Acceleració tecnològica

 • 100,000 BCE

  Homohabilis

  Homohabilis
  A ’Àfrica l'Homo habilis, considerat com el primer representant del nostre gènere que va desenvolupar eines (pedres esmolades). Aquelles primeres eines de pedra són les precursores de les nostres eines modernes.
 • 100,000 BCE

  Descobriment del foc

  Descobriment del foc
  Saber fer foc de manera artificial ens permet escalfar-nos i viure en zones més fredes. Descobrim que els animals salvatges el temen, així que ens ajuda a defensar-nos d'ells. Podem cuinar el nostre menjar, per fer-lo més fàcil de mastegar i digerir. A la nit ens ajuntem al voltant del foc i ens expliquem històries, la qual cosa afavoreix l'aparició de la cultura.
 • 8000 BCE

  Primers assentaments humans

  Primers assentaments humans
  Saber fer foc de manera artificial ens permet escalfar-nos i viure en zones més fredes. Descobrim que els animals salvatges el temen, així que ens ajuda a defensar-nos d'ells. Podem cuinar el nostre menjar, per fer-lo més fàcil de mastegar i digerir. A la nit ens ajuntem al voltant del foc i ens expliquem històries, la qual cosa afavoreix l'aparició de la cultura.
 • Period: 8000 BCE to 4000 BCE

  Neolític

 • Period: 4000 BCE to 476 BCE

  Edat antiga

 • 3500 BCE

  La roda

  La roda
  Apareix a les primeres civilitzacions mesopotàmiques. Al principi és un disc de fusta massissa que es fa servir per construir carros rudimentaris. La roda ens va permetre transportar amb més facilitat els aliments que es produïen al camp cap a les primeres ciutats. Més tard es va perfeccionar fent-la més lleugera amb la introducció de radis.
 • 3500 BCE

  L'escriptura

  L'escriptura
  L'escriptura, inventada a Mesopotàmia i Egipte, va permetre emmagatzemar pensaments amb un gran impacte en diferents camps. Es van crear codis de lleis, registres de béns, textos científics i tècnics, sent una eina clau per a l'organització de les primeres civilitzacions. Inicialment, es van utilitzar tauletes d'argila com a suport per escriure, i va trigar uns 3500 anys abans que aparegués el paper a la Xina, una altra important invenció en la història de l'escriptura.
 • 2500 BCE

  Metal.lúrgia del ferro

  Metal.lúrgia del ferro
  L'ús del ferro com a metall va ser fonamental per la seva resistència i versatilitat en armament i eines agrícoles. Tot i ser abundant, era més difícil d'obtenir que altres metalls com l'or o la plata. Els Hittites i altres cultures que van dominar la tecnologia de l'acer van obtenir avantatges militars, creant imperis invencibles amb les seves armes d'acer.
 • Period: 476 BCE to 1492

  Edat mitjana

 • Period: 100 BCE to 8000 BCE

  Paleolític

 • 523

  Molins de vent

  Molins de vent
  Es feien servir per moldre cereals i obtenir farina o per extreure aigua dels pous. Per primera vegada disposàvem d'una energia que ens permetia realitzar treball més enllà de la força muscular de persones i animals.
 • 1450

  Impremta

  Impremta
  L'alemany Johannes Gutenberg desenvolupa la impremta moderna. Cada lletra era un motlle de metall que podia fer-se servir moltes vegades, la qual cosa feia la impressió de llibres molt més ràpida i barata. Fins llavors els llibres es copiaven a mà. La impremta va permetre que els llibres arribessin a les capes mitges de la societat i, d'aquesta manera, que la ciència i la cultura s'estenguessin.
 • Period: 1492 to

  Edat Moderna

 • Microscopi i telescopi

  Microscopi i telescopi
  Galileu Galilei construeix el primer telescopi pràctic i el fa servir per estudiar els astres. Amb aquestes eines comencem a estudiar el molt petit i el molt gran. La nostra comprensió de la natura i de la nostra situació en el cosmos augmenta.
 • Mecanització

