Smirni2

Η Ελλάδα την περίοδο 1897-1923

By hrisa
  • Ελληνοτουρκικός Πόλεμος

    Ελληνοτουρκικός Πόλεμος
    Ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1897 ήταν πόλεμος μεταξύ της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αίτιο και αφορμή του ήταν η επανάσταση στην Κρήτη, η οποία ήταν ακόμη μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Ελλάδα νικήθηκε και υποχρεώθηκε να πληρώσει στην Οθωμανική Αυτοκρατορία μεγάλη χρηματική αποζημείωση. Για το λόγο αυτό πήρε δάνειο από τις Μεγάλες Δυνάμεις, με τον όρο να διαχειρίζονται ένα μέρος από τα έσοδα του κράτους.
  • Μακεδονικός Αγώνας

    Μακεδονικός Αγώνας
    Ο Μακεδονικός Αγώνας ήταν ένοπλη αντιπαράθεση που διήρκεσε περίπου 4 χρόνια (1904-1908) και διεξήχθη στη Μακεδονία (τότε μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) μεταξύ κυρίως των Ελλήνων και των Βουλγάρων αλλά και των Σέρβων και των Τούρκων. Αιτία των πολεμικών συγκρούσεων ήταν η διαμάχη για το ποιες περιοχές της Μακεδονίας θα προσαρτηθούν σε κάθε χώρα.
  • Το κίνημα στο Γουδί

    Το κίνημα στο Γουδί
    Παραμονή Δεκαπενταύγουστου συγκεντρώθηκαν στην περιοχή Γουδί της Αθήνας αξιωματικοί του στρατού και αρκετοί πολίτες. Απογοητευμένοι από τη χρόνια οικονομική κρίση, την ήττα της Ελλάδας στον πόλεμο του 1897 και την πολιτική αστάθεια, κήρυξαν επανάσταση. Οι επαναστάτες ζητούσαν την κατάργηση της βασιλείας, βελτίωση του Συντάγματος και αλλαγές στο στρατό. Τελικά η κυβάρνηση αναγκάστηκε να παραιτηθεί και το Νοέμβριο του 1910 έγινε Πρωθυπουργός ο Ελευθέριος Βενιζέλος.
  • Κυβέρνηση Βενιζέλου

    Κυβέρνηση Βενιζέλου
    Στις εκλογές του Νοεμβρίου 1910 το κόμμα που ίδρυσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος,οι "Φιλελεύθεροι", κέρδισε με μεγάλη πλειοψηφία. Τον επόμενο χρόνο αναθεωρήθηκε το Σύνταγμα με στόχο τη δημιουργία ενός κράτους πιο δίκαιου για τον πολίτη. Έγινε υποχρεωτική η φοίτηση στο Δημοτικό Σχολείο, αναδιοργανώθηκε ο στρατός και ο στόλος, ρυθμίστηκαν εργατικά ζητήματα και έγιναν προσπάθειες να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των αγροτών.
  • Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος

    Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος
    Η Σερβία, η Βουλγαρία, η Ελλάδα και το Μαυροβούνιο ξεκινούν πόλεμο κατά της τότε Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Σε μάχες που έγιναν στη Μακεδονία και την Ήπειρο, οι Έλληνες απελευθέρωσαν τις πόλεις της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων. Ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος έληξε με την οριστική αποχώρηση των Τούρκων από τα Βαλκάνια και τη Κρήτη. Όμως οι διαφωνίες των βαλακανικών χωρών μεταξύ τους για το μοίρασμα των εδαφών προκάλεσε το Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο τον Ιούνιο του 1913.
  • Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος

    Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος
    Ο Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος ήταν ένοπλη σύγκρουση που διεξήχθη ανάμεσα στη Βουλγαρία και τις άλλες βαλκανικές χώρες (Σερβία, Ελλάδα). Επίσης, κατά της Βουλγαρίας στράφηκαν η Ρουμανία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η Βουλγαρία πολέμησε τους πρώην συμμάχους της, προκειμένου να πετύχει ευνοϊκότερη διανομή των εδαφών που αποσπάστηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στον προηγούμενο πόλεμο. Ο Β' Βαλκανικός Πόλεμος τελείωσε με επικράτηση της Σερβίας και της Ελλάδας, οι οποίες πέτυχαν σημαντικές νίκες.
  • Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

    Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
    Το 1914 ξέσπασε στην Ευρώπη ο Α΄ Παγόσμιος Πόλεμος. Κύριοι αντίπαλοι ήταν οι Δυνάμεις της Αντάντ (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) και η Γερμανία με τους συμμάχους της. Η Ελλάδα μπήκε στον πόλεμο στα μέσα του 1917. Το τέλος του (1918) βρήκε τη χώρα στη πλευρά των νικητών και κέρδισε σημαντικά οφέλη (τα νησιά του Αιγαίου εκτός από τα Δωδεκάνησα, τη Δ. και Α. Θράκη εκτός από την Κωνσταντινούπολη και ανέλαβε τη διοίηκηση της Σμύρνης για 5 χρόνια).
  • Εθνικός Διχασμός

    Εθνικός Διχασμός
    Ο Εθνικός Διχασμός είναι μία σειρά γεγονότων που επικεντρώνονται στη διαμάχη μεταξύ του τότε πρωθυπουργού Ε Βενιζέλου και του Βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄ σχετικά με την είσοδο ή μη της Ελλάδας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα κύρια γεγονότα της διένεξης είναι η παραίτηση του Βενιζέλου, η δημιουργία ξεχωριστού κράτους με πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη και η εκδίωξη του Κωνσταντίνου από την Ελλάδα μετά από στρατιωτική παρβαση των δυνάμεων της Αντάντ. Η διένεξη αυτή χώρισε την χώρα σε δύο .στρατόπεδα.
  • Ο ελληνικός στρατός αποβιβάζεται στη Σμύρνη.

    Ο ελληνικός στρατός αποβιβάζεται στη Σμύρνη.
    Το 1919, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και η κυβέρνησή του, έχοντας την υποστήριξη των νικητών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, διέταξαν την απόβαση ελληνικών στρατευμάτων στην Μικρά Ασία με "εντολή" την αποκατάσταση της ειρήνης και της τάξης, και την προστασία των ελληνικών πληθυσμών.
  • Συνθήκη των Σεβρών

    Συνθήκη των Σεβρών
    Η Συνθήκη των Σεβρών υπεγράφη στις 28 Ιουλίου/10 Αυγούστου 1920 φέρνοντας την ειρήνη ανάμεσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τις νικήτριες Δυνάμεις του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Εκ μέρους της Οθωμ. Αυτοκρατορίας έγινε αποδεκτή από τον σουλτάνο Μεχμέτ ΣΤ΄ ο οποίος προσπαθούσε να σώσει τον θρόνο του, αλλά απορρίφθηκε από το ανεξάρτητο κίνημα των Νεότουρκων.
  • Ο Βενιζέλος χάνει τις εκλογές

    Ο Βενιζέλος χάνει τις εκλογές
    Πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα ανέτρεψαν τον Βενιζέλο, αφού στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1920 δεν εξελέγη ούτε καν βουλευτής,. Αυτό οδήγησε στην αποδυνάμωση του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία, το οποίο βασιζόταν κυρίως σε βενιζελικούς αξιωματικούς. Παράλληλα η άνοδος του Κωνσταντίνου στον θρόνο προκάλεσε την δυσφορία των "συμμαχικών" δυνάμεων απέναντι στην Ελλάδα και σύντομα την πολιττική απομόνωσή της σε διεθνές επίπεδο.
  • Συνθήκη της Λωζάνης

    Συνθήκη της Λωζάνης
    Με την Συνθήκη της Λωζάνης καθορίστηκαν τα σύνορα του ελληνικού και τουρκικού κράτους. Η Τουρκία ανέκτησε την Ανατολική Θράκη, κάποια νησιά του Αιγαίου, συγκεκριμένα την Ίμβρο και την Τένεδο, ενώ η Ελλάδα αποσύρθηκε από την Α. Θράκη και τη Μ. Ασία.Ταυτόχρονα αποφασίστηκε η ανταλλαγή πληθυσμών με βάση το Θρήσκευμα.