòbils.
 • Bombeta elèctrica

  Bombeta elèctrica
  La bombeta va suposar un gran canvi en l'estil de vida de les persones. Ja no estàvem limitats per la llum natural per treballar o per gaudir d'unes hores d'oci. La central elèctrica després de la invenció de la bombeta va voler il·luminar les llars. El 1882, a la ciutat de Nova York, va construir la primera central elèctrica. Era una petita central que utilitzava una màquina de vapor i que era capaç de proporcionar electricitat als habitatges del barri.
 • Corrent alterna

  Corrent alterna
  Mentre Edison treballa en la seva central que funcionava amb corrent continu, l'enginyer Nikola Tesla comença a interessar-se per un altre tipus de corrent, el corrent altern .El 1882 Tesla construeix el primer motor d'inducció de corrent altern. Aquest tipus de corrent és el que subministra la xarxa elèctrica a l'actualitat, el que ens proporciona un endoll de qualsevol habitatge. El seu major avantatge és que permet transportar l'electricitat a grans distàncies amb un rendiment elevat.
 • Automòbil de gasolina

  Automòbil de gasolina
  El 1885 l'alemany Karl Benz instal·la un motor de gasolina a un
  vehicle de tres rodes, creant el primer automòbil pràctic. A partir de la Segona Guerra Mundial l'automòbil es popularitza i influeix enormement en
 • Aparell de rajos x

  Aparell de rajos x
  El 1895 el físic alemany Wilhelm Conrad Röntgen, descobreix un tipus de radiació capaç de travessar els cossos opacs. Com que no sabia encara l'origen de la radiació, l'anomena "rajos X". Va comprovar que, col·locant una pel·lícula fotogràfica darrere una mà irradiada amb rajos X, podia obtenir una fotografia dels ossos. Gràcies a Röntgen, avui tenim radiografies i tomografies, eines imprescindibles per al diagnòstic de malalties i per a la investigació mèdica.
 • Comunicació Mitjançant ones de ràdio

  Comunicació Mitjançant ones de ràdio
  L'any 1901 l'italià Gugliermo Marconi aconsegueix transmetre el primer missatge sense fil de llarga distància entre Europa i Amèrica. La comunicació mitjançant ones de ràdio (un tipus d'ones electromagnètiques) és la base d'invents com la ràdio, la televisió, el telèfon mòbil o les connexions WiFi. Avió El 1903 els germans Wright aconsegueixen volar amb un avió per primera vegada. Des de llavors la indústria de l'aviació no ha deixat de créixer.
 • Bakelita

  Bakelita
  Leo Baekeland crea el primer plàstic utilitzat massivament a l'indústria, la baquelita. Tenia un gran avantatge: es podia modelar molt fàcilment en ser fos per primera vegada, però un cop es refredava es convertia en un material dur i resistent a les altes temperatures. Després de la baquelita van aparèixer molts altres plàstics, de diferents propietats i característiques. Els plàstics ens permeten construir objectes de formes complexes d'una manera senzilla i econòmica, d'aquí el seu èxit.
 • Fabricacións en cadena

  Fabricacións en cadena
  L'origen de la fabricació en cadena o fordisme data de 1908, any en què l'empresari Henry Ford treu al mercat l'automòbil Ford model T. Aquest automòbil estava fabricat de manera que cada obrer s'especialitzava en instal·lar una peça o component del vehicle. L'automòbil anava avançant a través d'uns carrils entre els diferents llocs de treball. Aquest mètode de fabricació fa que els productes siguin més barats, ja que redueix els costos laborals i s'agilita la fabricació.
 • Electrodomèstic 1910

  Electrodomèstic 1910
  El 1910 l'enginyer Alva Fisher desenvolupa una de les primeres rentadores pràctiques. La idea era molt innovadora: fer servir les noves tecnologies de l'època per facilitar el treball de casa. Apareix el concepte d'electrodomèstic. La popularització de la rentadora i dels altres electrodomèstics no es produirà fins a la dècada de 1950.
 • Televisio

  Televisio
  La televisió es comença a desenvolupar a les primeres dècades del segle XX gràcies al treball de John L. Baird, Charles F. Jenkins i Vladimir Zworykin, entre altres. Les primeres emissions públiques comencen a la dècada de 1930, encara que es popularitza a partir de 1950. Per primera vegada un mitjà de comunicació era capaç de transmetre imatges en moviment de forma instantània.
 • Nuclear

  Nuclear
  Enrico Fermi aconsegueix desenvolupar el primer reactor nuclear a la ciutat de Chicago. Pocs anys més tard, els reactors nuclears s'utilitzaran per produir energia elèctrica a gran escala. L'enorme desenvolupament de la física nuclear al segle XX fa possible que comencem a fer servir l'energia "amagada" a la matèria.
 • Microelectrònica

  Microelectrònica
  Amb el transistor, inventat el 1947 per John Bardeen, Walter Brattain i William Shockley, i el circuit integrat o xip, desenvolupat per Jack Kilby el 1958, s'inicia l'era de la microelectrònica.
 • Fibra òptica

  Fibra òptica
  L'indi Narinder Singh Kapany inventa l'any 1952 un sistema de transmissió d'informació format per fibres transparents per les quals circulen impulsos de llum. La fibra òptica, el nom que rep aquest invent, es fa servir actualment de manera massiva per construir cables submarins i xarxes informàtiques i de telefonia.
 • Satel.lit artificial

  Satel.lit artificial
  El 1957 l'equip dirigit per Serguei Korolev posa en òrbita l'Sputnik 1, el primer satèl·lit artificial. Poc temps més tard vindrien molts més satèl·lits: de comunicacions, militars,
  científics, sistemes de geolocalització, etc. L'espai esdevé un lloc útil.
 • Arribada a la lluna

  Arribada a la lluna
  El 1969 la tripulació de l'Apollo 11, formada per Neil Armstrong, Buzz Aldrin i Michael Collins, aconsegueix arribar a la Lluna. Per primera vegada els éssers humans surten del seu bressol i exploren un altre món.
 • Internet

  Internet
  Es crea a les dècades de 1970 com un projecte de l'exèrcit dels EUA per millorar les comunicacions en cas de guerra. Poc després surt de l'àmbit militar i es converteix en una xarxa a la qual qualsevol ordinador del món pot connectar-se i intercanviar informació. A la dècada de 1990 es popularitza en aparèixer serveis interessants per a gran part de la població: pàgines web, correu electrònic, fòrums, xats, cercadors, etc. Ha esdevingut el sistema de comunicació global més important.
 • Telefonia cel·lular

  Telefonia cel·lular
  El 1973 l'enginyer Martin Cooper crea el primer sistema de telefonia mòbil. La popularització del telèfon mòbil comença a la dècada de 1990 i l'any 2008 ja hi ha més de quatre mil milions de telèfons mòbils al món. Es considera que és la tecnologia amb la difusió més ràpida de la història.
 • Digitalització

  Digitalització
  Gran part dels sistemes de transmissió d'informació tradicionals, com els discos de música, les cintes de vídeo o les enciclopèdies en paper s'han substituït per arxius informàtics que contenen la informació en forma de zeros i uns, és a dir, s'han digitalitzat. La digitalització facilita la reproducció, distribució, recerca i emmagatzematge de la informació. De la mateixa manera que la impremta de Gutenberg, la digitalització fa més senzilla la transmissió de coneixement.