Maths

Αρχαίοι Έλληνες Μαθηματικοί!

  • 624 BCE

    ΘΑΛΗΣ Ο ΜΙΛΗΣΙΟΣ

    ΘΑΛΗΣ Ο ΜΙΛΗΣΙΟΣ
    Ο Θαλής ο Μιλήσιος, (624 ή 623 π.Χ. - 548 ή 545 π.Χ.) είναι ο αρχαιότερος προσωκρατικός φιλόσοφος, ο πρώτος των επτά σοφών της αρχαιότητας, μαθηματικός, φυσικός, αστρονόμος, μηχανικός, μετεωρολόγος και ιδρυτής της Ιωνικής Σχολής της φυσικής φιλοσοφίας στη Μίλητο. Περισσότερα...
  • 580 BCE

    ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ Ο ΣΑΜΙΟΣ

    ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ Ο ΣΑΜΙΟΣ
    Ο Πυθαγόρας ο Σάμιος (580 π.Χ. - 496 π.Χ.) ήταν σημαντικός Έλληνας φιλόσοφος, μαθηματικός, γεωμέτρης και θεωρητικός της μουσικής. Παντρεύτηκε τη φιλόσοφο και επιστήμονα Θεανώ. Είναι ο κατεξοχήν θεμελιωτής των ελληνικών μαθηματικών. Περισσότερα...
  • 477 BCE

    ΦΙΛΟΛΑΟΣ Ο ΚΡΟΤΩΝΙΑΤΗΣ

    ΦΙΛΟΛΑΟΣ Ο ΚΡΟΤΩΝΙΑΤΗΣ
    Ο Φιλόλαος ο Κροτωνιάτης (470 π.Χ. – 385 π.Χ.) με καταγωγή από τον Κρότωνα ή τον Τάραντα της Κάτω Ιταλίας, ήταν σύγχρονος του Σωκράτη και θεωρείται ο ιδρυτής της θεωρίας «περί των αριθμών» των Πυθαγορείων φιλοσόφων. Υπήρξε μετέπειτα διδάσκαλος και συνεχιστής της Πυθαγορείου αδελφότητος.
    Περισσότερα...
  • 470 BCE

    ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Ο ΧΙΟΣ

    ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Ο ΧΙΟΣ
    Ο Ιπποκράτης ο Χίος (περ. 470 – 400 π.Χ) ήταν αρχαίος Έλληνας μαθηματικός, που διακρίθηκε στη γεωμετρία και έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ, ήταν δηλαδή σχεδόν σύγχρονος του Σωκράτη. Θεωρείται ο κύριος εκπρόσωπος της Σχολής της Χίου. Περισσότερα...
  • 428 BCE

    ΑΡΧΥΤΑΣ Ο ΤΑΡΑΝΤΙΝΟΣ

    ΑΡΧΥΤΑΣ Ο ΤΑΡΑΝΤΙΝΟΣ
    Ο Αρχύτας ο Ταραντίνος (Τάραντας, Μεγάλη Ελλάδα, 428 π.Χ. - Τάραντας, Μεγάλη Ελλάδα, 347 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος, πολιτικός, στρατηγός, μαθηματικός και μηχανικός.
  • 415 BCE

    ΘΕΑΙΤΗΤΟΣ Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ

    ΘΕΑΙΤΗΤΟΣ Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ
    Ο Θεαίτητος ο Αθηναίος (415 π.Χ. - 369 π.Χ.) ήταν Έλληνας μαθηματικός της κλασικής αρχαιότητας, συνεργάτης του Πλάτωνα και επιφανές μέλος της Ακαδημίας του Πλάτωνα. Σκοτώθηκε σε μάχη των Αθηναίων στην Κόρινθο το 369 π.Χ.
  • 407 BCE

    ΕΥΔΟΞΟΣ Ο ΚΝΙΔΙΟΣ

    ΕΥΔΟΞΟΣ Ο ΚΝΙΔΙΟΣ
    Ο Εύδοξος ο Κνίδιος (407-335 π.Χ) ήταν Έλληνας μαθηματικός, αστρονόμος και φιλόσοφος. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς της ελληνικής αρχαιότητας, εφάμιλλος του Αρχιμήδη.
  • 380 BCE

