2. κρητική πολιτεία

ΚΡΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • Άφιξη στην Κρήτη του πρίγκιπα Γεωργίου ως ύπατου αρμοστή

    Άφιξη στην Κρήτη του πρίγκιπα Γεωργίου ως ύπατου αρμοστή
    </a>Πανόραμα ΑιώναΜέσα σε μια απερίγραπτη φρενίτιδα ενθουσιασμού ο εντολοδόχος των Μεγάλων Δυνάμεων πρίγκιπας Γεώργιος ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 9 Δεκεμβρίου 1898. Ο Γάλλος Ναύαρχος Ποττιέ, υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου του Συμβουλίου των Ναυάρχων, παρέδωσε επίσημα στο Γεώργιο τη διοίκηση της Κρήτης.
  • Η Κρητική βουλή αρχίζει τις εργασίες της

    Η Κρητική βουλή αρχίζει τις εργασίες της
    Έναν ακριβώς μήνα μετά την εγκατάσταση του Ύπατου Αρμοστή, δημοσιεύτηκε το πρώτο σημαντικό διάταγμα «Περί συγκροτήσεως της Κρητικής Συνελεύσεως» και αμέσως προκηρύχθηκαν εκλογές για την ανάδειξη πληρεξουσίων. Στις εκλογές αυτές αναδείχθηκαν 138 χριστιανοί και 50 μουσουλμάνοι πληρεξούσιοι και η Κρητική Βουλή άρχισε τις εργασίες της.
  • Ο Γεώργιος απολύει το Βενιζέλο από τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης

    Ο Γεώργιος απολύει το Βενιζέλο από τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης
    το πιο σημαντικό ήταν η διαχείριση του εθνικού ζητήματος της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Στο ουσιώδες αυτό ζήτημα παρατηρήθηκε εξαρχής διάσταση απόψεων μεταξύ του Γεωργίου και του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ο Γεώργιος πίστευε ότι η λύση του εθνικού ζητήματος θα ωρίμαζε με συνεχείς παραστάσεις και υπομνήματα προς τις Μεγάλες Δυνάμεις, ενώ ο Βενιζέλος, βλέποντας τα πράγματα πρακτικότερα και ρεαλιστικότερα, θεωρούσε ότι η λύση έπρεπε να είναι σταδιακή, με βαθμιαίες κατακτήσεις.
  • Προκήρυξη της αντιπολίτευσης για μεταβολή του συντάγματος της Κρητικής Πολιτείας

    Προκήρυξη της αντιπολίτευσης  για μεταβολή του συντάγματος της Κρητικής Πολιτείας
    απόσπασμα από την ταινία Ελευθέριος Βενιζέλος (1966)όταν η τριανδρία της αντιπολίτευσης και 15 άλλοι επιφανείς πολιτευτές συνέταξαν και υπέγραψαν προκήρυξη, με την οποία ζητούσαν μεταβολή του συντάγματος της Κρητικής Πολιτείας. Η προκήρυξη αυτή είναι το πρώτο επίσημο επαναστατικό κείμενο, το προμήνυμα της επανάστασης του Θερίσου.
  • Κήρυξη της επανάστασης στο Θέρισο

    Κήρυξη της επανάστασης στο Θέρισο
    Η Επανάσταση του Θέρισου, αφετηρία της Κρητικής Επανάστασης Ο Βενιζέλος και οι συνεργάτες του είχαν επιλέξει το χωριό αυτό ως έδρα της επανάστασης, γιατί ήταν κοντά στα Χανιά και επίσης ήταν περιοχή δυσπρόσιτη, ένα φυσικό οχυρό.
  • Συμφωνία Μουρνιών.

    Συμφωνία Μουρνιών.
    Συμφωνία στη Μονή Μουρνιών Κυδωνίας μεταξύ επαναστατών και Μεγάλων Δυνάμεων. Χορηγείται αμνηστία, αλλά δε γίνεται δεκτό το αίτημα για ένωση με την Ελλάδα
  • Παραίτηση του πρίγκιπα Γεωργίου

