Neofaliro1909

ΕΛΛΑΣ 1910-1920

  • ΚΙΛΕΛΕΡ

    ΚΙΛΕΛΕΡ
    Εν όψει του πανθεσσαλικού συλλαλητηρίου στη Λάρισα, για την ψήφιση αγροτικού νομοσχεδίου στη Βουλή, διαδηλωτές χωρικοί, που θέλησαν να επιβιβασθούν σε τρένο χωρίς να πληρώσουν εισιτήριο, συγκρούστηκαν με τη χωροφυλακή. Το επεισόδιο είχε αιματηρή κατάληξη. https://www.sansimera.gr/articles/224
  • ΚΡΗΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    ΚΡΗΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
    Ο Ελευθέριος Βενιζέλος εκλέγεται πρόεδρος της Συνέλευσης των Κρητών και στις 2 Μαΐου πρωθυπουργός της Κρητικής Πολιτείας και σχηματίζει κυβέρνηση στις 17 Μαΐου 1910.
  • ΕΚΛΟΓΕΣ

    ΕΚΛΟΓΕΣ
    Στις εκλογές αυτές, ανεξάρτητοι υποψήφιοι, με το γενικό πολιτικό σύνθημα της «ανόρθωσης», επιζητούσαν την ψήφο των δυσαρεστημένων με τα παλαιά κόμματα ψηφοφόρων. Τα παλαιά κόμματα συμμετείχαν στις εκλογές ως συνασπισμός και τελικά κέρδισαν τις περισσότερες έδρες στη Βουλή. Οι εκσυγχρονιστές συσπειρώθηκαν γύρω από το πρόσωπο του κρητικού ηγέτη Ελευθερίου Βενιζέλου, ο οποίος εξελέγη χωρίς να συμμετέχει στην προεκλογική αναμέτρηση.
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

    ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
    Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Βενιζέλου ως ελλαδίτη πολιτικού έγινε στις 5 Σεπτεμβρίου 1910 με μία ομιλία στην πλατεία Συντάγματος, στην οποία έκανε προγραμματικές δηλώσεις, με τις οποίες υποστήριξε μετριοπαθείς μεταρρυθμίσεις.
  • ΕΚΛΟΓΕΣ

    ΕΚΛΟΓΕΣ
    Ο Βενιζέλος πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά την παραίτηση της Κυβέρνησης Δραγούμη (6 Οκτωβρίου 1910). Επειδή, όμως, αντιμετώπιζε προβλήματα με την εξασφάλιση ψήφου εμπιστοσύνης, σε συνεννόηση με το βασιλιά Γεώργιο Α' προχώρησε σε διάλυση της Βουλής και προκήρυξη νέων εκλογών. Αυτό το διάβημα αναστάτωσε τα παλαιά κόμματα τα οποία, θεωρώντας αντισυνταγματική την κίνηση του βασιλιά, αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1910.
  • ΣΥΝΤΑΓΜΑ 1911

    ΣΥΝΤΑΓΜΑ 1911
    Το πρώτο εξάμηνο του 1911 ψηφίστηκαν από τη Βουλή 53 τροποποιήσεις μη θεμελιωδών διατάξεων του συντάγματος. Δεν έγιναν ριζικές αλλαγές, αλλά αντίθετα, ενισχύθηκε η θέση της μοναρχίας. Οι σπουδαιότερες τροποποιήσεις αφορούσαν τη διασφάλιση της διάκρισης των εξουσιών, το ασυμβίβαστο μεταξύ στρατιωτικής και δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας αφ' ενός και βουλευτικού αξιώματος αφ' ετέρου, και τη μονιμότητα των δικαστικών και των δημοσίων υπαλλήλων.
  • ΕΚΛΟΓΕΣ