    ΜΕΝΑΙΧΜΟΣ Ο ΠΡΟΚΟΝΝΗΣΙΟΣ

    ΜΕΝΑΙΧΜΟΣ Ο ΠΡΟΚΟΝΝΗΣΙΟΣ
    O Μέναιχμος (380-320 Πχ). Ο Μέναιχμος υπήρξε σημαντικός γεωμέτρης της Αρχαίας Ελλάδας κατά τον 4ο π.Χ. αιώνα. Ήταν γεννημένος περίπου το 375 π.Χ. στην Προκόννησο της Προποντίδας και αδελφός του Δεινόστρατου. Αρχικά μαθήτευσε κοντά στον Εύδοξο και αργότερα στην Ακαδημία του Πλάτωνα. Υπήρξε δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα μαθηματικά. Θεωρείται ο πρώτος που ανακάλυψε τις κωνικές τομές (έλλειψη, παραβολή, υπερβολή) και οι τρεις αυτές καμπύλες ονομάζονταν "Μεναίχμιος τριάς".
  • 320 BCE

    ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ Ο ΣΑΜΙΟΣ

    ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ Ο ΣΑΜΙΟΣ
    Ο Αρίσταρχος ο Σάμιος (310 π.Χ. - περίπου 230 π.Χ.) ήταν Έλληνας αστρονόμος και μαθηματικός, που γεννήθηκε στη Σάμο. Είναι ο πρώτος επιστήμονας (μετά τους Πυθαγορείους) ο οποίος πρότεινε το ηλιοκεντρικό μοντέλο του Ηλιακού Συστήματος, θέτοντας τον Ήλιο και όχι τη Γη, στο κέντρο του γνωστού Σύμπαντος. Περισσότερα...
  • 300 BCE

    ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ

    ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ
    Ο Ευκλείδης από την Αλεξάνδρεια (300 π.Χ. - 270 π.Χ.), ήταν Έλληνας μαθηματικός, που δίδαξε και πέθανε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, περίπου κατά την διάρκεια της βασιλείας του Πτολεμαίου Α΄(323 π.Χ. - 283 π.Χ.). Στις μέρες μας είναι γνωστός ως ο «πατέρας» της Γεωμετρίας. Περισσότερα...
  • 287 BCE

    ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ Ο ΣΥΡΑΚΟΥΣΙΟΣ

    ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ Ο ΣΥΡΑΚΟΥΣΙΟΣ
    Ο Αρχιμήδης ο Συρακούσιος (ή Αρχιμήδης, Συρακούσες, Μεγάλη Ελλάδα, περ. 287 π.Χ. – Συρακούσες, Μεγάλη Ελλάδα, περ. 212 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας μαθηματικός, μηχανικός, φυσικός, εφευρέτης και αστρονόμος. Αν και λίγες λεπτομέρειες από τη ζωή του είναι γνωστές, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες στην κλασική αρχαιότητα. Περισσότερα...
  • 276 BCE

    ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ Ο ΚΥΡΗΝΑΙΟΣ

    ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ Ο ΚΥΡΗΝΑΙΟΣ
    Ο Ερατοσθένης ο Κυρηναίος (Κυρήνη 276 π.Χ. – Αλεξάνδρεια 194 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας μαθηματικός, γεωγράφος, αστρονόμος, γεωδαίτης, ιστορικός και φιλόλογος. Θεωρείται ο πρώτος που υπολόγισε το μέγεθος της Γης και κατασκεύασε ένα σύστημα συντεταγμένων με παράλληλους και μεσημβρινούς. Ενώ ακόμη κατασκεύασε ένα χάρτη του κόσμου όπως τον θεωρούσε.
  • 260 BCE

    ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ Ο ΠΕΡΓΑΙΟΣ

    ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ Ο ΠΕΡΓΑΙΟΣ
    Ο Απολλώνιος ο Περγαίος (ή Περγεύς) υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες μαθηματικούς – γεωμέτρες και αστρονόμους της αλεξανδρινής εποχής. Γεννήθηκε περί το 260 π.Χ. (ή σύμφωνα με άλλους μελετητές περί το 246 με 221 π.Χ.), στην Πέργη της Παμφυλίας, μια πόλη κοντά στην Αττάλεια της Μ. Ασίας. Περισσότερα...
  • 250 BCE

    ΝΙΚΟΜΗΔΗΣ

    ΝΙΚΟΜΗΔΗΣ
    Νικομήδης (περ. 250 - 150 π.Χ.). Μαθηματικός από την Αλεξάνδρεια. Ασχολήθηκε με τα προβλήματα του διπλασιασμού του κύβου και της τριχοτόμησης οποιασδήποτε γωνίας, προβλήματα τα οποία αντιμετώπισε, όχι με τις καθιερωμένες αρχαιοελληνικές απαιτήσεις (με κανόνα και διαβήτη).
  • 240 BCE

