1

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

 • Διάσπαση ατόμου

  Διάσπαση ατόμου
  Η διερεύνηση των πυρηνικών αντιδράσεων είχε αρχίσει ήδη στα τέλη του 19ου αιώνα από τους Bequerel και το ζεύγος Maria Sklodowska και Pierre Curie. Το έτος 1898 εισήγαγε ο Γερμανός φυσικός Hans Friedrich Geitel (Γκάιτελ, 1855-1923) τον όρο «ατομική ενέργεια» αναφερόμενος στα φαινόμενα που σχετίζονται με διεργασίες ραδιενεργού διάσπασης. Αργότερα προστέθηκε ως συνώνυμο ο όρος «πυρηνική ενέργεια».
 • Ανακάλυψη τεχνητά παραγόμενων ραδιοϊσοτόπων

  Τη διεπιστημονική φύση της πυρηνικής ιατρικής, καθιστά δύσκολη για ιατρική ιστορικοί να καθοριστεί η ημερομηνία γέννησης της πυρηνικής ιατρικής.
  Αυτό μπορεί πιθανώς είναι στην καλύτερη θέση ανάμεσα στην ανακάλυψη της τεχνητής ραδιενέργειας το 1934 και την παραγωγή ραδιονουκλεϊδίων Oak Ridge εθνικό εργαστήριο για ιατρική που συνδέονται με χρήση, το 1946.
 • Πρώτη πυρηνική σχάση

  Πρώτη πυρηνική σχάση
  Η πρώτη εργαστηριακή πυρηνική σχάση επιτεύχθηκε από τους φυσικούς Όττο Χα και Λίζε Μάιτνερ, το 1938 στο Βερολίνο.
 • Πρώτη ελεγχόμενη πυρηνική αλυσωτή αντίδραση

  Το έτος 1942 πέτυχε ο Ιταλός φυσικός Enrico Fermi (Φέρμι, 1901-1954) την πρώτη ελεγχόμενη πυρηνική αλυσωτή αντίδραση σε ένα πυρηνικό αντιδραστήρα στο Σικάγο. Ο Φέρμι είχε ανακαλύψει ήδη το έτος 1934 ότι με βομβαρδισμό των πυρήνων με νετρόνια (ουδετερόνια) εξελίσσονται οι πυρηνικές διεργασίες πολύ αποδοτικότερα. Το 1938 είχε απονεμηθεί στον Φέρμι το βραβείο Νόμπελ φυσικής.
 • Πρώτος βαλλιστικός πύραυλος

  Πρώτος βαλλιστικός πύραυλος
  Ο πρώτος βαλλιστικός πύραυλος ήταν ο A-4 [1] , κοινώς γνωστός ως πύραυλος V-2. Αναπτύχθηκε από τη ναζιστική Γερμανία κατά τη δεκαετία του 1930 και του 1940 υπό τη διεύθυνση του Βέρνερ φον Μπράουν. Η πρώτη επιτυχής εκτόξευση του «V-2 έγινε στις 3 Οκτωβρίου 1942
 • Ρίψη ατομικής βόμβας Χιροσίμα

  Ρίψη ατομικής βόμβας Χιροσίμα
  Δες σχετικό κείμενοΟ βομβαρδισμός της Χιροσίμα από τις ΗΠΑ έλαβε χώρα λίγο πριν τη λήξη του Β' Παγκοσμίου πολέμου, στις 6 Αυγούστου 1945 και ήταν η πρώτη πολεμική πυρηνική επίθεση της Ιστορίας. Η βόμβα ήταν τύπου ουρανίου 235, η οποία είχε λάβει το προσωνύμιο "Little Boy" (αγοράκι) στο κέντρο συναρμολόγησης και δοκιμών Αλαμογκόρντο.
 • Ρίψη πυρηνικής βόμβας Ναγκασάκι

  Στις 9 Αυγούστου 1945, οι Αμερικανικές δυνάμεις έριξαν τη δεύτερη (και τελευταία μέχρι σήμερα πυρηνική βόμβα εναντίον ανθρώπων) στο Ναγκασάκι.
 • Period: to

  Πυρηνική έρευνα στην Ελλάδα

  Η λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» -ΕΚΕΦΕ «Δ» - ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ‘50 ως ανεξάρτητη δημόσια υπηρεσία με την επωνυμία Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ».
 • Πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας για ειρηνικούς σκοπούς

  Πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας για ειρηνικούς σκοπούς
  Το 1951 χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά πυρηνικός αντιδραστήρας για ειρηνικούς σκοπούς και συγκεκριμένα για τη δοκιμαστική παραγωγή μικρής ποσότητας ηλεκτρικού ρεύματος (ΗΠΑ, Αϊντάχο).
 • Πρώτο πυρηνικό υποβρύχιο

  Πρώτο πυρηνικό υποβρύχιο
  Ο Ναυτίλος, (USS Nautilus, SSN-571) αμερικανικό υποβρύχιο ήταν το πρώτο πλοίο που ναυπηγήθηκε στον κόσμο με κινητήρια δύναμη την ατομική ενέργεια, το πρώτο πυρηνοκίνητο πλοίο.
  Η ναυπήγηση του σκάφους άρχισε το 1952 στα ναυπηγεία του Γκρότον της Πολιτείας Κοννέκτικατ των ΗΠΑ. Με δεδομένη την πολύ μεγάλη ακτίνα δράσης του, (άγνωστη γι' αυτόν τον τύπο πλοίων) το υποβρύχιο αυτό ήταν το πρώτο που ταξίδεψε υποβρυχίως κάτω από τους πάγους της Αρκτικής και το Βόρειο Πόλο.
 • Κοινωνία της πυρηνικής ιατρικής

  Η κοινωνία της πυρηνικής ιατρικής δημιουργήθηκε το 1954 στην Spokane, Ουάσιγκτον, ΗΠΑ.
  Το 1960, η κοινωνία άρχισε δημοσίευση της η Εφημερίδα της πυρηνικής ιατρικής, premier επιστημονικό περιοδικό για την πειθαρχία στην Αμερική.
 • Έρυυνες CERN

  Έρυυνες CERN
  To CERN (Organisation Européenne pour la Recherche Nucléaire "Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών") είναι το μεγαλύτερο πειραματικό κέντρο ερευνών σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο. Βρίσκεται δυτικά της Γενεύης, στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας.
 • Η μεγαλύτερη δοκιμή ατομικής βόμβας

  Η μεγαλύτερη δοκιμή ατομικής βόμβας
  Η κωδική ονομασία Castle bravo, δόθηκε στη πρώτη δοκιμή μιας θερμοπυρηνικής βόμβας
  υδρογόνου που πυροδότησε στις 1 Μαρτίου 1954, στην ατόλλη Bikini των νησιών Μάρσαλ, από
  τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Castle Bravo ήταν η πιο ισχυρή πυρηνική συσκευή που ενεργοποιήθηκε
  ποτέ από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με ισχύς 15 μεγατόνους. ΠΗΓΗ: Castle bravo - Η μεγαλύτερη δοκιμή ατομικής βόμβας των ΗΠΑ, και το λάθος!(video+photos) http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2011/04/castle-bravo-videophotos.html#ixz
 • Πρώτη σύνδεση με ηλεκτρικό δίκτυο

  Για πρώτη φορά πυρηνικός αντιδραστήρας συνδέθηκε με εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας (ΕΣΣΔ, Ομπνίσκ) παρέχοντάς του σε μόνιμη βάση ηλεκτρικό ρεύμα.
 • Διεθνής Οργάνωση Ατομικής Ενέργειας

  Διεθνής Οργάνωση Ατομικής Ενέργειας
  Η Διεθνής Οργάνωση Ατομικής Ενέργειας, (International Atomic Energy Agency), γνωστή και με το διεθνές αρκτικόλεξο IAEA, είναι ένας αυτόνομος διεθνής διακρατικός οργανισμός που συνδέεται με τον ΟΗΕ, του οποίου και αποτελεί εξειδικευμένη οργάνωση.
 • Πρώτο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο

  Πρώτο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο
  Στις 24 Σεπτεμβρίου 1960, το πρώτο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο στον κόσμο, το USS Enterprise (αρχικά CVA(N)-65, μετέπειτα CVN-65) καθελκύεται από το ναυπηγείο Newport News Shipbuilding and Drudock Co.
 • Πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας στην Ελλάδα

  Πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας στην Ελλάδα
  Από τις 27 Ιουλίου του 1961 η Ελλάδα διαθέτει το δικό της πυρηνικό αντιδραστήρα για ερευνητικούς και μόνο σκοπούς. Πρόκειται για έναν αντιδραστήρα τύπου πισίνας των 6 μεγαβάτ και βρίσκεται στα εργαστήρια του Κέντρου Ερευνών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ στο Χολαργό.
 • Πυρηνοκίνητα εμπορικά πλοία

  Πυρηνοκίνητα εμπορικά πλοία
  Πυρηνοκίνητο πλοίο (nuclear ship) (NS) χαρακτηρίζεται το πλοίο εκείνο που χρησιμοποιεί ως μέσον πρόωσης πυρηνική ενέργεια. Αποτελεί την τελευταία εξέλιξη μέσου πρόωσης των μηχανοκινήτων πλοίων.
  Τα πλοία αυτά σε ειδικό διαμέρισμα πρώραθεν του μηχανοστασίου φέρουν πυρηνικό αντιδραστήρα τύπου PWR που θέτει σε κίνηση τις ηλεκτρομηχανές (τουρμπίνες).
 • Πυρηνικός δορυφόρος

  Το 1964 ένας αμερικανικός δορυφόρος εφοδιασμένος με πλουτώνιο 238 για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δεν κατόρθωσε να μπει στην προγραμματισμένη τροχιά και κατά την επάνοδό του στη Γη καταστράφηκε απελευθερώνοντας στην ατμόσφαιρα αρκετή ραδιενέργεια ώστε να μετρηθεί με τα μέσα της εποχής.
 • Πυρηνικό ατύχημα Τσερνόμπιλ

  Δες σχετικό videoΤο πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ έλαβε χώρα στις 26 Απριλίου του 1986, στον αντιδραστήρα Νο. 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε εδάφη της Ουκρανίας.
 • Πυρηνικό ατύχημα Φουκουσίμα

  Πυρηνικό ατύχημα Φουκουσίμα
  Δες σχετικό videoΔες σχετικό videoΤα πυρηνικά ατυχήματα στον σταθμό Φουκουσίμα 1 το 2011 αναφέρονται στη σειρά των καταστροφικών γεγονότων στη μονάδα παραγωγής ενέργειας Φουκουσίμα 1 στην Ιαπωνία την άνοιξη του 2011 και αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές οικολογικές επιβαρύνσεις από καταστροφή πυρηνικών εγκαταστάσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα. Οι καταστροφές προέκυψαν ως ακολουθία του γεγονότος του μεγάλου σεισμού της 11ης Μαρτίου στο Σεντάι και του τσουνάμι που τον ακολούθησε.
 • Πυρηνοκίνητο ρόβερ

  Πυρηνοκίνητο ρόβερ
  Δες σχετικό videoΤα αποκαλυπτήρια της μεγαλύτερης και ακριβότερης αποστολής εξερευνητικού της ρομπότ, με στόχο την αναζήτηση ενδείξεων ζωής στον ‘Αρη έκανε η NASA.
 • Πράσινο φως για την κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στις ΗΠΑ

  Πράσινο φως για την κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στις ΗΠΑ
  Για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια, η Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας στις ΗΠΑ ενέκρινε την κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων. Οι δύο νέες μονάδες με τις οποίες θα επεκταθεί πυρηνικός σταθμός στη Τζόρτζια βασίζονται σε συστήματα παθητικής ψύξης, σχεδιασμένα να αποτρέψουν ατυχήματα σαν αυτό της Φουκουσίμα τον περασμένο Μάρτιο.
 • Πρώτο πλωτό πυρηνικό εργοστάσιο

  Πρώτο πλωτό πυρηνικό εργοστάσιο
  Στις αρχές του 2000, το ρωσικό Υπουργείο Ατομικής Ενέργειας (Rosatom) παρουσίασε την πρώτη ιδέα κατασκευής ενός πλωτού εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας.
  Στις αρχές του 2012, το 144 μέτρων μήκους και 30 μέτρων πλάτους σκάφος Akademik Lomonosov, θα είναι το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο που θα πλεύσει στις ανοιχτές θάλασσες.