    ΕΚΛΟΓΕΣ
    Θρίαμβος του Ελ.Βενιζέλου. Σ' αυτές τις εκλογές φάνηκε ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ του κόμματος των Φιλελευθέρων, επειδή οι καινοτομίες που είχαν εισηγηθεί γέννησαν την ελπίδα για την επίλυση σημαντικών κοινωνικών προβλημάτων.
  • ΚΡΗΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    ΚΡΗΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
    Κρήτες βουλευτές επιδιώκουν ανεπιτυχώς, για μια ακόμη φορά, να εισέλθουν στο Ελληνικό κοινοβούλιο για να επιτύχουν την πολιτική ένωση της νήσου με την Ελλάδα.
    https://www.venizelos-foundation.gr/el/%CE%B7-%CF%83%CF%8D%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B7-%CE%B2%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%B6%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CF%81%CE%B7%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%85/
  • Α΄ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ

    Α΄ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ
    Η Ελλάς, στα πλαίσια της γενικότερης κινητικότητας στα Βαλκάνια, κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Ξεκινά η εποποιΐα των Βαλκανικών πολέμων.
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%84_%CE%92%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82_%CE%A0%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CF%82
  • ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ

    ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ
    «Ωρα 4.39 εσπέρας, ο Ταχσίν πασάς μοι έστειλεν επιστολήν δι΄ αξιωματικού δηλών μοι ότι δέχεται τας προτάσεις μου. Όθεν διέκοψα αμέσως την προέλασιν και απέστειλα δύο αξιωματικούς προς σύνταξιν σχετικού πρωτοκόλλου καταθέσεως των όπλων και παραδόσεως της πόλεως, προ της οποίας ευρίσκονται ήδη τα στρατεύματα ημών. Κωνσταντίνος». (τηλεγράφημα του αρχιστρατήγου προς τον βασιλιά και τον πρωθυπουργό Ελ. Βενιζέλο το απόγευμα της 26ης Οκτωβρίου 1912).
    https://www.youtube.com/watch?v=hYH7aZwEviY
  • ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΣ

    ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΣ
    Το Ελληνικό πολεμικό ναυτικό, με αιχμή του δόρατος το θωρηκτό "Αβέρωφ", επιτυγχάνει σημαντική νίκη επί του Οθωμανικού στόλου, ο οποίος υποχωρεί στον Ελλήσποντο, από όπου δεν θα εξέλθει καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου.
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%B1%CF%85%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%88%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CF%82
  • ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ

    ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ
    Ο ελληνικός στόλος καταναυμαχεί τον οθωμανικό σε δεύτερη ναυμαχία. Ο εχθρικός στόλος αποσύρεται οριστικά εντός των Δαρδανελίων
    https://www.youtube.com/watch?v=TmASA1t-Wnc
  • ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

    ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
    Ο Ελληνικός στρατός απελευθερώνει τα Ιωάννινα. Η Ήπειρος είναι και πάλι ελληνική.
  • ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α΄

    ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α΄
    Ο βασιλιάς Γεώργιος δολοφονείται στη Θεσ/κη από τον Αλ.Σχινά, ο οποίος αργότερα αυτοκτόνησε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Για τη δολοφονία υπάρχουν εικασίες ότι οργανώθηκε από μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών.
    https://cognoscoteam.gr/%CE%B7-%CE%B4%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%86%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B1-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF/
  • ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

    ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ
    Ο Α΄ βαλκανικός πόλεμος τερματίστηκε και τυπικά με την υπογραφή της συνθήκης του Λονδίνου, με την οποία η Οθωμανική αυτοκρατορία υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά-βαλκανικά εδάφη της.
  • Β΄ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

    Β΄ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
    Ο Β' Βαλκανικός Πόλεμος διεξήχθη μεταξύ της Ελλάδας, Σερβίας, Μαυροβουνίου αφενός και Βουλγαρίας αφετέρου. Οι πολεμικές επιχειρήσεις άρχισαν στις 16/06/1913 και έληξαν με ανακωχή στις 18/07/1913. Το κύριο θέατρο των επιχειρήσεων αυτών ήταν η Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, με σημαντικότερο γεγονός τη μάχη του Κιλκίς-Λαχανά.
    https://www.sansimera.gr/articles/631
  • ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ

    ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ
    Με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου ολοκληρώνονται οι βαλκανικοί πόλεμοι, και χαράσσονται σε νέα βάση τα σύνορα μεταξύ των χωρών. Η Ελλάδα βγαίνει από τον πόλεμο ιδιαίτερα κερδισμένη, καθώς ενσωμάτωσε πλούσιες περιοχές (Ήπειρο, Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, Νησιά του Αιγαίου, Κρήτη) και εκατομμύρια νέους κατοίκους.
  • ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
    Την 1η Δεκεμβρίου 1913, κηρύχθηκε και επίσημα η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, με την παρουσία τού τότε βασιλιά Κωνσταντίνου και του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου. Η ελληνική σημαία υψώθηκε στο ιστορικό φρούριο του Φιρκά και, στη θέση, όπου άλλοτε κυμάτιζε η τουρκική σημαία, στήθηκε μαρμάρινη επιγραφή, που έγραφε:
    ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ ΕΝ ΚΡΗΤΗ
    1669-1913
    ΗΤΟΙ, 267 ΕΤΗ, 7 ΜΗΝΕΣ, 7 ΗΜΕΡΑΙ
    ΕΤΗ ΑΓΩΝΙΑΣ
  • ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ: ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ:  ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    Υπό την ηγεσία του Χρηστάκη Ζωγράφου, η βόρεια Ήπειρος ανακηρύσσεται σε αυτόνομη δημοκρατία. Η κυβέρνηση Βενιζέλου, πιεζόμενη και από τους συμμάχους, δεν στήριξε την προσπάθεια αυτή. Η περιοχή επιδικάστηκε οριστικά στην Αλβανία το 1921. Στην Ελληνική μειονότητα παραχωρήθηκαν περιορισμένα δικαιώματα.
  • Α΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

    Α΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
    Ξεκινά ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος και διαμορφώνονται οι βασικοί αντίπαλοι σχηματισμοί: από τη μία, οι Κεντρικές Δυνάμεις ή Τριπλή Συμμαχία (Γερμανία, Αυστροουγγαρία, Ιταλία) και, από την άλλη, η Εγκάρδια ή Τριπλή Συνεννόηση (Entente Cordiale, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία). Η δεύτερη έγινε γνωστή ως Αντάντ (συνεννόηση στα γαλλικά). Πολιτικές ζυμώσεις στην Ελλάδα σχετικά με τη σκοπιμότητα ή μη της συμμετοχής στον πόλεμο.
  • ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

    ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
    Μετά τη απόρριψη από τον βασιλιά Κων/νο της πρότασης του πρωθυπουργού για είσοδο της χώρας στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ, η κυβέρνηση Βενιζέλου παραιτείται. Ο Δ.Γούναρης τελικά αναλαμβάνει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.
  • ΕΚΛΟΓΕΣ

    ΕΚΛΟΓΕΣ
    Μέσα σε κλίμα πόλωσης, το κόμμα των Φιλελευθέρων κερδίζει τις εκλογές και ο Βενιζέλος επανέρχεται στην εξουσία.
  • ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

    ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
    Μετά την άρνηση του βασιλιά να δεχθεί την έξοδο της Ελλάδας από την ουδετερότητα η κυβέρνηση Βενιζέλου παραιτήθηκε και ξεκινά ο εθνικός διχασμός.
  • Η ΑΝΤΑΝΤ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Η ΑΝΤΑΝΤ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    Ο Ελ.Βενιζέλος δίνει την άδεια στο Γάλλο στρατηγό Σαράϊγ και τα στρατεύματά του να αποβιβαστούν στη Θεσ/κη. Στη συνέχεια καταφθάνουν κι εγκαθίστανται επιπλέον συμμαχικά σώματα. Ο κρατικός έλεγχος στη Μακεδονία καταλύεται και η ουδετερότητα της χώρας έχει παραβιαστεί. Τον Αύγουστο του 1916 στη Θεσσαλονίκη υπήρχαν περίπου 400.000 στρατιώτες της συμμαχικής στρατιάς, από 5 διαφορετικούς εθνικούς στρατούς.
  • ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ

    ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ
    Με τον κίνδυνο της απώλειας εδαφών στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη από τον Γερμανικό και Βουλγαρικό στρατό, βενιζελικοί αξιωματικοί, με την συμπαράσταση των συμμάχων και την σύμφωνη γνώμη του Ελ.Βενιζέλου (ο οποίος βρίσκεται στην Κρήτη) δημιουργούν της οργάνωση "Εθνική Άμυνα" και οργανώνουν κίνημα στη Θεσ/κη, το οποίο επικρατεί χάρη στην άμεση κινητοποίηση της Κρητική Χωροφυλακής.
    https://www.tovima.gr/2016/01/09/culture/100-xronia-apo-to-kinima-ethnikis-amynas-sti-thessaloniki/
  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΚΗ

    ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΚΗ
    Ο Βενιζέλος συγκρότησε στη Θεσ/κη Κυβέρνηση Εθνικής Αμύνης μαζί με το ναύαρχο Κουντουριώτη και το στρατηγό Δαγκλή (Τριανδρία). Η διάσπαση της χώρας σε δύο κράτη είναι γεγονός και οι συγκρούσεις που θα ακολουθήσουν θα λάβουν διαστάσεις εμφυλίου πολέμου.
    https://www.britishpathe.com/video/VLVABSMYH3H4IF8IZFFHR6GT091FF-GREEK-NATIONALIST-VENIZELOS-IN-CROWD/query/venizelosΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣ
  • ΝΟΕΜΒΡΙΑΝΑ

    ΝΟΕΜΒΡΙΑΝΑ
    Ο Γάλλος ναύαρχος Φουρνιέ διατάσσει την απόβαση συμμαχικών στρατευμάτων στην Αθήνα και της παράδοση των ελληνικών όπλων. Οι προσκείμενες στον βασιλιά Κων/νο δυνάμεις αντιστέκονται και ξενικά μια αιματηρή σύγκρουση με πάνω από 100 νεκρούς συνολικά. Την επόμενη ημέρα η Αθήνα γίνεται πεδίο εμφύλιας διαμάχης. Αθώοι πολίτες δολοφονούνται και προπηλακίζονται, και σπίτια λεηλατούνται από τους βασιλικούς οπαδούς σε μια ημέρα έξαρσης παθών και εκδικητικής μανίας
    https://www.sansimera.gr/articles/32
  • ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΑΘΗΝΑΣ - ΕΚΘΡΟΝΙΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

    ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΑΘΗΝΑΣ - ΕΚΘΡΟΝΙΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
    Οι σύμμαχοι αποβίβασαν στρατιωτικά αγήματα και κατέλαβαν την Αθήνα, τον Πειραιά και την Κόρινθο, ενώ αξίωσαν με τελεσίγραφο και την εκθρόνιση του Κωνσταντίνου. Ο Κωνσταντίνος παρέδωσε το θρόνο στον δευτερότοκο γιο του Αλέξανδρο και αποχώρησε από την Ελλάδα, στις 2 Ιουνίου 1917
  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

    ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
    Κυβέρνηση Ελ.Βενιζέλου στην Αθήνα. Η χώρα ενοποιείται. Την επομένη (15/6), η κυβέρνηση των Φιλελευθέρων κηρύσσει τον πόλεμο εναντίον των Κεντρικών δυνάμεων και εντάσσεται στο πλευρό της Αντάντ. Το κόστος της συμμετοχής στον πόλεμο δεν μπορούσε να καλυφθεί χωρίς εξωτερική αρωγή, οπότε οι Σύμμαχοι προχώρησαν τότε σ' έναν ιδιόμορφο δανεισμό της χώρας, που θα είχε οδυνηρές συνέπειες στο μέλλον.
  • Α΄ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΝΤΙΩΝ

    Α΄ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΝΤΙΩΝ
    Συνέρχεται στο Ταϊγάν (Ταγκανρόκ) της Ρωσίας το Α' Πανελλήνιο Συνέδριο, όπου αποφασίζεται, ανάμεσα στα άλλα, η εκλογή Κεντρικού Συμβουλίου για τη δημιουργία ανεξάρτητου Ποντιακού Κράτους, με προσωρινή έδρα την πόλη Ροστόβ.
    https://www.kathimerini.gr/society/917623/to-a-synedrio-ton-ellinon-tis-rosias/