Χρεοκοπια

ΟΙ ΧΡΕΟΚΟΠΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ Δ.Ο.Ε.

  • Η ΠΡΩΤΗ (ΑΤΥΠΗ) ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

    Η ΠΡΩΤΗ (ΑΤΥΠΗ) ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ
    Το 1827 ο Ιωάννης Καποδίστριας βρέθηκε σε δεινή θέση να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τα δύο δάνεια του Αγώνα που είχαν ληφθεί το 1824 και το 1825 και κατασπαταλήθηκαν. Ήταν μια ιδιόμορφη πτώχευση, αφού εκείνη την περίοδο η Ελλάδα ήταν κράτος “εν τη γενέσει”. Γι’ αυτό και κάποιοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι η Ναυμαχία του Ναυαρίνου, που κατοχύρωσε την ανεξαρτησία της χώρας, έγινε και με σκοπό οι δανειστές μας να εισπράξουν τα λεφτά τους από ένα οργανωμένο κράτος.
  • Period: to

    ΧΡΕΟΚΟΠΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

  • ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΤΩΝ 60 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΩΝ

    ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΤΩΝ 60 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΩΝ
    ΑΝΑΛΥΣΗ του Ν. ΜΠΕΟΓΙΑΝΝΗΤην εξυπηρέτηση του δανείων της Επανάστασης ανέλαβε τελικά η βασιλεία του Όθωνα το 1832. Πήρε νέο δάνειο 60 εκατομμυρίων δραχμών από τους αδελφούς Ρότσιλντ (Μάιος 1833), το οποίο οι Άγγλοι το είχαν αρνηθεί στον “ρωσόφιλο” Καποδίστρια, πριν από πέντε χρόνια. Οι προστριβές με τους δανειστές ήταν καθημερινό φαινόμενο, η οικονομία δεν προόδευε, πόροι για την αποπληρωμή του δεν υπήρχαν κι έτσι ο Όθωνας πήρε σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία επιτάχυναν τις πολιτικές εξελίξεις.
  • ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΕΞΕΓΕΡΣΗ

    ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΕΞΕΓΕΡΣΗ
    ΣΑΤΑΝΙΚΕΣ (;) ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣΤο 1843 η κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν μπορούσε να πληρώσει το τοκοχρεολύσιο του δανείου του 1833. Ή Ελλάδα βρέθηκε πολύ φτωχότερη άπ' ό,τι ήτανε την ήμερα πού 'κανε το δάνειο. Τώρα το χρέος είχε φτάσει τα 90 εκατομμύρια από 60. Και με έσοδα 14 εκατομμύρια έπρεπε κάθε χρόνο να πληρώνει για μια δόση 6 εκατομμύρια, δηλαδή τα 43%! Οι «προστάτιδες δυνάμεις» πήραν τότε τα μέτρα τους. Όχι βέβαια για να μας σώσουν, αλλά για ν' αρπάξουν ό,τι είχε απομείνει
  • Η ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΕΠΙ ΤΡΙΚΟΥΠΗ

    Η ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΕΠΙ ΤΡΙΚΟΥΠΗ
    ΒΙΝΤΕΟ Από το 1879 μέχρι το 1893 οι κυβερνήσεις του Α.Κουμουνδούρου και ιδιαίτερα του Χ. Τρικούπη
    υπερχρέωσαν την Ελλάδα με επτά μεγάλα εξωτερικά δάνεια της τάξης των 639.739.000 χρυσών φράγκων, εκ των οποίων εισπράχθηκαν μόνο 464.119.500 χρυσά φράγκα.Η ελληνική οικονομία δεν άντεξε και έτσι στα 1893 ο Τρικούπης αναφώνησε στη Βουλή το “Δυστυχώς επτωχεύσαμεν”.Το δημόσιο χρέος στα 1893 έφθασε στο 222,08% του ΑΕΠ.
  • ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ (Δ.Ο.Ε.)

    ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ (Δ.Ο.Ε.)
    WIKIΜετά τη χρεοκοπία του 1893 επιβλήθηκε Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος (ΔΟΕ).Δηλαδή ο έλεγχος των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδας που επιβλήθηκε από Ευρωπαϊκές χώρες που δάνεισαν την Ελλάδα το φθινόπωρο του 1897 ενώ αυτή είχε χρεοκοπήσει τέσσερα χρόνια πριν, με στόχο την αποπληρωμή των χρεών της προς τους πιστωτές της. Τον έλεγχο εκτελούσε μια εξαμελή επιτροπή, η Διεθνής Οικονομική Επιτροπή («τρόικα»), με μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα από το 1897 μέχρι το 1978, για 81 χρόνια!
  • ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΡΑΧ ΤΟΥ 1929

    ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΡΑΧ ΤΟΥ 1929
    ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡΗ πτώχευση της Ελλάδας το 1932 έγινε επίσημα τον Μάιο του 1932 με την κήρυξη της παύσης πληρωμών από την Κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου, ως αποτέλεσμα της διόγκωσης του εξωτερικού χρέους της χώρας λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης και της μείωσης των εξαγωγών. Οι διεθνείς αιτήσεις του Ελευθερίου Βενιζέλου για την στήριξη της Ελλάδας στις δανειακές της υποχρεώσεις δεν είχαν θετικό αποτέλεσμα, με συνέπεια να εγκαταλειφθεί ο κανόνας του χρυσού, ραγδαία υποτίμηση και επακόλουθη χρεωκοπία.
  • Ελληνική κρίση χρέους 2009-σήμερα

    Ελληνική κρίση χρέους 2009-σήμερα
    Στα μέσα του 2010, και μετά τις αποκαλύψεις ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας έκλεισε για το 2009 σε επίπεδα πολύ πάνω από αυτά που θα καθιστούσαν το δημόσιο χρέος βιώσιμο, η ελληνική κυβέρνηση αδυνατούσε να δανειστεί με λογικά επιτόκια από τις αγορές για τη χρηματοδότηση του τρέχοντος δημοσιονομικού ελλείμματος και την αναχρηματοδότηση του χρέους. Αποτέλεσμα ήταν ο άμεσος κίνδυνος στάσης πληρωμών του Ελληνικού Δημοσίου.
  • ΤΡΟΙΚΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

    ΤΡΟΙΚΑ ΚΑΙ  ΜΝΗΜΟΝΙΟ
    Η Ελλάδα μετά τη αποτυχία να ανακοψει την κρίση χρέους κατέφυγε στη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, (Θεσμούς του ευρωπαϊκού και παγκοσμίου οικονομικού κατεστημένου) που συγκρότησαν από κοινού μηχανισμό για την Ελλάδα. H ανακοίνωση της προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης έγινε στις 23 Απριλίου 2010 από τον πρωθυπουργό Γεώργιο Α. Παπανδρέου