  Mecanització
  L'agrònom anglès Jethro Tull inicia la mecanització agrícola amb la introducció de la sembradora mecànica el 1701. Això impulsa la mecanització en altres sectors com la indústria tèxtil, generant nous llocs de treball a les ciutats. A mitjans del segle XVIII, comença la Primera Revolució Industrial a Gran Bretanya i al nord d'Europa, amb canvis socials com l'aparició de la burgesia industrial i el proletariat.
 • Avenços en navegació

  Avenços en navegació
  John Campbell inventa el sextant i John Harrison el primer
  cronòmetre marí eficaç. A partir de llavors els mariners sabran determinar la seva latitud i la seva longitud amb precisió, és a dir, el lloc on es troben a la immensitat de l'oceà. Aquests avenços possibilitaran l'exploració completa del nostre planeta. Amb la informació aportada pels mariners, els cartògrafs elaboraran mapes exactes dels cinc continents.
 • La màquina de vapor

  La màquina de vapor
  El 1769 l'escocès James Watt construeix la primera màquina de vapor pràctica. Per primera vegada disposem d'un motor fiable i potent. S'aplicarà a impulsar les màquines de les indústries i en el transport ferroviari i marítim. És una màquina clau en el desenvolupament de la Primera Revolució Industrial.
 • Utilització d’Acer a la construcció

  Utilització d’Acer a la construcció
  Es construeix el primer pont de ferro colat, a Coalbrookdale (Regne Unit). Poc després, el ferro es substitueix per l'acer, un aliatge de ferro i carboni, que aporta més resistència. Avui l'acer es fa servir en tot tipus de construccions, com ara ponts, gratacels, estacions de tren, instal·lacions esportives, etc.
 • Period: to

  Edat Cotemporània

 • Locomotora de vapor

  Locomotora de vapor
  L'enginyer George Stephenson presenta la primera locomotora de vapor comercial. L'aparició del ferrocarril va suposar una revolució en el transport de persones i mercaderies. Va permetre que les persones viatgessin ràpidament entre dues ciutats de manera segura i còmoda. El transport de primeres matèries i productes elaborats a grans distàncies va dinamitzar el comerç i l'economia.
 • Fonògraf

  Fonògraf
  Thomas Alva Edison presenta un sistema capaç d'emmagatzemar i reproduir àudio, el fonògraf. Estava format per un cilindre giratori recobert de cera. El so s'enregistrava fent solcs a la cera mitjançant una agulla metàl·lica. El fonògraf és l'inici de l'actual indústria audiovisual. El tocadiscos és l'evolució del fonògraf d'Edison, que va ser molt popular fins a la dècada de 1980.
 • Bombeta elèctrica

  Bombeta elèctrica
  El 1880 Thomas Alva Edison patenta la làmpada d'incandescència, o bombeta elèctrica, com l'acostumem a anomenar en els nostres dies. La bombeta va suposar un gran canvi en l'estil de vida de les persones. Ja no estàvem limitats per la llum natural per treballar o per gaudir d'unes hores d'oci al final de la jornada.
 • Corrent altern

  Corrent altern
  Mentre Edison treballa en la seva central elèctrica, que funcionava amb corrent
  L'enginyer Nikola Tesla es mostra interessat pel corrent altern el 1882 i construeix el primer motor d'inducció de corrent altern. Aquest tipus de corrent és el que es fa servir actualment a les xarxes elèctriques i permet transportar electricitat a llargues distàncies amb eficiència, proporcionant-nos l'energia elèctrica que fem servir als nostres habitatges.
 • Aparell de rajos X

  Aparell de rajos X
  El 1895 el físic alemany Wilhelm Conrad Röntgen, descobreix un tipus de radiació capaç de travessar els cossos opacs. Com que no sabia encara l'origen de la radiació, l'anomena "rajos X". Va comprovar que, col·locant una pel·lícula fotogràfica darrere una mà irradiada amb rajos X, podia obtenir una fotografia dels ossos. Gràcies a Röntgen, avui tenim radiografies i tomografies, eines imprescindibles per al diagnòstic de malalties i per a la investigació mèdica.
 • Comunicació mitjançant ones de ràdio

