Εικόνα12

Ο κόσμος των κόμικς

 • Στην Ευρώπη ιδρύθηκε το περιοδικό Ally Sloper's Half Holiday, το οποίο θεωρήθηκε πρωτοπόρο στη δημιουργία των κόμικ.

  Στην Ευρώπη ιδρύθηκε το περιοδικό Ally Sloper's Half Holiday, το οποίο θεωρήθηκε πρωτοπόρο στη δημιουργία των κόμικ.
 • Period: to

  Ένα ταξίδι στον κόσμο των κόμικς

 • Στην Αμερική το περιοδικό Hogan's Alley ξεκίνησε να δημοσιεύεται σαν ένθετο κόμικ στριπ σε εφημερίδα, με κύριο χαρακτήρα το κίτρινο παιδί.

  Στην Αμερική το περιοδικό Hogan's Alley ξεκίνησε να δημοσιεύεται σαν ένθετο κόμικ στριπ σε εφημερίδα, με κύριο χαρακτήρα το κίτρινο παιδί.
 • Στην Ελλάδα από το 1897, στο περιοδικό "Η Διάπλασις των παίδων" κάνουν την εμφάνισή τους, δειλά, κάποιες γελοιογραφίες.

  Στην Ελλάδα από το 1897, στο περιοδικό "Η Διάπλασις των παίδων" κάνουν την εμφάνισή τους, δειλά, κάποιες γελοιογραφίες.
  Ψηφιακό αρχείο Ε.Λ.Ι.Α.,
  Η Διάπλασις των παίδων, τ. 35,
  1928, σ. 228-230
 • Ο Τεντέν είναι ήρωας της ομώνυμης σειράς κόμικς του Ερζέ. Ξεκίνησε να δημοσιεύεται το 1929 στο παιδικό ένθετο Le Petit Vingtième της εφημερίδας Le XXe Siècle (Ο 20ός αιώνας) και συνέχισε εκεί μέχρι τις 11 Μαΐου του 1930.

  Ο Τεντέν είναι ήρωας της ομώνυμης σειράς κόμικς του Ερζέ. Ξεκίνησε να δημοσιεύεται το 1929 στο παιδικό ένθετο Le Petit Vingtième της εφημερίδας Le XXe Siècle (Ο 20ός αιώνας) και συνέχισε εκεί μέχρι τις 11 Μαΐου του 1930.
 • H DC Comics είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην αγορά για τα αμερικανικά κόμικς. Γνωστοί χαρακτήρες οι Superman και Batman.

  H DC Comics είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην αγορά για τα αμερικανικά κόμικς. Γνωστοί χαρακτήρες οι Superman και Batman.
 • Το Spirou and Fantasio είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κλασικά γαλλο-βελγικά κόμικς. Η σειρά, η οποία ''τρέχει'' από το 1938, μοιράζεται πολλά κοινά χαρακτηριστικά με άλλα ευρωπαϊκά χιουμοριστικά κόμικς περιπέτειας όπως ο Τεν Τεν και Αστερίξ.

  Το Spirou and Fantasio είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κλασικά γαλλο-βελγικά κόμικς. Η σειρά, η οποία ''τρέχει'' από το 1938, μοιράζεται πολλά κοινά χαρακτηριστικά με άλλα ευρωπαϊκά χιουμοριστικά κόμικς περιπέτειας όπως ο Τεν Τεν και Αστερίξ.
 • Η Marvel Comics είναι αμερικανική εκδοτική εταιρεία κόμικς, η διασημότερη ίσως στον κόσμο και η μεγαλύτερη των ΗΠΑ μαζί με τη DC Comics. Γνωστοί ήρωες οι Σπάιντερμαν, X-Men, 4 Φανταστικούς, Χαλκ, Iron Man, Κάπταιν Αμέρικα.

  Η Marvel Comics είναι αμερικανική εκδοτική εταιρεία κόμικς, η διασημότερη ίσως στον κόσμο και η μεγαλύτερη των ΗΠΑ μαζί με τη DC Comics. Γνωστοί ήρωες οι Σπάιντερμαν, X-Men, 4 Φανταστικούς, Χαλκ, Iron Man, Κάπταιν Αμέρικα.
 • Ελλάδα, 1951: «Κλασικά Εικονογραφημένα»: Θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, αλλά και διεθνής λογοτεχνία (π.χ. Κολοκοτρώνης, Παναγία των Παρισίων).