    ΔΙΟΚΛΗΣ

    ΔΙΟΚΛΗΣ
    Ο Δι οκλής ο Αλεξανδρεύς (περ. 240 π.Χ. - περ. 180 π.Χ.) ή Διοκλής ο Καρύστιος, ήταν αρχαίος Έλληνας μαθηματικός και γεωμέτρης.
    Ο Διοκλής έζησε την εποχή του Απολλώνιου και άκμασε στο τέλος του 3ου αιώνα π.Χ. και την αρχή του 2ου αιώνα π.Χ. Είναι ο πρώτος γνωστός επιστήμονας που απόδειξε την εστιακή ιδιότητα του παραβολικού κατόπτρου.
  • 190 BCE

    ΙΠΠΑΡΧΟΣ Ο ΝΙΚΑΕΥΣ

    ΙΠΠΑΡΧΟΣ Ο ΝΙΚΑΕΥΣ
    Ο Ίππαρχος ο Νικαεύς (190 π.Χ. – 120 π.Χ.), ή κατά μερικούς Ίππαρχος ο Ρόδιος, ήταν Έλληνας αστρονόμος, γεωγράφος, χαρτογράφος και μαθηματικός. Θεωρείται ο ιδρυτής της τριγωνομετρίας, αλλά είναι πιο διάσημος για την τυχαία ανακάλυψη της μετάπτωσης των ισημεριών. Θεωρείται επίσης από αρκετούς ως ο «πατέρας της Αστρονομίας».
  • 70

    ΜΕΝΕΛΑΟΣ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ

    ΜΕΝΕΛΑΟΣ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ
    Ο Μενέλαος ο Αλεξανδρεύς (70 - 140 μ.Χ.) ήταν Έλληνας μαθηματικός και αστρονόμος, ο πρώτος ιστορικά που συνέλαβε και όρισε τη γαιοδαισία, την προβολή δηλαδή ευθειών γραμμών πάνω στην επιφάνεια μιας σφαίρας, όπου ένα τρίγωνο για παράδειγμα αποτελείται από τρία τόξα μέγιστων κύκλων στην επιφάνεια της σφαίρας.
  • 100

    ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ ΚΛΑΥΔΙΟΣ

    ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ ΚΛΑΥΔΙΟΣ
    Ο Κλαύδιος Πτολεμαίος (100 - 170) ήταν Ελληνο-Ρωμαίος μαθηματικός, αστρονόμος, γεωγράφος, αστρολόγος και ποιητής ενός επιγράμματος στην Ελληνική Ανθολογία. Γεννήθηκε στη ρωμαϊκή Αίγυπτο και έζησε στην Αλεξάνδρεια. Το σπουδαιότερο έργο του, Η Μεγίστη (ή Μαθηματική Σύνταξις), σώθηκε στα αραβικά ως Αλμαγέστη και στηρίζεται στις παρατηρήσεις διάφορων προγενέστερων αστρονόμων και ιδίως του Ιππάρχου. Επίσης ο Πτολεμαίος ασχολήθηκε με τη μουσική και την οπτική.
  • 210

    ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ

    ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ
    Ο Διόφαντος ο Αλεξανδρεύς ήταν Έλληνας μαθηματικός του τρίτου αιώνα (περίπου 210 – 290), ο οποίος έζησε στην Αλεξάνδρεια της ρωμαϊκής Αιγύπτου. Έχει αποκληθεί «πατέρας της άλγεβρας» εξαιτίας του εμβληματικού έργου του «Αριθμητικά», όπου περιέχονται αλγεβρικά προβλήματα τα οποία λύνονται με εξισώσεις και συστήματα πρώτου και δευτέρου βαθμού. Περισσότερα...
  • 290

    ΠΑΠΠΟΣ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ

    ΠΑΠΠΟΣ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ
    Ο Πάππος ο Αλεξανδρεύς (περ. 290 - περ. 350) ήταν ονομαστός Έλληνας μαθηματικός, γεωμέτρης και μηχανικός που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της ρωμαϊκής Αιγύπτου κατά την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού.
  • 370

    ΥΠΑΤΙΑ

    ΥΠΑΤΙΑ
    Η Υπατία (370 - 8 Μαρτίου 415) ήταν Ελληνίδα νεοπλατωνική φιλόσοφος, αστρονόμος και μαθηματικός, διευθύντρια της νεοπλατωνικής σχολής στην Αλεξάνδρεια.
    Δίδαξε φιλοσοφία και αστρονομία στην Αλεξάνδρεια, όπου και δολοφονήθηκε από όχλο που αποτελούνταν από φανατικούς χριστιανούς. Περισσότερα...