    Παραίτηση του πρίγκιπα Γεωργίου
    Μετά τις εξελίξεις αυτές, ο Πρίγκιπας Γεώργιος δεν μπορούσε πια να παραμένει στην Αρμοστεία της Κρήτης. Παρά τις επίμονες παρακλήσεις των αντιβενιζελικών φίλων του, εκείνος υπέβαλε την παραίτησή του (12 Σεπτεμβρίου 1906) και αναχώρησε από την Κρήτη.
  • Ο Αλέξανδρος Ζαΐμης αναλαμβάνει καθήκοντα Ύπατου Αρμοστή

    Ο Αλέξανδρος Ζαΐμης αναλαμβάνει καθήκοντα Ύπατου Αρμοστή
    Ο Αλέξανδρος Ζαΐμης, έμπειρος πολιτικός, πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας και μετέπειτα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ανέλαβε τα καθήκοντα του στις 18 Σεπτεμβρίου 1906. Η πολιτική ομαλότητα επανήλθε στην ταραγμένη Κρήτη και μια νέα περίοδος δημιουργίας εγκαινιάστηκε.
  • Σχηματισμός κυβέρνησης Βενιζέλου

    Σχηματισμός κυβέρνησης Βενιζέλου
    Το πολιτικό κενό στη διακυβέρνηση της Κρήτης μετά την παραίτηση της Προσωρινής Κυβέρνησης καλύφθηκε με προσωρινά κυβερνητικά σχήματα, έως τις εκλογές του Μαρτίου 1910. Το κόμμα του Ελ. Βενιζέλου πλειοψήφησε και σχημάτισε κυβέρνηση δύο μήνες αργότερα.
  • Ο Βενιζέλος πρωθυπουργός της Ελλάδας

    Ο Βενιζέλος πρωθυπουργός της Ελλάδας
    Λίγους μήνες μετά την ανάληψη της προεδρίας της Κρητικής Κυβέρνησης από τον Ελ. Βενιζέλο, ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος που έλεγχε τα ελληνικά πολιτικά πράγματα μετά την επανάσταση στο Γουδί (1909), τον κάλεσε στην Αθήνα να αναλάβει την πρωθυπουργία της Ελλάδας (Σεπτέμβριος 1910).
  • Ο Στέφανος Δραγούμης Γενικός Διοικητής της Κρήτης

    Ο Στέφανος Δραγούμης Γενικός Διοικητής της Κρήτης
    Ευθύς μετά την έκρηξη των Βαλκανικών πολέμων (Οκτώβριος 1912) οι πύλες του ελληνικού Κοινοβουλίου άνοιξαν για τους Κρήτες βουλευτές, που έγιναν δεκτοί με εκδηλώσεις απερίγραπτου πατριωτικού ενθουσιασμού. Αλλά ο Βενιζέλος δεν προχώρησε περισσότερο, για να μη διαταράξει τις σχέσεις του με τις ευρωπαϊκές Δυνάμεις, εν όψει και του πολέμου που είχε αρχίσει. Αρκέστηκε να αποστείλει στην Κρήτη ως Γενικό Διοικητή το φίλο του Στέφανο Δραγούμη.
  • Συνθήκη Λονδίνου

    Συνθήκη Λονδίνου
    Συνθήκη Λονδίνου (1913)Η ευτυχής για την Ελλάδα έκβαση των Βαλκανικών πολέμων έδωσε και στο Κρητικό Ζήτημα την οριστική λύση του. Με το άρθρο 4 της Συνθήκης του Λονδίνου (30 Μαΐου 1913) ο σουλτάνος παραιτήθηκε από όλα τα δικαιώματά του στην Κρήτη, την οποία παραχωρούσε στις Μ. Δυνάμεις της Ευρώπης. Με ιδιαίτερη συνθήκη ειρήνης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας (14 Νοεμβρίου 1913) ο σουλτάνος παραιτήθηκε από κάθε δικαίωμά του στην Κρήτη, η οποία έτσι εντάχθηκε στην ελληνική επικράτεια ως οργανικό και αναπόσπαστο τμήμ
  • Κηρύσσεται επίσημα η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

    Κηρύσσεται επίσημα η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα
    Η ένωση της ΚρήτηςΈνα μήνα αργότερα, την 1η Δεκεμβρίου 1913, κηρύχθηκε και επίσημα η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, με την παρουσία τού τότε βασιλιά Κωνσταντίνου και του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου. Η ελληνική σημαία υψώθηκε στο ιστορικό φρούριο του Φιρκά και, στη θέση, όπου άλλοτε κυμάτιζε η τουρκική σημαία