  Ελλάδα, 1951: «Κλασικά Εικονογραφημένα»: Θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, αλλά και διεθνής λογοτεχνία (π.χ. Κολοκοτρώνης, Παναγία των Παρισίων).
 • Ελλάδα, 1953: Μικρός Ηρως: Οι περιπέτειες τριών ηρωικών Ελληνόπουλων στην Κατοχή.

  Ελλάδα, 1953: Μικρός Ηρως: Οι περιπέτειες τριών ηρωικών Ελληνόπουλων στην Κατοχή.
 • Το 1957 σταματά να εκδίδεται "Η Διάπλασις των πάιδων". Είναι χαρακτηριστική η χρήση ψευδωνύμων από τους δημιουργούς όπως το “Ακάμας” που αντιστοιχεί στο γνωστό ζωγράφο Διαμαντή Διαμαντόπουλο ή το “Λιλάντα” που αντιστοιχεί στη σκιτσογράφο Λίλα Καρακάλου

  Το 1957 σταματά να εκδίδεται "Η Διάπλασις των πάιδων". Είναι χαρακτηριστική η χρήση ψευδωνύμων από τους δημιουργούς όπως το “Ακάμας” που αντιστοιχεί στο γνωστό ζωγράφο Διαμαντή Διαμαντόπουλο ή το “Λιλάντα” που αντιστοιχεί στη σκιτσογράφο Λίλα Καρακάλου
  Ψηφιακό αρχείο Ε.Λ.Ι.Α.,
  Η Διάπλασις των παίδων, τ. 35,
  1928, σ. 228-230
 • Στην Ελλάδα το 1966 κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος Μίκυ Μάους και ακολούθησαν τα περιοδικά: Σούπερμαν, Σπάιντερμαν, Αστερίξ κ.α.

  Στην Ελλάδα το 1966 κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος Μίκυ Μάους και ακολούθησαν τα περιοδικά: Σούπερμαν, Σπάιντερμαν, Αστερίξ κ.α.
 • Ελλάδα, 1975: Αγόρι: Περιοδικό με βρετανικά και αμερικάνικα κόμικς σε συνέχειες.

  Ελλάδα, 1975: Αγόρι: Περιοδικό με βρετανικά και αμερικάνικα κόμικς σε συνέχειες.
 • Ελλάδα μετά το 1980: Το πρώτο ελληνικό περιοδικό κόμικς χωρίς καμία ξένη επιρροή ήταν οι Κωμωδίες του Αριστοφάνη σε κόμικς.

  Ελλάδα μετά το 1980: Το πρώτο ελληνικό περιοδικό κόμικς χωρίς καμία ξένη επιρροή ήταν οι Κωμωδίες του Αριστοφάνη σε κόμικς.
 • Ελλάδα 1980: Ο Αρκάς είναι Έλληνας καλλιτέχνης που ασχολείται με την τέχνη των Κόμικς. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '80 δημοσιεύοντας τη σειρά "Ο Κόκκορας" στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ και στο ΜΙΚΡΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ.

  Ελλάδα 1980: Ο Αρκάς είναι Έλληνας καλλιτέχνης που ασχολείται με την τέχνη των Κόμικς. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '80 δημοσιεύοντας τη σειρά "Ο Κόκκορας" στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ και στο ΜΙΚΡΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ.
 • Ελλάδα, 1981: Εκδίδεται το πρώτο ελληνικό περιοδικό κόμικ, η "Βαβέλ", με έντονο το στοιχείο της πολιτικής κριτικής.

  Ελλάδα, 1981: Εκδίδεται το πρώτο ελληνικό περιοδικό κόμικ, η "Βαβέλ", με έντονο το στοιχείο της πολιτικής κριτικής.
 • Ελλάδα 2013: Σταματά να εκδίδεται, λόγω οικονομικών προβλημάτων, το περιοδικό Μίκυ Μάους, το οποίο εκδιδόταν από την εταιρεία ΝΕΑ ΑΚΤΙΝΑ Α.Ε για 47 χρόνια.

  Ελλάδα 2013: Σταματά να εκδίδεται, λόγω οικονομικών προβλημάτων, το περιοδικό Μίκυ Μάους, το οποίο εκδιδόταν από την εταιρεία ΝΕΑ ΑΚΤΙΝΑ Α.Ε για 47 χρόνια.