Apr 03

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ( η πολιτική του πορεία)

By nionia
 • Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ

  Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ
  Ο Ελευθέριος K. Βενιζέλος (Μουρνιές Χανίων, 23 Αυγούστου του 1864 – Παρίσι, 18 Μαρτίου του 1936) ήταν Έλληνας πολιτικός που διετέλεσε πρωθυπουργός της Κρητικής Πολιτείας και επτά φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ως πολιτικός διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο Κρητικό Ζήτημα καθώς και στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας από το 1910 έως τον θάνατό του το 1936.
 • Period: to

  ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ(η πολιτική του πορεία)

 • ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΟ ΘΕΡΙΣΟ

  ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΟ ΘΕΡΙΣΟ
  Στις 10 Μαρτίου του 1905, ξεσπάει η Κρητική Επανάσταση στο χωριό Θέρισο. Αρχηγός της επανάστασης είναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος ενώ αφορμή για τους κινηματίες στάθηκε η επιθυμία τους για την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Συνέρχεται συνέλευση στο Θέρισο υπό την καθοδήγηση του Ελευθερίου Βενιζέλου, Κωνσταντίνου Φούμη και Κωνσταντίνου Μάνου, που επισημοποιεί την ανάγκη για την δημιουργία ενός ενιαίου κράτους μεταξύ Ελλάδας και Κρήτης.
 • ΚΟΜΜΑ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ

 • Β΄ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

  Β΄ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
  Β΄ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ Το 1911 αναθεωρήθηκε το Σύνταγμα του 1864 από τη Β' Διπλή Αναθεωρητική Βουλή του 1910. Το νέο Σύνταγμα δε μετέβαλε τη μορφή του πολιτεύματος ούτε την οργάνωση της πολιτείας
 • ΕΝΑΡΞΗ Α΄ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

  ΕΝΑΡΞΗ Α΄ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
  Ο Α' Bαλκανικός Πόλεμος άρχισε τον Oκτώβριο του 1912. Oι πρέσβεις των τριών συμμαχικών βαλκανικών χωρών, της Eλλάδας, της Σερβίας και της Bουλγαρίας στις 30 Σεπτεμβρίου/13 Οκτωβρίου 1912 επέδωσαν ένα τελεσίγραφο στην κυβέρνηση του σουλτάνου με απαιτήσεις που αφορούσαν τα δικαιώματα των χριστιανικών κοινοτήτων της Oθωμανικής Aυτοκρατορίας.
 • Β΄ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ-ΣΥΝΘΗΚΗ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ

   Β΄ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ-ΣΥΝΘΗΚΗ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ
  Σε ό,τι αφορά την ελληνοβουλγαρική μεθόριο αυτή διαμορφωνόταν από τα σερβοβουλγαρικά σύνορα στο όρος Mπέλες και έφτανε μέχρι τις ακτές του Aιγαίου, στις εκβολές του Nέστου. H ανατολική Mακεδονία, η Kαβάλα, οι Σέρρες και η Δράμα, η κεντρική και η δυτική Μακεδονία μέχρι τη Φλώρινα και τις Πρέσπες κατοχυρώνονταν οριστικά στην Eλλάδα.
 • ΕΝΑΡΞΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΧΑΣΜΟΥ

  ΕΝΑΡΞΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΧΑΣΜΟΥ
 • Α΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ- ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΚΡΑ

  Α΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ- ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΚΡΑ
  H πλήρης ανάπτυξη του ελληνικού στρατού δεν έγινε παρά στο πρώτο εξάμηνο του 1918. Η μάχη του Σκρα επιβεβαίωσε στα μάτια των συμμάχων το αξιόμαχο του ελληνικού στρατού που ουσιαστικά μόλις είχε ανασυγκροτηθεί.
 • ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΝΕΪΓΥ ΚΑΙ ΣΕΒΡΩΝ

  ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΝΕΪΓΥ ΚΑΙ ΣΕΒΡΩΝ
  ΣΥΝΘΗΚΗ ΣΕΒΡΩΝΣε ό,τι αφορούσε την Ελλάδα, με τη συγκεκριμένη συνθήκη η Βουλγαρία παραιτούνταν οριστικά από κάθε κυριαρχικό δικαίωμα στα εδάφη της δυτικής Θράκης,
 • ΕΚΛΟΓΕΣ 1920

  ΕΚΛΟΓΕΣ 1920
  ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 1920Ο Βενιζέλος έχασε τις εκλογές,Κουρασμένοι από τον πόλεμο και την αγωνία για τα στρατευμένα παιδιά τους οι Έλληνες δέχτηκαν την ειρηνιστική προπαγάνδα και στέρησαν το Βενιζέλο από την εμπιστοσύνη τους.
 • ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ -ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΩΖΑΝΗΣ

  ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΩΖΑΝΗΣH Ελλάδα αντιπροσωπεύτηκε στη συνδιάσκεψη ειρήνης στη Λωζάννη, το 1923, από μια ομάδα πληρεξουσίων με επικεφαλής τον Eλευθέριο Bενιζέλο, ο οποίος έπαιξε καίριο ρόλο στις σχετικές συνομιλίες.
 • ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΗ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ 1928-1932

  ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΗ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ 1928-1932
  Η ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΟ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟΑναμφίβολα, η τελευταία αυτή κυβέρνηση του Βενιζέλου είχε να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα στο πεδίο της εσωτερικής οικονομικής ανασυγκρότησης
 • ΘΕΣΜΟΙ ΤΗΝ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ 1928-1932

  Η ψήφιση στη Βουλή του "Ιδιώνυμου" σημασιοδότησε την έναρξη πρακτικών που σφράγισαν ανεξίτηλα το δημόσιο βίο της χώρας.
 • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΦΙΛΙΑΣ

  ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΦΙΛΙΑΣ
  ΣΥΜΦΩΝΟ ΦΙΛΙΑΣΣτα τέλη της δεκαετίας του '20, και μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Eλευθέριο Bενιζέλο, ξεκίνησε η διαδικασία προσέγγισης μεταξύ Eλλάδας-Tουρκίας. H συμβολή του Έλληνα πρωθυπουργού υπήρξε καθοριστική
 • ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ

  ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ
  ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣKαθίσταται σαφές ότι τόσο κατά τη διάρκεια της ενεργής συμμετοχής του Βενιζέλου στα κοινά (κυβέρνηση 1928-32), όσο και κατά τα διαστήματα της απουσίας του, η επιρροή του και ο λόγος του σημάδευαν τον πολιτικό βίο της χώρας όσο κανενός άλλου πολιτειακού παράγοντα.