Periklis

5ος αιώνας

  • 490 BCE

    Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

    Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
    Το περσικό κράτος καταπίεζε τις ελληνικές πόλεις της Μ. Ασίας , οι οποίες επαναστάτησαν. Oι Πέρσες τελικά κατέπνιξαν την επανάσταση. Στη συνέχεια επιτέθηκαν εναντίον της Ελλάδας. Στη μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.) νικήθηκαν από τους Αθηναίους.
  • Period: 490 BCE to 431 BCE

    Ο ΧΡΥΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ

  • 480 BCE

    Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

    Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
    O Ξέρξης συνέχισε την πορεία του και έφτασε στην Αθήνα, την οποία όμως είχαν εγκαταλείψει οι κάτοικοί της. O ελληνικός στόλος με απόφαση του Θεμιστοκλή έπιασε το στενό της Σαλαμίνας, το οποίο γρήγορα κύκλωσε ο περσικός στόλος. Στη ναυμαχία που έγινε (480 π.Χ.) οι Έλληνες πέτυχαν μια μεγάλη νίκη εναντίον των Περσών
  • 480 BCE

    Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ

    Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ
    Το 480 π.Χ., στις Θερμοπύλες, 300 Σπαρτιάτες και 700 Θεσπιείς, με αρχηγό το βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδα, αντιμετώπισαν τον πολυάριθμο περσικό στρατό και σκοτώθηκαν πολεμώντας γενναία.
  • 479 BCE

    Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΠΛΑΤΑΙΩΝ

    Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΠΛΑΤΑΙΩΝ
    Η τελευταία ελληνοπερσική μάχη έγινε στις Πλαταιές (479 π.Χ.), όπου οι Πέρσες και πάλι ηττήθηκαν. Με τη νίκη αυτή πέρασε για τους Έλληνες ο περσικός κίνδυνος.
  • 478 BCE

    Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ Α' ΑΘΗΝΑΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ

    Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ Α' ΑΘΗΝΑΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ
    Oι Έλληνες, πολεμώντας γενναία, νίκησαν τους Πέρσες. Ενθουσιασμένοι από το κατόρθωμά τους συνέχισαν τον πόλεμο. Σκέφτηκαν μάλιστα να επιτεθούν οι ίδιοι αυτή τη φορά εναντίον των Περσών. Έτσι θα γλίτωναν οριστικά από τον περσικό κίνδυνο.Πολλές πόλεις τότε, για να αντιμετωπίσουν τον περσικό κίνδυνο, ζήτησαν βοήθεια από την Αθήνα. O ισχυρός της στόλος αποτελούσε γι' αυτές μεγάλη ασφάλεια. Έτσι έγινε η Α' Αθηναϊκή συμμαχία (478 π. Χ.)
  • 465 BCE

    Η ΜΑΧΗ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΜΕΔΟΝΤΑ ΠΟΤΑΜΟ

    Η ΜΑΧΗ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΜΕΔΟΝΤΑ ΠΟΤΑΜΟ
    O συμμαχικός στόλος με αρχηγό τον Κίμωνα στράφηκε εναντίον των Περσών, τους οποίους τελικά νίκησε στον Ευρυμέδοντα ποταμό (465 π. Χ.). Λίγα χρόνια αργότερα σε μια εκστρατεία στη Κύπρο, ο Κίμωνας σκοτώθηκε πολεμώντας εναντίον των Περσών.
  • 448 BCE

    Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΙΡΗΝΗΣ

    Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΙΡΗΝΗΣ
    Oι Πέρσες υπέγραψαν ειρήνη (448 π. Χ.), με την οποία οι ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας εξασφάλισαν την ελευθερία τους. Και σταδιακά η Αθήνα αποκτώντας μεγάλη δύναμη πέρασε στην περίοδο της μεγάλης της ακμής, γνωστή και ως χρυσός αιώνας.
  • 438 BCE

    ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ

    ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ
    Ο Παρθενώνας αποτελεί το λαμπρότερο μνημείο της Αθηναϊκής πολιτείας και του δωρικού ρυθμού. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 448/7 π.Χ. και τα εγκαίνια έγιναν το 438 π.Χ. στα Μεγάλα Παναθήναια, ενώ ο γλυπτά μνημεία τέλειωσαν το 433/2 π.Χ.
  • 431 BCE

    Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
    Τα καλά χρόνια δεν θα κρατήσουν όμως.Η µεγάλη δύναµη της Αθήνας έγινε η αιτία να ανησυχήσουν η Σπάρτη και η Κόρινθος. Αφορµή του πολέµου υπήρξε η προσπάθεια της Αθήνας να αναπτύξει το εµπόριό της στο Ιόνιο πέλαγος. Μια προσπάθεια να βρεθεί λύση δεν έφερε κανένα αποτέλεσµα και ο πόλεµος άρχισε. O στρατός των Πελοποννησίων έκανε εισβολή στην Αττική (431 π. Χ.) και άρχισε να προκαλεί καταστροφές
  • 421 BCE

    ΝΙΚΙΕΙΟΣ ΕΙΡΗΝΗ

    ΝΙΚΙΕΙΟΣ ΕΙΡΗΝΗ
    O πόλεµος σιγά σιγά απλώθηκε σε πολλές περιοχές. Oι αντίπαλοι πολεµούσαν µε πείσµα. Πολλοί όµως είχαν κουραστεί και ήθελαν να σταµατήσει ο πόλεµος. Αγωνίστηκαν λοιπόν και πέτυχαν να γίνει ειρήνη. Την πρωτοβουλία είχε ο στρατηγός Νικίας, γι' αυτό και η ειρήνη ονοµάστηκε Νικίεια ( 421 π.Χ.).Η ειρήνη όµως δεν κράτησε για πολύ• ο πόλεµος ξανάρχισε