  Comunicació mitjançant ones de ràdio
  L'italià Gugliermo Marconi transmet el primer missatge sense fil de llarga distància entre Europa i Amèrica el 1901, utilitzant ones de ràdio. Aquesta innovació és la base de molts invents com la ràdio, la televisió, el telèfon mòbil i les connexions WiFi. El 1903, els germans Wright aconsegueixen volar amb un avió per primera vegada, marcant l'inici de la indústria de l'aviació. Avui en dia, és possible volar arreu del món en poques hores i a preus accessibles.
 • Plàstics

  Plàstics
  Leo Baekeland crea la baquelita, el primer plàstic massivament utilitzat a la indústria el 1907. La baquelita és fàcilment modelable quan és fos i es torna dur i resistent a les altes temperatures en refredar-se. Aquesta innovació va permetre la creació de molts altres plàstics amb diverses propietats. Els plàstics han revolucionat la construcció d'objectes complexos de manera senzilla i econòmica, convertint-se en un material exitós en la indústria.
 • Fabricació en cadena

  Fabricació en cadena
  L'origen de la fabricació en cadena o fordisme data de 1908, any en què l'empresari Henry Ford treu al mercat l'automòbil Ford model T. Aquest automòbil estava fabricat de manera que cada obrer s'especialitzava en instal·lar una peça o component del vehicle. L'automòbil anava avançant a través d'uns carrils entre els diferents llocs de treball. Aquest mètode de fabricació fa que els productes siguin més barats, ja que redueix els costos laborals i s'agilita la fabricació.
 • Electrodomèstics

  Electrodomèstics
  El 1910 l'enginyer Alva Fisher desenvolupa una de les primeres rentadores pràctiques. La idea era molt innovadora: fer servir les noves tecnologies de l'època per facilitar el treball de casa. Apareix el concepte d'electrodomèstic. La popularització de la rentadora i dels altres electrodomèstics no es produirà fins a la dècada de 1950.
 • Televisió

  Televisió
  La televisió es comença a desenvolupar a les primeres dècades del segle XX gràcies al treball de John L. Baird, Charles F. Jenkins i Vladimir Zworykin, entre altres. Les primeres emissions públiques comencen a la dècada de 1930, encara que es popularitza a partir de 1950. Per primera vegada un mitjà de comunicació era capaç de transmetre imatges en moviment de forma instantània.
 • Reactor nuclear de fissió

  Reactor nuclear de fissió
  Enrico Fermi aconsegueix desenvolupar el primer reactor nuclear a la ciutat de Chicago. Pocs anys més tard, els reactors nuclears s'utilitzaran per produir energia elèctrica a gran escala. L'enorme desenvolupament de la física nuclear al segle XX fa possible que comencem a fer servir l'energia "amagada" a la matèria.
 • Microelectrònica

  Microelectrònica
  Amb el transistor, inventat el 1947 per John Bardeen, Walter Brattain i William Shockley, i el circuit integrat o xip, desenvolupat per Jack Kilby el 1958, s'inicia l'era de la microelectrònica.
 • Satèl·lit artificial

  Satèl·lit artificial
  El 1957 l'equip dirigit per Serguei Korolev posa en òrbita l'Sputnik 1, el primer satèl·lit artificial. Poc temps més tard vindrien molts més satèl·lits: de comunicacions, militars,
  científics, sistemes de geolocalització, etc. L'espai esdevé un lloc útil.
 • Arribada a la Lluna

  Arribada a la Lluna
  El 1969 la tripulació de l'Apollo 11, formada per Neil Armstrong, Buzz Aldrin i Michael Collins, aconsegueix arribar a la Lluna. Per primera vegada els éssers humans surten del seu bressol i exploren un altre món.
 • Digitalització

  Digitalització
  Gran part dels sistemes de transmissió d'informació tradicionals, com els discos de música, les cintes de vídeo o les enciclopèdies en paper s'han substituït per arxius informàtics que contenen la informació en forma de zeros i uns, és a dir, s'han digitalitzat. La digitalització facilita la reproducció, distribució, recerca i emmagatzematge de la informació. De la mateixa manera que la impremta de Gutenberg, la digitalització fa més senzilla la transmissió de coneixement.